19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Lazar si Toader, doua pedale de bicicleta

Scris de: Sorin ROSCA-STANESCU | pdf | print

12 April 2019 11:06
Vizualizari: 5044

Daca luam distanta cuvenita unei analize, vom observa cu usurinta cum destinul recent al celor doua personaje, Tudorel Toader si Augustin Lazar, seamana cu cele doua pedale ale aceleiasi biciclete. Pana cand se rupe una din ele sau pana cand se rup amandoua, pedalele stau in pozitii diametral opuse. Astazi Tudorel Toader nu mai este sus. Iar Augustin Lazar nu este jos. Se afla in pozitie de balans. Balansul il tine PSD pentru unul si Klaus Iohannis pentru celalalt.


In mandatul sau de ministru al Justitiei, domnul Tudorel Toader s-a zbatut mult. A facut valuri in toate directiile. A alertat opinia publica interna. De la simpli cetateni la reprezentanti ai unor organizatii civice vopsite sau nevopsite, pana departe, la detinutii din penitenciare. Si nu mai putin opinia publica externa. Jurnalisti, politicieni, ONG-uri, toti au reactionat la valurile declansate la Bucuresti de spusele lui Tudorel Toader. In realitate, cand tragem linie, din initiativele care ii poarta numele, singura notabila si finalizata este revocarea sefei DNA, Laura Codruta Kovesi. Cea de-a doua miscare in acelasi sens s-a impotrmolit insa la Cotroceni. Pe domnul Augustin Lazar nu l-a putut revoca.

Faimoasele Legi ale Justitiei, care ar fi trebuit, cat timp PSD si ALDE s-au aflat la guvernare, sa reformeze acest domeniu, facand imposibile pe viitor abuzurile la parametri la care ele au avut loc in ultimii 15 ani, au fost atat de mult amanate de domnul Tudorel Toader si atat de pasate intre Executiv si Parlament, incat cei care au incercat sa urmareasca fenomenul au ametit literalmente. In conditiile in care legislatia nu s-a prea schimbat. Exceptand poate modul in care este organizata Justitia, unde au intervenit mici ajustari si crearea cu acordul CSM a noii structuri care ii ancheteaza pe procurorii si pe judecatorii care au savarsit abuzuri. In rest, orizontul de asteptare a fost rasplatit doar prin speranta.

Revocarea lui Augustin Lazar a avut totusi loc. Dar fara finalizare. Pentru ca presedintele Romaniei s-a impotrivit. Cu cerbicie. Lasand impresia sau creand chiar certitudinea ca este legat de acesta nu doar institutional. Ci si personal. In aceasta lupta de rezistenta, demna de o cauza mai buna, presedintele Klaus Iohannis a pus atata sarg, incat a tras dupa el intreg frontul anti-PSD. Sau aproape. Cel putin la suprafata, partidele si societate civila lasa impresia ca il sustin. Si ca impreuna cu el fac scut in apararea lui Augustin Lazar de propriul sau trecut. In substanta acestui front PSD, se observa insa fisuri. Din ce in ce mai adanci. Atat in randul activistilor, cat si in randul electoratului. In final, chiar iesit la pensie cu venituri uriase, Augustin Lazar a pierdut partida. Impreuna cu cei care il sustin. Daca presedintele Klaus Iohannis nu va face uz de o prerogativa constitutionala, numindu-l judecator la Curtea Constitutionala, cariera profesionala a domnului Lazar se va incheia in curand.

La acest capitol, o pedala se rupe, daca nu intentionat, atunci in mod natural, prin eroziune. Si poate pentru a marca acest moment sau pentru a-l prefigura, avem de-a face astazi cu o delegatie surpriza la asa-zisele consultari organizate la Cotroceni pe tema referendumului. In timp ce ALDE le boicoteaza, invocand in mod manifest faptul ca presedintele Klaus Iohannis nu l-a revocat pe Augustin Lazar, PSD a recurs la o strategie surpriza. Trimite o delegatie la Cotroceni, condusa de cel mai consecvent parlamentar al partidului in domeniul reformarii Justitiei, domnul Eugen Nicolicea, care insa este insotit nu de doi fruntasi ai partidului, ci de doi fosti detinuti politici. Victime directe ale unui regim aparat cu obstinatie de catre Augustin Lazar in anii comunismului, dar si victime ale sale in plan personal. Ce urmeaza sa faca acestia la Cotroceni? Sa solicite, batand cu pumnul in masa, demiterea lui Augustin Lazar. Chiar din partea principalului protector al acestuia. Si fiindca tema consultarilor anuntate de Iohannis este referendumul, probabil cei trei vor avansa o intrebare de genul „Mai au ce cauta in structurile de comanda ale statului persoane care s-au facut vinovate sub comunism de restragerea abuziva a drepturilor unor cetateni?”

La PSD se pregateste in ritm accelerat mazilirea lui Tudorel Toader. Aceasta s-ar putea produce la viitorul birou executiv. O pedala se va rupe. La Cotroceni se pregateste o simpla consultare. Psihologic insa, si acolo o pedala se va rupe. Cea de-a doua. Dupa care bicicleta se va rasturna. Prin alegeri.

Eliminarea din Guvern a lui Tudorel Toader nu este insa o treaba atat de simpla cum pare. Remanierea se va impotmoli cu ceritudine la Cotroceni. Unde Klaus Iohannis cu siguranta va semna decretul de revocare, dar, in schimb, nu va accepta nominalizarea noului ministru al Justitiei, propus de PSD si ALDE, indferent cine va fi acesta. Vom avea din nou un Guvern stirb. Daca nu care cumva majoritatea decide sa faca remanierea prin restructurare. Operatiune care il scoate cu totul din carti pe Klaus Iohannis. Dar asta presupune o majoritate clara in Parlament. Daca nu, frontul PSD pleaca de la guvernare. Iar Iohannis va avea inca o data, pentru un ciclu de cel putin un an, un premier si un Guvern al sau. Ceea ce PSD ar putea s-si doreasca. Pentru a se reincarca electoral.

Dar si Iohannis poate face chiar azi, la Cotroceni, o miscare surpriza. Sa dea curs solicitarii fostilor detinuti politici. Si sa-l revoce pe Augustin Lazar. Asta daca nu care cumva este legat de acesta si prin viitor. Nu doar prin trecut si prezent.

Comentarii

# Pintea date 12 April 2019 12:37 +13

Santeti nedrept!Tudorel Toader a facut mult, ce nu ar fi facut PSD in vecii vecilor!Opinia publica atat dorea: sa fie demisi kovesi si lazar! Daca lazar, desi demis, nu se da plecat, nu mai este problema d-nului Toader! Dar PSD, ce face? E in letargie! Leviteaza! L-a suspendat cumva pe johannis? NU! A avut vreo actiune concreta pt a informa strainatatea despre abuzurile din justitie comise de trinomul coldea-kovesi-lazar? NU! A platit vreun articol in vreo publicatie internationala, sa prezinte adevarul, asa cum fac kovesi si m. macovei? NU! A informat PSE -ul despre anomaliile din justitia noastra? NU!Deci, ce face PSD?Se jeleste ca T.Toader nu a dat nu stiu ce ordonanta? OUG-urile sant legi, ele nu se emit peste noapte, cand vrea C. Stefanescu sau Antena 3, etc. C.Stefanescu sta la tv picior peste picior si critica! Pe T.Toader l-am vazut alergand, nu stand! R.Cazanciuc, un ticalos care minte PSD-ul si rupe proiectele trimise de T.Toader, ii vaneaza postul, altfel pleca la Ponta!

# DODI date 12 April 2019 20:08 +5

Dorelul justiției române nu merită statui, dar nici jigniri. De jigniri are grijă opoziția și trompetele lui ciolanis. Lor le-ar cinveni ca dorelul să plece pe plaiuri moldave. Este adevărat că dorelul putea mai mult dar să-l scoți pe un moldovean din vitezele lui de încet, încetișor și pi loc ar însemna să deraieze. Și nu e cazul și nici nu avem vreme de așa ceva. Trebuie remarcată marea victorie cu slujirea, dar ăi e milă de tractorist? De ce nu a sesizat CCR pentru că trogloditul de ciolanis nu știe să citească și să-l trimită pe tractoristul torționar la ocnă? De ce nu e în stare să dea o OUG pentru articolele declarate constituționale de CCR dar care zac și ungherele Parlamentului. De ce a dat înapoi cu OUG care punea pumnul în gura detașărilor? Cu plusurile și minusurile sale e unul dintre cei mai buni miniștri ai justiției dar tot el ne-a arătat că ar fi putut mai mult. Și e păcat pentru ”celeritatea” moldovenească de care nu se poate dezbăra.

# livia date 12 April 2019 13:21 +2

Klaun trebuie scos din jocul numirii ministrilor cu orice chip; altfel ne apuca toamna fara ministri. Miscarea PSD- geniala. Klaun a fost pus cu botul pe labe; cred ca i-a pierit ranjetul cand i-a vazut. Acuma sa-l vedem - il revoca sau nu pe taica lazar.

# Demiterea lui Tudorel lasa sigur PSD-ul fara multi votanti date 12 April 2019 14:19 +6

Nimeni nu a luptat impotriva Statului Paralel asa cum a facut-o ministrul Tudorel Toader. SE PARE CA PSD NU MAI VREA LA GUVERNARE IN URMATOAREA PERIOADA - e greu sa cladesti viitorul tarii pe termen lung..., semeni niste iluzii despre bunastare pe termen scurt... si dupa ce ai adunat tot patrimoniul romanilor intr-un buzunar (fie el si fond de investitii)... opresti pentru tine ceva... apoi instrainezi (te imprumuti garantand cu ) restul de pana la 49% din actiunile fondului "cui trebue.. contra comisioane", dupa care, mergi linistit sa savurezi pe termen lung dividendele iar pe termen scurt... halca de contracte adjudecate ce urmeaza sa fie implementate de catre "FOND"... din banii imprumutati !?? Sau... poate ca ministrul Tudorel Toader vrea sa plece... ca sa nu fie parte din "scenariul de mai sus" ? Asa s-ar explica si neintelegerile existente cu ministrul finantelor - care armonizeaza legislatia pentru preluarea actiunilor statului la "Fondul Salvarii.. (nu neaparat) Nationale? 

# Dragnea stie ca Parlamentul reprezinta Puterea Legislativa ? date 12 April 2019 14:39 +5

A pune in carca unui ministru, oricare ar fi acela, raspunderi care apartin de drept unei institutii este total deplasat daca nu cumva chiar hilar... Un partid sa intreaga majoritate parlamentara se fac de ras atunci cand solicita imperativ ca ministrul justitiei sa scoata toate castanele din foc atunci cand intreaga clasa politica pare capabila doar de agatarea vorbelor in cui... Evident ca exista si realizari dar acestea palesc daca nu sunt consolidate printr-o reala revenire de durata la ceea ce inseamna economie reala... Fara aceasta toate masurile si deciziile adoptate in vederea cresterii veniturilor romanilor se vor eroda rapid prin cresterea accelerata a inflatiei. Cu toate cifrele adaugate in plus la venituri este posibil ca puterea reala de cumparare a romanilor sa ajunga - dupa guvernarea PSD - la un nivel mai scazut decat acela de la inceputul guvernarii PSD. Dupa ce va irosi aceasta guvernare si sansa de redresare economica tarii PSD va pierde semnificativ la vot.

# Catindat pentru Bruxelles: senator Claudiu Iulian MANDA date 16 April 2019 20:20 +2

Unde este Raportul privind Protocoalele si colaborarea intre SRI si DNA? Au inceput sa dispara evidente? Comisia de ancheta nu a solicitat si nu a anchetat modul in care au colaborat cele 2 institutii? Senatorul Claudiu Manda declara ca voteaza mostiunea de cenzura impotriva lui Tudorel Toader. Impotriva lui Claudiu Manda cine voteaza? Stim ca intre timp a avut loc nunta, achizitia unei case deosebite, un loc eligibil pe lista PSD pentru alegerile europarlamentare... Se pare ca merita promovarea... Comisia a anchetat pe indelete pana cand n-a mai ramas nimic de anchetat ? Au pasuit DNA si SRI punand batista pe tambal... Dupa care hopa: Dragnea gasi nasul? SRI ne spune: cine a fost proaspat indepartat prin apropiere din Comisie... ? D'aia anunta ce voteaza ca PSD-ii sa-l demita pe incomodul TUDOREL? Parlamentul n-a corectat legile ca sa ajunga urgente si sa le faca treaba TUDOREL ? Dragnea"nasul si-au cumparat o "bula papala de la inamici" - acum si fac jocul PNL-USR-SRI-Klaus... !?

# Nu ma pasioneaza neaparat Tudorel ci date 15 April 2019 21:52 0

LEGILE JUSTITIEI , astfel incat , procurorul si judecarul care-si iau in bot achitare , sa plateasca din salariu toate daunele judecatii . :eek: Suna nasol ? Asa si trebuie bai , caci toti platim daca stricam ceva ! La fel si medicii , daca-o dau in bara sa plateasca din salariu despagubirile , sa vedeti cum se degreveaza bugetul . :-*

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.04.2024 – Pensionare la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva