29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

13 DINTR-O LOVITURA – Achitari definitive pe linie in dosarul UMF Iasi in care procurorul inculpat Emilian Eva l-a trimis in judecata pe prof.dr. Vasile Astarastoae. Curtea de Apel Suceava i-a achitat pe Astarastoae, pe omul de afaceri Corvin Pughin si pe alte 11 persoane acuzate de abuz in serviciu, mita si fals, anuland zeci de inscrisuri si adrese si distrugand suportii pe care se aflau interceptarile din dosar, dupa ce s-a constatat ca au fost facute de SRI (Minuta)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

2 December 2019 20:01
Vizualizari: 9219

Achitari pe linie in dosarul "UMF Iasi" in care procurorul DNA Emilian Eva (foto), in prezent inculpat intr-un dosar de coruptie, a dorit cu tot dinadinsul sa il trimita in judecata pe profesorul Vasile Astarastoae, dar si pe alte 12 persoane, pentru pretinse infractiuni de coruptie in legatura cu implementarea unei platforme elecronice la Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi. Judecatoarele Viorica Calancea si Tatiana Luisa Andronic de la Curtea de Apel Suceava au pronuntat luni, 2 decembrie 2019, decizia definitiva in dosarul nr. 1132/45/2019**, achitand intregul lot de 13 persoane trimise in judecata de vestitul procuror Eva.


 

Dosarul UMF Iasi lucrat de Eva in parteneriat cu SRI


Solutia de luni vine dupa o judecata a apelului de un an si jumatate in care s-au anulat pe banda rulanta zeci de inscrisuri, adrese, note de redare intocmite de/cu sprijnul Serviciului Roman de Informatii, fiind totodata distruse un numar total de 31 suporturi optice care contineau inregistrari ale convorbirilor telefonice si interceptari in mediul ambiental efectuate nelegal de SRI.

Astfel, conform minutei Deciziei nr. 1086 din 2 decembrie 2019, pe care Lumea Justitiei o prezinta integral, in baza Deciziei CCR nr. 26/2019, Deciziei CCR nr. 302/2017 si a Deciziei nr. 22/2018 a fost constatata nulitatea absoluta a urmatoarelor acte:

-adrese de date prin care DNA Iasi a dispus punerea in executare de catre SRI a incheierilor si autorizatiilor de supraveghere tehnica emise de instanta;

-102 note de redare (procese verbale de redare si certificare a inregistrarilor convorbirilor telegonice) efectuate de catre SRI ori de catre organele de politie judiciara din cadrul DNA-Iasi;

-adrese declasificate;

-31 suporturi optice care au fost distruse in baza Deciziilor CCR nr. 22/2018 si nr. 26/2019.

Despre modul in care SRI i-a facut probele procurorului Emilian Eva in dosarul UMF Iasi Lumea Justitiei a scris pe larg inca de anul trecut (click aici pentru a citi).

Pe langa numarul spectaculos de adrese si inscrisuri distruse pe care Curtea de Apel Suceava le face publice prin Decizia nr. 1086 si care arata la ce nivel se lucra in DNA in perioda in care Protocoalele SRI-PICCJ erau in floare, judecatoarele Calancea si Andronic au dispus achitarea tututor celor 13 inculpati trimisi in judecata de procurorul Emilian Eva, desfiintand pedepesele cu suspendare date la fond de judecatoarea Mihaela Bivol de la Tribunalul Suceava.

Au fost astfel achitati definitiv profesorul Vasile Astarastoae - pentru abuz in serviciu, tentativa la infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor si conflict de interese – condamnat la fond la 2 ani inchisoare cu suspendare;

dar si omul de afaceri Corvin Pughin, reprezentant de avocata Angelica Enache, pe care instanta l-a gasit nevinovat (achitandu-l in baza art. 16 lit. a)fapta nu exista – si art. 16 lit. b) teza I – fapta nu este prevazuta de legea penala CPP) – de savarsire infractiunilor de complicitate la abuz in serviciu, fals in inscrisuri sub semnatura privata, dar si dare de mita, dupa ce la fond fusese condamnat la 2 ani inchisoare cu suspendare.

Astfel, conform Deciziei nr. 1086 pronuntate in 2 decembrie 2019 in dosarul nr. 1132/45/2019** de Curtea de Apel Suceava au fost pronuntate urmatoarele solutii:

-Astarastoe Danielaachitata (fond – achitata)

-Astarastoae Vasile achitat (fond –2 ani inchisoare cu suspendare)

-Ciureanu Ioan Adrian achitat (3 ani inchisoare cu suspendare)

-Drugus Daniela – achitata (fond – 3 ani inchisoare cu suspendare)

-Musat Danut achitat (fond – 1 an inchisoare cu suspendare)

-Pieptu Dragos – achitat (fond – achitat)

-Pughin Corvin Gabriel achitat (fond – 2 ani inchisoare cu suspendare)

-Tanasescu Laurian Gabriel – achitat (fond – 2 ani inchisoare cu suspendare)

-Vatuiu Raluca Isabela – achitata (fond – achitata)

-Verner Dan Alexandru achitat (fond – 1 an inchisoare cu suspendare)

-SC Congrex.Net SRL Iasi – achitat (fond – achitata)

-SC Euro Management Grup SRL Bucuresti – achitat (fond – achitata)

-SC Maguay Imex SRL Bucuresti – achitat (fond – 10.000 lei amenda)


Astfel cum ne amintim si cum Lumea Justitiei a prezentat pe parcursul mai multor episoade, dosarul “Licitatie la UMF Iasi” a fost constituit dintr-o ambitie de-a procurorului DNA Emilian Eva (intre timp inculpat pentru fapte de coruptie si condamnat la fond 2 ani si 11 luni cu suspendare pentru luare de mita si acte de comert incompatibile cu functia) de a-l inchide pe profesorul Astarastoae, dupa ce acesta din urma refuzase sa il promoveze pe fratele procurorului in cariera didactica. Concret, Vasile Astarastoe nu i-a permis ascensiunea la catedra fratelui lui Eva, Lucian Eva, intrucat acesta detinea gradul didactic de asistent universitar, grad obtinut la Universitatea Apollonia, institutie privata de invatamant superior. Ulterior acestui eveniment, Emilian Eva a deschis dosarul penal “UMF Iasi”, trimitandu-i in 2011 in judecata atat pe profesorul Astarastoae, cat si pe doi directori din cadrul UMF Iasi, Daniela Drugus si Adrian Ciureanu pe care i-au acuzat ca ar fi trucat o licitatie, in favoarea SC Maguay Impex SRL detinuta de omul de afaceri bucurestean Corvin Pughin. Pe acesta din urma Emilian Eva l-a acuzat de o posibila dare de mita pentru castigarea licitatiei, astfel incat societatea sa sa realizeze si sa implementeze in universitate o platforma electronica e-learning care sa-i ajute atat pe studenti cat si pe profesori in actul didactic.

In rechizitoriu, Emilian Eva a sustinut ca “in baza unor intelegeri prealabile si avand concursul fraudulos al numitilor Tanasescu Laurian Gabriel (reprezentant al SC Euro Management Grup Bucuresti si prieten a lui Ciureanu), Pughin Corvin, Ciureanu Adrian si Vasile Astarastoae au decis atribuirea ilegala a contractului de lucrari in favoarea firmei SC Maguay Impex SRL Bucuresti, cauzand un prejudiciu de 6.126.481 de lei UMF, bugetului statului si Uniunii Europene".

Lui Astarastoe i se mai imputa si faptul, impreuna cu directorul administrativ al universitatii Daniela Drugus, a aprobat plata a 160.000 lei fara TVA catre societatea Maguay Impex SRL pentru instruirea unor studenti ai Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi, cursuri care, sustinea Eva, nu ar fi avut loc. De altfel, sustinea Eva in rechizitoriu, Drugus ar fi cerut de la Maguay Impex SRL suma de 54.000 lei pentru finantarea unor evenimente orgnanizarea Zilelor UMF.

Toate aceste acuzatii aduse de Eva s-au naruit in fata instantei de apel care a tinut cont nu doar de felul nelegal au fost constituite niste probe, dar si de probele si expertizele solicitate in aparare de inculpatii din dosar, care au aratat ca speta "UMF Iasi" nu a fost altceva decat o vendeta personala de-a procurorului Eva.


Cititi aici integral minuta din Dosarul nr. 1132/45/2011**

Comentarii

# Calin date 2 December 2019 21:04 +11

Metodele de "lucru" din S.R.I (azi) amintesc de SECURITATEA ceausista din 1980!. nimic nu s-a schimba. Niste nemernici!

# TIPA date 2 December 2019 23:53 0

PT ca se vehiculeaza si de vosganian si de jurnalisti ideea ca asumarea raspunderii reprezinta un santaj privind alegerile anticipate, parlamentarii trebuie sa stie ca asumarea raspunderii guvernului pe un proiect de lege si chiar demiterea guvernului pe art. 114 adica pe asumare de "n" ori nu declanseaza anticipatele. Procedura prevazuta de art. 113 din Constitutie e distincta de cea prev. de art. 114. Asumarea raspunderii nu declanseaza procedura prevazuta de art.89 din Constitutie. Dizolvarea parlamentului implica lipsa acordarii votului de incredere pt FORMAREA GUVERNULUI in timp ce asumarea raspunderii nu implica un vot de incredere pentru formarea guvernului ci pe un proiect de lege.E PROSTEALA HASTAGISTO SECURISTA CA DACA NU VOTEZI PROCECTELE DE LEGE PE ASUMARE DE 2 ORI SE AJUNGE LA ALEGERI ANTICIPATE.

# TIPA date 2 December 2019 23:59 +1

cititi art. 89 din Constitutie ce prevede in mod explicit ca dizolvarea presupune un vot de incredere pt formarea guvernului , un termen etc si in niciun caz un vot pe proiect de lege pe asumarea raspunderii.

# Corvin date 3 December 2019 00:39 +2

Eu zic ca ceva, ceva s a schimbat, decizia este una corectă. Sigur, nu a fost simplu, dar ideea este ca se poate. Foarte important, fără o instanță judecătorească obiectiva, curajoasă și dreapta nu ar fi fost posibilă aceasta decizie. Concluzia este ca totul depinde de noi toti, dar trebuie sa facem nu doar sa clamam!

# TIPA date 3 December 2019 13:02 0

Guvernul nu poate sa-si asume raspunderea pe buget .Astia sunt prostanaci toti. ART. 138 ALIN 2 DIN CONSTITUIE PREVEDE: (2) Guvernul elaborează anual proiectul bugetului de stat și pe cel al asigurărilor sociale de stat, pe care le supune, separat, aprobării Parlamentului. Procedura asumarii raspunderii prev., de art. 114 este distincta de procedura de legiferare fireasca supusa aprobarii parlamentului.

# nae din dealul felecului date 3 December 2019 20:44 0

TIPA,stiti carte si va felicit!Acum ce ne facem cu cei "prosti si multi"?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva