20 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DEMERS IMPOTRIVA “MAGISTRATILOR DE CANCELARIE” - Forumul Judecatorilor cere eliminarea din legislatie a categoriei personalului asimilat magistratilor: “Personalul asimilat exercita, cel mult, atributii specifice consilierilor juridici... se bucura de drepturi mai extinse decat judecatorii si procurorii... Personalul asimilat existent ar putea lesne forma un nou PICCJ sau o noua ICCJ, salarizarea fiind similara, doua noi curti de apel, un nou tribunal si doua sau mai multe judecatorii medii"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

19 June 2016 12:20
Vizualizari: 10051

Asociatia "Forumul Judecatorilor din Romania" cere eliminarea din legislatie a categoriei personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor si solicita Ministerului Justitiei si Consiliului Superior al Magistraturii sa initieze demersurile in acest sens pentru transformarea acestei categorii profesionale. Intr-un studiu la documentarea si redactarea caruia au contribuit membrii Asociatiei „Forumul Judecatorilor din Romania”: jud. Gabriel Mustata – Judecatoria Constanta, jud. Dragos Calin – Curtea de Apel Bucuresti, jud. Ionut Militaru – Curtea de Apel Bucuresti, jud. Claudiu Dragusin – Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti, se arata ca in prezent sfera „personalului asimilat”, in forma in care este prevazuta la art. 87 alin. 1 din Legea nr. 303/2004, nu sunt efectuate activitati specifice magistraturii si nici nu sunt in stransa legatura cu activitatea acestora, incat sa justifice un statut asimilat celui de magistrat.


In sustinerea studiului realizat, Asociatia "Forumul Judecatorilor din Romania" atrage atentia asupra faptului ca in forma in care se promoveaza in aceasta profesie, intr-un interval de 5-6 ani tot “personalul asimilat” poate dobandi gradul personal de PICCJ, iar “utilizand datele statistice, „personalul asimilat” existent ar putea lesne forma un nou Parchet de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie (sau o noua inalta Curte de Casatie si Justitie, salarizarea fiind similara), doua noi curti de apel, un nou tribunal si doua sau mai multe judecatorii medii”. In fata acestei realitatii, Asociatia "Forumul Judecatorilor din Romania" concluzioneaza ca “efortul bugetar pentru sustinerea acestei categorii este, prin urmare, insemnat” (facsimil 1 2 si 3).

In conditiile in care art. 1 din Legea nr. 303/2004 prevede ca “magistratura este activitatea judiciara desfasurata de judecatori in scopul infaptuirii justitiei si de procurori in scopul apararii intereselor generale ale societatii, a ordinii de drept, precum si a drepturilor si libertatilor cetatenilor” existenta unei categorii paralele, precum cea a personalului asimilat magistratilor, “coboara in derizoriu insasi demnitatea si statutul functiei de judecator si procuror”.

Asociatia "Forumul Judecatorilor din Romania" mai arata in studiul sau ca personalul asimilat judecatorilor si procurorilor beneficiaza de aceeasi salarizare si pensii speciale indentice cu cele ale magistratilor, desi nu indeplineste activitati judiciare in sensul celor prevazute de Constitutia Romaniei. In aceasta situatie, inevitabil, existenta personalului asimilat produce grave confuzii cu privire la statutul judecatorului si procurorului si induce publicului impresia unor “magistrati de cancelarie, subordonati administrativ, lucru inacceptabil intr-un stat de drept”.

Aceasta in conditiile in care, personalul asimilat exercita, “cel mult, atributii specifice consilierilor juridici, dar se bucura de “drepturi mai extinse decat judecatorii si procurorii insisi”.

In acest sens, Asociatia "Forumul Judecatorilor din Romania" da drept exemplu numarul nelimitat de locuri pentru promovare in grad, ”realizata printr-un simplu examen, diferit de concursurile de promovare sustinute de judecatori si procurori, cu o concurenta acerba de pana la 20 de candidati pentru un singur loc, considerate umilitoare chiar de Ministrul Justitiei”.In schimb, in cazul magistratilor au existat situatii in care in cadrul unui concurs, au fost candidati care au picat cu nota 10, iar aceasyta pentru ca existau mai putine locuri.

Referindu-se la raspunderea disciplinara a personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, Asociatia "Forumul Judecatorilor din Romania" evidentiaza ca pana la data de 14 octombrie 2014 nu a existat un act normativ care sa prevada o procedura de sanctionare, ceea ce “este de neinteles”.

Prezentam pasaje din actiunea Asociatiei Forumul Judecatorilor din Romania:

"Statutul judecatorilor si procurorilor este reglementat la nivel constitutional, in art. 125 - pentru judecatori si in art. 132 - pentru procurori, dispozitii care fac parte din titlul III "Autoritatile publice", cap.VI "Autoritatea judecatoreasca", sectiunea 1 "Instantele judecatoresti" (art. 124-130), sectiunea a 2-a "Ministerul Public" (art. 131 si art. 132) si sectiunea a 3-a "Consiliul Superior al Magistraturii" (art. 133 si art. 134).

Potrivit art. 125 din Legea fundamentala, judecatorii numiti de Presedintele Romaniei sunt inamovibili; propunerile de numire, precum si promovarea, transferarea si sanctionarea judecatorilor sunt de competenta Consiliului Superior al Magistraturii, iar functia de judecator este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior. Potrivit art. 132 din Constitutie, procurorii isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii si al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justitiei, iar functia de procuror este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior.

La nivel infraconstitutional, statutul magistratilor este reglementat prin Legea nr. 303/2004, potrivit careia judecatorii sunt independenti, se supun numai legii si trebuie sa fie impartiali, procurorii numiti de Presedintele Romaniei se bucura de stabilitate si sunt independenti, in conditiile legii, iar magistratii-asistenti se bucura de stabilitate.

Nu exista vreo justificare constitutionala pentru existenta categoriei personalului asimilat magistratilor, statutul acestora din urma impunandu-se a fi unic si specific numai celor ce sunt judecatori sau procurori. Indiferent de motivele avute in vedere de legiuitor la adoptarea legilor justitiei, in prezent o asemenea reglementare este in dezavantajul sistemului judiciar, in ansamblu, cei care doresc a beneficia de statutul si de drepturile magistratilor trebuind sa aiba si responsabilitatile acestora in societate, prin accederea efectiva in corpul judecatorilor sau in cel al procurorilor.

Puterea judecatoreasca este una dintre cele trei puteri clasice ale statului de drept, alaturi de puterea legislativa si puterea executiva, insa nu exista personal asimilat senatorilor si deputatilor ori Presedintelui Romaniei.

Existenta unei categorii paralele coboara in derizoriu insasi demnitatea si statutul functiei de judecator si procuror. „Personalul asimilat” judecatorilor si procurorilor, salarizat similar acestora din urma si beneficiind de pensii speciale identice, nu indeplineste activitati judiciare in sensul celor prevazute de Constitutia Romaniei, fiind in parte subordonat administrativ puterii executive (prezent in cadrul serviciilor de achizitii publice si protocol, a birourilor relatii cu publicul, la grefa sectiilor CSM, la directiile economice si administrative, la serviciile de resurse umane ori in cadrul birourilor IT), fara a putea fi vorba de atributii similare celor care necesita independenta judecatorilor sau stabilitatea procurorilor.

Existenta acestei categorii produce grave confuzii cu privire statutul judecatorului si procurorului, inducand publicului impresia existentei unor magistrati „de cancelarie”, subordonati administrativ, lucru inacceptabil intr-un stat de drept. ”Personalul asimilat” exercita, cel mult, atributii specifice consilierilor juridici, fara ca in activitatea lor sa existe asemanari cu cea a magistratilor. Mai mult, ”personalul asimilat” se bucura de drepturi mai extinse decat judecatorii si procurorii insisi, spre exemplu, beneficiind de numar nelimitat de locuri pentru promovare in grad, realizata printr-un simplu examen, diferit de concursurile de promovare sustinute de judecatori si procurori, cu concurenta acerba, ori fara a exista, in privinta personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, nici macar o procedura de sanctionare disciplinara, pana la 14 octombrie 2015.

Personalul asimilat” existent ar putea lesne forma un nou Parchet de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (sau o noua Inalta Curte de Casatie si Justitie, salarizarea fiind similara), doua noi curti de apel, un nou tribunal si doua sau mai multe judecatorii medii. Efortul bugetar pentru sustinerea acestei categorii este, prin urmare, insemnat, si va greva ani de zile bugetul statului cu plata unor pensii speciale, similare celor achitate magistratilor. Intr-un stat extrem de sarac, contribuabilul roman va plati o pensie speciala egala cu a unui magistrat de scaun (cu zeci de ani de activitate de infaptuire a justitiei) fiecarei persoane din cadrul categoriei „personalului asimilat”, fie ca isi desfasoara activitatea la serviciile de achizitii publice si protocol, birourile relatii cu publicul, directiile economice si administrative ori serviciile resurse umane, desi pentru functii cu atributii identice in cadrul altor ministere nu exista astfel de beneficii.

Prin urmare, se desprinde necesitatea eliminarii din legislatie a categoriei personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, fiind de resortul Ministrului Justitiei si al Consiliului Superior al Magistraturii initierea unor demersuri in acest sens si gasirea unor solutii pentru transformarea acestei categorii profesionale.

Asociatia “Forumul Judecatorilor din Romania”, persoana juridica de drept privat, independenta, nonprofit, neguvernamentala si apolitica, asociatie profesionala a judecatorilor, cu personalitate juridica constatata prin incheierea nr. 671/08.06.2007 pronuntata de Judecatoria Slatina, isi propune sa contribuie la progresul societatii prin actiuni ce au drept scop realizarea unei justitii independente, impartiale si performante, afirmarea si apararea independentei justitiei fata de celelalte puteri ale statului, precum si prin initierea, organizarea, sprijinirea, coordonarea si realizarea de proiecte privind imbunatatirea, modernizarea si reformarea sistemului de administrare a justitiei.

La documentarea si redactarea prezentului material au contribuit membrii Asociatiei „Forumul Judecatorilor din Romania”: jud. Gabriel Mustata – Judecatoria Constanta, jud. Dragos Calin – Curtea de Apel Bucuresti, jud. Ionut Militaru – Curtea de Apel Bucuresti, jud. Claudiu Dragusin – Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti".

*Cititi aici integral studiul Asociatiei "Forumul judecatorilor din Romania"

Comentarii

# Raspunderea magistratilor date 19 June 2016 16:30 +4

Despre statutul magstratilor, asimilati sau nu, trebuie discutat numai la pachet cu o lege foarte clara si eficienta privind raspunderea magistratilor pt gravele erori si abuzuri pe care le tot comit, precum si privind necesitatea verificarii lor profesionale periodice, foarte serioase, si eliminarea din justitie a tuturor celor care se dovedesc incompetenti. Restul sunt vorbe ( de campanie, ca tot vor unii sa fie alesi in csm, anul asta)....

# Nu va mai ajunge date 20 June 2016 10:30 -2

In ce conditii muncesc penru voi, nerecunoscatorilor, acesti magistrati, pe care numai in teapa ati vrea sa ii trageti. Magistratul roman are cea mai grea munca din toata Europa. Solutioneaza peste 1000, 1500 de dosare pe an. In acelasi timp, magistratul german solutioneaa 60 de dosare pe an. Voi il tineti pe magistrat in conditiile astea silnice de munca si acum veti sa il trageti la raspundere. Nu va e rusine?

# nae girimea date 20 June 2016 09:15 -1

Ba, da' multi mincatori de pita alba si bagatori de seama cu odajdii in tara asta !

# pelin date 20 June 2016 11:46 +3

Din cauza unor erori judiciare,de-a lungul anilor multi romani au ajuns la puscarie fara sa comita nicio fapta de natura penala.Putini au fost cei care si-au stigat nevinovatia,dar nimeni nu i-a luat in seama.Asa au fost aruncati dupa gratii fara expicatii.Altii si-au ani buni prin Tribunale in speranta ca isi vor recupera mostenirile confiscate de comunisti din cauza unor judecatori corupti,slabi pregatiti sau doar nepasatori la a veghea la respectarea legilor,respectiv a CONSTITUTIEI.Vrut,nevrut se impun unele modificari legislative in acest sens!!!!!!

# YANY date 20 June 2016 14:52 +1

Tovarășe.Stalin spunea:cine muncește ,greșește!Ceaușescu l-a completat:la noi în România cine muncește,greșește,dar și plătește!Constituția României spune l-a art.16 că nimeni nu e mai presus de lege.Toți trebuie să răspunde-m.În concluzie:Omul potrivit la locul potrivit.Dacă nu poți, e greu și ești incompetent,stai acasă,sunt alții mai buni.Se impune de urgență Legea răspunderii magistraților ca în lumea civilizată care respectă LEGEA bădie...!!!

# Gogu date 20 June 2016 19:23 -1

Doriți cam mult. Cum să răspundă un tânăr judecător de la Judecătorie, când hotărârea pronunțată de acesta are căi de atac ? Urmează să se pronunțe doi, apoi trei judecători (sau așa ar trebui). Dacă se menține eroarea, atunci mai vedem, cei doi-trei, cu vechime și experiență, ar fi posibil să.... Urmează să văd, de...totul este posibil, nu neaapărat corect ! Doar o părere, apreciază fiecare după pregătirea sa. Vă mulțumesc !

# tutu date 21 June 2016 09:56 0

M-am gandit de multe ori cum sunt numiti acesti magistrati consultanti, fosti asesori po******ri, care in prezent sunt asimilati magistratilor? Cum au ajuns ei direct din productie in instantele de judecata in completele de munca? Ce responsabilitati pot avea ei care sa justifice salariile fabuloase pe care le primesc si facilitatile plus demnitatile profesiei de magistrat? Sa fim seriosi domnilor.... Propunerea legislativa impotriva acestor "magistrati" este binevenita.

# ADEVARUL date 21 June 2016 10:56 0

MAGISTRATUL ROMAN,IN PRINCIPAL JUDECATORUL,A FOST DINTOTDEAUNA UN OPORTUNIST-LINGAU SI A CREDE ALTCEVA INSEAMNA SA FII INTR-O GRAVA EROARE.FIE CA S-A NUMIT CEAUSIS SAU BASIST,ACESTI SMECHERI MARIONETE CU INSIGNA ALBASTRA NU AU DECAT SA PASTREZE APARENTELE...IN CONDITIILE IN CARE TOTI CEI CARE-I CONTROLEAZA ISI DORESC ASTA NU ESTE GREU...ASTFEL S-A AJUNS CA ORICE AVOCAT AJUTAT DE UN EXPEERT JUDICIAR SI DE CE SE MAI POATE,UNEORI CHIAR DE REPARTIZAREA ASA-ZISA ALEATORIE A DOSARELOR,POVESTEA JUSTITIEI NOASTRE COMPROMISE TOTAL ESTE LUNGA SI NEBUN CINE MAI POATE CREDE CA REPREZINTA O ASIGURARE PENTRU NOI,DE ASA-ZISA NOASTRA JUSTITIE POT PROFITA ACTORII CARE JOACA ROLUL MAGISTRATIILOR SI TERORISTII ECONOMICI GEN BASISTII-OAMENII LUI PUTIN,LIPSESTE FLOTA SI CATEVA COMBINATE,AVEM O ECONOMIE BAZATA PE ILUZII...ALTFEL TOTUL ESTE OK. AVEM IN ACEASTA ORDINE DE IDEI SI JUDECATORI...NU MONSTRII,STOMACURI INDATORATE,INUMANE,CEI CARE AR FI TREBUIT SA NE REPREZINTE CERTITUDINILE SI SPERANTELE SUNT IUZI. :cry:

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva