19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Capcanele marcii si modificarile legislative. Protectia din oficiu dispare dupa inregistrare

Scris de: Mihai BETELIE | pdf | print

24 May 2019 16:20
Vizualizari: 3640

Prin Legea 66/2010 a fost adusa o modificare importanta Legii 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice, care nu este suficient de cunoscuta in mediul de afaceri din Romania, desi au trecut atatia ani.

In esenta, legea modificata, in acord cu legislatia europeana, prevede ca Oficiul de Stat pentru Inventii si marci (OSIM), in procedura de examinare in vederea admiterii la inregistrare a unei cereri de marca nu mai are in vedere motivele relative de refuz la inregistrare( existenta unei marci anterioare, identica sau asemanatoare pana la identitate), ci doar motivele absolute de refuz (marca este contrara bunelor moravuri, descriptiva sau lipsita de distinctivitate sau inselatoare).


Asta inseamna ca atunci cand se depune o cerere de marca noua, identica sau asemanatoare cu o marca deja inregistrata, prin care se solicita emiterea titlului de protectie pentru bunuri sau servicii care se suprapun peste cele ale unei marci inregistrate, OSIM nu poate refuza la inregistrare noua marca.

Potrivit legii, OSIM poate examina motivele relative de refuz la inregistrare (existenta unei marci anterioare, identica sau asemanatoare) doar in procedura de opozitie sau contestatie.

Opozitia este o cale de atac prin care, dupa ce se publica o cerere de marca in Buletinul Oficial al OSIM, in termen de 2 luni, orice persoana poate sa solicite respingerea la inregistrare a marcii noi si sa invoce ca argument ca detine un drept anterior de marca, un drept de nume comercial sau un drept de autor, asemanator cu denumirea ceruta la inregistrare.

Numai daca proprietarul unei marci anterioare depune in termenul prevazut de lege opozitie si OSIM constata ca exista asemanare conceptuala, semantica si fonetica, marca noua este respinsa la inregistrare.

Modificarea legislativa a starnit nemultumirea proprietarilor de marci si a pus presiune pe factorii de decizie din OSIM, care la 17.10 2012 au emis o Instructiune (care are caracter intern si se aplica doar angajatilor OSIM) prin care motivele relative de refuz la inregistrare erau din nou avute in vedere la examinarea unei cereri de marca noua.

Cu alte cuvinte, se revenise la procedura de inainte de 2010 si daca se depunea o cerere de marca noua aceasta era respinsa din oficiu, daca semana sau era identica cu una deja inregistrata.

Abia in 2016 conducerea OSIM a anulat instructiunea din 2012 care nu avea caracter normativ si adauga la lege, permitand aplicarea legii asa cum a fost ea modificata in 2010.

Proprietarii de marci trebuie sa stie ca pentru o protectie eficienta a dreptului de proprietate industriala, trebuie sa monitorizeze publicatiile oficiale ale OSIM asa incat sa afle la timp daca se depun cereri asemanatoare cu marcile lor, sa li se opuna si astfel sa le blocheze la inregistrare.

In caz contrar, marcile noi, identice sau asemanatoare pana la identitate, se pot inregistra.

Din activitatea practica a Agentiei Rompatent Design care asigura serviciul de monitorizare de marci pentru un numar considerabil de companii rezidente sau nerezidente in Romania, se constata ca toate aceste aspecte privind monitorizarea cererilor noi de marca sunt mai putin cunoscute sau chiar ignorate si se apeleaza la un serviciu de monitorizare doar dupa ce antreprenorii se confrunta cu un caz concret de incalcare a dreptului de marca.

Recomandam proprietarilor de marci active, folosite intens in activitatea companiilor, ca monitorizarea publicatiilor noi de marca sa se faca si la nivel European (EUIPO), pentru ca o cerere de marca noua, europeana, identica sau asemanatoare cu una nationala, deja inregistrata are efecte si protectie si in Romania si poate prejudicia grav interesele economice ale companiilor care detin marci anterioare, deja cunoscute pe piata, pentru care au fost alocate bugete considerabile pentru promovare.

Mihai Betelie, managerul Agentiei Rompatent Design (agentie specializata in protectia drepturilor de proprietate industriala)

Preluare: Monitorul Justitiei

Comentarii

# corneanu doina date 26 May 2019 20:12 0

Intrebare catre autor : nu inteleg cum te apara EUIPO daca legislatia europeana nu te apara multumesc

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.04.2024 – Pensionare la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva