DOLIU LA DIICOT – Fostul sef al ANAF Sorin Blejnar, acuzat de evaziune de peste 20 milioane de lei, a fost achitat de Tribunalul Brasov. Dosarul a fost instrumentat de procurorul Marian Drilea, care a fost cercetat pentru scurgere de informatii in timpul anchetei. Dosarul Blejnar a fost de doua ori returnat la DIICOT pentru refacerea urmaririi penale. Achitarea lui Blejnar intr-un dosar cu asemenea miza spulbera increderea opiniei in DIICOT si acutizeaza problema raspunderii procurorilor

Postat la: 13.03.2018 17:50 | Scris de: Elena DUMITRACHE | Accesari: 9749

Achitare rusinoasa in prima instanta pentru Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT). Judecatorii Tribunalului Brasov au decis marti, 13 martie 2018, achitarea fostului sef al ANAF Sorin Blejnar in dosarul "Motorina" in care DIICOT il acuzase de evaziune fiscala si grup infractional organizat cu un prejudiciu adus statului de peste 20 milioane de lei. Achitarea lui Sorin Blejnar, reprezentat in instanta de avocatul Ovidiu Budusan, vine la aproape 6 ani de la momentul la care procurorul de caz Marian Drilea de la DIICOT – ST Brasov a defilat glorios cu dosarul "Motorina", in care a dispus trimiterea in judecata a sefului ANAF si altor persoane.


Tot atat a trecut si de la momentul la care Tribunalul Brasov a decis, pentru prima data, restituirea cauzei la parchet pentru refacerea urmaririi penale, judecatorii cauzei sesizand inca din 2012 ca dosarul este unul lipsit de probatoriu: "Dreptul la aparare al inculpatului Sorin Blejnar a fost incalcat prin aceea ca ordonanta de incepere a urmaririi penale si insusi rechizitoriul prin care se pune in miscare actiunea penala nu descriu faptele pentru care Sorin Blejnar este trimis in judecata".

Conform sedintelor de pe Portalul instantelor, procurorului Marian Drilea i-au trebuit vreo 12 luni sa refaca dosarul de urmarire penala pe numele lui Blejnar si sa se se reia judecata in cauza nr. 9562/62/2012 formata la Tribunalul Brasov.

Culmea, de la inceperea judecatii dupa refacerea rechizitoriului de catre procurorul DIICOT Marian Drilea si pana la pronuntarea sentintei de achitare de catre Tribunalul Brasov, cauza pe fond s-a judecat cu "maxima" celeritate, in 4 ani de zile, timp in care Blejnar a fost stigmatizat de societate cu etichete de "penal".

Faptul ca se incaseaza asemenea achitari in dosare mediatizate ani de zile, si pe baza carora marile parchete si-au facut titluri de glorie, ridica tot mai serios problema raspunderii profesionale a procurorilor care fac trimiteri in judecata nejustificate, si care astfel zdruncina serios increderea in actul de justitie, in mod direct proportional cu intensitatea mediatizari.

Amintim ca procurorul Marian Drilea de la DIICOT – ST Brasov, care in tot acest timp a incercat sa promoveze ca judecator la Inalta Curte, a inceput urmarirea penala impotriva lui Sorin Blejnar la data de 1 august 2012, fostul sef al ANAF fiind acuzat la acel moment, impreuna cu fostul sau consilier personal, Codrut Marta, de complicitate la evaziune fiscala si sprijinire a unui grup infractional organizat.

In acest dosar trimis in instanta in 7 septembrie 2012 s-a retinut ca grupul organizat care ar fi fost sprijinit de Blejnar si Marta si format din Cecilian Morcov, Andrei Kelemen, Peter Sztufliak, Claudiu Monea, Dorel Ciobanu si Salvatore Cuccina, ar fi avut legaturi transfrontaliere, in interiorul grupului de crima organizata existand cetateni italieni, maghiari si romani suspectati de afaceri ilegale cu combustibil si de evaziune fiscala.

Potrivit DIICOT, membrii gruparii ar fi obtinut beneficii financiare considerabile prin sustragerea de la plata accizei aferente cantitatii de peste 5.000 tone de motorina care ar fi fost achizitionata in regim suspensiv, combustibil comercializat pe piata interna. Motorina achizitionata in regim suspensiv de la plata accizelor, urma a fi livrata intracomunitar in Polonia. In realitate, combustibilul ar fi fost revandut prin statiile de distributie de carburanti sau direct utilizatorilor finali, pe teritoriul Romaniei.

In aceasta modalitate, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu suma de aproximativ 22.000.000 lei, reprezentand TVA si accize.

Marian Drilea, cercetat de Inspectia Judiciara pentru scurgere de informatii din dosar

Ne amintim de asemenea ca dosarul "Motorina" i-a atras procurorului Marian Drilea si o cercetare disciplinara, acesta fiind anchetat de Inspectia Judiciara in 2013 pentru scurgerea de informatii in presa. Mai exact, Inspectia Judiciara s-a sesizat din oficiu cu privire la fragmentele aparute in presa in care erau redate interceptari efectuate in dosarul penal nr. 134/D/P/2010, instrumentat de procurorul DIICOT Marian Drilea, care contineau convorbirile lui Sorin Blejnar cu Traian Basescu si Elena Udrea.

Potrivit Raportului Inspectiei Judiciare nr. 3501/IJ/2013, privind scurgerile de informatii din dosarul cunoscut sub numele "Motorina", exista posibilitatea ca toate convorbirile telefonice publicate in presa, anterior trimiterii dosarului in instanta, sa fi fost preluate din cuprinsul rechizitoriului. Inspectorii judiciarii au constatat in raport ca pe toata perioada redactarii rechizitoriului dosarului care il viza pe Sorin Blejnar de catre procurorul Marian Drilea, un numar mare de persoane au avut acces la document, examinand fragmente ori variante ale acestuia.

Cu toate acestea, inspectorii nu au putut stabilit cine este persoana care a pus la dispozitia presei interceptari din rechizitoriu, intrucat calculatorul grefierului, unde a fost tehnoredactat rechizitoriul, a fost gasit deschis in dimineata zilei de 4 septembrie 2012: "In privinta convorbirilor telefonice publicate in mass-media, anterior trimiterii dosarului penal nr. 134/D/P/2010 la Tribunalul B, verificarile prealabile efectuate in lucrarea nr. ... au stabilit posibilitatea ca acestea sa fi fost preluate din cuprinsul rechizitoriului. S-a mai constatat ca, pe perioada redactarii rechizitoriului de catre procurorul D.M.M., un numar mare de persoane a avut posibilitatea sa examineze fragmente ori variante ale acestuia. Totodata, potrivit declaratiilor personalului auxiliar, calculatorul grefierului pe care a fost tehnoredactat rechizitoriul a fost gasit deschis in dimineata zilei de 04 septembrie 2012. In aceste conditii, nu s-a reusit stabilirea modalitatii si persoanei care a pus la dispozitia mass-mediei rechizitoriul ori fragmente din acesta".

In final sesizarea Inspectiei Judiciare a fost clasata dupa ce s-a constat ca nu exista indicii de savarsire a unor abateri disciplinare de catre procurorul Marian Drilea

Comentarii

# Oarecare date 13 martie 2018 18:23 +16

Tovarasului procuror sa I se impute toata suma cheltuita de stat cu urmarirea penala si cheltuielile de judecata inclusiv onorariile avocatilor. Plus, la a doua achitare sa fie retrogradat iar la a treia dat afara. Sa vedeti atunci ce bine for merge lucrurile

# DODI date 13 martie 2018 20:35 +4

Și uite cum se mai destramă un mit. Faptul că DIICOT nu sunt așa vizibili ca împiedecații de la DNA nu înseamnă că sunt mai buni. Mai nou în fiecare săptămână le pică dosare în instanță pentru superficialitate. Dacă au ales să o copieze pe Slujirea s-au înșelat. Pe un prost nu ai cum să îl copiezi. Numai dacă ești mai prost ca el îl poți lua drept exemplu. Ceea ce DIICOT a încercat. Și a reușit. Ne-a întărit convingerea că alături de DNA și Parchetul tractoristului de lăzăruc avem cei mai tâmpiți procurori de pe mapamond. Așa că ar trebui să făcute niște importuri din Marte. Ar fi mai ruginiți. Și probabil mai buni. În materie de... materie cred că ar cunoaște tot atâta cât știu procurorii păstoriți de lăzăruc.

# adrian date 13 martie 2018 18:32 -1

Dar nu e sentinta definitiva. :lol:

# DOREL date 13 martie 2018 21:47 +1

E cam ciudat, un dosar de evaziune este un dosar de acte/documente, expertiza/e, nu merge sau, ma rog, nu ar trebui sa mearga cu martori/denuntatori ori interceptari ! Si, b): din doua una: ori procurorul habar n-are ori judecatorul nu a inteles ! Parerea mea ....

# unul din lumea cea mare date 13 martie 2018 19:17 +6

hai ca mai este doar oleaca si o sa iasa si udrea nevinovata si bica, si malai mare asta, ca faptele nu este si nici seful lui de cabinet nu era nascut la data disparitiei(despre ala am scris demult ca/i la pastrare cu identitate protejata,si s/a vazut ca viata mi/a dat dreptate,doar uitindu/ne la interviul cu swarteneger ala de israhell) in rest cine dracului mai este vinovat??? poate doar eu, ciuvica si edelweiss ca tot circotim ,aaaaaa si antena 3 si cu savaliuc ca tot nu era unde vor asstia sa fi fost.vai mama ei de justitie,euy ma mir cum de minjitii statului mai au corajul sa citeasca rechizitorii TRUCATE SI SFRUNTATE,NU/I ASA LAPTAREASA ,,POPESCU,, CA MINJITII STATULUI TREBUIE SA AIBE SALARII MAI MARI!!!!!!(CA DOAR SI LE/AU DAT PRIN DECIZII JUDECATORESTI- HAL FARA DE HAL DE MERMELEALA)

# un mizantrop date 13 martie 2018 20:24 +3

Ce-avem noi aici? Un anafist cu "nasu-n suflet", slujitor al statului paralel si al bulibasei vremelnice, Basescu, pe de o parte si de cealalta parte un slugoi al statului paralel, parte din acesta si executor, la ordin, de destine. Daca voia cineva sa-l demaste pe Blejnar, avea cu ce, incepand cu diferentele de bani care-i apar in cont dupa ce si-a cumparat o casa. Numai ca el a servit credincios pana la un moment dat, cand, au disparut niste bani de la imparteala (ei zic de Marta, dar, stim "mortul e de vina"), de-asta a inceput "cercetarea pe mana lui Basescu, el fiind printre pagubiti. Numai ca, la fel ca Ghita, Udrea, Kovesi, Coldea, etc. si asta are multe informatii valorificabile, asa ca-l sacrificam pe "prostul" de serviciu (!), adica il lasam cu ochii-n soare, ca, oricum, a vazut toata lumea ca procurorii sunt de tot c_____ul (si asa e!). Am senzatia ca asistam la un circ de prost gust, de ce simt ei nevoia sa-si exibe "neputintele" intr-un proces, cand, clar, n-aveau cu ce?!

# @un mizantrop & unul din lumea cea mare date 14 martie 2018 05:49 +4

Aveti dreptate , aceasta lichea putea fi dovedita cu multe alte ghidusii dar de fapt “statul paralel “ face dosare “soft” doar ca sa isi regleze conturile la care au avut acces diferiti jucatori gen Udrea,Cocos, Ghita, Blejnar etc. Odata reglate conturile , dosarul poate sa pice fara probleme .Nu inteleg de ce Luju nu vede aceasta situatie de fapt si marseaza pe “incompetenta” sau “abuzul” procurorilor .Aici e vorba de COMPLICITATE” mai oameni buni !!!

# un mizantrop date 14 martie 2018 17:23 0

Si de complicitate. Avand in vedere specificul "Luju", mi se pare normal sa se marseze pe incompetenta si ticalosia procurorilor. Si au material, nu gluma!

# Carcotas date 13 martie 2018 20:25 +2

Domle' se intampla lucruri si la Brașov! Devine un rezervor de cadre pentru Inalta Curte: Ianosi, Ilie, Cosma, Selaru, Epure. Si se pregătea si madame Barbu. O fi un curent de aer sub Tâmpa care aduce numai profesionalism si deontologie...

# arielle date 14 martie 2018 14:45 +2

Aere tari mo cher! Furnizor al Caselor...de inspectie,...de consiliu.. Niciun arestat, niciun sanctionat, niciun denutat;niciun condamnat,...toti o apa si un pamant, de nota 10 (din 10).Numa' oameni verticali ce cer,si li se apara reputatiile. Doar asa, cate o judecatoare, mai pal******si injura niscaiva politisti prin Bulgaria, o alta isi parcheaza Mertanul pe zona hasurata,... si multe altele, da' nu "e" grave . Nu mai stiu despre (fostii) turnatorii dovediti, daca mai activeaza; da' nici nu cred ca mai conteaza ...

# francisc date 14 martie 2018 17:01 +1

O judecătoare din Braşov a pălmuit un poliţist bulgar | adevarul.ro adevarul.ro › Oraşul tău › Braşov Diese Seite übersetzen 11.01.2012 - UPDATE 15.58. Judecătoarea din raza Curţii de Apel Braşov care a lovit un poliţist bulgar în staţiunea Bansko a fost reţinută cu ordonanţă pentru 24 de ore şi amendată contravenţional pentru huliganism, ea primind asistenţă din partea autorităţilor române. „O persoană de cetăţenie română - care a ..Ungefähr 1.420 Ergebnisse (0,76 Sekunden) Suchergebnisse Cum sfidează legislaţia rutieră un judecător de la Curtea de Apel ... www.gandul.info/.../cum-sfideaza-legislatia-rutiera-un-judecator-... Diese Seite übersetzen 05.05.2014 - Un judecător de la Curtea de Apel Braşov a încurcat timp de mai multe ore circulaţia în centrul oraşului de sub Tâmpa, după ce şi-a parcat limuzina într-un loc ... apoi dă un telefon şi în nici zece minute la „locul faptei” apare un alt cuplu de poliţişti locali, care se-apucă să „studieze” cu atenţie Mercedesul..

# ion de romania date 13 martie 2018 20:41 +4

R'ati ai dracului da judecacatori ,porcurori si respectiv juristi ,sunteti niste jeguri ordinare ,ati distrus Romania cum n-au distrus-o toate imperiile,rusine gunoaielor!

# Carcotas date 14 martie 2018 10:05 -1

Adevarul este ca nici voi, astia mai săraci cu duhul, nu sunteti de lepădat, caci va pricepeti si la fotbal si la astronomie. Mai cititti si voi niste almanahe, bai vanghelilor!

# Galatean date 13 martie 2018 20:46 +5

Statul de drepti al lui Johannis nu mai are limite ! Blaga, Berceanu, Videanu, Oltean, Falca si acum Blejnar, toti dar absolut toti au rechizitoriile lucrate atat de prost de catre procurori incat, ce sa vezi, fapta nu exista sau nu este sanctionata de Lege. Convenabila abordare ! Deloc convenabil este faptul ca aceiasi procurori instrumenteaza dosarele membrilor PSD, probabil tot la fel de prost dar MINUNE in Instantele de judecata, aceiasi judecatori care ii fac scapati pe colegii de la PDL dispun ani grei de puscarie pentru facaturi mai mult decat evidente. Ma intreb daca vreunul dintre acesti "nevinovati" si mai ales Blejnar ar fi condamnati, cati generali SRI ar trebui sa o stearga din tara ? Este o intrebare retorica bineinteles !

# Ion date 13 martie 2018 21:07 +5

Dosarele cu Blejnar si alti oameni ai sistemului sunt vrajeala, e doar praf pentru a distrage atentia, doar o masca cum ca si cei din timpul odiosului regim Basescu sunt, chipurile, anchetati. Totul este doar un circ ieftin din care unii se aleg cu medalii de la ambasade, sunt laudati prin presa, adulati prin UE. In fapt aceste cazuri sunt pentru deturnarea atentiei de la jafurile de zeci de miliarde de euro care se produc anual in Romania si pentru care nici un procuror sau judecator nu misca un deget, si cand te gandesti ca toti astia vor primi pensii speciale de zeci de mii de lei pentru mimarea anchetelor si a judecatilor, bineinteles cu sprijinul mafiei cu epoleti de la securitate.

# Valter Cojman date 14 martie 2018 06:13 +1

S-a vrut ca Blejnar sa fie achitat. Daca se dorea condamnarea lui se facea un dosar beton, mai ales ca existau fapte si dovezi destule.

# biba date 16 martie 2018 15:20 0

Sa nu uităm că în acest dosar apare o convorbire între Blejnar şi un judecător ÎCCJ "Cu naşu în suflet"!Care judecător a ajuns vicepreşedintele ÎCCJ!Ne mai miră achitarea?????

# Gilu date 14 martie 2018 06:56 0

Ce bine l_ au albit !

# Gilu date 14 martie 2018 08:01 +1

Nu numai ca l_ au albit , dar I_ au lasat si " mormanul " .. Deh , nasu Beshinescu sa traiasca ! Cel purtat in suflet ...

# Decaraiman date 14 martie 2018 11:03 0

Aiurea un mare fast ăștia sunt mana în mana. Sa nu-mi spuneți voi mie ca Blejnar nu a furat nu a mâncat usturoi și nici gura nu-i pute

# sorin date 14 martie 2018 18:06 +1

Blejnare, tranteste-le frate un proces de daune morale, niscaiva denunturi calomnioase,... toate acareturile

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii