26 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MAGISTRATII NU AU CERTIFICAT – Fostul sef din DGA Petru Pitcovici face o dezvaluire uluitoare care arunca in aer magistratura. Legea 303/2004 prevede ca magistratii sa faca dovada ca sunt apti medical si psihologic cu un certificat de sanatate eliberat de o comisie constituita printr-un Ordin nepublicat vreodata in Monitorul Oficial: "Ne gasim in situatia extrem de grava de a infaptui justitia prin magistrati care nu pot face dovada indeplinirii legale a conditiilor prevazute de lege”

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

12 April 2016 14:46
Vizualizari: 9242

Judecatorii si procurorii din Romania aflati in exercitiul functiei nu indeplinesc conditiile cumulative pentru a fi magistrati, intrucat nu pot face dovada ca sunt apti din punct de vedere medical pentru exercitarea functiei. Iar aceasta pentru ca, potrivit Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor trebuie sa faca dovada ca sunt apti medical si psihologic printr-un certificat medical de sanatate, eliberat pe baza constatarilor facute de o comisie medicala constituita prin ordin comun al Ministrului Justitiei si Ministrului Sanatatii. Or, Ordinul comun al Ministrului Justitiei si Ministrului Sanatatii, emis in 2007 sub nr. 1178, modificat si completat prin ordin comun nr. 1324/2009, nu a fost publicat niciodata in Monitorul Oficial, conform Regiei Autonome Monitorul Oficial. Ceea ce inseamna ca, aceasta comisie medicala la care se face referire in Legea 303/2004 (anterior Legea nr.92/1992) nu s-a putut constitui niciodata in vederea examinarii candidatilor la functia de magistrat al Romaniei.


Informatia apare intr-o exceptie ridicata in cadrul procesului "Baneasa", aflat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, de Petru Pitcovici (foto), fost sef al Diviziei Operatiuni din cadrul Directiei Generale Anticoruptie din M.A.I, trimis in judecata de DNA pe motiv ca ar fi savarsit infractiunile de complicitate la dare de mita si favorizarea infractorului. In cuprinsul cererii sale, Petru Pitcovici invoca nulitatatea actelor procurorilor anticoruptie care au lucrat la dosarul "Baneasa", respectiv Doru Tulus, Daniela Baloi si Nicolae Marin, numiti in functia de procuror prin decretele prezidentiale nr.203/1997, nr.103/1999, respectiv nr.171/1998, aratand ca modul in care au lucrat dosarul "Baneasa" si "comportamentul persoanelor implicate in angrenajul infaptuirii justitiei in acest dosar” i-au creat “parerea ca este o reala problema a sistemului pe care am cercetat-o si pe care imi intemeiez prezenta cerere”.

Ordinul comun al Ministrului Justitiei si Ministrului Sanatatii nu a fost publicat niciodata in Monitorul Oficial

Astfel ca, potrivit exceptiei ridicate de Petru Pitcovici in dosarul "Baneasa" conform prevederilor art. 46 din Legea 92/1992 abrogate prin art.14 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, se prevede ca viitori magistrati trebuie sa faca dovada ca sunt apti, din punct de vedere medical si psihologic, pentru exercitarea functiei, printr-un certificat medical emis de o comisie medicala numita prin “ordin comun al ministrului justitiei si al ministrului sanatatii”.

In atare conditii, Petru Pitcovici le solicita procurorilor Baloi Daniela procuror de instanta in acest dosar, Marin Nicolae procurorul care a intocmit rechizitoriul in acest dosar si procurorul Tulus Doru Florin care a avizat rechizitoriu” “sa faca dovada ca sunt apti din punct de vedere medical pentru exercitarea functiei”.

Pitcovici sustine insa ca a intreprins personal demersuri pentru a obtine Ordinului comun al Ministrului Justitiei si Ministrului Sanatatii prin care trebuia constituita comisia medicala ce urma sa elibereze certificatul medical de sanatate, adresandu-se Regiei Autonome Monitorul Oficial, care in data de 11 ianuarie 2016 a transmis raspunsul nr. 181: “In ceea ce priveste Ordinul comun al Ministrului Justitiei si al Ministrului Sanatatii acesta nu a fost publicat in Monitorul Oficial Partea I“.

Ulterior, Pitcovici s-a adresat Ministerului Justitiei, care i-a comunicat ca “in anul 2007 a fost emis ordinul comun al Ministrului Justitiei si Ministrului Sanatatii nr. 1178 modificat si completat prin ordinul comun nr. 1324/2009“ :

In urma identificarii ordinului comun nr 1178/2007 al Ministrului Justitiei si Ministrului Sanatatii modificat ulterior prin ordinul comun 1324/2009, am inteles sa ma readresez Monitorului Oficial in vedera obtinerii documentului.

Prin adresa de raspuns 3645 din 30.03.2016 Regia Autonoma Monitorul Oficial imi comunica ( practic a doua oara) faptul ca documentul solicitat nu a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I.

Din aceasta perspectiva este in afara oricarei indoieli ca ordinul comun prevazut de art.46 lit. e) din Legea 92/1992 se emite cu o intarziere de 15 ani, insa nu intra in vigoare NICIODATA conform Monitorului Oficial al Romaniei.

Pe cale de consecinta nici comisia medicala ceruta de lege nu s-a putut constitui niciodata in vedera examinarii candidatilor la functia de magistrat al Romaniei.

In cazul, foarte putin probabil, al situarii mele intr-o eroare in raport cu realitatea juridica a sistemului in care se gaseste astazi statul de drept , pentru elucidarea acestei situatii si in conformitate cu prev. exprese ale art.1 C.P.P., legea 92/1992 republicata( in vigoare la data la care magistratii mai sus amintiti au obtinut decretele de numire in functie), legea 303/2004, si a Constitutiei Romaniei, prin prezenta va rog sa luati act de solicitarea mea privind depunerea la dosarul cauzei a documentelor care fac dovada indeplinirii conditiilor prev de art.46 lit e din legea de organizare judecatoreasca (in vigoare la data la care au devenit magistrati) sau conform prev art 14 din Legea 303/2004 republicata, respectiv aceea de a fi apt din punct de vedere medical pentru exercitarea functiei de magistrat privind pe Baloi Daniela, Marin Niculae si Tulus Doru Florin.

Inteleg totodata sa solicit instantei de judecata , in conformitate cu normele procedural penale in vigoare, constatarea neandeplinirii calitatii de magistrat a numitilor Baloi Daniela, Marin Nicolae si Tulus Doru Florin care au efectuat acte procedurale in cauza care ma priveste si pe cale de consecinta constatarea nulitatii actelor efectuate de catre acestia in prezenta cauza supusa judecatii dumneavoastra”.

Prezentam in continuare pasaje din exceptia ridicata de Petru Pitcovici in cadrul dosarului "Baneasa" la termenul din 7 martie 2016:

"Avand in vedere faptul ca faza de urmarire penala a durat la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie –Directia Nationala Anticoruptie din anul 2008 pana in 17 decembrie 2012, iar in tot acest timp nu mi-au fost administrate in cauza probele solicitate in aparare, cu toate ca in conformitate cu prevederile art 100 alin 1 din C.p.p. “ organul de urmarire penala strange si administreaza probe atat in favoarea cat si in defavoarea suspectului sau inculpatului, din oficiu sau la cerere”,am inteles sa fac o atenta cercetare asupra comportamentului persoanelor implicate in angrenajul infaptuirii justitiei in acest dosar.

Dupa cum lesne se poate observa in continutul prevederilor art.5 și art. 100 C.P.P., legiuitorul a inteles ca in administrarea probelor, organul de urmarire penala sa stranga si sa administreze in primul rand probe in favoarea suspectului ( care beneficiaza de prezumtia de nevinovatie art. 4 C.P.P.) si apoi cele in defavoarea acestuia.

In cazul meu, in faza de urmarire penala, nu numai ca nu au fost administrate probele in aparare solicitate, dar s-a trecut cu mare usurinta peste contradictiile evidente care rezulta in urma confruntarii interceptarilor facute de catre organul de urmarire penala si rapoartele denuntatorului Motoc Ion. Daca veti verifica aceste interceptari veti constata cum eu nu rostesc niciodata expresia de “neancepere a urmaririi penale”, aceste cuvinte apartin exclusiv denuntatorului Motoc Ion, eu opunandu-ma in mai multe randuri, dar cu toate acestea procurorul de caz le aminteste in rechizitoriu ca si cum le-as fi pronuntat eu.

Insasi intreg rationamentul pe care este costruit rechizitoriul semnat de catre domnii Nicolae Marian si Doru Florin Tulus este unul imposibil, deoarece ma acuza de comiterea a doua infractiuni si anume complicitate la dare de mita si favorizarea infractorului, care nu pot coexista in forma aratata de catre domnul Nicolae Marin. In cazul infractiunii de complicitate la infractiunea de dare de mita dl Marin Nicolae spune ca “este mai mult decat evident “faptul ca am avut o intelegere cu dl Popovici Gabriel pentru a-i remite lui Motoc Ion bunurile cu ocazia Craciunului, pentru ca mai apoi sa ma acuze de savarsirea infractiunii de favorizare a infractorului , fapta care conform 264 C.P. se comite fara o intelegere prealabila, deci fara sa fi vorbit cu celalalt inculpat care, mi-ar fi dat, in acceptiunea oarba a procurorului, cadourile de Craciun spre a le remite lui Motoc Ion.

Initial am crezut ca este o obsesie a procurorului de caz impinsa la absurd pentru a-si inculpa suspectul, dar acest comportament l-am constatat si la procurorul de instanta, cand acesta a recuzat judecatorul cauzei pe motiv ca admite si administreaza si probe considerate de catre procuror in favoarea inculpatilor.

Toate aceste lucruri mi-au creat parerea ca este o reala problema a sistemului pe care am cercetat-o si pe care imi intemeiez prezenta cerere.

Romania postdecembrista a inteles sa puna ordine in sistemul judiciar si in anul 1992 a dat prima lege de organizare judecatoreasca, republicata in 1997, fiind mai apoi abrogata prin Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

In conformitate cu prevederile art.46 din legea 92/1992 republicata, in vigoare la data numirii in funcție a magistraților amintiți in prezenta, poate fi numit magistrat doar acela care indeplineste urmatoarele conditii:

a.“Este numai cetatean roman cu domiciliul in Romania si are capacitatea de exercitiu a drepturilor,

b.Este licentiat in drept sau drept economic-administrativ, are stagiul cerut de lege pentru functia in care urmeaza sa fie numit si dovedeste o pregatire profesionala corespunzatoare

c.Nu are antecedente penale si se bucura de o buna reputatie,

d.Cunoaste limba romana,

e.Este apt din punct de vedere medical pentru exercitarea functiei,

f.A absolvit institutul National al Magistraturii sau a promovat concursul sau examenul de admitere in magistratura, organizat potrivit regulamentului aprobat de ministrul justitiei.

Indeplinirea conditiei prevazute la lit. e) trebuie dovedita cu certificat medical de sanatate, eliberat pe baza constatarilor facute de o comisie medicala constituita prin ordin comun al ministrului justitiei si al ministrului sanatatii.”

Fac precizarea ca aceste cerinte cumulative pentru a deveni magistrat au fost mentinute in toate legile de organizare ale magistraturii: art 50 din legea 92/1992 care la republicarea din 1997 a devenit art. 46, iar la abrogarea legii 92/1992 prin legea 303/2004 a devenit art 14.

Tinand cont de faptul ca legea de organizare judecatoresca impune indeplinirea cumulativa a conditiilor prev de art.46, este limpede ca este suficient ca numai una dintre conditii sa nu fie indeplinita pentru a nu putea dobandi calitatea de magistrat.

In ceea ce priveste indeplinirea conditiei generale prev de lit. e) art. 46 din Legea 92/1992, magistratii procurori Baloi Daniela procuror de instanta in acest dosar, Marin Nicolae procurorul care a intocmit rechizitoriul in acest dosar si procurorul Tulus Doru Florin care a avizat rechizitoriu, trebuie sa faca dovada ca sunt apti din punct de vedere medical pentru exercitarea functiei.

Invederez pe aceasta cale instantei de judecata ca: doamna Baloi Daniela, domnul Marin Nicolae si domnul Tulus Doru Florin au fost numiti in functia de procuror prin decretele prezidentiale 103/1999, nr.171/1998 si respectiv 203/1997, pe care inteleg sa le anexez prezentei in forma gasita pe internet.

Din aceasta perspectiva se prezuma ca inainte de emiterea decretelor prezidentiale de numire s-a constatat indeplinirea cumulativa a conditiilor cerute de lege, implicit a celor cerute de lit. e) din art. 46 din legea 92/1992 in vigoare la acea data.

In urma demersurilor intreprinse personal in vedera obtinerii Ordinului comun al Ministrului Justitiei si Ministrului Sanatatii prin care trebuia constituita comisia medicala ce urma sa elibereze certificatul medical de sanatate, am inteles sa ma adresez Regiei Autonome Monitorul Oficial pentru obtinerea ordinului comun invocat mai sus.

Prin raspunsul Monitorului Oficial nr 181 din 11.01.2016 acesta transmite ca :

In ceea ce priveste Ordinul comun al Ministrului Justitiei si al Ministrului Sanatatii acesta nu a fost publicat in Monitorul Oficial Partea I “ anexez prezentei cereri documentul.”

 

*Cititi aici integral exceptia ridicata de Petru Pitcovici

Comentarii

# ion date 12 April 2016 15:46 +7

WOW ! SUPER TARE EXCEPTIE ! Dar ... chestiunea este ca s-a adresat tot unui magistrat aflat in aceeasi situatie, adica evaluat pe baza aceluiasi ordin nepublicat (ce sa i faci daca este confuziune judecator-procuror). Adica trebuie sa se pronunte o persoana aflata in aceeasi situatie. Asa a gasit si Bota ca Barourile s au facut la apelul bocancilor si n au acte. Si tot Bota si o ia in freza peste tot chiar daca legalmente are dreptate. Asa si cu speta de fata: chiar daca nici un magistrat post 89 nu este legal numit, tu ce vre ai acuma ? Sa dam delete la toata justitia ? Nu dom le, da o dracu de lege daca ne afecteaza , asa vor gandi toti magistratii ! iar onor Livia Stanciu, partenera de nadejde, s a pronunta ta ra in cazul omului admis la inm si care cazut psichologycu de trei ori, a zis in incheiere ca daca omu a invatat a ra si a intrat, ce mai conteaza ca este inapt psihologic, hai cu el la inm, ca acuma sa vedem ca oricum comisia era nelegal constituita... rasu curcilor !!!

# Raneti Tudor date 15 April 2016 19:11 0

Cand o sa realizati aceasta realitate s-ar putea fie prea tarziu - deja este pentru multi observ ... magistratii romani sunt schizofrenici – persoane care au pierdut total contactul cu realitatea profesionala, juridica si sociala, si sociopati – persoane care incalca in mod pervaziv legea si drepturile persoanelor, cu aspect delirant – persoane ce nu pot fi convinse pe cale logica sa adopte un comportament civilizat si sa-si impuna legea ca pe o comanda sociala interioara, cu caracter mitomaniac – persoane ca mint obsesiv, simptoma mai multor tulburari mintale

# Jasmine date 12 April 2016 15:58 +4

inside information: cel putin 9 magistrati din Bucharest Roumania sunt diagnosticati cu shizofrenie paranoida. in faza de regres a bolii cica sunt normali, iar in fazele cand nici noua geberatie de lelel 5 a medicatiei nu mai este eficienta, isi iau concediu. intrbati la voi acolo in cercurile restranse ale psy. si ei au fumoarele lor si veti afla multe despre multi bolnavi diagnosticati cu boli si tulburari grave si care ocupa functii cheie in sistemul de drept si in administratie. si medicii de familie stiu

# gherleanul date 13 April 2016 08:46 +2

La C.A.Cluj sunt cel putin 2 care nu-si iau concediu va dati seama ce iese...

# Raneti Tudor date 15 April 2016 19:09 +1

conformitatea sociala e de fapt schizofrenie paranoida, sau frica de un oprobiu public fictiv sau chiar daca este real, contraproductiv. Cel mai adesea chiar daca oprobiul public se produce, acesta se poate sa fie propagat de insasi conformitatea sociala, sau schizofrenia paranoida a maselor infricosate sa nu fie ostracizate din turma Abstract este mitul pesterii Persoanele corupte cand sunt paranoice, refuza sa fie altfel decat corupte chiar daca este in detrimentul lor si n-au un interes material, invocand o realitate fictiva dictata in mintea lor de schizofrenie, calculandu-se cel mai probabil ca daca nu dau dovada in toate activitatile zilnice ca sunt corupte, vor fi ostracizate din acea realitate fictiva a normalitatii sociale din mintea acestor persoane.

# DODI date 12 April 2016 16:06 +9

Ce dovadă mai evidentă că sistemul judiciar românesc este bolnav? Tot felul de ambuscați mintal, instabili emoțional, handicapați social (sau prune confiate!!!) au reușit să pătrundă (acoperiți sau nu) în acest sistem, profitând sau beneficind de porțile larg deschise (intenționat) de Macovei și Hăhăilă. Pe când se va trezi și CSM-ul să ia măsurile curative de instalarea unui climat curat în justiția românească? Ne mai mirăm de ce ajung atâtea cauze la CEDO? Pentru că a rămas singura instanță de judecată dreaptă în care mai cred românii!

# Mulder, agentul mulder date 12 April 2016 19:15 +5

Acum înțeleg de ce codlea, kov-alact și lindi au acceptat acoperirii printre magistrați.  Pai ofițerul, acoperit,  descoperit,  la vedere etc. da testare psihologica cu dna coldea. Și rezulta ca sunt singurii, dar singurii cu capul în regula (ce e drept cazona), dar pot arata certefecat dom'ne, certefecat oarecum corect..... 8)

# ADEVARUL date 12 April 2016 19:39 +1

:-)

# https://www.facebook.com/dumitru.patriciu date 13 April 2016 01:52 0

Fac apel catre mass media independenta,reprezentantii societatii civile,ong-uri din Romania.Hotararile CEDO nu sunt respectate de catre statul roman.Drepturile fundamentale sunt grav incalcate.Autoritatile in materie de 6 ani si 10 luni nu a publicat in Monitorul Oficial hotararea definitiva a CEDO 17034/03,pentru ca refuza sa o puna in aplicare.Forta coercitiva a statului roman,in speta PICCJ de 2 ani nu a luat masurile legale in acest sens (dosar penal 260/P/2014).Guvernul Romaniei prin ministerele de resort tolereaza aceste abuzuri,iar in cazul meu Justitia nu functioneaza. Doresc sa trag un semnal de alarma,deoarece se incalca grav tratatele internationale,la care romania a aderat cat si constitutia romaniei.Justitia ar fi trebuit sa aplice legea.Mass media,reprezentantii societatii civile si ong-urile,au obligatia profesionala sa informeze societatea si sa ajute in astfel de derapaje de la democratie si stat de drept!

# https://www.facebook.com/dumitru.patriciu date 13 April 2016 01:53 0

De 6 ani si 10 luni,hotararea CEDO 17034/03 nu a fost publicata in MO..Nimeni nu mai raspunde in tara aceasta,sunt deasupra legii.De 2 ani dosarul penal 260/P/2014 treneaza la parchet..PICCJ nu a constrans autoritatea competenta in materie.sa publice in Monitorul Oficial al Romaniei hotararea CEDO 17034/03,pentru a putea fi pusa in aplicare.Statul Român este responsabil de lipsa acțiunii forței sale publice in speta PICCJ,de punerea în executare a unei hotărâri judecătorești definitive a CEDO,în favoarea beneficiarului. Multi romani care nu si-au putut gasi dreptatea la ei acasa au luat drumul Strasbourgului. Au apelat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Au castigat procesul intentat tarii lor. Ce folos? Reveniti acasa, unii inca mai stau cu dreptatea in brate. Pentru ca Hotararea CEDO, definitiva si irevocabila, nu poate fi si aplicata inaintea publicarii actului in Monitorul Oficial. De ce? Pentru ca decid unii. 

# https://www.facebook.com/dumitru.patriciu date 13 April 2016 01:55 0

Care, fie vorba intre noi, sunt platiti din bani publici sa se ocupe, onorabil, intocmai si la termen, de astfel de probleme. Da, Romania are institutii si oameni care trebuie sa dea socoteala in fata cetatenilor carora le incalca deliberat drepturile de orice fel. Institutia competenta se numeste Agentul guvernamental pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului si functioneaza la Ministerul Afacerilor Externe. Intrati in legalitate si luati masurile legale care se impun,publicand de indata hot.CEDO 17034/03, in Monitorul Oficial al Romaniei pentru a o pune in aplicare,achitand soldul !https://scontent-cdg2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/12998695_579751808866527_2274132253807933558_n.jpg?oh=5a360b2b4e8435a0a0131b3c8bd93c97&oe=577E8C42

# santinela date 13 April 2016 09:18 +3

Pai este foarte corect.Daca s-ar respecta Legea nu am mai avea in justitie reprezentanti ca Stanciu,Camelia,Danilet(mai ales asta) Ghica,Tulusi,Papici si alti "ICI".Ar fi curat fratele meu !

# pelin date 13 April 2016 11:00 +5

Daca criteriile de inscriere,la Academia de Politie,prevad ca la dosar,obligatoriu trebuie sa depui un act medical ,care sa demonstreze ca esti apt fizic si psihic,nu vad pt.ce nu ar exista aceiasi obligatie si pt,magistrati,mai ales ca in aceasta zona se intampla,fapte care ridica serioase semne de intrebare,inclusiv aceea daca nu cumva,poate fi vorba de cauze patologice,cand vezi atata impartialitate,intre un caz sau altul.Textul medical poate fi chear anual,asa cum deja se intampla in unele domenii.

# Eu date 13 April 2016 17:00 0

Daca se executa o cautare cu goagle se putea gasi ordinul respectiv: https://cristidanilet.files.wordpress.com/2011/06/ordinmj.pdf

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 25.04.2024 – Tranca nu se intoarce la dosare. Parfum de sobolan (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva