28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

EUROPA TREBUIE SA PRIVEASCA SPRE VIITOR – Presedintii CCIR si Eurochambres, mesaj comun despre perspectivele economice ale UE: „Comunitatea de afaceri crede cu tarie ca Europa trebuie sa priveasca spre viitor, chiar daca are de gestionat in continuare impactul ultimelor 18 luni... Piata unica trebuie sa fie in centrul programului politic al UE... Pandemia a evidentiat importanta sociala si economica a digitalizarii... IMM-urile sunt esentiale pentru redresare”

Scris de: L.J. | pdf | print

13 September 2021 15:54
Vizualizari: 3642

Chiar daca inca se lupta sa remedieze efectele deloc de neglijat ale pandemiei de coronavirus, Uniunea Europeana poate si este datoare sa priveasca spre viitor in ceea ce priveste economia comuna.



Este principala idee a mesajului comun exprimat luni, 13 septembrie 2021, de catre Mihai Daraban si Christoph Leitl, presedintii Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), respectiv Asociatiei Camerelor Europene de Comert si Industrie (Eurochambres). Cele doua entitati au luat pozitie cu doua zile inainte ca presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, sa tina discursul despre starea UE.

In esenta, CCIR si Eurochambres insista ca in centrul relansarii economice ale UE sa se afle intreprinderile mici si mijlocii, digitalizarea si gestionarea schimbarilor climatice.


Iata intregul comunicat semnat de Daraban si Leitl:


Comunitatea de afaceri crede cu tarie ca Europa trebuie sa priveasca spre viitor, chiar daca are de gestionat, in continuare, impactul ultimelor 18 luni. Camerele de comert sustin angajamentul reinnoit al Comisiei Europene fata de prioritatile politice stabilite inainte de pandemie pentru legislatura 2019-2024. Aceste prioritati trebuie urmarite cu hotarare, luand in considerare criza economica profunda si necesitatea de a relansa economia europeana.

Factorii de decizie din Uniunea Europeana au toate meritele pentru modul in care au reactionat la criza economica, precum si la cea sanitara, dar si pentru modul in care au receptionat apelurile camerelor de comert in ceea ce priveste abordarea problemelor specifice intampinate de milioanele de companii membre. Politicile eficiente vor fi, de asemenea, cruciale pentru urmarirea altor prioritati importante si pentru o revigorare rapida a economiei europene. Speram ca presedintele von der Leyen sa abordeze tonul potrivit in discursul anual despre starea Uniunii Europene.

Piata unica trebuie sa fie in centrul programului politic al Uniunii Europene. Masurile temporare de reducere a efectelor pandemiei au readus in memoria colectiva reintoarcerea la granitele demult uitate, dar au oferit si o imagine clara a ceea ce s-a realizat in ultimii 30 de ani de la integrare. Cu toate acestea, piata unica ramane incompleta, iar problemele prezente chiar inainte de criza trebuie rezolvate. Camerele de comert continua sa pledeze pentru o mai buna punere in aplicare a normelor existente pentru a permite intreprinderilor si consumatorilor sa beneficieze de cea mai mare piata comerciala din lume.

Pandemia a evidentiat importanta sociala si economica a digitalizarii. Intreprinderile si guvernele trebuie sa investeasca inteligent in instrumente digitale. Dezvoltarea tehnologica, cercetarea si inovarea trebuie sa fie prioritare. Europa trebuie sa-si imbunatateasca competentele digitale pentru a se dezvolta din acest punct de vedere. Camerele de comert joaca un rol important in educatie, formare, recalificare si perfectionare, antrenand forta de munca europeana pentru tranzitia digitala. De asemenea, Comisia Europeana joaca un rol puternic prin promovarea utilizarii inteligentei artificiale pentru o previziune mai eficienta a competentelor.

In timpul acestei veri, cu nenumarate valuri de caldura record, incendii puternice si inundatii catastrofale, realitatea unui climat in schimbare nu a fost niciodata mai evidenta. Pentru a atinge in mod eficient noile obiective climatice ale UE pentru 2030, camerele de comert subliniaza necesitatea unui cadru favorabil care sa asigure securitatea planificarii intreprinderilor, echilibrand in acelasi timp reglementarea si stimulentele. De asemenea, recunoastem importanta economiei circulare in care deseurile devin o resursa cheie. Activitatile de regenerare industriala, reciclare si re-fabricare trebuie stimulate. Strategia pentru tranzitia catre o economie durabila trebuie sa incurajeze investitiile intr-o economie mai curata, fara a limita accesul intreprinderilor la finantare sau impunerea unor sarcini administrative nejustificate.

Planul de redresare NextGenerationEU si Mecanismul de Recuperare si Rezilienta pot oferi oportunitati reale pentru intreprinderile noastre, in efortul de a-si spori sustenabilitatea, cu impact asupra intregii economii, daca sunt implementate corect. Implicarea principalilor actori din domeniu este esentiala pentru a transpune in practica aceste instrumente financiare ale UE, in sprijinul unor proiecte viabile. Autoritatile publice trebuie sa colaboreze cu Camerele de comert in ceea ce priveste proiectarea si punerea in aplicare a planurilor lor pentru a se asigura ca reformele necesare vor fi transpuse in practica si ca milioane de intreprinderi mici si mijlocii (IMM-uri) vor beneficia rapid de fondurile disponibile.

IMM-urile sunt parte integranta a economiei Europei si sunt esentiale pentru redresarea economica. Factorii de decizie politica trebuie sa fie constienti de acest lucru: IMM-urile ar trebui sa fie luate, in mod sistematic, in considerare de catre legiuitori ca parte a solutiei. Acest lucru se aplica noii strategii industriale ambitioase ale Comisiei de a stimula tranzitia ecologica si digitala a Europei; IMM-urile trebuie sa fie in centrul transformarii industriale, reflectand contributia lor semnificativa la inovare si competitivitate.

In final, Uniunea Europeana nu trebuie sa uite locul pe care il are in lume. Este posibil ca pandemia sa ne fi determinat sa ne concentram pe chestiuni mai apropiate de casa, dar Europa este un continent fundamental orientat catre exterior. Trebuie sa ramanem deschisi si constienti de rolul nostru de lider in asigurarea comertului international liber, echitabil si favorabil incluziunii. Trebuie sa construim avand la baza reteaua comerciala extinsa a Uniunii Europene, astfel incat companiile sa fie din ce in ce mai rezistente, sa diversifice lanturile de aprovizionare si sa construiasca oportunitati internationale. Avand in vedere ca 85% din cresterea economica viitoare va veni din afara Uniunii Europene, o agenda comerciala ambitioasa este vitala pentru competitivitatea si prosperitatea Europei. Camerele de comert sunt gata sa impartaseasca din bogata lor experienta.

Discursul anual al presedintelui Comisiei privind starea Uniunii este un punct culminant in calendarul politic al UE. Este, de asemenea, o data importanta pentru reteaua camerelor de comert europene, reflectand increderea noastra intr-o Europa dinamica, integrata si competitiva la nivel global. Ne asteptam ca presedinta von der Leyen sa transmita un mesaj pozitiv si realist, pe 15 septembrie, catre milioanele de companii de pe continent care impartasesc aceasta convingere si care sunt gata sa contribuie la revigorarea economica a Europei!”

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva