29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DECRETUL INCHISORI GOALE – Italia a platit scump pentru ca nu a rezolvat supraaglomerarea din inchisori. Dupa o hotarare pilot CEDO in urma careia a decis sa plateasca 8 euro pe zi fiecarui detinut, Italia a emis decretul „Inchisori Goale”, prin care a gratiat pana la 2000 zile inchisoare pentru fiecare condamnat din penitenciare. Ministresa Justitiei Raluca Pruna, care nu a initiat nicio masura, anunta iresponsabil ca vom plati 80 milioane euro pe an, bani ce vor fi luati „de la Sanatate”

Scris de: George TARATA | pdf | print

26 June 2016 12:23
Vizualizari: 24021

Romania este in pragul unei condamnari pilot la CEDO din cauza inchisorilor sale care reprezinta adevarate lagare de tortura si exterminare. Gradul de ocupare depaseste 200% in 8 dintre cele 44 de penitenciare, un detinut moare la fiecare trei zile (media de varsta a persoanelor decedate in penitenciar este de 47 de ani, ceea ce inseamna ca mortile sunt cauzate de bolile contractate in puscarii) si, nu in ultimul rand, un detinut se sinucide in medie la fiecare 19 zile. Romania plateste anual sute de mii de euro ca urmare a condamnarilor la CEDO pe banda rulanta si ca urmare a negocierilor directe pe care detinutii le au cu Agentul Guvernamental pentru evitarea altor condamnari.

Cu toate acestea, fosta asistenta a Monicai Macovei, ministresa Justitiei Raluca Pruna (foto), sustinuta de propaganda antiromaneasca care i-a pus la stalpul infamiei pe toti parlamentarii care au incercat sa initieze vreun proiect de lege de gratiere si aministie, nu vrea sa faca absolut nimic pentru a se evita hotararea-pilot la CEDO. De asemenea, aceeasi ministresa Pruna s-a facut remarcata prin obsesia ei in cazul cartilor scrise de cei aflati in puscarii, modificand legea si contribuind astfel la mentinerea unui grad extrem de ridicat de supraaglomerare al penitenciarelor.


Cutremurator, ministresa Pruna anunta cu nonsalanta ca vom plati minimum 80 de milioane de euro, intr-o prima faza, daca CEDO ne va condamna pentru conditiile inumane de detentie din penitenciarele nationale. Mai mult, Raluca Pruna vede normal ca banii sa se ia „de la Sanatate”, dar nici macar nu concepe ca aceasta suma sa fie luata de la aparatul de politie politica format din anumite parchete, servicii si instante de „culoar”.

Iata declaratia Ralucai Pruna oferita Hotnews:

Riscam o decizie pilot a CEDO in urma a mii de plangeri cu privire la conditiile proaste. Suntem intr-un proces, Guvernul este intr-un proces in care incearca sa convinga CEDO ca ia niste masuri pentru a repara acest context, putin, cat se poate. Si un element esential este consolidarea probatiunii in Romania. Statutul acesta trebuia sa fie adoptat din 2013. Noi va trebui, cel mai probabil, sa platim celor condamnati cu executare intr-un penitenciar, o suma de bani pe zi. In Italia a fost 8 euro. Am facut un calcul, eu am avansat o cifra - 80 de milioane, e foarte mica cifra. Deci s-ar putea sa fie mai mult de 80 de milioane de euro pe an in cazul in care primim o asemenea decizie pilot. Eu am fost la CEDO acum o saptamana, am vorbit cu presedintele Curtii si am cerut ingaduinta sa ne lase sa aratam ca putem lua niste masuri fara a greva intr-un asemenea hal bugetul de stat. Ca pentru a face plata asta trebuie sa luam din alta parte, nu stiu, de la sanatate, de la educatie”.

Cat mai suportam inconstienta tehnocratilor?

Comportamentul statului roman, de a se opune modelului Italiei - care in urma hotararii-pilot data in cazul Torreggiani si altii contra Italiei a recurs la emiterea unei legi de gratiere, diminuand chiar si cu pana la 2.000 de zile unele pedepse, pentru a rezolva problema supraaglomerarii din penitenciare - dovedeste ca in Romania se doreste mentinerea unor sisteme de tortura astfel incat politia politica sa poata sa-si rezolve misiunile prin singurul instrument care permite chinuirea oamenilor fara a se angaja raspunderea penala a celor care practica acest gen de tortura. Nu e de mirare ca din cauza conditiilor inumane din inchisori, uneltele din parchete si servicii reusesc sa constranga persoanele anchetate sa dea denunturi pe banda rulanta mai ceva ca pe vremea Securitatii despre persoane publice care constituie o tinta a politiei politice.

Solutiile Italiei: „Decat sa insistam asupra investitiilor in cladirile penitenciarelor, am investit in masuri alternative... Putem vorbi azi de sanctiuni administrative si nu de detentie, deci exista o alta conceptie despre pedeapsa... In 2014, Italia a demarat procedura de aprobare a unui decret numit 'Inchisori goale'”

In loc sa ridice din umeri si sa anunte nonsalanta ca vom plati 80 de milioane de euro din cauza conditiilor inumane din penitenciare, ministresa Pruna ar putea sa initieze masuri pentru reducerea supraaglomerarii din inchisori. O solutie ar fi, spre exemplu, o lege a gretierii, care sa se aplice in cazul celor condamnati la pedepse mici, pentru infractiuni fara violenta. Daca nu, fosta asistenta a Monicai Macovei ar trebui sa se uite la ce a facut Italia pentru a rezolva aceasta problema. Cateva din masurile adoptate de autoritatile de la Roma au fost prezentate de trei politicieni italieni, in scurte interviuri acordate postului Antena 3. Asadar, doamna Pruna, faceti bine si cititi.

Mauro Palma, Garantul respectarii drepturilor omului din Guvernul Italiei:

In cazul din Italia, in sentinta din dosarul 'Torreggiani si altii', care a fost data in ianuarie 2013, CEDO spune astfel: 'Italia este condamnata sa plateasca acestor 7 persoane care au facut recurs, suma de 100.000 de euro'. Doar ca avem atat de multe cazuri de acest gen, de ordinul miilor, cam 4.000 de cazuri. Nu era cazul sa incepem sa platim despagubiri tuturor celor care faceau recurs. Asa ca trebuia sa ajungem la radacina problemei. De aceea, CEDO a suspendat, pentru o perioada de un an, toate aceste cazuri si a dat un termen de gratie de un an Italiei si ne-a spus in ce mod sa intervenim. De aici si denumirea de hotarare-pilot.

Romania are un lot de cazuri, imi cer scuze daca nu pronunt bine, cazurile Bragadireanu. Aici, raspunsul autoritatilor romane dar Curtii a fost de o mai mare deschidere. Vreau sa amintesc ca regulile europene in materie de detentie prevad ca detinutii ar trebui sa stea cel putin opt ore in afara inchisorii. A doua linie vizeaza ameliorarea vietii din inchisori: pe de o parte, diminuarea numarului detinutilor prin intermediul legislatiei, pe de alta parte, ameliorarea conditiilor. Noi, decat sa insistam asupra investitiilor in cladirile penitenciarelor, am investit in masuri alternative.

Aceea era sentinta initiala a Curtii, noi in schimb am platit 8 Euro. Din punct de vedere economic multe plati s-au diminuat, pentru ca s-a putut reduce perioada de detentie. In cazul in care persoana iesise din inchisoare, despagubirea a fost de natura economica. Si in acest caz, Curtea a acceptat ca Italia sa plateasca fiecarui individ 8 Euro pe zi, deci, mult mai putin decat ar fi solicitat Curtea, pentru ca s-a considerat ca era suma justa, persoana nu trebuia sa mearga la Strasbourg, sa plateasca avocati etc. (...) Si a mai facut o reducere de doua mii de zile de inchisoare din perioadele de condamnare ale tuturor subiectilor in cauza. Deci, foarte important a fost sa se actioneze pe doua planuri: pe de o parte, pentru cine era inca in inchisoare, s-a redus pedeapsa, adica o zi la fiecare 10 zile de inchisoare. Pe de alta parte, pentru cei care iesisera din inchisoare, s-a acordat o plata, care era redusa fata de suma pe care o propusese Curtea”.

Isabella de Monte, europarlamentar:

Este foarte important sa recunoastem drepturile care au fost incalcate si, mai important, trebuie sa existe o consecinta, o compensatie pentru detentia care nu a mai fost efectuata pe baza unor criterii care sa fie respectate. Principiul, si in conformitate cu Constitutia noastra, este acela ca detentia trebuie sa fie in spiritul recuperarii persoanei, trebuie sa se faca in conditii umane, care sa nu presupuna tortura sau traiul in conditii inumane, pentru ca acestea nu ajuta la recuperarea acelei persoane, o recuperare atat psihologica, cat si una a valorilor personale. Italia a schimbat si procedurile legislative care acum admit o compensatie pentru zilele in care persoana respectiva a fost detinuta in conditii insalubre sau intr-un spatiu prea mic. Deci, Italia se indreapta spre recunoasterea suferintei in sine si a recunoasterii in termeni financiari a acesteia, alocandu-se 8 euro pe zi pe durata recunoscuta ca nefiind in standarde. Acest lucru este foarte important, pentru ca, este clar ca, la ora actuala, avem inchisori care sunt ocupate excesiv, prea pline fata de spatiul disponibil. Este un efort economic, un efort in sensul schimbarii radicale a pozitiei privind aceste aspecte. (...) Putem vorbi azi de sanctiuni administrative si nu de detentie, deci exista o alta conceptie despre pedeapsa. Eu spun mereu ca pedeapsa trebuie sa fie indreptata spre convingerea persoanei sa nu recidiveze. Daca facem lucrurile pe jumatate, daca avem sentinte care nu sunt eficiente si care nu se pun in practica, nu avem nici norme care sa fie apoi respectate cu sfintenie. Uneori, poate este mai bine sa se aplice sanctiuni administrative, tinand cont ca, evident, banii trebuie pusi la loc. Problema apare cand avem de-a face cu recidivisti, care comit delicte si care ar putea fi tentati sa incalce legea, stiind ca nu exista consecinte. Este greu sa gestionam. Dar cred ca tot ceea ce este in favoarea renuntarii la incarcerarea persoanelor in spatiile care sunt mult prea mici, este ceva pozitiv”.

Nicola Caputo, europarlamentar Italia:

Situatia din Italia, dupa procedura pilot care a fost aprobata de Curtea de la Strasbourg, a imbunatatit partial situatia generala a detinutilor. In 2014, Italia a demarat procedura de aprobare a unui decret numit 'Inchisori goale', referitor la aglomeratia din inchisorile italiene. Sigur, situatia nu este rezolvata in intregime, dar conditiile sunt oarecum mai acceptabile. Este vorba, in primul rand, despre imbunatatirea conditiilor de viata. Decretul dat stipula si obligatia de a se asigura un spatiu de cel putin 3 metri patrati pentru fiecare detinut. Sunt prevazute si alte conditii speciale pentru tinerii sub 25 de ani. Costurile nu au fost, desigur, in planul doi. Este un aspect important. Cum am mai spus, Italia cheltuieste pentru fiecare detinut circa 150 de euro. O mare parte din aceste resurse sunt destinate asigurarii de conditii mai bune pentru detinuti. Desigur, mai exista pasi de facut inainte”.

*Cititi aici hotararea-pilot pronuntata de CEDO in cauza Torreggiani si altii contra Italiei

Foto: Mediafax

Comentarii

# ARGUS date 26 June 2016 14:28 +12

Pana si Ceausescu era mai intelept in aceasta privinta.Amintiti-va cate decrete de amnistie si gratiere a dat.Si nu avea nevoie de propaganda electorala.Smecherii care ne conduc(parlamentari,guvernanti,procurori,politisti) nu vad altceva decat represiune.Minti inguste si dezastruoase pentru Romania.Nici un guvern nu s-a preocupat de conditiile din penitenciare.Acum, de frica opiniei publice,bine mani******ta de anumite cercuri de interes,parlamentarilor si guvernantilor le este frica de un astfel de act normativ.Pai daca nu sunt bani(sunt ei, dar prin alte parti) nu e mai bine sa mai golim penitenciarele.Sunt atatea infractiuni si pedepse care pot face obiectul unei legi de amnisie si gratiere incat este evident ca n u se vrea.Inconstienta,calcule ticaloase, frica, neomenie, indolenta?Sau toate la un loc?Cat despre madam pruna cu ideea ei de a lua bani de la sanatate ori educatie,nu mai era nevoie sa ne lamurim.Ar trebui sa aiba o minima de intelepciune si sa plece de unde a venit.

# DODI date 26 June 2016 14:47 +6

Nu ar fi mai corect ca pruna (împreună cu cei care au propulsat-o) să plătească pentru că nu își fac sarcinile de serviciu, respectiv nu încearcă să rezolve problema din penitenciare. Poate ar fi cazul ca și ciolanis că contribuie anticipat pentru o locuință (pentru care să nu dea meditații) la ... Jilava.

# Lulu date 27 June 2016 08:47 +9

Asta e plecata rau .. cum sa ia banii de la sanatate .. pai nu e deturnare de fonduri ... adica eu platesc asigurari de sanatate .. cand ma duc in spital aia imi spun ca nu au fonduri ca Pruna a platit amenzi la UE ... si murim cu zile ... astia mai sunt normali la cap ? ... cred ca e timpul sa iesim in strada ...

# Lulu date 27 June 2016 08:49 +4

Auzi de la educatie ... astia chiar ne vor prosti sa ne manipuleze mai usor ... fratilor chiar noi nu ne mai trezim ?

# MIRCEA date 26 June 2016 17:23 +3

Unde este ,,LEGEA RASPUNDERII " ?. De ce, din ce motiv nimeni nu raspunde ? Comentarile in lipsa unei legi , sau neaplicarii ei ,pot continua la infinit.

# avocat traditional date 26 June 2016 17:49 +3

Situatia prunei se incadreaza perfect in modul de gandire specific DNA.Este abuz in serviciu.oare DNA se baga in seama cu o sesizare din oficiu?

# Cetateanul date 26 June 2016 20:00 +5

Si care e problema? Sa o vedem pe doamna atunci cand i se va face plangere pentru a ca a stat in pasivitate si cand va fi chemata sa plateasca in solidar cu cei de la ANP daunele actiunii in regres.

# Liviu date 26 June 2016 20:28 +4

Sa dea Ministresa pruna banii de la masa  , nu de la sanatate sau educatie , ce credeti ca sunt asa multi bani la sanatate sau in educatie? Aceasta femeie este scuzati mi cuvantul , o dobitoaca , deja nu mai este loc de cuvinte frumoase la adresa ei . Asta este Romania , condusa de oameni idioti , judecatori corupti si procurori imbecili care nu vad decat puscarie puscarie puscarie ! In lipsa unei legi a raspunderi a magistratului aceste lucruri o sa fie in continuare indiferent de cat veti scrie voi si altii. Cat despre gratiere si amnistie nu inteleg de ce nu se da mai ales daca este vorba de infractiuni care nu sunt cu violenta sau infractiuni grave , si oamenii aceeia au dreptul la conditi decente si nu la unilinte si tortura, plus ca multi dintre ei sunt acolo fix pentru ca asa a vrut un procuror sau un judecator. Un sistem corupt plin de oameni frustrati si idioti ! si cum sa ne luam noi dupa Italieni , sa se ia ei dupa noi !!! Halal Tara !!! Pruna du te la cules de prune !!! 

# Dan date 27 June 2016 03:51 -6

80 millioane fura PSD-istii into luna, trebuie sa fii tare idiot sa nu aduni 1 + 1, romania tara bogata cu popor sarac, dar psd-ist si idiot e un pleonasm.. nu ca ati sti voi ce inseamna asta.

# flo date 27 June 2016 08:05 +2

Pai doamna Pruna ar trebuie sa se hotarasca...ori e o suma foarte mica (cand e vorba despre ce bani trebuie sa se dea de la buget in loc sa se gaseasca o solutie) ori e o suma mare (cand se duce cu miloaga la discutiile cu forurie europene si precizeaza ca se greveaza bugetul in asa hal). Pai 80 mil ori sunt bani de bomboane din bugetu Ro ori se greveaza in asa hal bugetul.... Eu nu pot sa pricep cum un ministru atat de incompetent vrea sa duca tara asta inapoi in comunism din punct de vedere politienesc si marea majoritate a cetatenilor sa aplaude acest trend sub paravanul luptei impotriva coruptiei fara sa aiba habar despre cum se fac anchetele, ce este o infractiune, cum nu se respecta drepturile procesuale ale celor cercetati, desi probele trebuie stranse si in aparare si in acuzare iar in aparare nu se accepta absolut nimic!!. Pt cei care jubilati cand vedeti oameni trimisi la puscarie incet va veni randul si unora dintre voi si atuni nu veti mai aplauda...

# Ion date 27 June 2016 11:57 +1

Hahahha...doamneee...uitati va atent, gratierea celor 2000 de zile a privit toti inculpatii, nu pentru fiecare in parte...1 zi gratiat pentru fiecare zece executate...tot D.na ul e de vine pentru voi :)))

# securistul ion date 27 June 2016 12:59 -2

Ioane, ti-ai luat prima de la sefu? Securistule, fugi de aici. de cateva zile numai asta faci. postacule :)) vai de voi umilitilor

# Emilia date 29 June 2016 17:01 0

Facem ceva in legatura cu incompetenta de neimaginat...ridicolul aceestei situatii si nepasarea Dnei Pruna? Incompetenta sa e de neimaginat, sunt curioasa daca stie care sunt conditiile in penitenciar si imi doresc sa putrezeasca acolo impreuna cu toti cei care sunt atat de incuiati intelectual.

# mumuu date 8 July 2016 13:17 +2

In belgia a avut loc o astfel de lege zilele trecute,. De acord sa se arate opiniei publice adevarul, dar sa nu uitam ca rasa noastra romaneasca este o rasa dusmanoasa,invidioasa ,romanul vrea legi ca in europa doar daca aceste legi i ar aduce in beneficiu gratis, vreo pomana, Dar cand este vb despre legea gratierii brusc numai sunt europeni..

# anonimus date 8 July 2016 22:50 0

Domna pruna ... dumneavoastra sunteti o fiinta umana eu unul nu prea cred .. spuneti ca faceti controale la penitenciare dar sunteti mana in mana cu anp

# Aurel date 9 July 2016 20:29 0

Cand este vorba sa se puna in aplicare legea cu gratierele

# laura bianca date 10 July 2016 08:03 +1

Fratilor nu se da amnistie pentru ca toate conducerile astea castiga bani din aglomerarea din penitenciare.este o mafie care o conduce raluca pruna si directorul anp si de la penitenciare astea trebuiau bagati in penitenciare dar cine sa o faca daca ei sunt la conducere.de ce nu ii verifica nimeni sa vada ce averi au de pe urma chinului care il suporta oamenii in penitenciare.toate tarile au dat amnistie cand au vazut ca nu au alta solutie dar la noi banii vorbesc.se calca pe cadavre ca sa le creasca conturile la nesimtitii astea.de ce nu iesim in strada cum fac alte tari?si dupa ce ca nu fac nimic mai dau si amanari cand trebuie sa se libereze oamenii de acolo.toti sunt mana in mana sa ii bata dumnezeu pentru suferinta celor torturati si chinuiti in penitenciare.

# pop ioan date 20 September 2016 06:35 0

Unde ati mai pomenit in lume asa ceva. Cazul meu unul special. Priomesc o pedeapsa dupa 11 de la asa zsa savirsirii faptei de evaziune fiscala. La care mi se aplica un spor de 6 luni. Printr-o alta anlomalie am executat 2 ani tot pt evaziune aplicata si executata. Acuma paradoxul este ca trebuie conform sentintei care inca nu este definitiva sa merg inapoi in puscarie si sa execut acest ultim spor fe pedeapsa de 6 luni. Pedeapsa si fapta executata fiind mai recenta. Acuma. au gasit domnii procurori pron sertare o plingere a ANAF si la fond tribunalul mia mai aplicat o pedeapsa la asa zisa fapta dupa 11 ani de la savirsire dar sa mai execut un spor de 6 luni. Mentionez ca sin acasa in societate si lucrez de 2 ani. Este normal sa ma duca inapoi sa execut acest spor de 6 luni ? Este normal asa ceva ? Cu ocazia acestei executari de 6 luni de spor voi pierde si libertatea si locul de munca pe care l-am obtinut foarte greu. Daca poate cineva dintre marii aparatori da-mi dea un sfat. ?

# alex date 30 December 2016 00:39 0

:-|in tara noastra toti arata bineinteles ddin conducere ,ca  vor sa fie sefi, cu o mina de fier=====dar uita ca sint oameni care gresesc sau ,au gresit si vor gresi ca orce cetatean din aceasta tara si nu numai. aceste luccruri fac parte din viata fiecaruia dintre noi

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva