25 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Bomba la ”Spiru Haret”: Inalta Curte a statuat ca diplomele de licenta nu pot fi anulate de minister, ci doar de instanta de judecata (Document)

Scris de: | pdf | print

8 August 2010 17:00
Vizualizari: 66715

Lumeajustitiei.ro prezinta un document foarte important pentru toti absolventii de facultati, acreditate sau neacreditate, care se bat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii pe valabilitatea diplomelor de licenta ce le-au fost eliberate in ultimii ani.

 

 

 

Decizia irevocabila a Inaltei Curti de Casatie si Justitiei emisa in cazul unei absolvente a Universitatii “Spiru Haret”, a carei diploma a fost contestata de Ministerul Educatiei, arata modul in care ministerul condus de Daniel Funeriu nu trebuie sa actioneze in conflictul pe care l-a declansat recent, si care priveste intentia autoritatilor de a repeta  examenele de licenta pentru absolventilor care au obtinut diplome de licenta in perioada 2008-2009. Fiind o hotarare irevocabila, cu valoare de precedent, Ministerul Educatiei va trebui sa tina cont de cele mentionate de instanta suprema si abia dupa aceasta sa hotarasca daca este cazul, sau nu, sa mai puna in discutie repetarea examenelor de licenta.

Ministerul a vrut sa anuleze diplome prin simple adrese

In sedinta publica din 6 mai 2010, a Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectia contencios-administrativ, s-a judecat recursul declarat de CARMEN LENUTA DIN, absolventa a Universitatii ”Spiru Haret”, specializarea sociologie-psihologie - forma de invatamant ID, specializare socotita neacreditata sau autorizata sa functioneze provizoriu, impotriva sentintei nr.195/F-CONT din 11 noiembrie 2009 a Curtii de Apel Pitesti – Sectia comerciala, contencios administrative si fiscal. Reprezentantul Ministerului Educatiei nu a fost prezent, dar a depus note scrise.

Prin cererea care a fost judecata la Curtea de Apel Pitesti in 23.06.2009, Carmen Lenuta Din, functionar public in cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Arges solicitase, in contradictoriu cu ministerul, anularea unei adrese nr.009/F/DGSPU din 24.02.2009 a ITM Arges prin care nu I se recunostea diploma, precum si eliberarea unei adrese din care sa rezulte ca diploma de licenta a reclamantei este recunoscuta oficial.

Reclamanta a aratat instantei ca in luna octombrie 2008 in cadrul ITM Arges a avut loc un concurs de promovare profesionala, la care a a participat dupa ce ITM Arges si Agentia Nationala a Functionarilor Publici constatase ca sunt indeplinite conditiile de participare. Reclamanta a fost declarata admisa in urma concursului, iar ea urma sa ocupe un post transformat prin aviz al ANFP, din ”referent de specialitate clasa II grad superior, treapta 1” in inspector de munca clasa I, grad superior treapta 1”.

ITM Arges a refuzat, insa, numirea reclamantei in functia publica sus-mentionata, motivand ca diploma de licenta a acesteia nu poate fi recunoscuta oficial, deoarece adresa emisa de minister a aratat ca facultatea pe care a terminat-o reclamanta, prin examen de licenta, nu este acreditata sa functioneze la forma de invatamant ID, invocandu-se dispozitiile H.G. nr.676/2007 si H.G. nr.635/2008.

In timpul judecarii recursului, Directia Generala a Finantelor Publice Caras Severin a solicitat respingerea actiunii ca inadmisibila si, in subsidiar, ca nefondata, aratandu-se ca adresa directiei nu este un act administrative si ca reclamanta a absolvit o forma de invatamant neacreditata si neautorizata sa functioneze provizoriu.

In expunerea sentintei de la Inalta Curte se arata ca prima instanta a respins exceptia inadmisibilitatii actiunii invocate de minister ca fiind neintemeiata, ”avand in vedere ca adresa emisa de ministerul parat arata expres ca acesta nu recunoaste oficial decat actele de studii emise pentru finalizarea unor programe de studii care au respectat legislatia in vigoare la momentul derularii lor, consecinta acestei adrese fiind refuzul ITM de a emite actul administrativ de numire in functia publica de inspector de munca a reclamantei, producand efecte juridice (…)” si a respins si contestatia reclamantei.

Pe fondul cauzei, prima instanta a constatata ca reclamanta s-a inscris la Universitatea ”Spiru Haret” specializarea sociologie-psihologie in 2004 si a finalizat studiile prin examenul de licenta din 2008 – forma de invatamant ID. Totodata, instanta de fond a retinut ca ”la data inmatricularii sale in anul I de studiu, specializarea sociologie-psihologie era autorizata sa functioneze provizoriu cu forma de zi si nu de ID (…), aceasta situatie fiind preluata si prin H.G. nr.1609/2004”. In acest context, prima instanta a interpretat ca, in lipsa mentiunii privind respectivul program de studii in cadrul unei specializari, nu da dreptul institutiei respective sa organizeze si sa desfasoare activitate la acea specializare, in respective forma de invatamant.

In ce priveste invocarea de catre reclamanta a dispozitiilor O.G. nr.10/2009, prima instanta a constatat ca aceasta are in vedere in mod special obligatii ale universitatii si vizeaza situatia studentilor inmatriculati in perioada 2005-2008, in anul I, la specializari cu forma de invatamant ID, tocmai pentru ca art.1 alin.1 din actul normativ se arata ca pentru forma de invatamant ID inceteaza scolarizarea la data intrarii in vigoare a ordonantei (23.08.2009), nefiind avuti in vedere cei care au finalizat studiile prin examene de licenta, inmatriculati in anul I, anterior anului 2005, fara a se putea retine, implicit, prin tacerea normei, ca cei care nu intra sub incidenta acesteia, benefiaza de recunoasterea diplomei.

Verdict: ICCJ a stabilit ca diploma e valabila!

In recurs, instanta suprema a admis recursul reclamantei Din Carmen Lenuta, din urmatoarele considerente:

- diploma de licenta este VALABILA, nicio autoritate administrative sau instanta judecatoreasca nu s-a pronuntat in sensul revocarii/constatarii nulitatii sau anularii actului;

- ”opinia” intimatului-parat (n.n.-ministerul) emisa prin continutul adresei nr.009/F/DGSPU din 24.02.2009 O PREJUDICIAZA pe recurenta-reclamata in drepturile sale recunoscute de lege, determinat de faptul ca diploma sa de licenta nu a fost anulata pana in prezent;

- considerentele avute in vedere de judecatorul fondului AU CONDUS LA PRONUNTAREA UNEI HOTARARI NELEGALE;

- apararile legate de acreditarea/neacreditarea formei de invatamant la distanta NU SE CIRCUMSCRIU obiectului actiunii;

- actiunea formulata in prezenta cauza nu priveste anularea diplomei de licenta. Numai in aceasta situatie, hotararea fondului putea sa se intemeieze pe considerente legate de acreditarea /neacreditarea formei de invatamant la distanta;

- in acest context, actul administrative atacat nu are nici un ecet anulator asupra diplomei recurentei, act administrav care se bucura de prezumtia de legalitate, prin care i se recunoaste acesteia calitatea de licentiate in psihologie

Avand in vedere aceste consideratii, completul de trei judecatori al Inaltei Curti a decis:

"ADMITE RECURSUL declarat de Din Carmen Lenuta, MODIFICA IN PARTE SENTINTA ATACATA, ADMITE IN PARTE ACTIUNEA RECLAMANTEI, ANULEAZA actul nr. 009/F/DGSPU din 24.02.2009 EMIS DE AUTORITATEA PARATA, respinge celelalte capete de cerere, mentine dispozitia privind respingerea exceptiei inadmisibilitatii actiunii” - IREVOCABILA

 

Comentarii

# florin date 11 August 2010 07:19 0

:P :P :P :P :P

# Popescu Gina date 11 August 2010 08:30 0

:-)

# ioana date 11 August 2010 09:44 -2

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: d.nule ministruuuuu...a-ti auzit?

# koly date 11 August 2010 10:00 +5

ioana,tot o absolventa de Spiru esti?
Corect se scrie "ati" auzit

# flo date 12 August 2010 07:36 -4

lasa-ne..............lasa-ne!!!!!!!!! :zzz

# pompiliu bota date 12 August 2010 13:30 +4

Este o hotărâre deosebită, revoluţionară! Similar, ne vom apăra în faţa mafiei din avocatură condusă de famiglia Predoiu-Zamfirescu-Stoica!

# papusel date 17 August 2010 06:53 +2

DECI...trebuie ca Spiru sa ne dea pe fiecare in parte ,in judecata ca sa le anuleze pe cele date in(2008/2009). M-am interesat la un avocat bun.O relicentiere nu poate fi posibila ,ESTE ILEGAL.

# Lorena date 17 August 2010 19:45 +1

Are vreun efect asupta valabilitatii diplomei de licenta faptul ca daca te-ai inscris la re-licentiere si apoi ai trimis prin fax, scrisoare cu confirmare de primire o cerere de anulare a acesteia? Deci, ar un temei legal pentru a anula diploma de licenta? Daca da, ce se poate intreprinde pentru ca aceasta cerere sa nu produca aceste efecte?

# Gina date 18 August 2010 05:42 +2

Dragi prieteni,lucrurile sunt mai incurcate decat par. Pentru ca in toata pregatirea mea universitara se regaseste si o diploma de la Universitatea Spiru Haret, sub stresul provocat de orgoliile celor care ne conduc, am trimis la MECTS in data de 09.08.2010,o adresa cu continutul de mai jos, adresa pentru care am rugamintea sa-mi spuneti si parerea dumneavoastra.
"Subsemnata Popescu Gina, absolventă a Facultăţii de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene din cadrul Universităţii Spiru Haret, sesiunea iulie 2008, cu privire la incertitudinea care planează asupra diplomelor de licenţă obţinute de absolvenţii Universităţii Spiru Haret, vă supun atenţiei, pe scurt, traseul meu profesional, care cu singuranţă nu este singurul de această speţă:
- în perioada 1988 - 1992 am urmat cursurile Facultăţii de Mecanică din Galaţi, specializarea Tehnologia Construcţiilor de Maşini, subingineri. Menţionez că admiterea înainte de anul 1989 era pe baza unui examen greu, selecţia fiind severă. Am fost angajată la SC Electrica Dobrogea, actualmente ENEL ENERGIE Muntenia Sud, până în anul 2005.
- în anul 2005, am participat la concurs pentru ocuparea unui post în cadrul Direcţiei de Integrare Europeană la Consiliul Judeţean Călăraşi. Pentru a mă specializa în domeniul în care lucram, m-am înscris la Facultatea de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene în cadrul Facultăţii de Istorie de la Universitatea Spiru Haret, Centrul de învăţământ la distanţă Călăraşi. Fiind mamă şi angajată în acelaşi timp, ar fi fost aproape imposibil să urmez cursurile la zi ale aceleaşi facultăţi, cu atât mai mult cu cât nu eram din Bucureşti. Oricum nu a fost uşor, deoarece având experienţa primei facultăţi, nu puteam decât să fiu foarte conştiincioasă, încercând să fiu şi un bun exemplu pentru copilul meu, şi el şcolar.
- în anul 2008 am absolvit Facultatea de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene şi diploma obţinută şi-a produs imediat efectele prin avansarea mea în funcţie, conform Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, cu modificările şi completările ulterioare.
- având ca principală responsabilitate pregătirea şi implementarea în bune condiţii a Proiectului “Sistem integrat de management al deşeurilor solide în judeţul Călăraşi”, înfiinţându-se Direcţia Managementul Proiectelor, structură care impunea specialişti cu o pregătire universitară adecvată în managementul proiectelor, m-am înscris la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice, Masterat Managementul Proiectelor, cursuri pe care le-am absolvit cu media 10 (zece) în sesiunea iulie 2010. Nu pot să nu meţionez că, faţă de colegii mei mai tineri, care au terminat facultăţi la diverse universităţi private sau de stat din România, altele decât Universitatea Spiru Haret, am dat dovadă de maturitate, seriozitate şi nu mai puţin, conştiinciozitate.
Menţionez că posed Diploma de licenţă în original, datată 07.08.2009, emisă de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului. Prin emiterea Diplomei de Licenţă, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului a recunoscut Facultatea de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene pe care am absolvit-o.
Conform prevederilor art. 3, alin (1) din Ordonaţa 10/2009 privind dreptul studenţilor înmatriculaţi la formele de învăţământ la distanţă sau cu frecvenţă redusă de a continua studiile la programe de studii de licenţă autorizate să funcţioneze provizoriu sau acreditate, publicată în Monitorul oficial la data de 20.08.2009, care are următorul cuprins: “Studenţii ciclului universitar de licenţă înmatriculaţi în anul I în perioada 2005-2008 la specializări/programe de studii organizate la forma de învăţământ la distanţă au dreptul de a-şi continua studiile la specializări/programe de studii autorizate să funcţioneze provizoriu sau acreditate potrivit unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării şi inovării, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.”, înţeleg că, pe baza diplomei de licenţă, obţinută înaintea publicării ordonanţei amintite, am avut dreptul să-mi continui studiile prin cursurile de masterat absolvite la SNSPA, instituţie de învăţământ superior care a primit calificativul “grad de incredere ridicat” din partea ARACIS. Diploma de studii obţinută la Universitatea Spiru Haret a fost confirmată şi validată prin Diploma de Master obţinută. Cerinţele academice la nivel masteral sunt mult mai mari decât cele la nivel de licenţă.
Vă rog, Domnule Ministru, să analizaţi cele descrise mai sus, luând în considerare faptul că diploma obţinută de mine la Universitatea Spiru Haret şi-a produs efectele prin recunoaşterea ei de către Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, de Universitatea Politehnică Timişoara la care am urmat un curs postuniversitar de Management al Proiectelor, de Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice - Cursuri de masterat în Managementul Proiectelor (4 semestre 120 credite).
În speranţa unui răspuns favorabil, vă mulţumesc Domnule Decan, pentru atenţia acordată."
Cam asta este. Pana acum nu am primit nici un raspuns.

# Cuzuc Daniela date 24 August 2010 15:37 +1

Sunt in aceeasi situatie cu d-voastra.Ce e de facut?

# Bojidar date 12 January 2013 19:53 +2

Nici nu aveti nevoie. I.C.C.J. s-a pronuntat in mai multe dosare prin care recursul M.E.C. a fost respins dand castig de cauza U.S.H. Este posibil ca din exces de zel unele institutii publice sa faca necazuri unuo licentiati ai U.S.H. Dar exista si notiunea de abuz in serviciu, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, s.a.m.d.

# Gina date 18 August 2010 05:45 +2

Nu am mentionat ca am trimis aceeasi adresa si la Universitatea Spiru Haret, Facultatea de Relatii Internationale si Studii Europene. Pana acum, nici un raspuns.

# nicolae date 25 August 2010 07:14 +2

nici nu o sa primesti! conform legii orice autoritate are obligatie sa-ti raspunda in 30 zile(daca ai nr. de inregistrare)poti sa faci o revenire in care sa faci referire la cea de mai sus si sa le spui ca poate fi considerata o aprobare tacita(cauta pe net cadrul legal al aprobarii tacite) si/ sau sa le spui ca in lipsa unui raspuns iti rezervi dreptul de ai da in judecata si ma refer la MECTS!

# Gina date 25 August 2010 08:35 +1

Multumesc, Nicolae. Parerea ta conteaza. Mi s-a spus ca in termen de 30 de zile mi se va raspunde. Vom vedea.

# mihai date 1 September 2010 07:26 +1

Cine are textul integral al deciziei de la Curtea de Casatie, cea din imagine, care o priveste pe doamna Carmen Lenuta Din, rog sa posteze. Este extrem de interesant si important continutul integral pentru ca, din cate se vede nu a fost contestata diploma de licenta efectiv, ci adresa MECTS prin care se spunea ca studiile doamnei nu sunt legale intrucat nu apare forma de invatamant de la facultatea doamnei in Hotararile de Guvern de acreditare sau autorizare. E o cu totul alta mancare de peste. Inca o data, rog pe cine are textul integral sa il posteze sau sa ma contacteze pe mail la voyager20021@yahoo.com. Multumesc.

# egica date 18 November 2010 17:04 0

Sunt in aceiasi situatie si am nevoie de un nr. de telefon a d-nei Din Lenuta.
Va multumesc

# miron date 20 November 2010 18:41 +1

buna, sunt absolvent USH Management FR iulie 2010 la Cluj si as fi interesat sa particip la o actiune judecatoreasca de recunoastere a diplomelor.Daca stie cineva cu ce avocat trebuie sa iau legatura il rog sa ma contacteze la ionutcluj@yahoo.it

# mihai date 21 November 2010 07:01 +1

Doamna Carmen Lenuta Din poate fi contactata la ITM Arges. Nr. de telefon poate fi gasit pe site-ul institutiei. Dar nu va poate ajuta. Am discutat cu ea si a refuzat sa-mi puna la dispozitie copii de pe cele doua decizii. Cred ca de frica, desi nu vad de ce.
Cat despre recunoasterea diplomei, nu cred ca se pune problema pentru ca diplomele nu au fost anulate din cate stiu. Doamna Carmen Din a anulat adresa prin care MECTS spunea ca studiile sale nu sunt legale. Atata timp cat diploma nu e contestata de nimeni, nu se poate cere recunoasterea ei. De fapt in legislatie nici nu exista o procedura de recunoastere decat pentru actele de studii obtinute in strainatate. Asta e o aberatie rezultata din declaratiile de presa ale celor care nu cunosc legislatia. Diploma emisa in Romania e recunoscuta de drept de MECTS. Pentru asta se si emite, pentru a recunoaste studiile urmate. In cazul celor care fac obiectul OG 10/2009, adica cei care s-au inscris in anul I in perioada 2005-2008 studiati bine OG si metodologia si dupa aia consultati un avocat, ca sa stiti daca are habar de ce vorbeste sau nu.

# mihai date 21 November 2010 07:11 +1

pentru gina
e si o cerere prin textul ala?
eu nu am inteles ce ai cerut de la MECTS in afara de analizarea celor expuse.
Situatia centrului de la Calarasi este problematica rau, pentru ca Spiru nu a trecut deloc centrul teritorial Calarasi in Hotararile de Guvern de autorizare/acreditare. Problema e daca avea sau nu obligatia legala sa faca asta.

# vasile date 22 March 2011 09:49 +2

In Spania, Austria , Canada, etc ca de altfel si in Romania, vezi Danubius Galati , sunt valabile institutiile de invatamint la distanta iar Spiru Haret nu este legitima. Nu sunt absolvent de Spiru Haret , insa este absolut ioncorect ce se intimpla. ori nu este valabila nici o institutie de invatamint la distanta ori e discriminare .

# Horea Bortan date 5 April 2012 17:33 +1

Nu comentez asupra problemei legalitatii diplomelor. Ridic doar problema calitatii invatamantului facut acolo. Am avut ocazia sa observ lucrul acesta. Din pasiune m-am inscris la Psihologie, facultate de stat, la zi. Am mers zi de zi (cand nu aveam cazuri in instanta) si chiar s-a facut treaba. Referate, studiu obligatoriu etc. Dupa 2 luni de scoala m-am intalnit cu o dsoara mandra licentiata in Psihologie la Spiru Haret. Cu licenta promovata. Iar eu, dupa 2 luni de facultate, in anul I, manevram mai multe informatie de specialitate decat ea. Jenant, de-a dreptul. Un profesor ne povestea ca unele examene se dadeau grila, pe calculator. Iar softul, dupa ce raspundeai si dadeai NEXT, te intreba: Esti sigur ca vrei sa mergi mai departe? Si tot asa pana nimereai raspunsul corect. Sunt sigur ca acei absolventi si-au semnat condamnarea de iesire din piata muncii in secunda in care s-au inscris.

# Cantemir date 5 April 2012 18:35 +2

Da??? Ete, analfabetii de la S.H., desigur doar unii dintre ei, cei mai multi adica, au fost si sunt si vor fi si ministri, si mari "derectori" de institutii, ca de fapt, nu tara are nevoie de astia, ci guvernul Basescu, cu toata clica lui de impiedicati si peltici. Stiu si eu o proasta facuta bucati, mare derectoare de inspectorat scolar absolventa de S.H. cu M.CUM.L 8) , si care abia-abia leaga cateva parti de vorbire intr-o propozitie simpla. Vai de lume si de mama noastra. :sad:

# jan date 18 July 2013 07:24 -1

MANEAUA si GRATARUL... SUNTEM O TARA DE LICENTIATI ! HA...

# Titi Gutan date 28 January 2013 14:59 +1

Esti in eroare totala ! Tocmai ca ei ocupa posturile cuvenite celor bine pregatiti . Au proptele si multi sunt odrasle ce au luat licenta povestind un film vazut decuseara.

# Titi Gutan date 28 January 2013 14:54 +3

Ce iti e cu fandoseala de a avea o diploma universitara ca mai apoi sa gasesti un post de vanzator prin piete! Avem inflatie mare in tara! Romanii de-abia se mai ajung cu banii de pe o luna pe alta ,dar nu se lasa! Fac imprumuturi la banci pentru a plati diploma universitara odraslei analfabete.Ce fala pe bietul roman peticit in fund ,dar cu plodul somer cu "studii universitare"ori vanzator de ceapa in piata !

# w0lfshad3 date 21 May 2013 15:29 0

Spiru Haret sunt mai destepti decat cei de la stat, cel putin eu, dovedit: http://www.avocatura.com/forum/absolvent-drept-spiru-haret-inscriere-barou-t20435.html

# Doru Poenaru date 11 July 2013 14:14 +3

Pacat, datorita unor interese politice si a concurentei neloiale s-a terfelit imaginea unei Universitati moderne (apropo, textele grila te ajuta mai mult in formarea gandirii analitice decat memorarea unei cantitati de informatie care-ti creaza un haos in cap si apoi se sterge dupa cateva zile) .. si odata cu ea, numele celui mai mare reformator al scolii romanesti. Insa, nu toti prostii s-au inscris la aceasta universitate si toti desteptii la celelalte. Considerentele sunt de ordin financiar..taxa mai mica i-a atras pe romanasi... a , si sa nu uitam ca multi dintre inscrisi sunt de varsta a doua, deci care au facut studiile primare,gimnaziale si liceale inainte de revolutie..cand inca se mai invata de frica .... si la facultate au invatat de rusine si ambitie...poate nu le prea au ei cu limbile straine dar s-au comportat responsabil. Inteligenta este nativa nu ti-o formezi la nici o facultate, la facultati formezi deprinderi care ar trebui sa aiba o aplicatibilitate practica dar la n

# anna date 4 February 2014 13:29 0

De la cine a cumparat doamna cu pricina lucrarea de licenta si cu cat?

# Valeriu Mangu date 16 February 2014 18:07 0

Articolul “Procedura revizuirii Constitutiei trebuie reinventata!” pe: http://ascunzisuri-constitutionale.eu

# NeaguAngela date 25 February 2014 20:45 0

Angela Eu am facut o continuare de studii la I.D.dupa ce am facut un Colegiu deH.M.C.M.in cadrul Facultatii de Geografie din Bucuresti. Aveam posibilitatea sa fac continuarea de studii la stat dar costa 500 deEuro iar la Spiru Haret costa 900RON.Din cauza banilor s-au dus candidatii acolo.Si ca sa vorbim pe direct;abramburica ce a facut cind a fost ministra a Invatamintului?de ce nu a facut atunci ancheta?pentru ca era mina in mina cu Aurelian Bondrea.Probabil ca primea cotizatie de la el.

# Angela date 25 February 2014 21:36 0

Angela Vreau sa spun ca examenele se dadeau pe calculator si tip grila;dar nu te intreba daca mergi mai departe.De regula erau intr-o sala cam 12-14 calculatoare.Primele 7 calculatoare aveau fiecare cite un test grila.Dupa ce accesai datele personale,ajungeai la test care avea 20 de grile.Fiecare grila avea cite 4-5 variante de raspuns.Daca nu invatai mai putin probabil sa le ghicesti raspunsul.Fiecare raspuns era evaluat cu 0.5p.Cind terminai de bifat raspunsurile atunci iti aparea in partea de sus a paginei,notarea prin %...40%,50%,100%.Daca vorbeai cu vecinul te dadea afara din examen.Cum te pregate-ai pentru examen?Facultatea iti punea la dispozitie cursurile si grilele.Cursurile erau sintetizate si nu puteai sa-ti completezi grilele daca nu mergeai si in biblioteca.Ca sa completezi grilele citeai de mai multe ori cursurile altfel nu gaseai raspunsurile corecte.Pentru mine dar cred ca pentru toti studentii cel mai greu lera pina completai grilele.Grilele de invatat erau cam 200-300 in functie de profesor.Eu din moment ce le completam treceam la partea cea mai usoara.Citeam doar varianta corecta iar la examen imi era cunoscuta.Multa lume ride de Universitatea Spiru Haret dar eu acolo am invatat toate unitatile de relief ale Ronaniei:Carpati,Subcarpati,Dealuri,Podisuri,Cimpii;dar si Continentele Extraeuropene si Europa.Si ca sa inchei vreau sa spun ca majoritatea prof.erau de la Fac.de Geografie de stat.Era si celebru geomorfolog Grigore Posea un om de mare valoare.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.04.2024 – Gulutanu s-a mai captusit cu o acuzatie. Doua refuzuri la noua SIIJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva