28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INTERVIU – Sorin Rosca Stanescu, declaratii explozive: Dosarul "Rompetrol I" il are nas pe Traian Basescu. Basescu avea la Cotroceni, in biblioteca, dosare "Rompetrol". In schimb, nasul dosarului "Rompetrol II" este insusi Sistemul, care are mai multe tinte politice, printre care si pe Victor Ponta, fostul premier al Romaniei. CEDO a declarat admisibila plangerea lui S.R. Stanescu

Scris de: L.J. | pdf | print

23 May 2017 13:00
Vizualizari: 10788

Sorin Rosca Stanescu, unul dintre cei mai cunoscuti jurnalisti din Romania, care a ajuns sa fie condamnat in dosarul "Rompetrol I" fara a exista probe care sa certifice acuzatiile aduse de DIICOT si fara ca instanta sa ii permita sa se apere, in urma schimbarii incadrarii juridice, la ultimul termen de judecata, a sesizat CEDO cu privire la toate incalcarile Conventiei Drepturilor Omului la CEDO care au fost facute de magistrati in aceasta cauza. Iar cererea a fost admisa.


In exclusivitate pentru luju.ro, Sorin Rosca Stanescu dezvaluie culisele fabricarii dosarului "Rompetrol I", vendeta politica ce a stat la baza acestui dosar, implicarea lui Traian Basescu precum si mizele politice ale noului dosar "Rompetrol II", resuscitat in 2016 dintr-o disjungere veche de mai bine de zece ani din dosarul "Rompetrol I". Cum s-a desfasurat acel joc murdar din timpul regimului Basescu si care este "tinta" nevazuta a actualului dosar, sunt doar cateva dintre declaratiile explozive pe care S.R.Stanescu, fost senator al Romaniei, le face in acest amplu interviu.

Domnule Sorin Rosca Stanescu, dupa cum se poate lesne observa, traim intr-o lume nebuna in care destinele oamenilor sunt rasturnate de dosare create, la un moment dat, din razbunare politica. Dosare care au avut multe mize ascunse si care, din pacate, au cangrenat in timp imaginea Justitiei. Cum v-a schimbt viata dosarul Rompetrol I?

In mod dramatic. Dupa cateva amenintari directe ale lui Traian Basescu, adresate atat mie cat si lui Dinu Patriciu, m-am trezit implicat in procesul Rompetrol, in calitate de inculpat. Concret, din peste 3000 de persoane care au cumparat actiuni ale companiei in ziua listarii pe bursa, am fost singurul despre care Parchetul a pretins ca am incalcat legea prin "utilizarea de informatii privilegiate" si "participarea la un grup criminal organizat". Nu exista in dosar nicio proba legata de informatii privilegiate sau grup criminal. Argumentul procurorilor a fost ca sunt finul lui Patriciu si, deci, in mod obligatoriu, as fi aflat de la acesta despre listare. In realitate, cu doua saptamani inainte, mai multe publicatii scrisesera in mod explicit despre lansarea de actiuni Rompetrol. Din aceasta operatiune am castigat circa 30.000 de euro, dar procurorii nu au crezut de cuviinta ca trebuie sa solicite confiscarea acestor bani. Pe a treia persoana din asa zisul grup criminal- Patriciu decedase intre timp – am avut placerea sa o cunosc dupa condamnarea mea in celula puscariei. Dupa ce m-am trezit implicat in aceasta ancheta, a trebuit sa renunt succesiv la calitatea de presedinte al proprietarilor din presa, de membru al Consiliului de onoare al Clubului Roman de Presa, director al societatii care dezvolta o retea de chioscuri de ziare in Bucuresti si in cele din urma de director general al Trustului de Presa Ziua. In paralel, prin fel de fel de informatii "date pe surse" de catre procurori am fost defaimat de catre presa concurenta.

Sunt singurul caz, probabil, din istoria recenta, de persoana impotriva careia s-a intocmit un rechizitoriu care nu a avut posibilitatea de a-si citi dosarul pana cand acesta a ajuns in instanta. Exista un proces verbal semnat de procurorul de caz Adriana Cristescu (n.n.- actualemnte pensionata) prin care este consemnat faptul ca din aproape 10.000 de pagini nu am putut lectura decat 250.

Am fost, dupa ani de zile de procese, achitat de catre Tribunalul Bucuresti, care a considerat ca intreg dosarul Rompetrol este o facatura si niciuna dintre acuzatiile aduse vreuneia din persoanele inculpate nu se sustine. Apoi, pe neasteptate, instanta de apel m-a condamnat fara ca procurorii sa aduca vreo proba noua in dosar, schimbandu-mi incadrarea la ultimul termen si nepermitandu-i avocatului sa ma apere cu privire la noua incadrare. Astfel, mi s-a incalcat dreptul la aparare. Din postura de senator, m-am trezit peste noapte un detinut de drept comun intemnitat, mai intai la Rahova si apoi la Jilava. A trebuit sa le explic copiilor si cunoscutilor ca justitia e necesara, ca uneori greseste si ca are capacitatea sa isi repare greselile. In cazul meu nu s-a intamplat astfel deoarece am pierdut si recursul in casatie, asa ca tot ce mai astept este o solutie de la CEDO.

Pe scurt, dosarul a fost unul de razbunare persoanala lui Basescu pe dvs sau are cumva si un substrat economic, de joc murdar in privinta pietei petroliere internationale la acel moment?

A fost un dosar de razbunare, prin care s-a incercat si s-a reusit si anihilarea mea din postura de critic virulent al Administratiei Basescu, a fost un dosar de razbunare impotriva lui Dinu Patriciu care denuntase public faptul ca Basescu are apucaturi dictatoriale si antidemocratice, si a fost si o lucratura cu substrat economic care a favorizat grupuri ilegitime de interese din domeniul industriei petrolului.

In acest context, actualul dosar Rompetrol II, scos din sertarul parchetului de catre DIICOT in 2016, cand au fost pusi sub acuzare trei ministri ai economiei si finantelor, ce fel de substrat are?

Este si acest dosar, din care eu nu fac parte, o facatura a procurorilor care au reusit sa-i convinga pe unii politicieni ca statul roman ar fi pierdut ceva prin privatizarea Rompetrol, si ulterior si ca ar avea ceva de castigat de pe urma acestui nou dosar. In realitate, privatizarea Rompetrol a fost una dintre cele mai bune afaceri ale statului roman. Iar Rompetrol, daca nu era impiedicat de Basescu sa se dezvolte, ar fi devenit prima mare companie europeana, cu nucleul economic in Romania.

Este foarte interesant ce evidentiati, mai ales ca acum, procurorii DIICOT au pus si sechestre in vederea unei viitoare confiscari, inclusiv pe rafinarie, in conditiile in care statul roman este si el actionar. Cum vedeti acest lucru, ce argumente aveti in sustinerea afirmatiei de mai sus?

Foarte pe scurt, petrochimia romaneasca a fost conceputa in mod integrat si primul lucru extrem de grav care s-a intamplat dupa caderea lui Ceausescu a fost dezintegrarea acestei industrii. In al doilea rand, Petromidia a fost creata pentru a exploata petrolul iranian, care are o compozitie diferita fata de toate celelalte resurse de titei din lume. Iar Iranul a fost scos din joc. In aceste conditii, Petromidia a intrat in faliment, iar sub guvernarile Ciorbea si apoi Radu Vasile, FMI si Banca Mondiala au considerat-o o gaura neagra a economiei si au pus-o de doua ori pe lista intreprinderilor care trebuiau lichidate. S-a incercat, in disperare de cauza, o privatizare cu grupul turcesc Akmaya, care nu a mai fost finalizata intrucat investitorul a descoperit ca situatia este mult mai grava decat aparea in caietul de sarcini. A doua tentativa a fost cu un grup petrolier din Statele Unite care, la fel, dupa ce a studiat caietul de sarcini, a renuntat. In aceste conditii, a cumparat Dinu Patriciu, care beneficia de doua avantaje: fusese consultant al grupului american si cunoastea in detaliu siituatia de la Petromidia, elaboprand si un plan de repunere in functiune a rafinariei; avusese deja o experienta pozitiva cu cealalta rafinarie, Vega, care sub administratia lui Patriciu se dovedise un succes. Deci, o gaura neagra a fost in cele din urma privatizata si a adus statului roman sute de milioane de dolari sub forma impozitului pe profit, a altor taxe, a locurilor de munca nou create, a retelelor de benzinarii inexistente anterior privatizarii, si asta in conditiile in care statul roman a continuat sa detina 40 la suta din societate.

O societate care, de la minus, a ajuns la o valoare de peste 2 miliarde de dolari, fiind si total modernizata si ajungand si unul dintre jucatorii la nivel european pe piata petrolului.

Credeti ca acest nou dosar, resuscitat dintr-o disjungere veche de mai bine de zece ani, ar avea si el un substrat politic si tinte precum Calin Popescu Tariceanu sau Victor Ponta?

Sunt mai multe tinte politice. Pe langa cei doi, mai sunt vizati fosti ministri PSD si fosti ministri liberali. In cazul lui Victor Ponta, cand acest dosar a fost redeschis, el era prim ministru, iar adversarii politici si procurorii au banuit ca acesta ar fi luat o uriasa mita mascata de la KMG, compania din Kazahstan, stat in care fostul premier britanic Tonny Blair devenise consultant. In aceeasi perioada in care i-a facilitat si lui Victor Ponta o intalnire informala cu presedintele Obama.

Exista vreo dovada mai puternica decat cele despre care ati vorbit pana acum care sa confirme ca cele doua dosare Rompetrol sunt politice?

Da. Va reamintesc ca dosarul Rompetrol fusese inchis de catre procurori inante ca Traian Basescu sa devina presedinte. Traian Basescu s-a aflat in conflict de la bun inceput cu Dinu Patriciu, care s-a declarat ferm impotriva Aliantei D.A si a nominalizarii acestuia pentru candidatura la Presedintie. La scutt timp dupa ce a ajuns Basescu presedinte al Romaniei, Dinu Patriciu la Relitatea TV, intr-o dezbatere organizata de Stelian Tanase, i-a comunicat public lui Basescu faptul ca mai are doua saptamani de liniste. Traian Basescu nu reusea, in acea perioada, sa formeze o majoritate pentru a pune un prim ministru dorit de e, in timp ce Patriciu incerca crearea unei majoritati ostile acestuia, asociind mai multi parlamentari. In aceste conditii, Traian Basescu mi-a telefonat si stiind ca sunt prieten cu Patriciu si fin al acestuia, m-a rugat sa ii transmit lui Patriciu un avertisment in sensul ca il va distruge daca nu renunta cu desavarsire la jocurile politice. Intr-o a doua convorbire, imediat dupa Anul Nou, in primele zile ale lui 2005, Basescu mi-a cerut sa ii transmit lui Patriciu ca mai doua saptamani de liniste. Fix dupa doua saptamani, Basescu a participat la o discutie in direct, cu Stelian Tanase, si a anuntat ca Patriciu mai are doua saptamani de liniste, intrucat dosarul Rompetrol urmeaza sa fie redeschis. Ceea ce s-a si intamplat. In singura vizita pe care i-am facut-o in cabinetul sau de la Cotroceni, am observat ca intrase in posesia mai multor dosare pe care scria Rompetrol.

Unde erau dosarele? Pe birou?

Nu. In biblioteca.

Daca lucrurile stau asa, adica Traian Basescu a pus piedica, prin procurori, la acea vreme, lui Dinu Patriciu, facand si numeroase victime colaterale, ce explicatii ar putea avea acum aceasta noua ancheta a DIICOT pe disjungerea din dosarul-mama Rompetrol, in zilele noastre, in conditiile in care Guvernul Romaniei are de realizat acel plan al Memorandumului decis in timpul mandatului de premier al lui Victor Ponta? Ce jocuri credeti ca se fac in culise?

Rompetrol II nu il are nas pe Traian Basescu. Dimpotriva. Disjungerea s-a facut fiindca a intervenit in acest sens Traian Basescu in scopul de a proteja partea americana din fostul actionariat Rompetrol. Nasul "Rompetrol II" este insusi "Sistemul", care l-a luat drept tinta pe Victor Ponta atunci cand acesta conducerea PSD si Guvernul. Iar masinaria odata pornita, nu a mai fost oprita, ci doar temporizata. 

Comentarii

# DOREL date 23 May 2017 20:01 0

1/2 corect, chiar foarte corect ! Parerea mea ...

# DODI date 23 May 2017 21:29 +5

SRS poate învăța din proprie experiență: hăhăilă nu a avut niciodată prieteni, ci doar oameni de care s-a folosit, apoi i-a abandonat, iar în cazul în care aceștia comentau îi ”rezolva”. Pot pune mărturie în acest sens foarte multe ”soluții imorale” care au tras concluziile la închisoare.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.03.2024 – Oamenii s-au dus peste „Baronul Lamborghini” (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva