28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CULOARUL MORTII – Batut in inchisoare pana a ramas paralizat si cu o tumoare pe creier care ii afecteaza coloana vertebrala, un detinut risca oricand sa moara. Instantele i-au refuzat operatia. Detinutul i-a facut plangere penala medicului inchisorii, acuzandu-l ca i-a blocat transferul la un spital penitenciar. De un an si jumatate, dosarul zace la parchet. Ministrul Justitiei Catalin Predoiu trebuie sa se sesizeze (Documente)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

2 February 2020 10:07
Vizualizari: 9439

Desi pe sigla Administratiei Nationale a Penitenciarelor sta scris „Pro patria et ordine iuris” („Pentru patrie si ordinea de drept”), adevaratul slogan al ANP ar trebui sa fie „Exterminare, nu reeducare”. Pur si simplu pentru ca institutia sa nu se minta pe sine insasi. Dupa cum veti citi mai jos, pe culoarul mortii din detentie pot intra nu doar politicieni si afaceristi deveniti incomozi pentru noua Securitate, ci si oameni obisnuiti, cu care autoritatile inteleg sa se comporte ca si cand condamnarea la inchisoare ar echivala cu o condamnare la moarte.



Lumea Justitiei va prezinta un astfel de caz cutremurator, al unui detinut caruia ii este blocat accesul la o interventie chirurgicala ce i-ar putea salva viata. Cu aceasta ocazie, ii solicitam public ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, sa verifice daca Administratia Nationala a Penitenciarelor a intreprins vreun demers in legatura cu situatia condamnatului.


Violatorii si pedofilii au viata grea in inchisoare


Este vorba despre Petre-Catalin Racoltea, din Sacele (judetul Brasov), aflat in inchisoare pentru un viol comis in 2011. Inca de la inceput, precizam ca este vorba despre un recidivist care niciodata nu si-a pus in discutie vinovatia. Problema, in schimb, este faptul ca tratamentul inuman pe care il primeste din partea autoritatilor risca sa-i aduca moartea la cei numai 42 de ani pe care i-a implinit in 28 ianuarie.

Totul a inceput la 1 decembrie 2015, cand Petre Racoltea a fost batut de alti detinuti din Penitenciarul Miercurea Ciuc – bataie in urma careia s-a ales cu doua hematoame. O lege nescrisa a inchisorilor spune ca violatorii si pedofilii sunt tratati cu cel mai putin respect de catre ceilalti puscariasi, deseori fiind nevoiti sa sufere batai, violuri si alte umilinte. Petre Racoltea nu a facut nici el exceptie, mancand bataie nu doar la Miercurea Ciuc, ci si in alte inchisori unde a fost transferat. De pe urma acestor violente, din cauza leziunilor, Racoltea a paralizat aproape complet (fiind imobilizat in scaun cu rotile) si a ramas cu o tumoare pe creier care ii afecteaza inclusiv coloana vertebrala, apasandu-i pe nervi. Astfel, detinutul isi poate folosi doar mana stanga. De aceea, comisia de specialitate l-a incadrat in gradul de handicap grav cu asistent personal.


Instantele au zis: „pas”. Parchetul tine dosarul la sertar


Detinutul sustine ca situatia i-a fost agravata prin faptul ca Rares-Justinian Galea (foto 2), medicul-sef al Penitenciarului Aiud, nu l-ar fi tinut sub observatie si nu l-ar fi prezentat pentru control unui medic neurochirurg. In consecinta, tumoarea i-a crescut in intervalul 2016-2017, spune Petre Catalin Racoltea in plangerea penala depusa impotriva medicului la Parchetul de pe langa Judecatoria Aiud. Inregistrata la PJ Aiud in 3 august 2018 de catre procuroarea stagiara Crina Mehedin, plangerea a dus la constituirea unui dosar de abuz in serviciu si purtare abuziva. La scurt timp dupa aceea, cauza a fost preluata de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, pentru ca la 5 septembrie 2018 procuroarea Elena Angelica Moldovan sa schimbe incadrarea in tentativa de omor si sa decline cauza catre Parchetul de pe langa Tribunalul Alba, intrucat doar un PT are competenta materiala in astfel de situatii. De atunci pana in ziua de azi, nu se mai stie nimic despre dosar.

Ca si cum nu ar fi fost de ajuns situatia disperata in care se afla, detinutul Petre-Catalin Racoltea s-a lovit si de nepasarea a doua instante. In mai 2019, barbatul a depus la Judecatoria Brasov cerere de intrerupere a executarii pedepsei, ca sa poata fi operat pe creier – interventie imposibila intr-un spital penitenciar, sustine condamnatul. Desi dosarul a fost inregistrat pe 3 mai, cinci luni i-au trebuit Judecatoriei Brasov ca sa-si dea seama ca nu este competenta material si sa trimita cauza la Tribunalul Brasov.


Iata minuta Judecatoriei Brasov din dosarul nr. 10315/197/2019:


In temeiul art. 50 C.proc. pen., coroborat cu art. 593 alin. 1 C. proc. pen., admite exceptia de necompetenta materiala a Judecatoriei Brasov si, in consecinta, declina competenta de solutionare a cererii de intrerupere a executarii pedepsei, formulata de petentul condamnat RACOLTEA PETRU (detinut la data formularii cererii in Penitenciarul Codlea), in favoarea Tribunalului Brasov.

Onorariul partial al aparatorului desemnat din oficiu pe seama persoanei private de libertate, in suma de 300 lei, va fi suportat din fondurile speciale ale Ministerului Justitiei, urmand a fi inclus in cheltuielile judiciare si avansat Baroului Brasov. In baza art. 275 alin. 3 C. proc. pen., cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, azi 27.08.2019.

Document: Hotarare 1557/2019”.


Dupa ce la 27 august 2019 Judecatoria Brasov si-a declinat competenta materiala in favoarea Tribunalului Brasov, aceasta instanta nu s-a lasat impresionata de calvarul detinutului, respingandu-i in 11 octombrie cererea de intrerupere a executarii pedepsei si mai si punandu-l sa plateasca 100 de lei pe post de cheltuieli judiciare. Drama s-a repetat – de data aceasta printr-o hotarare definitiva – la Curtea de Apel Brasov, pe 12 decembrie 2019. Totul in ciuda faptului ca Petre-Catalin Racoltea a prezentat documente medicale care releva gravitatea tumorii. Avocata lui Racoltea, Catalina-Elena Bulai (foto 3), a declarat pentru Luju.ro ca doctorul Rares Galea a asigurat instanta, printr-un raport medical, ca nu se impune intreruperea executarii pedepsei, intrucat ii poate asigura detinutului tratament de specialitate.


Redam minuta Tribunalului Brasov:


Respinge cererea de intrerupere a executarii pedepsei formulata de catre condamnatul Racoltea Petre Catalin actualmente detinut la Penitenciarul Codlea – relativ la executarea pedepsei de 16 ani inchisoare aplicata prin S.P nr 109/18.03.2013 a Tribunalului Dambovita. Onorariul partial pentru avocat din oficiu, se va inainta din fondul Ministerului Justitiei. In baza art 275 al 2 C.pr.pen obliga petentul condamnat la plata catre stat a sumei de 100 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Cu drept de contestatie in 3 zile de la comunicare . Pronuntata in sedinta publica azi 11.10.2019.

Document: Hotarare 171/2019”.


Prezentam minuta Curtii de Apel Brasov:


Respinge ca neintemeiata contestatia formulata de condamnatul Racoltea Petre Catalin impotriva sentintei penale nr. 171/S/11.10.2019 pronuntata de Tribunalul Brasov in dosar nr. 10315/197/2019, pe care o mentine.

In baza art. 275 alin. 2 Cod procedura penala, obliga condamnatul la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat in contestatie in valoare de 100 lei. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica azi, 12.12.2019.

Document: Hotarare 61/2019”.


Lumea Justitiei detine toate documentele medicale legate de acest caz, dar vi le prezentam doar pe cele mai relevante. In episodul urmator, va vom arata raportul medicului Rares Galea catre instanta si va vom relata un episod teribil petrecut in sala de judecata, precum si soarta altui dosar penal, deschis ca urmare a plangerii formulate de Petre Racoltea impotriva puscariasilor care l-au batut.

Incheiem, remarcand ca la trei decenii de la abolirea pe hartie a pedepsei cu moartea in Romania, ea inca exista de facto – cel putin in penitenciare, acolo unde statul intelege sa se poarte cu detinutii ca si cum viata acestora nu ar mai valora nimic. Dupa ce in anii trecuti au facut inconjurul presei dezvaluirile despre felul inuman in care omul de afaceri Dan Adamescu si judecatorul Stan Mustata au fost lasati sa moara dupa gratii, lipsiti de tratament medical corespunzator, vedem ca aceasta stare de lucruri se extinde si la nivelul oamenilor obisnuiti. Oare catora dintre acestia le-au fost curmate vietile in acest fel, autoritatile mizand pe ideea ca lipsa lor de notorietate nu va provoca scandaluri?


* Cititi aici certificatul medico-legal din 2015, de dupa prima bataie primita

* Cititi aici biletul de iesire din Spitalul Penitenciar Bucuresti Rahova, din 27 iunie 2019, care atesta paralizia detinutului („paraplegie flasca”)

* Cititi aici certificatul din 2017 privind incadrarea in gradul de handicap

* Cititi aici referatul procuroarei stagiare Crina Mehedin privind admiterea plangerii penale

* Cititi aici ordonanta procuroarei Elena Angelica Moldovan privind declinarea cauzei de la PCA Alba Iulia la PT Alba

* Cititi aici cererea de intrerupere a executarii pedepsei


Sursa foto inchisoare: GSP.ro

Comentarii

# Pintea date 2 February 2020 18:16 +4

Ce inumani am devenit!Functionarii acestia din penitenciar sant niste brute! Au salarii mari si pensii enorme! Pentru ce? Pentru ca isi bat joc de oamenii pe care ii au in supraveghere? Predoiu nu va face nimic! Un servil care nu face nimic de seama!

# DOREL date 3 February 2020 10:25 +3

Sistemul penitenciar ascunde altele, sa ne aminitm de moarte consulului Ionescu (dosar inmormantat). de moartea lui Mustata (dosar inmormantat) de moartea lui Adamescu (nici un dosar), ca sa nu mai vorbim de Sorin Crivat ! Si b): atunci, despre ce mai vorbim ? Intreb, nu dau cu paru'...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.03.2024 – Oamenii s-au dus peste „Baronul Lamborghini” (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva