29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ELITE PENTRU PERFORMANTA NATIONALA – Academia de Stiinte Juridice din Romania militeaza pentru promovarea actelor normative realizate cu participarea specialistilor consacrati ai Dreptului si dezvoltarea, sprijinirea si protejarea stiintelor juridice si a invatamantului superior juridic. Presedintele ASJR Ioan Chelaru: “ A.S.J.R. are un rol crucial in contextul evolutiei procesului legislativ accelerat din zilele noastre”

Scris de: E.D. | pdf | print

16 December 2015 14:59
Vizualizari: 6958

Sediul Uniunii Juristilor din Romania a gazduit marti, 15 decembrie 2015, prima adunare generala a Academiei de Stiinte Juridice din Romania (ASJR), for national, de consacrare stiintifica, care reuneste personalitati reprezentative ale stiintelor juridice, infiintata in baza Legii 139/2015, in data de 11 iunie 2015. Cu acest prilej, ASJR, continuatoarea in drepturi care preia traditiile Academiei de Stiinte Morale si Politice, infiintate in anul 1939, a fost aleasa, din randul membrilor titulari, conducerea acestei structuri academice, a fost stabilit numarul maxim de membri titulari si corespondenti, au fost constituite colective de redactare a regulamentului propriu si a regulamentului consiliului de onoare.


Astfel, in urma Adunarii Generale a Academiei de Stiinte Juridice din Romania, s-a decis numirea ca presedinte al ASJR a avocatului dr. Ioan Chelaru (foto), senator in Parlamentul Romaniei si vicepresedinte al UNBR.

Totodata, din componenta primei structuri de conducere a ASJR au fost alesi in functia de vicepresedinte prof. univ. dr. Ioan Les; prof. univ. dr. Brandusa Stefanescu; prof. univ. dr. Dan Claudiu Danisor; prof. univ. dr. Tudorel Toader si

prof. univ. dr. Bogdan Ciuca.

In functia de secretar general al Academiei de Stiinte Juridice din Romania a fost numit prof. univ. dr. Ovidiu Predescu, director al publicatiilor “Dreptul”.

In timpul Adunarii Generale, conf.univ.dr. Ioan Chelaru a subliniat ca odata cu infiintarea Academiei de Stiinte Juridice din Romania a fost posibila “coagularea competentelor juridice din toate domeniile Dreptului si din toate profesiile juridice”, care urmaresc infaptuirea Statului de Drept.

Ioan Chelaru a evidentiat astfel necesitatea participarii unor specialisti consacrati ai Dreptului in elaborarea actelor normative, care sa emita opinii juridice si puncte de vedere specializate cu privire la viitoarele legi.

Presedintele Uniunii Juristilor din Romania, Ioan Chelaru, a mai precizat ca un alt obiectiv al ASJR il reprezinta promovarea, dezvoltarea, sprijinirea si protejarea stiintelor juridice si a invatamantului superior juridic.

Iata declaratia conf.univ.dr. Ioan Chelaru din cadrul Adunarii Generale a ASJR:

Prin infiintarea Academiei de Stiinte Juridice din Romania s-a reusit un prim pas catre coagularea competentelor juridice din toate domeniile dreptului si din toate profesiile juridice, in scopuri ce tin de infaptuirea statului de drept. Conform atributiilor stabilite de lege, A.S.J.R. are un rol crucial in contextul evolutiei procesului legislativ accelerat din zilele noastre. Este nevoie, mai mult decit oricand, de o implicare mai puternica, ce include un nivel inalt de competenta in evaluarea fenomenelor juridice, in gandirea integrata a acestora. In procesul elaborarii actelor normative, al creatiei juridice in general, se simte foarte acut nevoia participarii unor specialisti consacrati ai dreptului, care sa furnizeze evaluari, puncte de vedere si opinii juridice. De asemenea, un obiectiv central al A.S.J.R. este promovarea, dezvoltarea, sprijinirea si protejarea stiintelor juridice si a invatamantului superior juridic sub toate formele.

Deopotriva, va sustine, potrivit atributiilor ce i-au fost conferite prin lege si statut, colaborarea si comunicarea dintre profesiile juridice. Pornesc cu speranta si incredere pe acest drum si le multumesc tuturor celor care si-au adus aportul la punerea bazelor Academiei de Stiinte Juridice din Romania.

In timpul Adunarii Generale a ASJR, desfasurata la sediul UJR din Bulevardul Magheru, a fost subliniata traditia culturii juridice romanesti, contributiile de exceptie ale inaintasilor nostri la consolidarea si perfectionarea stiintei dreptului roman si afirmarea acestuia in plan european si a fost mentionata, totodata, importanta actuala a dreptului si a stiintelor juridice care organizeaza functionarea statului, impun obligatii si asigura valorificarea intereselor persoanelor fizice si juridice.

Nu in ultimul rand, a fost evidentiata importanta majora a profesiilor juridice, activitatea celor care in calitate de judecatori, procurori, avocati, notari, consilieri juridici sau executori judecatoresti efectueaza un serviciu in beneficiul societatii.

Conform legii de infiintare, A.S.J.R. recunoaste Academia Romana ca fiind cel mai inalt for national de consacrare stiintifica si colaboreaza cu Parlamentul Romaniei, Guvernul Romaniei, Ministerul Educatiei si Cercetarii stiintifice, Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Inalta Curte de Casatie si Justitie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Consiliul Legislativ, Curtea Constitutionala, cu institutiile si organizatiile stiintifice academice, de cercetare si invatamant juridic, din tara si din strainatate, si cu organizatiile profesionale ale juristilor.

Facem precizarea ca Academia de Stiinte Juridice din Romania a fost infiintata, organizata si functioneaza in baza Legii nr. 139/2015, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 412 din data de 11 iunie 2015.

Legea nr. 139.2015 stabileste ca ASJR este institutie de interes public, cu personalitate juridica de drept public, autonoma cu urmatoarele atributii principale:
– promovarea, dezvoltarea, sprijinirea si protejarea stiintelor juridice si a invatamantului superior juridic sub toate formele, actiunile si metodele directe si indirecte;

propune initierea, elaborarea si imbunatatirea unor proiecte de acte normative, evaluari, puncte de vedere si opinii juridice;

evaluarea asupra fenomenelor juridice si realizarea unor studii de impact privind aplicarea actelor normative;

alte atributii stabilite prin statutul propriu sau prin hotararea adunarii generale.

ASJR reuneste personalitati stiintifice reprezentative din domeniul stiintelor juridice, cu o inalta tinuta morala, care s-au distins prin activitatile depuse, se bucura de recunoastere nationala sau internationala si au contribuit la dezvoltarea stiintelor si culturii juridice.

ASJR reuneste in componenta sa membri de onoare, membri titulari, membri corespondenti si membri asociati.

Criteriile de selectie sau de alegere a membrilor ASJR se stabilesc prin statutul propriu, iar procedurile prin regulamentul propriu.

Membrii de onoare, membrii titulari si membrii corespondenti ai ASJR pot primi o indemnizatie lunara, in conditiile legii si ale statutului propriu.

In subordinea ASJR se organizeaza sectii stiintifice de specialitate si filiale teritoriale, potrivit statutului propriu si, de asemenea, ASJR poate infiinta filiale in afara tarii si poate fi membru al unor organisme si organizatii stiintifice internationale si al unor organisme sau organizatii stiintifice din alte state.

Conducerea activitatii ASJR se asigura de adunarea generala, de consiliul stiintific, de prezidiul academiei si de presedinte.

Adunarea generala este forul suprem de activitate al ASJR si este alcatuita din membri de onoare, membri titulari si membri corespondenti, cu atributii stabilite prin statutul propriu.

Consiliul stiintific asigura conducerea ASJR intre sesiunile adunarii generale, fiind alcatuit din membrii prezidiului, presedintii sectiilor stiintifice si presedintii filialelor.
Prezidiul ASJR asigura conducerea operativa si este constituit din presedinte, cei 5 vicepresedinti si secretarul general.

Presedintele ASJR reprezinta Academia in relatiile cu terte persoane fizice sau juridice.
Presedintele ASJR este presedintele consiliului stiintific si al prezidiului ASJR si conduce lucrarile adunarii generale si ale structurilor ASJR la care participa.

Finantarea activitatii si a indemnizatiilor ASJR si a unitatilor din subordine se asigura din venituri proprii.

Veniturile proprii ale ASJR provin din: donatii, sponsorizari, taxe, chirii, publicatii, studii, prestatii editoriale, consultatii stiintifice, studii pentru avize, exploatarea unor bunuri mobile si imobile proprii, precum si din alte activitati realizate conform legislatiei in vigoare.

In termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a legii se va constitui un Comitet de initiativa, sub coordonarea Uniunii Juristilor din Romania, care va elabora Statutul de organizare si functionare al ASJR, ce va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Comitetul de initiativa va avea urmatoarea componenta:

- un reprezentant al Uniunii Juristilor din Romania;

- un reprezentant al Institutului de Cercetari Juridice ”Acad. Andrei Radulescu” al Academiei Romane;

- un reprezentant al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania;

- un reprezentant al Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania;

- un reprezentant al Consiliului Superior al Magistraturii;

- un reprezentant al Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti;

- un reprezentant al Ordinului Consilierilor Juridici din Romania;

- un reprezentant al Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice;

- un reprezentant al Ministerului Justitiei.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.03.2024 – Procurorul care se vrea avocat cu scutire

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva