28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

BYE, BYE, TARCEA – Judecatoarea Cristina Tarcea e istorie. Spre disperarea magistratilor activisti, Corina Corbu a preluat oficial mandatul de presedinta a Inaltei Curti. Dupa ani de zile in care practicile instituite de Livia Stanciu au continuat sub Tarcea, ICCJ are sansa de a se elibera de influenta Binomului DNA-SRI si de a-si recastiga independenta. Corina Corbu: “Imi doresc ca la ICCJ sa domneasca suprematia legii si respectarea drepturilor omului“. Oare o plange cineva pe Tarcea?

Scris de: George TARATA | pdf | print

16 September 2019 13:28
Vizualizari: 12572

Veste excelenta pentru justitiabili si avocati. Luni, 16 septembrie 2019, este prima zi in care Inalta Curte de Casatie de Justitie nu va mai fi condusa de judecatoarea Cristina Tarcea (foto stanga), cea care a continuat practicile instituite de predecesoarea sa de trista amintire Livia Stanciu, si care a facut ca instanta suprema sa ramana captiva protocolului cu SRI si Binomului DNA-SRI.

Astfel, judecatoarea Corina Corbu (foto dreapta) si-a preluat oficial mandatul de presedinta a instantei supreme, ca urmare a numirii sale in aceasta functie de catre Sectia pentru judecatori a CSM, spre disperarea magistratilor activisti si chiar a Cristinei Tarcea, care, asa cum ne amintim, a incercat sa o puna in dificultate cu fel de fel de intrebari jenante (click aici pentru a citi).

Concret, Corina Corbu a fost numita la conducerea ICCJ prin Hotararea Sectiei pentru judecatori a CSM nr. 1256 din 18 iulie 2019, decizia fiind luata cu 6 voturi “pentru” si 3 “impotriva”. A fost o hotarare in care judecatorii din CSM, desigur cu exceptia celor care au votat contra, au stabilit ca judecatoarea Corin Corbu probeaza cunoasterea detaliata a activitatilor specifice functiei pentru care candideaza, analizand aspectele referitoare la instanta suprema care au avut parte de o evolutie pozitiva, identificand vulnerabilitatile acesteia, precum si masurile eficiente de remediere a acestora cu ajutorul resurselor de care dispune in prezent Inalta Curte de Casatie si Justitie“.


Pe de alta parte, marti, 17 septembrie 2019, va fi pentru prima data cand noua sefa a instantei supreme va participa la sedintele de Plen si ale Sectiei pentru judecatori din CSM. Si se anunta sedinte destul de agitate, cel putin cea de Plen, in conditiile in care pe ordinea de zi figureaza puncte sensibile, precum validarea numirii procuroarei Adina Florea la conducerea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie. O numire pe care, dupa cum stim, procurorii din CSM, ajutati de judecatorii Bogdan Mateescu, Andrea Chis si Mihai Balan, se chinuie sa o blocheze.

Corina Corbu: “Inalta Curte are nevoie de o schimbare, o schimbare pozitiva, si are nevoie de o noua directie”

Oricum, misiunea Corinei Corbu in fruntea ICCJ nu va fi deloc una usoara. Asta intrucat Corbu are obligatia de a reforma din temelii Inalta Curte si de a recastiga increderea opiniei publice in actul de justitie facut la instanta suprema. Si toate aceste lucruri trebuie facute dupa ani de zile in care in foarte multe momente legea a contat mai putin decat interesele DNA sau ale SRI, ani de zile in care la cea mai importanta instanta din tara au avut loc executii politice pe banda rulanta, ani de zile in care, cu Cristina Tarcea sefa structurii de securitate, inculpatii ajungeau sa fie judecati si condamnati pe baza unor acte secrete, livrate direct judecatorilor de catre SRI.

Totusi, pozitia publica a Corinei Corbu ne da sperante ca in sfarsit la Inalta Curte justitiabilii si avocatii vor avea parte de o justitie demna de un stat cu adevarat de drept, si nu de unul pretins a fi de drept si clamat de fel de fel de magistrati activisti care in spatele unor lozinci isi ascund abuzurile comisie si complicitatile la comiterea abuzurilor. In acest sens, intr-o declaratie acordata in exclusivitate Lumea Justitiei in iulie 2019, cu ocazia inscrierii la concursul pentru sefia ICCJ, Corina Corbu sublinia ca Inalta Curte are nevoie de o schimbare pozitiva si de o noua directie, in care sa domneasca suprematia legii si respectarea drepturilor omului:

Imi asum si imi dau seama ca nu este o misiune usoara, insa nimic din ce a fost in viata mea pana in acest momnent nu a fost usor. Consider ca Inalta Curte are nevoie de o schimbare, o schimbare pozitiva, si are nevoie de o noua directie. Este nevoie de implicarea tuturor colegilor pentru realizarea acestei schimbari. Este nedrept totusi pentru ca, in ultimii ani, la Inalta Curte s-a muncit foarte mult, sunt oameni care au muncit foarte mult si care merita mai mult respect, mai ales acum cand asupra instantei supreme este aruncata o anatema. Sunt oameni care si-au sacrificat vietile aici. Lumea trebuie sa vada partile pozitive din Inalta Curte, trebuie sa vada care este situatia in realitate. Este nedrept sa fie asa.

De aceea spun, am sentimentul ca trebuie o schimbare si ca Inalta Curte trebuie reasezata in cadenta timpului, pentru ca a pierdut foarte mult in ultimii ani. Avem nevoie de o noua directie impusa de necesitatea de a reaseza Inalta Curte in cadenta timpului.

Mi-am propus si o colaborare cu societatea civila, consider ca este firesc sa fie asa. Inalta Curte nu este intr-un glob de sticla, trebuie ascultati oamenii, pentru ca prin dialog se nasc ideile bune.

Toata lumea trebuie sa intelega ca se poate face ceva, ca se poate schimba ceva, iar eu cred cu tarie acest lucru, chiar si dupa ce am fost in iad ani de zile. Tot ce imi doresc este ca la Inalta Curte sa domneasca suprematia legii si respectarea drepturilor omului. Altceva nu ma intereseaza, asta este esential pentru un judecator”.

* Cititi aici hotararea Sectiei pentru judecatori a CSM privind numirea Corinei Corbu in functia de presedinta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Comentarii

# Neanae date 16 September 2019 15:41 +23

DOAMNE AJUTA! Am mai scăpat de o scorpie. Tarcea asta era de coșmar. Spor și cu dreptatea înainte Doamna Judecătoare Corbu. Sa va fie mintea și sufletul luminate, curaj caci vor fi canalii care vor avea de zis verzi și uscate. Sa fie sănătoși, sa crape de sănătate!

# Pintea date 16 September 2019 17:15 +18

Ea pleacă, dar rămân acolo colaboraționiștii...

# Edelweiss - Ivory Tower Bumașnik date 16 September 2019 17:42 +14

Pașol na turbinca, Vidma, ciorti!

# Drum bun , cale batuta , cine-o prinde sa si-o ..... țină date 16 September 2019 18:10 +16

:-)

# Stanciu, Kovezi, Tarcea si Macovei dati-le lu` Dinca .... date 16 September 2019 18:13 +21

Harcile astea nu aveau ce cauta in justitie ; au decredibilizat institutiile unde au lucrat si au patat si pe ceilalti . Scarbe nesimtite ! :-x

# Golan date 16 September 2019 18:22 +11

Sa nu uite nouă președinta iccj ca prima măsură in aceasta calitate e aceea de a concediat secretara lui Garcea. Asa a făcut management acest pseudo judecator numit Tarcea. Nu era importanta respectarea legii si nici legala componenta a completelor de judecată. Apropo dna Garcea va intra la contencios?acolo este lipsa de judecători. Si poate pune mana si pe dosarele care o intereseaza. Sa le judece asa cum a dorit. Rușinoasă aceasta GarceaTarcea

# Sarbu Jeny date 16 September 2019 19:24 +6

In sfarsit , poate toti securisti si slugile securitatii macar fac un pas in.spate si incet ,incet se curata justitia de slugi obediente...!!!

# Tarcele bătrîn date 16 September 2019 19:27 +16

A scăpat ușor sper să dea cu subsemnatul pe la SIJ.

# santinela date 17 September 2019 07:23 +5

TUTA asta o sa-si gaseasca un loc caldut ca si cealalta rusine a justitiei romanesti Livia Stanciu. Doamne ce nenorocite au condus justitia din Romania. La orizont insa apare speranta prin Garbovan,Baltag,judecatoarea din Timisoara,Cluj,Suceava etc. !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.03.2024 – Oamenii s-au dus peste „Baronul Lamborghini” (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva