19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

JUDECATORII ANTI-DRAGNEA – Dupa ce l-au judecat pe Liviu Dragnea desi se aflau in stare de incompatibilitate, judecatorii TMB Claudiu Corobana si Ciprian Purice au produs o motivare de noaptea mintii, chinuindu-se sa explice de ce au blocat eliberarea fostului presedinte PSD. Fabulos: Corobana si Purice recunosc faptul ca Dragnea “a avut un comportament adecvat”, dar acuza ca nu a dat “dovezi de disciplina”. Judecatorii invoca o sanctiune, desi Dragnea a fost de 8 ori recompensat (Decizia)

Scris de: George TARATA | pdf | print

8 July 2021 12:51
Vizualizari: 15542

Lumea Justitiei prezinta in exclusivitate motivarea deciziei prin care judecatorii Claudiu Corobana si Ciprian Purice (foto) de la Tribunalul Bucuresti au blocat eliberarea fostului presedinte PSD Liviu Dragnea. O decizie pronuntata de doi judecatori – Purice si Corobana – aflati in stare de incompatibilitate in raport de Liviu Dragnea, in conditiile in care in trecut facusera memorii si sesizari fix impotriva lui Liviu Dragnea, aspect care insa nu i-a impiedicat sa il judece pe acesta. O decizie care a fost desfiintata de Curtea de Apel Bucuresti, care practic a constatat ca Dragnea nu a avut parte de o instanta impartiala si de un proces echitabil (click aici pentru a citi).


 

Astfel, Decizia nr. 529 din 27 mai 2021, pronuntata in dosarul 7901/302/2021, prin care a fost respinsa contestatia lui Dragnea impotriva sentintei Judecatoriei Sectorului 5 prin care a fost refuzata eliberarea fostului presedinte PSD (click aici pentru a citi), este din punctul nostru de vedere de noaptea mintii, judecatorii Claudiu Corobana si Ciprian Purice chinuindu-se sa gaseasca motive pentru a justifica de ce au blocat liberarea conditionata a lui Liviu Dragnea, la care acesta avea dreptul. In acest sens, cei doi judecatori recunosc faptul ca Liviu Dragnea a facut fractia necesara pentru a fi eliberat si ca a dat dovezi de indreptare, insa – atentie – nu a fost de ajuns. Iar asta intrucat, sustin cei doi judecatori, Liviu Dragnea ar fi participat la programe educationale doar intr-o anumita masura.

Si nu este tot. Incredibil, cei doi judecatori de la Tribunalul Bucuresti il acuza pe Liviu Dragnea ca nu ar fi avut comportament disciplinat pe motiv ca a fost sanctionat o singura data, printr-o sanctiune ridicata prin acordarea unei recompense ulterioare. Totusi, acelasi Liviu Dragnea a fost recompensat de 8 ori, dar pentru Corobana si Purice mai mult a contat sanctiunea primita de Dragnea, si aceea trasa de par, cauzata de acordarea unui interviu.

Astfel, Corobana si Purice precizeaza ca Dragnea a avut un comportament adecvat in relatiile cu personalul unitatii de detinere, nu a stabilit relatii conflictuale cu celelalte persoane private de libertate, a avut o conduita adecvata normelor institutionale manifestata pe parcursul traseului executional, a prezentat interes pentru activitatile lucrative si de reintegrare sociala, pentru ca ulterior sa aceiasi Corobana si Purice sa pretinda ca Dragnea a avut “dificultati in a respecta normele de conduita specifice mediului carceral” si ca nu a dat “dovezi de disciplina”.


Motivarea deciziei prin care judecatorii Claudiu Corobana si Ciprian Purice de la Tribunalul Bucuresti au blocat eliberarea lui Dragnea, faptul ca cei doi nu s-au abtinut din a-l judeca pe Dragnea desi in trecut facusera memorii si sesizari impotriva acestuia, precum si faptul ca decizia lor a fost desfiintata de Curtea de Apel Bucuresti care a stabilit ca Dragnea nu a avut parte de o instanta impartiala si de un proces echitabil sunt elemente cat se poate de solide care, in opinia noastra, trebuie sa determine declansarea unei anchete disciplinare impotriva lui Corobana si Purice, care sa se soldeze cu excluderea acestora din magistratura.


Iata un fragment din decizia judecatorilor Claudiu Corobana si Ciprian Purice de la Tribunalul Bucuresti, documentul fiind atasat integral la finalul articolului:

 

“Din analiza actelor si lucrarilor dosarului, rezulta ca, pana la data de 21.04.2021, contestatorul-condamnat a executat efectiv 696 zile inchisoare, din cele 1280 zile pe care le avea de executat (echivalentul pedepsei de 3 ani si 6 luni inchisoare stabilite prin sentinta penala nr. 377/2018 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie) si i se considera executate ca urmare a muncii prestate 122 zile, avand, astfel, un total de 854 zile castigate si executate. Potrivit relatiilor comunicate de Penitenciarul Bucuresti-Rahova, prin adresa nr. _____/PBRB/25.05.2021, in raport de cele dispuse prin sentinta penala nr. 1007/23.04.2021, pronuntata de Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti, persoana condamnata ar mai beneficia de 41 zile considerate ca executate pe baza muncii prestate, care se adauga la cele deja mentionate in procesul-verbal nr. 16 din data de 21.04.2021, intocmit de Comisia pentru liberare conditionata din cadrul aceluiasi penitenciar.

Prin urmare, tribunalul constata, in acord cu prima instanta, ca este indeplinita cerinta referitoare la durata executata din pedeapsa inchisorii, aceasta depasind fractia prevazuta de art. 59 alin. 1 C. pen din 1968.

In ceea ce priveste conditiile de fond prevazute de art. 59 alin. 1 C. pen. din 1968 tribunalul retine, in acord cu prima instanta, ca probele administrate in prezenta cauza nu fac dovada indeplinirii cumulative a acestora.

Astfel, tribunalul constata, pe baza inscrisurilor inaintate de administratia penitenciarului, ca persoana condamnata a avut un comportament adecvat in relatiile cu personalul unitatii de detinere, nu a stabilit relatii conflictuale cu celelalte persoane private de libertate, a fost recompensat de 8 ori si a castigat 163 zile (122 zile + 41 zile) ce ii sunt considerate ca executate in baza muncii prestate.

Potrivit evaluarii psihologice, persoana condamnata a avut o conduita adecvata normelor institutionale manifestata pe parcursul traseului executional, a prezentat interes pentru activitatile lucrative si de reintegrare sociala.

In ceea ce priveste conditia privind existenta dovezilor temeinice de indreptare, analizand recompensele acordate petentului-condamnat pentru comportamentul avut pe parcursul executarii pedepsei, tribunalul retine, in acord cu prima instanta, faptul ca acesta a primit 8 recompense in perioada supusa analizei, obtinand 3 recompense pe parcursul anului 2019 (in lunile august, octombrie si decembrie) si alte 4 recompense in anul 2020 (in lunile ianuarie, februarie, aprilie si mai).

In ceea ce priveste interesul manifestat de petentul-condamnat fata de programele de reintegrare sociala desfasurate in cadrul penitenciarului, tribunalul retine ca acesta a participat la mai multe programe educationale in aceasta perioada, respectiv la 12, asa cum rezulta din caracterizarea penitenciarului, 7 sunt finalizate fara credite ceea ce presupune o prezenta mai mica de 75% la acestea. Tribunalul nu poate primi sustinerile aparatorului petentului-condamnat, in sensul ca acesta nu a putut finaliza cu credite programe educationale ce ar fi presupus o specializare intr-un anumit domeniu, in conditiile in care, din caracterizarea petentului, depusa la dosar, reiese ca acesta a finalizat fara credite si o programe educationale ce nu presupun existenta unui bagaj de cunostinte de stricta specialitate. In acest sens, tribunalul exemplifica unele programe educative finalizate fara credite:

- activitati de grup, religioase sau liturgice, desfasurate cu preotul ortodox angajat (08.04.2021);

- redactare reviste (01.02.2021 – 26.02.2021);

- concursuri tematice (11.02.2020 – 19.02.2020) – 5,25 puncte din 10 (chestionar de evaluare scris);

- fotbal (01.11.2019 – 30.11.2019);

- fotbal (01.10.2019 – 31.01.2019);

- concursuri tematice (04.09.2019) – 8,60 puncte din 10 (chestionar de evaluare scris).

In ceea ce priveste conditia privind disciplina pe perioada detentiei, tribunalul retine ca petentul a fost sanctionat disciplinar o data pentru o abatere disciplinara grava savarsita pe parcursul executarii pedepsei, in urma comunicarii acestuia cu mass media, fara solicitarea unui acord anterior administratiei penitenciarului (in data de 15.09.2020 ramanand definitiva), sanctiune ce a fost ridicata in data de 19.02.2021.

In acest context, tribunalul retine ca persoana condamnata a prezentat, pe perioada detentiei, dificultati in a respecta normele de conduita specifice mediului carceral, incalcarea acestora constituind, in cazul analizat, abatere disciplinara, in sensul dispozitiilor art. 100, raportat la art. 82 din Legea nr. 254/2013, privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal. Sanctiunea disciplinara aplicata, constand in suspendarea dreptului de a primi si cumpara bunuri timp de doua saptamani, a fost ridicata la data de 19.02.2021, ca urmare a aplicarii unei recompense, astfel cum reiese din procesul-verbal nr. 16 din data de 21.04.2021, intocmit de Comisia pentru liberare conditionata din cadrul Penitenciarului Bucuresti-Rahova. Prin urmare, in raport de situatia de fapt expusa, tribunalul nu poate concluziona, la acest moment, ca persoana condamnata a dat dovezi de disciplina in perioada in care a fost privata de libertate, astfel ca una dintre conditiile de fond enumerate de art. 59 alin. 1 C. pen. din 1968 nu este indeplinita.

In acest context, tribunalul apreciaza, contrar sustinerilor aparatorului ales al contestatorului-condamnat, ca imprejurarea ridicarii sanctiunii disciplinare aplicate, desi este importanta, sub aspectul indeplinirii conditiei privind dovezile temeinice de indreptare, nu echivaleaza totusi cu inexistenta sau radierea abaterii disciplinare pentru comiterea careia a fost aplicata aceasta sanctiune, aceasta din urma constituind temeiul raspunderii disciplinare. Astfel, esentiala, sub aspectul indeplinirii conditiei privind dovezile de disciplina, este capacitatea persoanei condamnate de conformare la rigorile specifice locului de detinere, conditie care trebuie analizata in contextul mai larg al scopului pedepselor, prevazut de art. 52 C. pen. din 1968. Astfel, in conditiile in care pedeapsa, ca sanctiune penala, constituie si un mijloc de reeducare a persoanei condamnate, iar acesta a savarsit, in perioada supusa analizei, o abatere disciplinara grava, tribunalul apreciaza ca, la acest moment, nu este indeplinita conditia privind comportamentul disciplinat al petentului-condamnat.

Concluzionand, tribunalul apreciaza, astfel cum a retinut, in mod intemeiat, si prima instanta, ca, din probele administrate in cauza, reiese ca persoana condamnata a dat dovezi de indreptare, fiind implicat, intr-o anumita masura, in participarea la programe educationale, a fost staruitor in munca, in conditiile in care i se considera executate, pe baza muncii prestate, 163 zile (122 zile + 41 zile sentinta penala nr. 1007/23.04.2021, pronuntata de Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti).

In ceea ce priveste, insa, comportamentul persoanei condamnate in perioada supusa analizei, tribunalul retine, astfel cum s-a aratat si anterior, ca petentul-condamnat nu a dat dovada de un comportament disciplinat, la aceasta concluzie conducand imprejurarea ca a savarsit o abatere disciplinara grava, pentru care i s-a aplicat o sanctiune disciplinara ridicata in data de 19.02.2021, prin acordarea unei recompense. In aceste conditii, pentru a se putea aprecia asupra masurii in care pedeapsa cu inchisoarea si-ar putea atinge scopul chiar si fara executarea ei in continuare in regim de detentie, este necesara o reevaluare a comportamentului persoanei condamnate, pentru o anumita perioada de timp ulterioara datei ridicarii sanctiunii disciplinare. in conditiile in care analiza situatiei sale juridice in cadrul Comisiei pentru liberare conditionata a avut loc la data de 21.04.2021, tribunalul apreciaza ca intervalul de timp cuprins intre momentul ridicarii sanctiunii disciplinare si momentul evaluarii comportamentului petentului de catre comisia din cadrul penitenciarului nu este suficient pentru a forma convingerea ca scopul educativ al pedepsei poate fi atins si fara executarea in continuare a acesteia.

In concluzie, tribunalul constata ca nu sunt indeplinite cumulativ conditiile pentru acordarea liberarii conditionate, astfel ca solutia de respingere a cererii petentului, pronuntata de prima instanta, este legala si temeinica.

In ceea ce priveste, insa, momentul la care persoana condamnata poate reitera cererea de liberare conditionata, tribunalul apreciaza ca data stabilita de prima instanta, 27.06.2021, nu este apta sa permita o reevaluare substantiala a comportamentului petentului-condamnat si a dovezilor de indreptare pe care acesta le va da in continuare, in conditiile in care un interval de doua luni de la momentul pronuntarii hotararii primei instante nu este suficient pentru a permite comisie pentru liberare conditionata si instantei de judecata sa aprecieze asupra modului in care persoana condamnata se raporteaza, in continuare, la normele de drept executional penal aplicabile, la rigorile mediului carceral si la programele educative si de reintegrare sociala organizate de administratia locului de detinere. in aceste conditii, pentru a permite o evaluare optima a persoanei condamnate si o analiza riguroasa a indeplinirii conditiilor de fond prevazute de art. 59 alin. 1 C. pen. din 1968 (disciplina si dovezile temeinice de indreptare), tribunalul apreciaza ca se impune ca propunerea sau cererea de liberare conditionata sa poata fi reinnoita dupa data de 27.08.2021, deci dupa trecerea unui interval de 4 luni de la momentul pronuntarii hotararii primei instante”..

 


* Cititi aici integral decizia judecatorilor Claudiu Corobana si Ciprian Purice de la Tribunalul Bucuresti prin care a fost blocata eliberarea lui Liviu Dragnea (publicata de pe rolii.ro)

Comentarii

# Ioan Barbatei date 8 July 2021 13:18 +73

:zzz :P DUMNEZEU SA VA RECOMPENSEZE SI SA PUNA IN ACEEASI SITUATIE SI-N ACEEASI CELULA(DUPA CE SE ELIBEREAZA),CU CEL PE CARE L-ATI "JUDECAT"!!! SA V-AJUTE DUMNEZEU, CALAILOR!!! :lol:

# Neanae date 8 July 2021 13:23 +93

Din seria: “era unul cu parul negru și chel, înalt dar mititel” Mai sunt ceva locuri de munca la arhivele CFR pentru astea? Sa stea acolo printre hârțoage prăfuite sa-și câștige o pâine neagră! Acești siniștri sunt orice, JUDECĂTORI IMPARTIALI CU DREPTATEA SI LEGEA IN MÂNĂ NUUUUUUU! Adică niște TICĂLOȘI CORUPȚI SI PARVENIȚI FĂRĂ SCRUPULE. TORȚIONARI. DRAGNEA LIBER!

# Guta Constantin date 8 July 2021 14:12 +75

Se vede de la o poștă că nu este imparțial . Este o mizerie de motivare. Este ca și cum ai spune că iau bacul doar cei care au luat nota10. Ceilalți cu 7,8,9 nu! Se duce dracului țară asta.Prin astfel de judecători și procurori ne cumpără străinii la bucată ,și fac ce vor cu noi. Patrioții la pușcărie.

# Andone date 8 July 2021 15:34 +85

Mda, conform principiului "sa-si dovedeasca nevinovatia" ! SRI trebuie sa dispara , e clar de unde vin "indicatiile pretioase" pentru judecatorii cu #cacat in suflet... :-*

# Lita date 8 July 2021 18:07 +88

Cozile de topor vor incerca sa mai inventeze alte noduri in papura pentru blocarea eliberarii, in timp ce urmasii criminalilor de la Nürnberg clocesc inca o prelungire a tiraniei starii de alerta.

# basicuta date 8 July 2021 18:52 +76

RUSINE CSM, SIIJ si ceșlelati institutii care permit ca astfel de judecatori să rămână in functie!

# Omul de pe stradă date 8 July 2021 19:17 +10

Mulți judecători s-au plasat, prin manifestații incompatibile cu funcțiile deținute, pe o poziție care se întoarce împotriva lor. Se vor afla de foarte multe ori în incomptibilitate de a judeca dosare în care sunt implicați oameni politici! Se poate ajunge chiar la siuația ca nici un complet de judecată să nu fie compatibil să judece astfel de dosare, oricât le-ar plimba de la o instanță la alta!

# poporul date 9 July 2021 06:16 +51

oare acesti judecatori au depus juramantul? daca da! atunci afara cu ei din magistratura si asa poate facem curatenie si scapam de incompetenti!

# santinela date 9 July 2021 07:05 +40

Rusinea justitiei romanesti(Livia Stanciu ) multi q mai adus pe lume.Printre acestia se numara si cei 2 ! O astfel de motivare trebuie sa duca automat la "cintarirea" discernamintului celor 2.

# Gilu date 9 July 2021 07:29 +123

" Pourritures" , care sunteti gata să eliberati pedofilii, invinuind victimele de 10 ani ca i- au provocat pe violatori, voi care negociati cu rudele unor criminali ,cuantumul pedepselor acordând pedepse derizorii( vezi cazul preotului care și- a ademenit victima pe internet), voi care aveti mai multa înțelegere pentru criminali,decât pentru victime, campionii lacomiei și ai corupției,cu toate că statul român v- a îndesat bani si pe fund si pe gura, voi aceștia sunteti un corp străin pe trupul țării; sunteti putreziciunea putreziciunii... Dacă ar durea ticăloșia, ati cauta o creanga solidă de copac ....Dar ,ticăloșia nu doare, iar ticăloșii trăiesc uneori mai mult si mai bine decat victimele lor...Sa trăiți bine,ticalosilor,cum zicea tartorul vostru,dar ...nu cred!

# MN date 9 July 2021 10:34 +24

Parerea mea esta ca acestora le trebue facuta plangere penala pentru lipsire de libertate si abuz in serviciu. Xaca cei care il cunosc, comandant si judecatorul xe penitenciar au hotarat ca merita sa fie pus liber asta inseamna ca merita. De unde il cunosti tu de spui ca nu s-a indreptat, educat. Cum ai ajuns tu ma la concluzia asta, comisia penitenciarului ce rost mai are. Judecatorii astia trebue condamnati pentru nenorocirile facute

# Nic date 9 July 2021 11:45 +12

Cazul tunderea va spune ceva?

# Mihaela date 9 July 2021 14:56 +58

Să sperăm că la Giurgiu nu sunt corobani și nici purici. In orice, trebuie să existe o limită. Libertate pentru Liviu Dragnea, un om adevărat, care a fost demonizat și nedreptățit de diavoli veritabili.

# Adriana date 9 July 2021 21:42 +29

Judecatori vanduti, fara constiinta, nu merita painea pe care o baga in gura! Ce scarbe!

# Elena Stoican date 11 July 2021 12:12 +24

Nici nu pot citi de indignare. Justiția a ajuns prostituata statului român! Pentru bani își pierde sufletul. Păcat! Mi-e teamă că nu mai poate fi nimic de făcut!

# Adi na Popescu date 12 July 2021 19:18 +5

Legală și temeinică este incompetenta celor doi judecători, total lipsiți de orice probitate profesională, care dau o motivație cu iz politic dictată probabil, de unul din consilierii habarnisti a lui Iohannis. Judecători vanduti., fără conștiința și fără Dumnezeu ! Sa le fie rusine nemernicilor!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.04.2024 – Pensionare la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva