25 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INTERVIU CU (PRO)DECANUL BAROULUI BUCURESTI – Avocatul Mihnea Stoica: "Nu pot sa uit episodul in care presedintele ICCJ Cristina Tarcea a afirmat ca nu poate pune semnul egalitatii intre procuror si avocat. Stiti ce as fi facut eu? As fi schimbat modelul de roba, astfel incat sa poarte semnul egal si pe fata si pe spate... Daca alegerea noastra nu suscita interes, sper ca macar revocarea noastra sa atraga o participare masiva... Reprezentarea Baroului este cea mai arzatoare problema"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

20 September 2019 21:23
Vizualizari: 6923

Se termina si cea de-a doua "runda" pentru alegere organelor de conducere ale Baroului Bucuresti. Si speram ca si ultima, dat fiind ca la prima convocare din primvara nu s-a putut alege conducerea Baroului din motive de "lipsa de cvorum". 3200 de avocati trebuiau sa fie prezenti la urne pentru asigurarea cvorumului. Au lipsit 200, astfel ca a fost organizata o noua Adunare Generala, pe alti bani si alta distractie. Candidat si in "campania de primavara", dar si in "campania de toamna", avocatul Mihnea Stoica (foto) insista sa se lupte, din calitatea de decan al Baroului Bucuresti, pentru apararea intereselor avocatilor in fata Justitiei.


O spune raspicat intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Lumea Justitiei in care isi aminteste, cu regret, de tristele declaratii ale fostei sefe ale instantei supreme, Cristina Tarcea, care a sustinut in fata procurorilor DNA ca nu pune semnul egalitatii intre procuror si avocat. Declaratia de atunci a Cristinei Tarcea a scandalizat media si o parte a clasei politice. Nicio reactie insa din partea avocatilor, mai cu seama din partea Baroului Bucuresti! Iar tocmai asta vrea sa sa schimbe Mihnea Stoica, care si-a exprimat crezul ca Baroul Bucuresti are nevoie de o mai buna reprezentare in spatiul public.

Reprezentarea Baroului Bucuresti nu este insa singura problema depistata de avocatul Mihnea Stoica! Obtinerea unor venituri din alte surse decat taxe si indeminzatii, implementarea unor proiecte cu brand-ul "Baroul Bucuresti", pregatirea profesiei pentru "impactul tehnologiei", dar si necesitatea modularii sedintelor de judecata pe cel putin trei segmente orare, astfel incat avocatii sa nu mai piarda o zi intreaga in instanta asteptandu-si randul la bara, reprezinta prioritati pentru avocatul Mihnea Stoica in mandatul sau de decan al Baroului Bucuresti.

Publicam in continuare interviul realizat cu avocatul Mihnea Stoica:

A doua oara candidat pentru functia de decan al Baroului Bucuresti. Ce te-a manat, sa spunem asa, sa te inscri si a doua oara pentru aceasta demnitate?

Decanul asigura reprezentarea Baroului. Prin urmare, desi apreciez rolul Consiliului si ma bazez pe suportul colegilor mei, cred ca Baroul este deficitar, in primul rand, in materia reprezentarii. Mai limpede, cu ocazia mesei rotunde organizate de Ziua Avocatului European, pe care eu am poreclit-o semicirculara, fiindca informatia circula intr-un singur sens, insusi moderatorul Mihai Tatulici, ales de reprezentatii profesiei, respectiv presedintele Florea si decanul Dragne, a afirmat: "nu esti in presa, nu existi", intarind ulterior afirmatia si aratand ca Baroul este mort in mass-media. Cu atat mai mult, pot sa reprosez eu organelor de conducere, intrucat sunt un avocat care nu se simte reprezentat corespunzator. Am zeci de exemple in care Baroul nu a dat nicio replica. Nu pot sa uit episodul in care presedintele Inaltei Curti, judecatorul Cristina Tarcea, a afirmat la un bilant al DNA ca nu poate pune semnul egalitatii intre procuror si avocat. Stiti ce as fi facut eu dupa ce l-as fi citat pe Orwell (n.red. - Ferma) si as fi dat un comunicat in care mi-as fi exprimat dezamagirea? As fi schimbat modelul de roba, astfel incat sa poarte semnul egal si pe fata si pe spate. Ca sa nu mai spun ca as fi autorizat orice avocat sa isi manifeste nemultumirea pe orice canal de comunicare, inclusiv in sala de judecata. Avocatii merita sa fie reprezentati vizibil, nu sters, spontan, nu la cererea publicului. Sa fi avut un decan minunat cutuma ma obliga sa il sustin la al doilea mandat in calitate de prodecan al sau.

Cum ai perceput campania precedenta a alegerilor, cat si "interesul" manifestat nu doar de candidati, cat si de votanti? Sa ne amintim ca in niciuna dintre cele doua convocari nu s-a intrunit cvorumul.

Nu i-as spune campania trecuta, i-as spune campania de primavara. Este dureros sa fac parte dintr-un organ de conducere care nu isi poate mobiliza colegii. Nu pot sa imput nimic colegilor mei, Adunarea generala are intotdeauna dreptate, dar ca sa ii stimulez le amintesc ca ne pot si revoca pe calea hotararilor adunarilor generale. Daca alegerea noastra nu suscita interes, sper ca macar revocarea noastra sa atraga o participare masiva.

Ce rol au tinerii avocati in aceste alegeri? Si te intreb aceasta pentru ca tu esti perceput ca fiind avocat din garda noua, avocat de tanara generatie, al carui stil devine deja inconfundabil.

Tinerii avocati sunt cei direct interesati sa isi determine viitorul. Mizez pe participare masiva a tinerei generatii, din care imi pare asa de rau ca nu prea mai fac parte, dar si pe interesul si determinare acestor tineri pentru revigorarea profesiei de avocat. Si sunt convins ca votul lor va impune oameni apropiati sau legati de crezurile lor si pentru asta vor vota oameni care nu vor mai deraia de la obiectivele lor legitime. Ce poate fi mai autentic decat vehementa cu care tinerii au criticat decredibilizarea examenului si efectele pe care le va produce?

Si ca vorbim despre tanara generatie, cum vezi numarul mare de absolventi ai facultatilor de drept care au reusit in acest an sa promoveze examenul de admitere in profesia de avocat? Au fost destule reclamatii, in sensul ca se intra prea usor in profesie. Ce se intampla de fapt?

Se va intampla ce s-a intamplat si la finele anilor '90, cand ne-am trezit ca ne bulucim la intrarea in profesie si ca nu avem nici suficienti maestri, niciun barou care sa poata absorbi atati debutanti. Si acum repetam greseala asta?

Crezi ca au fost subiectele prea usoare, asa cum se tot reclama in mediul virtual?

In anii precedenti incercam sa le rezolv, si am si martori, stagiari la vremea respectiva, care ma supravegheau. In ultimii ani nu am apucat fiindca am scuza copilului mic. Asa ca nu pot sa evaluez personal daca anul asta au fost subiectele prea usoare. Insa, as avea un criteriu dupa care as masura dificultatea examenului: as pune toti membri Consiliului sa rezolve grilele si as stabili admiterea cu 15-20 de puncte sub media rezultatelor consilierilor, in considerarea experientei acestora. Sa ne bazam ca la scoala ca nota 1 se obtine din oficiu?

Care sunt, in opinia ta, cele mai arzatoare probleme ale Baroului Bucuresti care necesita rezolvarea urgenta? Altfel spus, care sunt prioritatile tale in calitate de decan si in cat timp prevezi implementarea lor?

Reprezentarea Baroului este cea mai arzatoare problema si poate fi imediat rezolvata prin inlocuirea decanului. Cu mine sau cu cel pe care il gasiti mai potrivit. Mai sunt si alte probleme precum inertia Baroului in a obtine venituri. Astfel, semnificatia si forta brand-ului "Baroul Bucuresti" nu au fost niciodata exploatate. Nu vreau sa deschid gogoserii intitulate "Baroul Bucuresti", dar pot, spre exemplu, sa absorb o multime de litigii pe care sa le incredintez spre solutionare Curtii de Arbitraj a Baroului Bucuresti. Ganditi-va cum suna si recunoasteti ca inspira oamenilor ceva incredere si putere! O organizatie cu peste 10.000 de avocati va asigura cu certitudine specialisti de inalta clasa care sa solutioneze o disputa intr-un termen rezonabil la ore prestabilite. Pe de alta parte, ganditi-va ca 90%, din cele 93% din litigii, care reprezinta litigiile civile, pot fi solutionate prin cai alternative la judecata si CCIR nu este interesata sa le absoarba. Mai limpede, cu exceptia unor dosare administrative, unor exproprieri sau a unor adoptii, litigiile pot fi solutionate si printr-un arbitraj organizat de Barou care ar deveni lesne cel mai important furinzor de servicii. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca cei doi avocati care le recomanda clientilor lor Curtea de Arbitraj a Baroului Bucuresti vor genera onorarii si celui de-al treilea coleg pe care il aleg sa le arbitreze disputa.

La fel, am obtine venituri si daca am organiza un registru de DPO (data protection officers) care sa "garanteze" calitatea si pregatirea individului inscris in registru, precum si afilierea lui la niste reguli prestabilite garantate de Barou. Si uite asa construiesc un buget care nu se bazeaza pe contributii si taxe si nici pe intrari cu duiumul.

Si ca vorbeam mai devreme de ore prestabilite, cred ca este obligatia conducerii Baroului Bucuresti sa insiste pe modularea sedintei de judecata in cel putin trei segmente orare. Si cand spun "sa insiste" ma gandesc la o campanie sustinuta si chiar la acordarea unui sprijin logistic partenerului nostru – justitia.

Si cea mai importanta dintre toate este pregatirea profesiei pentru adevaratul impact al tehnologiei. Ma refer si la componenta negativa a saltului tehnologic care influenteaza concurenta determinand o veritabila "licitatie olandeza" in privinta onorariilor. Presiunea ofertelor mediate pe net determina precipitarea onorariilor pana la derizoriu, iar singura aparare pe care o percep eu consta in relaxarea statutara a regimului publicitatii avocatilor. Altfel, birourile individuale vor rezista din ce in ce mai greu si vor migra probabil catre ajutorul public judiciar pe care, de asemenea, doresc sa il extind.

Ce viziune ai asupra indemnizarii consilierilor din Baroul Bucuresti?

Sunt adeptul reformarii sistemului de indemnizare in sensul suprimarii "rentei" cuvenite consilierilor. Acestia trebuie stimulati pe calea indemnizarii participarii in sedinte, a autoratului unor proiecte sau a implicarii in actiunile Baroului. Mai clar, fara indemnizatie nu poti stimula nici participarea la sedintele Consiliului, care vor ramane telegrafice, nici elaborarea si implementarea proiectelor si nici timpul dedicat Baroului. Poti ruga omu' sa te ajute o data, de doua ori, dar fara indemnizare rezonabila nu poti miza permanent pe el. De altfel, asta s-a intamplat in administratia Ion Dragne cand, dupa reducerea la jumatate a indemnizatiilor, s-a redus volumul lucrarilor elaborate de consilieri. Cel mai afectat ramane avocatul care ne-a ales pentru ca nu este reprezentat.

Va amintesc ca in fiecare an am propus reformarea sistemului curent cu ocazia dezbaterii bugetului. De multe ori am si scris in acest sens fiindca sistemul curent prevede doua componente, jetoane si indemnizatie, si nu am reusit vreodata sa ii gasesc fundamentul ultimei. In vreme ce sustin renta cuvenita campionilor olimpici, nu cred ca am fost ales intr-o functie trecatoare ca sa primesc un fel de pensie.

Candidezi si pentru functia de consilier al Casei de Asigurari a Avocatilor. De ce?

Fiindca imi sustin prietenii care candideaza la Casa. Sper sa pot sa le imprumut ceva din notorietatea mea. Dar am avut atatea de invatat din discutiile pe care le-am purtat cu ei, incat va asigur ca voi fi un decan foarte implicat in rezolvarea problemelor Filialei. Sunt impresionat de maturitatea rationamentelor economice si de capacitatea de a patrunde in mentalitatea sistemului pe care le manifesta Adrian Ion si Iancu Toader si vreau sa ii sustin. Asta nu inseamna ca sunt in abuz de drept, ci ca in ipoteza in care va trebui sa optez, ma voi gasi intr-o veritabila dificultate fiindca, la randul meu, sunt preocupat si de pensie, si de perpetuarea sistemului independent. Si se pare ca am niste idei viabile.

De ce trebuie sa te voteze avocatii pentru demnitatea de decan al Baroului Bucuresti?

Nu trebuie! Asta e directiva primordiala. In profesia asta nu trebuie sa faci nimic, nimeni nu te sileste sa faci ceva, si eu nu as permite asa ceva! Daca vrei, te rog sa ma votezi. Eu mi-am facut cunoscute ideile si garantez ca nu le voi abandona. Daca nu ma vei vota, ai de ales intre atatia candidati care, mai mult sau mai putin, si-au facut cunoscute ideile. Nu stiu insa in ce masura pot sa implementez ideile din pozitia de consilier, cata vreme ma voi confrunta cu aceeasi majoritate obedienta. Asa ca, va rog doar sa participati la Adunarea Generala de luni, 23 septembrie 2019, si sa ii votati pe cei mai transparenti, care si-au respectat colegii participand la dezbateri.

Pe cine votezi luni la Adunarea Generala?

In primul rand, le-as alege pe cele patru candidate pe care le simpatizez si pe care le-am invitat la dezbateri, apoi pe colegii mei de an si pe candidatii tineri, mai ales pe cei de care ma leaga ultimii 8 ani. Ma bucura ca ma sustin si cei care ma sustineau, dar si candidatii la formarea carora am contribuit, in mica masura. Va multumesc pentru incredere!

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.04.2024 – Gulutanu s-a mai captusit cu o acuzatie. Doua refuzuri la noua SIIJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva