29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AVOCATII DIN EUROPA AU AFLAT DESPRE ABUZUL IMPOTRIVA LUI ROBERT ROSU – Presedintele Consiliului barourilor si societatilor de drept din Europa le-a scris sefului CSM Bogdan Mateescu, ministrului Justitiei Stelian Ion si Procurorului General Gabriela Scutea: “Avocatii nu vor fi identificati cu clientii lor sau cauzelor clientilor lor ca urmare a indeplinirii functiilor lor... Evenimentele din Romania risca sa incalce aceste reguli de baza”. Baroul Bucuresti anunta continuarea protestului

Scris de: G.T. | pdf | print

18 February 2021 17:53
Vizualizari: 7626

Avocatii din Europa au aflat despre infioratorul abuz comis impotriva avocatului Robert Rosu (foto), condamnat in dosarul “Ferma Baneasa” la 5 ani inchisoare cu executare de “completul negru ICCJ” format din judecatorii Ionut Matei, Florentina Dragomir si Alina Ioana Ilie, pentru simplul fapt ca si-a exercitat profesia. Presedintele Consiliului barourilor si societatilor de drept din Europa (CCBE) Margarete von Galen le-a trimis miercuri, 17 februarie 2021, o scrisoare sefului CSM Bogdan Mateescu, ministrului Justitiei Stelian Ion si Procurorului General Gabriela Scutea, in care atrage atentia asupra nerespectarii “Principiilor de baza ale ONU privind rolul avocatilor”.


 

Astfel, presedintele Consiliului barourilor si societatilor de drept din Europa Margarete von Galen aminteste ca paragraful 18 din “Principiile de baza ale ONU privind rolul avocatilor” stabileste cat se poate de clar ca “avocatii nu vor fi identificati cu clientii lor sau cauzelor clientilor lor ca urmare a indeplinirii functiilor lor”. Or, arata presedintele CCBE, ceea ce s-a intamplat in cazul Robert Rosu risca sa incalce fix aceste reguli de baza.

 

Iata scrisoarea presedintele Consiliului barourilor si societatilor de drept din Europa Margarete von Galen:


“Va scriu in calitate de presedinte al Consiliului barourilor si al societatilor de drept din Europa (CCBE), care reprezinta barourile si societatile de drept din 32 de tari membre si 13 alte tari asociate si observatoare, si prin acestea peste 1 milion de avocati europeni.

Ca parte a activitatilor sale, CCBE monitorizeaza apararea statului de drept, protectia drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, inclusiv dreptul la acces la justitie si protectia clientului si protectia valorilor democratice asociate indisolubil acestor drepturi. CCBE este, de asemenea, un partener permanent de dialog al Uniunii Europene in toate problemele legate de profesia de avocat si statul de drept.

CCBE a fost informat cu privire la evenimente din Romania cu privire la probleme care ar putea avea impact asupra exercitarii libere a profesiei de avocat si a principiilor statului de drept. In acest sens, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR) a ridicat serioase ingrijorari cu privire la o serie de probleme, inclusiv dreptul la un proces echitabil, secretul profesional si problema identificarii avocatilor cu clientii lor sau cu infractiunile de care acestia sunt acuzati.

In ceea ce priveste anumite evolutii care ar putea incalca dreptul la un proces echitabil, as dori sa subliniez ca, in mod constant, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a recunoscut importanta fundamentala a dreptului la un proces echitabil. Statul are obligatia pozitiva de a lua toate masurile necesare pentru a se asigura ca dreptul la un proces echitabil este garantat si ca principiul egalitatii armelor este respectat pe durata procedurilor penale. Statul este obligat sa se asigure ca orice parte din proces sa aiba o oportunitate rezonabila de a-si prezenta cazul in instanta in conditii care sa nu o puna intr-un dezavantaj substantial fata de adversarul sau. Trebuie gasit un echilibru echitabil intre parti. In lumina celor mentionate anterior, CCBE subliniaza importanta principiului egalitatii de arme in eforturile de a garanta dreptul la un proces echitabil.

In ceea ce priveste secretul profesional, in toate statele membre ale UE, legea protejeaza impotriva divulgarii informatiilor comunicate, in confidentialitate, intre avocat si client. Fara o astfel de protectie, insasi functionarea statului de drept este subminata. In special, accesul la justitie, dreptul la un proces echitabil si dreptul la confidentialitatea pot fi afectate. Aceste drepturi sunt protejate prin numeroase instrumente de drept national si international, inclusiv Conventia europeana a drepturilor omului (CEDO) si Carta UE a Drepturilor fundamentale. Subminarea confidentialitatii comunicarii dintre avocat si client - indiferent daca aceasta confidentialitatea se bazeaza pe principiul secretului profesional sau (asa cum este in unele jurisdictii) pe privilegiul juridic profesional - inseamna ca sunt incalcate obligatii internationale, drepturile acuzatilor sunt negate si are loc o compromitere generalizata a naturii democratice a statului.

De asemenea, doresc sa ma refer la Principiile de baza ale ONU privind rolul avocatilor, care au prevederi explicite privind 'Garantiile pentru exercitarea profesiei de avocat'. Paragraful 16 din Principiile de baza prevede ca 'Guvernele se asigura ca avocatii (a) sunt capabili sa isi indeplineasca toate functiile profesionale fara intimidare, piedica, hartuire sau ingerinta improprie; (b) pot sa calatoreasca si sa se consulte cu clientii in mod liber atat in tara lor, cat si in strainatate; si (c) nu sufera sanctiuni si nici nu sunt amenintati cu urmarirea penala sau cu sanctiuni administrative, economice sau de alta natura pentru orice actiune intreprinsa in conformitate cu indatoririle si reglementarile profesionale recunoscute precum si cu deontologia profesiei de avocat.' In plus, paragraful 18 prevede ca 'Avocatii nu vor fi identificati cu clientii lor sau cauzelor clientilor lor ca urmare a indeplinirii functiilor lor.'

Principiile mai sus enuntate sunt esentiale pentru facilitarea rolului si functiei unui avocat. Din pacate, CCBE a luat cunostinta de faptul ca evenimentele din Romania risca sa incalce aceste Reguli de baza. In acest sens, CCBE solicita ca judecatorii, legiuitorii, guvernele si organizatiile internationale sa depuna eforturi pentru ca, impreuna cu barourile, sa sustina si sa apere aceste principii.

In concluzie, ССВЕ sprijina UNBR in eforturile pe care aceasta le face pentru sustinerea statului de drept si a independentei profesiei si isi exprima solidaritatea cu avocatii in ceea ce priveste cerintele si asteptarile lor legitime cu privire la justitie, transparenta si principii democratice.

CCBE este dispus sa coopereze cu privire la oricare din aspectele identificate cu privire la problemele de mai sus sau in legatura cu acestea”.

 

Baroul Bucuresti avertizeaza: “Exista, in continuare, un risc insemnat ca exercitarea profesiei de avocat sa fie calificata ca infractiune”


Altfel, tot in contextul cazului Robert Rosu, Baroul Bucuresti a anuntat joi, 18 februarie 2021, continuarea protestului declansat inca din decembrie 2020. Intr-un comunicat semnat de decanul Ion Dragne, Baroul Bucuresti atrage atentia ca se constata ca exista in continuare un risc insemnat ca exercitarea profesiei de avocat sa fie calificata drept infractiune. De asemenea, avocatilor din Baroul Bucuresti li se reaminteste obligativitatea purtarii in instante a banderolei albe pe bratul stang, in semn de protest fata de ceea ce s-a intamplat in cazul avocatului Robert Rosu.


Prezentam comunicatul Baroului Bucuresti:


“Avocatii din Baroul Bucuresti sunt informati ca, in legatura cu decizia prin care doi avocati au fost condamnati la pedepse cu inchisoarea pentru ceea ce prima instanta a apreciat a fi exercitarea fireasca a profesiei de avocat, Inalta Curte de Casatie si Justitie a comunicat la data de 12.02.2021 ca redactarea deciziei respective a fost amanata pentru 30 de zile, avandu-se in vedere 'complexitatea cauzei'.

Intrucat, in data de 19.12.2020, Consiliul Baroului Bucuresti a decis (Masuri pentru protejarea exercitarii legale si in siguranta a profesiei de avocat (baroul-bucuresti.ro) organizarea unui protest, fara incetarea activitatii, de catre toti avocatii din Baroul Bucuresti, fata de neindeplinirea cerintei legale a motivarii hotararii pronuntate in cauza, in termenul prevazut de Codul de procedura penala, se constata ca exista, in continuare, un risc insemnat ca exercitarea profesiei de avocat sa fie calificata ca infractiune.

In aceste conditii, in sedinta din 16.02.2021, Consiliul Baroului Bucuresti a decis:

a.Mentinerea protestului, fara incetarea activitatii profesionale, avocatii din Baroul Bucuresti avand obligatia sa poarte, in incinta instantelor de judecata, banderola alba pe bratul stang;

b.Transmiterea unor informari catre barourile europene cu care Baroul Bucuresti a incheiat acorduri de colaborare;

c.Organizarea unei intruniri cu avocatii interesati in spatiile detinute de barou in sediul Curtii de Apel Bucuresti, in cursul saptamanii 22 – 26 februarie, data urmand a fi anuntata in timp util, pentru consultarea acestora in legatura cu alte cai de actiune;

d.Organizarea unei conferinte interprofesionale, in format online, pentru discutarea modalitatilor de modificare a legislatiei procesuale penale, care sa previna limitarea sau anularea dreptului la aparare, prin redactarea hotararilor judecatoresti dupa un interval considerabil de timp de la pronuntarea acestora.

Avocatii din Baroul Bucuresti sunt incurajati sa isi exercite dreptul la libera exprimare consacrat de Constitutia Romaniei, in legatura cu aspectele principiale determinate de situatia aratata mai sus, exprimandu-si convingerea ca orice incercare de intimidare a liberei exercitati a profesiei de avocat va fi calificata ca nelegala”.

 

* Cititi aici scrisoarea presedintele Consiliului barourilor si societatilor de drept din Europa Margarete von Galen

Comentarii

# nae din dealul feleacului date 18 February 2021 18:36 -2

Citez:"Avocatii nu vor fi identificati cu clientii lor sau cauzelor clientilor lor ca urmare a indeplinirii functiilor lor..".Dar cu ce sa se identifice?Dupa continutul citatului avocatii sa se identifice doar cu onorariul,da?Se aminteste de.."functiile lor".Pai orice functie are delimiat atributii si responsabilitati.Una e sa aperi un client(si criminalii au drept la aparare),alta e sa-l"instruiesti"pe client ce sa faca si alta e sa participi cu clientul la furaciuni.Ce spunea D-na Av.Laura Vicol:"ma apar singura pt.ca nu am gasit un avocat cinstit sa ma apere".Oare nu stia ce spune?Eu cred ca stia ce spune,spre deosebire de altii care spun ce stiu;o mica mare diferenta.

# Gyuse Bogdan date 18 February 2021 19:31 0

Her Margarete von Galen s-a lasat imbrobotit. Doar ieri avocatii marxisti-stalinisti din PNL si USR au respins propunerile de modificare a Cod penal si procedura penala! Asa ca alde Margarete cu prioritate trebuie sa se adreseze avocatilor, pentru ca ei genereaza tratamente tortionare. In ceea ce-i priveste pe numitii Mateescu, Stelica si Scutea, adica crema, untul si vaselina ce unge sistemul corupt al justitiei, nu se lipeste nimic de ei. Sunt cu fata la servicii, de acolo primesc lumina. In rezd, bezna mintii colinda-n voiosie

# Avocatii neinfiintati? date 19 February 2021 11:59 0

Se strange lațul baieti...ati facut nedreptati, aveti nedreptati! La cati mai multi avocati neinfiintati la PUSCARIE!!!!

# ion date 19 February 2021 19:15 +2

Domnilor in acest caz luptati pentru o cauza dreapta, dar dati-mi voie sa va intreb, aveti idee cati avocati sunt sarlatani ? Problema asta cum se poate rezolva, caci avocatul in cauza e primul care trece prin asa ceva,insa justiabilii pacaliti sunt zeci de mii ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva