28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

EXCEPTIE DE NECONSTITUTIONALITATE REUSITA – CCR a stabilit ca deciziile Consiliului de Administratie privind majorarea capitalului social pot fi atacate cu actiune in anulare in instanta. Avocata Alina Tugearu de la ZRP: "Nu exista nicio justificare constitutionala pentru care deciziile CA privitoare la majorarea capitalului social sa fie excluse de la controlul judecatoresc... Indraznesc sa afirm ca a fost remediat unul dintre marile neajunsuri ale legii societatilor comerciale"

Scris de: E.D. | pdf | print

29 August 2018 14:08
Vizualizari: 6672

O noua exceptie de neconstitutionalitate invocata de avocatii de la societatea de avocatura Zamfirescu Racoti & Partners a fost admisa de Curtea Constitutionala a Romaniei. Prin Hotararea CCR, prin care a fost admisa exceptia avocatilor ZRP, privind anumite dispozitii ale Legii societatilor comerciale, Deciziile CA privitoare la majorarea capitalului social, procedura prin care se poate modifica structura actionariatului sau diluarea participatiilor actionarilor, vor putea fi atacate cu actiune in anulare in instanta, la fel ca orice alta hotarare a adunarii generale a actionarilor.


Echipa Zamfirescu Racoti & Partners, care a formulat exceptia de neconstitutionalitate la CCR a fost formata din Alina Tugearu (foto stanga), partener, si Andra Constantinescu (foto dreapta), avocat colaborator senior. Acestea au sustinut ca excluderea de la controlul judecatoresc a deciziilor consiliului de administratie/ directoratului, adoptate in exercitarea atributiilor de majorare a capitalului social, delegate de adunarea generala a actionarilor, incalca liberul acces la justitie si principiul egalitatii in fata legii.

In consecinta, Curtea Constitutionala a statuat ca art.114 alin.(3) din Legea nr.31/1990 se refera doar la atributiile delegate privind mutarea sediului, nu si la atributia delegata referitoare la majorarea capitalului social, situatie in care imposibilitatea concreta de sesizare a unei instante, in acest din urma caz, de catre persoana interesata, constituie o incalcare a dreptului acesteia de acces la justitie, admitand, astfel, argumentele avocatilor ZRP.

Prezentam in continuare comunicatul societatii de avocatura Zamfirescu Racoti & Partners:

"Bucuresti, 29 august 2018: Majorarea capitalului social, procedura prin care se poate modifica structura actionariatului sau diluarea participatiilor actionarilor, va putea fi atacata, in instanta, cu actiune in anulare, la fel ca orice hotarare a adunarii generale a actionarilor. Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate invocata de echipa de avocati ai Zamfirescu Racoti & Partners (ZRP) privind anumite dispozitii ale Legii societatilor comerciale.

Echipa Zamfirescu Racoti & Partners, formata din Alina Tugearu, partener, si Andra Constantinescu, avocat colaborator senior, a sustinut ca excluderea de la controlul judecatoresc a deciziilor consiliului de administratie/ directoratului, adoptate in exercitarea atributiilor de majorare a capitalului social, delegate de adunarea generala a actionarilor, incalca liberul acces la justitie si principiul egalitatii in fata legii.

Curtea Constitutionala a statuat, in esenta, ca art.114 alin.(3) din Legea nr.31/1990 se refera doar la atributiile delegate privind mutarea sediului, nu si la atributia delegata referitoare la majorarea capitalului social, situatie in care imposibilitatea concreta de sesizare a unei instante, in acest din urma caz, de catre persoana interesata, constituie o incalcare a dreptului acesteia de acces la justitie, admitand, astfel, argumentele avocatilor ZRP.

In mod firesc, legea trebuie sa isi propuna obiectivul de a asigura operativitatea adoptarii majorarii capitalului social, atat de necesara pentru buna functionare a unei societati. Pe de alta parte, delegarea acestei atributii catre consiliul de administratie nu poate avea consecinta excluderii acestor decizii de la controlul judecatoresc, situatie care afecteaza drepturi si interese legitime ale subiectelor de drept indreptatite sa conteste operatiunea de majorare a capitalului social.

Am sustinut ca nu exista nicio justificare constitutionala pentru care deciziile consiliului de administratie privitoare la majorarea capitalului social sa fie excluse de la controlul judecatoresc. De acum inainte, deciziile consiliului de administratie privind majorarea capitalului social, o problematica de importanta majora pentru o societate, vor putea fi atacate in instanta cu actiune in anulare. Indraznesc sa afirm ca a fost remediat unul dintre marile neajunsuri ale legii societatilor comerciale”, spune Alina Tugearu, partener in cadrul departamentului de litigii al Zamfirescu Racoti & Partners.

Decizia este definitiva si general obligatorie incepand cu data publicarii sale in Monitorul Oficial, respectiv 01.08.2018."

Despre Zamfirescu Racoti & Partners

Zamfirescu Racoti & Partners (ZRP) este acreditata ca una dintre cele mai importante societati de avocatura din Romania, oferind servicii de asistenta juridica atat in sfera litigiilor si a arbitrajului, cat si in domeniul avocaturii de business si al consultantei fiscale.

ZRP are o echipa de 53 de avocati, dintre care opt asociati – Calin-Andrei Zamfirescu, Ioana Racoti si Stan Tirnoveanu – asociati fondatori, Cosmin Vasile (asociat coordonator), Anca Danilescu (asociat senior), Elena Iacob si Alina Tugearu (asociati), Valerian Cioclei – of counsel.

Comentarii

# Bravo lor ! date 29 August 2018 16:03 -1

Se pare ca-i un succes deci bafta in continuare le uram.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.03.2024 – Oamenii s-au dus peste „Baronul Lamborghini” (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva