„Ati facut din sfanta lege. Un rahat de n-ai ce-alege”

Postat la: 19.06.2017 14:03 | Scris de: Luju.ro

Daca noi am trai intr-o societate sanatoasa si liberala, si daca matusa Paraschiva de la Hangu-Neamt ar mai fi pe acest pamant romanesc, ea, matusa Paraschiva, ar fi, cu o minima dispensa de studii, potrivita pentru a fi ministru al justitiei, sau pentru a ocupa orice alta functie in sistemul nostru judiciar.


De ce spun asta? Pentru ca, adesea, in vacantele mele ca student sau ca judecator, in lungi partide de cosit si adunat pe coastele Bolataului, discutand noi anumite spete si intamplari judiciare, ea imi spunea vorbele din titlu.

La care eu nu aveam tupeu sa o contrazic, ba chiar eram nevoit sa ma arat de acord cu ea.

Mi-au venit aceste idei mai zilele trecute, cand am citit ca o persoana a fost condamnata la vreo 30 de ani pentru ceva falsuri, din cauza ca un cod penal facut de teoreticieni fara legatura cu salile de judecata si nesupus nici unei dezbateri publice sau parlamentare a nascut monstruozitati. Evident, nefiind singurul caz.

Problema, solutia?

Problema este ca in Romania totul este hiperteoretizat si complet desprins de realitate, ca intre sus si jos nu este nici un fel de legatura reala.

Solutia, pe cat de dura si dureroasa, pe atat de simpla: trebuie anulate aceste coduri, revenit la cele anterioare, pentru ca marele si inegalabilul penalist Vintila Dongoroz, autorul codului „comunist” din 1969 se zvarcoleste puternic in culcusul lui de veci, si purces la elaborarea unor coduri penale noi, concepute cum trebuie. In sensul ca, nu oamenii de stiinta in domeniu ne lipsesc, ci legatura lor cu viata reala si procedurile normale si sanatoase, adica: proiect lucrat indelung, cu participarea si a practicienilor - judecatori, procurori, dezbatere publica, profesionala si parlamentara, proba practicii timp de un an-doi, in sfarsit, adoptarea finala, si, in sfarsitul sfarsitului, supunerea la veto-ul matusii Paraschiva de la Hangu.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii