28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INTERVIU - Gratiela Gavrilescu, candidat ALDE: „De cand delatiunea a fost ridicata la rang de virtute si de politica de stat, oricine, oricand si pentru orice poate deveni acuzat. Dosarul penal nu trebuie sa se transforme in vector electoral. Fiecare trebuie sa raspunda pentru faptele sale. Ce s-a intamplat cu ilegalitatile constatate, in timpul mandatului meu, la Holzindustrie? Documentele sunt depuse la institutiile abilitate! Politicul nu trebuie sa aiba nimic in comun cu actul de justitie!”

Scris de: L.J. | pdf | print

7 December 2016 15:40
Vizualizari: 7662

Candidat din partea ALDE la alegerile legislative din 11 decembrie, Gratiela Gavrilescu (foto) isi doreste continuarea activitatii parlamentare cu echipa partidului condus de Calin Popescu-Tariceanu, fiind convinsa ca poate reprezenta interesele cetatenilor din Prahova si poate contribui, si in viitor, la apararea drepturilor acestora. Ca parlamentar, din 2007 pana azi, Gratiela Gavrilescu a dovedit ca este un om onest, curajos si echilibrat. Acestea sunt principalele atuuri cu care vrea sa puna umarul la constructia legislativa a urmatorilor patru ani. Candidatul ALDE Gratiela Gavrilescu a parasit PNL, unde a fost vicepresedinte al Organizatiei de femei, pentru ca a considerat ca adevaratele valori liberale se regasesc in ALDE. In intervalul 2004-2007, a fost viceprimar al municipiului Ploiesti. Este absolventa a Facultatii de Tehnologie Petrochimica Ploiesti, are specializare in medicina muncii, studii postuniversitare de management in administratia publica si a fost ministru al Mediului. Lumeajustitiei.ro a realizat un interviu cu Gratiela Gavrilescu, punctand subiecte foarte importante, precum defrisarile ilegale si investitiile.


Doamna Gavrilescu, ati avut in aceasta campanie intalniri cu multi dintre investitorii de marca ai judetului Prahova. Sa intelegem ca principala dumneavoastra preocupare pentru cetatenii acestui judet o reprezinta locurile de munca in relatie directa cu nivelul de trai al cetatenilor?

Cu certitudine! Ca liberali, sustinem antreprenoriatul si libera initiativa si este normal sa stim care este realitatea „in teren”, sa nu ne rezumam la simple declaratii sau la a vorbi despre acest subiect „din carti”! Nu doar acum, in campanie, ci si anterior am avut dese astfel de intalniri, atat cu investitorii, cat si cu angajatii, si, pe masura trecerii anilor, am constatat o situatie paradoxala, care se agraveaza din ce in ce mai mult, mai ales pe masura ce romanii pleaca la munca in strainatate: somajul coexista cu lipsa acuta de forta de munca. Cu alte cuvinte, locuri de munca disponibile sunt (exemplu recent: personal calificat pentru cai ferate, confectionere, operatori masini comanda numerica etc.), dar avem si numerosi someri, cei mai multi in meserii necerute pe piata muncii. Este o situatie de criza, care da nastere risipei: cheltuim inutil calificand tineri in meserii fara sanse, cheltuim pe ajutoare de somaj, cheltuim recalificandu-i, cheltuiesc si angajatorii - timp si bani, calificandu-i, in final, la locul de munca, apoi, pentru ca salariile sunt foarte mici, lucratorii pleaca... Solutiile ALDE pentru iesirea din acest adevarat cerc vicios sunt expuse in programul nostru electoral, REDAM ROMaNIA ROMANILOR, si ele se refera, explicit, la: 1. Un alt model de pregatire scolara, in parteneriat cu angajatorii: pregatirea teoretica se face in clasa, si cea practica, la firma angajatoare; 2. Salarii mai mari pentru romani, in Romania (cresterea salariului minim prin masuri economice sanatoase - amplu program de investitii in infrastructura si de sustinere a antreprenoriatului si produselor romanesti); 3. Readucerea in tara a lucratorilor calificati, prin asigurarea, aici, acasa, a conditiilor care i-au atras in tarile in care se afla la munca (salarii, conditii de munca, dar si de viata - avem chiar si un program de crestere a confortului rural). Totul se leaga, totul depinde de obiectivul nostru major, acela de a aloca, patru ani consecutiv, minimum 6% din PIB pentru investitii in infrastructura!

Ploiesti este, azi, placa turnanta a unor dosare cu nume grele de politicieni. Vorbim aici despre dosarele de la structura teritoriala a DNA, dar si despre dosare care au zguduit aceasta zona, fiind inculpate sau trimise in judecata atat varfuri ale administratei locale, cat si afaceristi implicati in tot felul de afaceri murdare. De ce credeti ca Prahova este un teren asa fertil pentru coruptie?

Ca sa respectam adevarul, ar trebui sa spunem doua lucruri: pe treptele DNA Ploiesti urca si coboara persoane cercetate din toata tara, cele din Prahova fiind doar o mica parte. Mai ales de cand delatiunea a fost ridicata la rang de virtute si de politica de stat, oricine, oricand si pentru orice poate deveni acuzat si, de cand si drepturile si libertatile cetatenesti sunt si ele considerate un lux, nici prezumtia de nevinovatie nu se simte prea bine... Dar, revenind: Prahova este un judet foarte mare si puternic economic, cu populatie numeroasa, si, in anumite limite, este explicabila „proportionalitatea” cazurilor aparute. Sa vedem, insa, si cate dintre acestea se vor transforma in condamnari definitive si irevocabile, cate in achitari... Eu nu as spune ca Prahova e un teren mai fertil pentru coruptie decat alte judete, ci chiar dimpotriva: prahovenii sunt niste oameni foarte informati, care isi cunosc drepturile si stiu ce au de facut daca cineva incalca legea. Coruptia zburda si prospera acolo unde oamenii nu cunosc legile care ii apara! Or, in Prahova, nu este cazul! Important este ca justitia sa isi faca datoria corect, pentru toti: vinovatii sa plateasca, dar si cei care acuza pe nedrept, deseori distrugand vieti si cariere, sa plateasca si ei pentru asta!

Ce masuri considerati ca sunt necesare pentru ca romanii sa aiba parte de o Justitie impartiala, de un sistem juridic puternic?

Sa se respecte Constitutia, in litera si in spiritul ei. De la separatia puterilor in stat si pana la garantarea drepturilor cetatenilor. Politicul nu trebuie sa aiba nimic in comun cu actul de justitie! Dosarul penal nu trebuie sa se transforme in vector electoral si statul trebuie sa isi apere proprietatile si sa recupereze prejudiciile, in timp util, nu peste 10 ani, cand mita s-a dus de mult... Sunt multe de spus si despre masurile de prevenire a repetarii actelor de coruptie, despre eficienta celor care au in sarcina tinerea sub control a acestui fenomen, despre imbunatatirea legislatiei, care, acum, lasa loc de interpretari - deseori extrem de subiective. Sa va dau un exemplu: rolul meu, ca deputat, este sa sustin dezvoltarea localitatilor si bunastarea cetatenilor din colegiul meu. Daca, in aceasta calitate, oficial, cu documente scrise, ma adresez, azi, unui ministru pentru a urgenta alocarea de fonduri pentru o anumita investitie in curs la primaria X, orice „binevoitor” ma poate reclama ca am intervenit, de fapt, pentru firma Y, care executa lucrarile... Sau, alt exemplu: primariile si ministerele sunt incremenite, pentru ca functionarilor le este frica sa mai semneze orice hartie care are trecuta pe ea o suma de bani. Nu este locul sa povestesc, acum, ce situatie am gasit eu la Ministerul Mediului... Toata lumea dadea din colt in colt, pana au inteles ca, daca suntem corecti, nu avem de ce sa ne temem sa ne facem datoria!

In opinia dumneavoastra, ce amprenta lasa guvernul tehnocrat in societate? Ce amprenta va pune ALDE in viitorul Parlament?

Guvernul tehnocrat nu a facut absolut nimic notabil in favoarea Romaniei si a cetatenilor romani. Iar ceea ce ma supara cel mai mult este ca, acum, pe ultima suta, fara jena, a trecut la achizitii exorbitante, in beneficiul unor producatori straini, la vanzarea unor societati profitabile romanesti... Sa speram ca DNA-ul, despre care vorbeam la inceput, va avea ochi si urechi si pentru aceste „tunuri”. ALDE va lasa intiparita amprenta unei guvernari bune pentru toti romanii.

Care sunt prioritatile dumneavoastra daca cetatenii va vor acorda un nou mandat in Parlamentul Romaniei? Sustineti Legea raspunderii magistratului?

Voi fi, in continuare, acelasi deputat activ, care tine legatura cu alegatorii sai, si voi sustine acel guvern si acel program de guvernare care sa aiba ca prioritate cresterea bunastarii romanilor. Sunt multe legi care trebuie imbunatatite: de la cele care guverneaza activitatea administratiei locale si centrale si pana la legea salarizarii (eu chiar nu vreau sa ramanem fara medici in Romania!), de la protejarea mediului si pana la protectia sociala acordata persoanelor cu dizabilitati si familiilor acestora, pe tot parcursul vietii... Si da, sustin legea si principiul conform caruia fiecare trebuie sa raspunda pentru faptele sale, inclusiv in exercitarea functiei. Contez pe maturitatea romanilor, care isi doresc ca in forul legiuitor al tarii sa aiba ca reprezentanti oameni cu experienta, care isi iubesc propria tara si stiu ce au de facut. Nu cred ca vor risca inca patru ani de „tehnocratie” si diletantism si, in nici un caz, patru ani de aservire altor interese decat cele nationale!

Defrisarile in Romania au atins o cota inacceptabila, criminala fata de cetateni. Aveti in vedere o initiativa legislativa prin care sa fie incriminate, ca infractiuni, ilegalitatile din domeniul forestier si din industria lemnului?

In primul rand, trebuie rezolvata problema legislatiei subsecvente Codului Fiscal si a punerii in actiune a Garzii Forestiere, organism pe care l-am infiintat in timpul mandatului meu de ministru. Sigur, actuala legislatie este perfectibila, dar prioritatea zero va fi aceea de a fi pusa in aplicare. Si pentru ca tot vorbim de infractiuni, nu pot sa nu ma intreb ce s-o fi intamplat ca, de aproape un an de zile, nu se mai aude nimic despre ilegalitatile pe care le-am constatat in timpul celor 45 de zile de control, efectuat de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, in timpul mandatului meu, la Holzindustrie. Documentele sunt depuse la institutiile abilitate... Vom afla decizia acestora tot peste vreo... 10 ani? Ma tem ca, in ritmul in care se taie, nu vom mai avea lemn nici pentru hartia pe care se scriu sentintele!

Comentarii

# DODI date 7 December 2016 16:22 +3

Amicii lui ciolanis nu au cum să fie anchetați, dară-mi-te judecați pentru fărădelegile lor. În țara lor natală aveau deja câțiva ani de ”studii la Dinamo” cu executare în chiar prima ligă valorică Jilava. La noi având acoperirea lui ciolanis și până nu ajung cu tăierile la Sibiu mai au de lucru, iar ciolanis de încasat... meditații.

# ?????? date 7 December 2016 21:09 -3

Domnul Liviu Dragnea tocmai ar fi exprimat indoieli in privinta desemnarii ministrilor de justitie neafiliati politic, zicea dumnealui , asa dupa cum comunica unele publicatii ?

# ADEVARUL date 8 December 2016 15:30 +1

MAGISTRATII SUNT MARIONETELE POLITICULUI,DE PE VREMEA LUI CEAUSESCU.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.03.2024 – Oamenii s-au dus peste „Baronul Lamborghini” (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva