16 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

BOBI MARAIE LA DJ – Presedintele CSM Bogdan Mateescu il face de rusine pe ministrul Justitiei Stelian Ion. Mateescu dezvaluie ca Ministerul Justitiei contesta o hotarare a CSM cu care insusi ministrul Stelian Ion a fost de acord: “A fost adoptata in unanimitate, inclusiv cu votul ministrului justitiei. Acum, ministerul justitiei o ataca. Ma rog, nici nu ma mai straduiesc sa inteleg unele lucruri.... Singura hotarare atacata de catre cel care o voteaza”

Scris de: George TARATA | pdf | print

10 August 2021 18:22
Vizualizari: 6455

S-a cam stricat relatia dintre presedintele CSM Bogdan Mateescu (foto), zis “Bobita”, si ministrul Justitiei Stelian Ion, zis “DJ Stelica”. Dovada este ultima iesire pe care Bogdan Mateescu a avut-o la adresa lui Stelian Ion. O iesire prin care seful CSM l-a umilit public pe ministrul Justitiei.


 

Concret, Bogdan Mateescu dezvaluie ca Stelian Ion isi contesta propria hotarare. Este vorba despre o hotarare adoptata de Plenul CSM in unanimitate, deci inclusiv cu votul lui Ion, prin care s-a dispus reducerea numarului de posturi de personal asimilat magistratilor alocate Ministerului Justitiei.

Astfel, in sedinta din 27 iulie 2021, Plenul CSM a decis scoaterea la concurs a 4 posturi de personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor pentru Ministerul Justitiei, mai exact un post pentru Ministerul Justitiei, si alte trei posturi pentru institutiile coordonate de MJ, respectiv Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, Autoritatii Nationale pentru Cetatenie si Directiei Nationale de Probatiune.

Surpriza insa, desi hotararea privind scoaterea la concurs a celor 4 posturi de personal asimilat magistratilor a fost votata inclusiv de Stelian Ion, Ministerul Justitiei a decis, conform lui Bogdan Mateescu, sa o atace cu plangere prealabila. “Singura hotarare atacata de catre cel care o voteaza”, a precizat seful CSM pe pagina sa de Facebook.


Iata atacul presedintelui CSM Bogdan Mateescu la adresa ministrului Justitiei Stelian Ion:


“Imi mentin punctul de vedere si cred ca statutul personalului asimilat magistratilor trebuie lamurit.

Cu tot respectul pentru munca lor, am crezut mereu si cred in continuare aceasta este una tipica pentru un functionar, nu pentru un magistrat.

Drepturile lor sunt identice cu ale magistratilor, responsabilitatile-nu.

De exemplu, asimilatii beneficiaza de pensii de serviciu la fel ca magistratii, desi... nu mai dezvolt.

Am decis sa propun Plenului CSM un numar mai mic de asimilati pentru concursurile de anul acesta (ei se recruteaza prin INM) tocmai pentru ca este mai mare nevoie, dupa doi ani, de auditori si magistrati, mai putina de asimilati. Noi, CSM, MJ, INM, IJ, PG, ne descurcam. Ma asteptam ca aceasta categorie de personal sa fie lamurita prin noile legi, dar nu au aparut nici ele.

Nu doar ca nu s-a intamplat asta.

Ministerul justitiei a cerut 14, a primit 4, cate unul pentru fiecare institutie din coordonare. La fel si institutiile judiciare - cate unul.

In loc sa discutam despre statutul acestei categorii prin legile justitiei, lamurirea ei si (dorinta mea-indepartarea acestei asimilari), MJ nu doar ca cere mai multi asimilati, dar si ataca hotararea plenului CSM prin care s-a aprobat un numar mai mic, insistand astfel pentru toate posturile, apreciind ca nu e treaba CSM-ului sa cenzureze, ci ca trebuie sa se ia act, ca notarul, de solicitarea ministerului.

Aceasta parte din hotarare a fost adoptata in unanimitate, inclusiv cu votul ministrului justitiei. Acum, ministerul justitiei o ataca. Ma rog, nici nu ma mai straduiesc sa inteleg unele lucruri.

Regret acest demers si subliniez public ca voi vota pentru respingerea plangerii prealabile a MJ imptriva hotararii CSM. O plangere nu foarte des intalnita, probabil prima pe care o formuleaza MJ.

Si, cred eu, singura hotarare atacata de catre cel care o voteaza”.

Comentarii

# Cetateanul date 10 August 2021 18:54 +307

Întreb pentru un prieten: câte zeci magistrați lucrează detașați la CSM, INM, IJ etc? Asta așa ”ca este mai mare nevoie, dupa doi ani, de auditori si magistrati”.

# Tibe Tibs date 10 August 2021 21:10 +327

Dar cum ajunge un magistrat sa fie detasat in aparatul tehnic al CSM? Se anunta vacanta posturilor? Se anunta vreo procedura de selectie si criteriile avute in vedere pentru atribuirea functiilor? Sau e pe pile? Sper ca nu e vorba de o "indepartare de principiul meritocratiei, care ne dorim cu toții să guverneze întreaga carieră a judecătorilor". Dar activitatea desfasurata de cei circa 70 de magistrati detasati in cadrul CSM (in mod netransparent), nu e cumva tipica pentru un functionar, si nu pentru un magistrat? Cati magistrati au cumulat 14, 15, 16 ani de detasare in cadrul aparatului tehnic al CSM?

# Julia date 11 August 2021 08:46 +16

Dragilor, ca sa stiti si voi, detasarea judecatorilor si procurorilor in aparatul tehnic al CSM se face pe sistem "intuitu personae". Adica trebuie sa fie ales, si evident, special. Iar cine decide cine sunt alesii si specialii, si cum se realizeaza asta, nu este treaba nici a voastra, nici a nimanui. :D

# Petrichei Ana date 11 August 2021 12:58 -7

DACA TOTI DOBITOCII CONDUC TARA;INSEAMNA CA SI NOI CEI CARE ACUM BARFIM SANTEM LA FEL...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 16.04.2024 – Rebranding la DNA

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva