29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DOAR REPARTIZAREA ALEATORIE NU E DE AJUNS – Judecatorul Cristian Guluta de la Judecatoria Sectorului 5, candidat la CSM, propune o solutie pentru reducerea volumului urias de munca: “Stabilirea efectiva prin regulament sau chiar lege, si nu doar de principu, a unui numar de cauze pe care un judecator sa le solutioneze intr-un an de zile, numar de cauze evaluat obiectiv pentru fiecare nivel de instanta. Intre 500 spre 700 de cauze” (Proiectul)

Scris de: G.T. | pdf | print

29 March 2022 13:10
Vizualizari: 3716

Pentru ca volumul de munca sa nu mai fie inegal la nivelul instantelor este nevoie si de alte masuri care sa insoteasca repartizarea aleatorie a cauzelor. Iar una dintre ele poate fi stabilirea unui numar de dosare pe care judecartorii sa le solutioneze intr-un an.


 

Interesanta propunere este facuta de judecatorul Cristian Romica Guluta (foto) de la Judecatoria Sectorului 5, candidat la alegerile pentru viitorul Consiliu Superior al Magistraturii, care isi va incepe activitatea in ianuarie 2023. In proiectul sau de candidatura, pe care Lumea Justitiei il prezinta in editia de astazi, judecatorul Guluta considera ca ar trebui sa se introduca, prin lege sau regulament, prevederea ca un judecator sa solutioneze cel mult intre 500 si 700 de cauze anual, in functie de fiecare nivel de instanta.

De asemenea, in acelasi context, judecatorul Cristian Guluta precizeaza ca o alta strategie pentru reducerea volumului de munca urias cu care se confrunta magistratii este aceea ca ocuparea posturilor vacante sa se faca prioritar la instantele unde deficitul este de peste 15%. Nu in ultimul rand, trebuie realizata si o reconfigurare a corcumscriptiilor teritoriale ale instantelor.


Iata un fragment din proiectul de candidat pentru CSM al judecatorului Cristian Guluta de la Judecatoria Sectorului 5 (documentul integral este atasat la finalul articolului):


Din punct de vedere al resurselor umane situatia prezenta poate fi apreciata a fi una de criza, iar efectele nu pot fi neglijate, cei carora le revine in continuare, fara voie, a se sacrifica, fiind judecatorii.

Despre volumul de munca al judecatorului si inegalitatile existente din acest punct de vedere, se dezbate de ani de zile. Posibilitatea de previzionare pe termen mediu si lung este posibila, datele statistice aferente sistemului de justitie fiind un instrument activ, util si la indemana.

Pentru ca volumul de munca sa nu mai fie inegal la nivelul instantelor, garantia repartizarii aleatorie a cauzelor ar trebui sa fie insotita si de stabilirea efectiva prin regulament sau chiar lege, si nu doar de principu, a unui numar de cauze pe care un judecator sa le solutioneze intr-un an de zile, numar de cauze evaluat obiectiv pentru fiecare nivel de instanta. Intre 500 spre 700 de cauze. Nu mai mult. Cu consecinta, ca excedentul constatat ar trebui sa justifice adaptarea schemelor de personal la nivel national, prin raportare la impartirea numarului de cauze inregistrate anual la acest volum standard si plecand de la acesta baza, fundamentarea nevoilor de finantare a posturilor, implicit a previzionarii necesarului de intrari in sistem in urmatorii ani.

Volumul de munca standard, garantat prin lege, va fi astfel, o baza solida pentru a elabora, in sfarsit, o strategie de resurse umane pe termen mediu si lung.

Desigur, atingerea raportului de ½ judecator/grefier, ramane o solutie eficienta, insa ea trebuie sa fie realizata odata cu introducerea in lege a numarului standard de cauze care poate fi repartizat anual unui judecator, ceea ce depaseste acest standard urmand a astepta inregistrarea efectiva la instanta. Totodata, judecatorul va fi cu adevarat respectat, din acest punct de vedere. Astfel, Ministerul de Justitie ar trebui sa nu mai poata refuza finantarea. Ori in caz contrar, sa explice justitiabililor de ce cauzele lor nu pot fi inregistrate si judecate imediat.

Strategia de resurse umane e problema cea mai stringenta si cere solutii ca atare. De la faptul ca indiferent cate dosare are o instanta, trei mii sau treizeci de mii, in schema sunt tot 2 posturi prevazute pentru arhiva si pana la o estimare pe baza de date concrete a iesirilor si intrarilor in profesie, pentru cel putin 6-12 ani, cu consecinta acceptarii intrarii in numar mai mare a judecatorilor si grefierilor in sistem si in timp mai scurt, nimic nu e de neglijat. Ocuparea posturilor ar trebui sa se faca prioritar la instantele unde deficitul este de peste 15%.

Reconfigurarea circumscriptiilor teritoriale ale instantelor, sta in puterea Consiliului si trebuie sa fie pusa in practica pentru a echilibra volumul de munca.

Un aspect important il constituie in privinta strategiei de resurse umane si cresterea atractivitatii pentru absolventii de drept, ca acestia sa se indrepte catre magistratura, un parteneriat cu Universitatile prin care practica studentilor sa se faca efectiv la instante si sa fie axata pe prezentarea profesiei, fiind o actiune cu efect benefic pe termen lung”.


* Cititi aici integral proiectul de candidatura pentru CSM al judecatorului Cristian Guluta de la Judecatoria Sectorului 5

Comentarii

# Tataie date 29 March 2022 13:35 +231

Vasile alin ene de la Judecatoria Ploiesti si acest guluta de la js5 sunt tusea si junghiul. Uitati va la ei, astia nu s adevarati, sunt impaiati. Bai tataie, ai 60 de ani si esti tot la judecatorie. Examenele a fist grele pentru matale ? Te cauta andopauza si tu te ceri la csm. Hai du te la balneare ca si asa te platim regeste pentru rebuturile de solutii cu care ne lovesti

# FOST JUDECATOR date 29 March 2022 13:57 +82

Eu am avut, in 2010, 4.093 dosare pe rol si am fost exclus din magistratura ca am intarziat la motivare intre 3 luni si 6 luni. Acum ICCJ acorda termen pt. recurs 2 ani, politia tine dosarele si parchetul in nelucrare cu anii, unde este dreptatea?

# maxtor date 30 March 2022 17:24 0

@Tataie-la judecatorie poate sta si cu grad profesional de Inalta.in rest "repartizarea" chiar la 5 e intre 30 si 3000 de puncte anual....https://www.luju.ro/static/smiles/lol.gif

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva