27 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DESTEPTII CODURILOR (XXXIV) – CCR a descoperit o noua prostie in Codul de procedura penala. Sintagma „sau, dupa caz, judecatorul de camera preliminara de la instanta ierarhic superioara ori completul competent de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, investit cu solutionarea contestatiei” din art. 348 alin. (2) este neconstitutionala: „Dispozitiile nu prevad o cale de atac impotriva incheierii prin care judecatorul se pronunta, in prima instanta, asupra unor masuri preventive dispuse in cauza”

Scris de: G.T. | pdf | print

23 June 2017 12:38
Vizualizari: 5860

Inca o decizie de neconstitutionalitate pe Codul de procedura penala. CCR a admis, joi 22 iunie 2017, exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Curtea de Apel Bucuresti si Tribunalul Arad in ceea ce priveste dispozitiile art. 348 alin. (2) din Codul de procedura penala.

Art. 348 alin. (2) din Codul de procedura penala prevede urmatoarele:

In cauzele in care fata de inculpat s-a dispus o masura preventiva, judecatorul de camera preliminara de la instanta sesizata cu rechizitoriu sau, dupa caz, judecatorul de camera preliminara de la instanta ierarhic superioara ori completul competent de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, investit cu solutionarea contestatiei, verifica legalitatea si temeinicia masurii preventive, procedând potrivit dispozitiilor art. 207”.


Astfel, Curtea condusa de Valer Dornenu (foto, alaturi de judecatorii CCR Mona Pivniceru si Daniel Morar) a decis, cu unanimitate de voturi, ca sintagma “sau, dupa caz, judecatorul de camera preliminara de la instanta ierarhic superioara ori completul competent de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, investit cu solutionarea contestatiei” este neconstitutionala. In opinia Curtii, dispozitiile incalca prevederile constitutionale ale art.16, art.21 alin.(1)-(2), art.23, art.24 si art.129, intrucat nu prevad o cale de atac impotriva incheierii prin care judecatorul de camera preliminara de la instanta superioara celei sesizate cu rechizitoriul ori completul competent de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, investit cu solutionarea contestatiei, se pronunta, in prima instanta, asupra unor masuri preventive dispuse in cauza.

Prezentam comunicatul CCR:

Exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.348 alin.(2) din Codul de procedura penala, exceptie ridicata, din oficiu, de Curtea de Apel Bucuresti – Sectia a II-a penala si Tribunalul Arad – Sectia penala.

Dispozitiile criticate au urmatorul continut:

-Art.348 alin.(2) din Codul de procedura penala: 'In cauzele in care fata de inculpat s-a dispus o masura preventiva, judecatorul de camera preliminara de la instanta sesizata cu rechizitoriu sau, dupa caz, judecatorul de camera preliminara de la instanta ierarhic superioara ori completul competent de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, investit cu solutionarea contestatiei, verifica legalitatea si temeinicia masurii preventive, procedând potrivit dispozitiilor art. 207'

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.348 alin.(2) din Codul de procedura penala si a constatat ca sintagma 'sau, dupa caz, judecatorul de camera preliminara de la instanta ierarhic superioara ori completul competent de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, investit cu solutionarea contestatiei' din cuprinsul acestora este neconstitutionala.

Pentru a pronunta solutia mai sus mentionata, Curtea a retinut ca dispozitiile art.348 alin.(2) teza a doua din Codul de procedura penala incalca prevederile constitutionale ale art.16, art.21 alin.(1)-(2), art.23, art.24 si art.129, intrucat nu prevad o cale de atac impotriva incheierii prin care judecatorul de camera preliminara de la instanta superioara celei sesizate cu rechizitoriul ori completul competent de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, investit cu solutionarea contestatiei, se pronunta, in prima instanta, asupra unor masuri preventive dispuse in cauza.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantelor de judecata care au sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Curtii de Apel Bucuresti – Sectia a II-a penala si Tribunalului Arad – Sectia penala si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Argumentele retinute in motivarea solutiilor pronuntate de Plenul Curtii Constituţionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziilor, care se vor publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”.

Comentarii

# valer dorneanu date 23 June 2017 13:56 -6

cica a fost procuror inainte de '89 ... deci clar ca dl e cu drepturile omului ... depinde ale carui om :lol: :lol: :lol:

# Vladimârrr...!!! date 23 June 2017 14:55 +4

Revin cu rugamintea ca, macar la aceasta a doua tentativa sa mi se publice acest inocent anunt: OFER CODUL DE PROCEDURA PENALA, LEGAT PIELE, PE AUTORII LUI, LEGATI ORICUM ! Astept provincia ! Rog, maxima zeriozitate, pentru a nu fi nevoit sa recurg la testul poligraf !

# puiu date 23 June 2017 19:11 -4

Ptr Vladimaraitul ala...nu inteleg de ce ai insistat asa mult sa-ti fie publicat "anuntul". Ce ti se pare asa inteligent sau nostim, macar? Ai priceput ceva din Decizia CCR?

# ?????? date 24 June 2017 00:21 0

Cum comentați totuși despre faptul că au ajuns procurori precum Valer și Morar  să îi zică doamnei Lavinia Stanciu, judecător de formație , cum se interpretează în mod corect legile, dând și decizii care fac din CCR o "republică a procurorilor" care solicită să le zic legiutorul câte "praguri" și trepte să aibă infracțiunea de "abuz în serviciu" ? Considerați că își doresc o definire a "abuzului în serviciu după "formatul" oferit de "legea unică a salarizării"?

# ?????? date 24 June 2017 00:41 +1

Considerați că "personaje", cu "alegeri politice" evidente ,precum Valer și Morar ,nu prea au ce căuta prin funcții de judecători la CCR , arătând pe parcursul activității că nu prea sunt capabili  să asigure obiectivitatea necesară funcției ?

# ?????? date 24 June 2017 09:56 0

Considerați că la nivelul subconștienului judectorilor CCR existătă pe undeva "sentimentul" abuzului că își încasează indemnizațiile ?

# ?????? date 24 June 2017 10:08 -1

Cum comentați despre "constituionalitatea" rezervării posturilor pentru magistrații desemnați judectori la CCR, în condiiile asigurrii inamovibilității judectorilor și a stabilităii în funcții a procurorilor , "chestiuni" reglementate de Constituie ? Considerați că din actualul CCR , doamna Lavinia Stanciu, pensionară, îndeplinește condițiile de a fi judecător al CCR, alți  judectori sau procurori putându-se considera a fi "detașați", în condiiile "inamovibilității" sau "stabilității" funcțiilor, chestiune destul de "discutabilă" din perspectiva "constituionalitåții" reglementării ?

# ?????? date 24 June 2017 10:22 +1

Considerați că magistrații ce ocupă funcții de judectori la CCR ar fi trebui să își încheie mandatele cu "structurile instituționale" unde au ocupat anterior funcții , prin modalități prevăzute de lege", pentru a putea prelua funcțiile de judectori la CCR, "detașarile" sau chiar probabile forme de "transfer" , cum sunt "spețe" ale "judectorilor" propui de mediul politic, menținându-le "condiționări" anterioare ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.04.2024 – Sute de posturi de procurori, scoase la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva