16 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MAGISTRATII VOR LEGEA GRATIERII – Contrar propagandei institutiilor de forta, asociatiile profesionale ale magistratilor au transmis ministrului Justitiei ca este necesara o lege a gratierii. Asociatia Procurorilor din Romania: "Toate opiniile exprimate au fost in favoarea unei legi a gratierii pedepselor, dar opiniile au fost impartite in privinta necesitatii unei legi a amnistiei... In privinta raspunderii magistratului s-a convenit sa fie analizate dispozitiile legale"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

10 January 2017 15:25
Vizualizari: 37361

Asociatiile profesionale ale magistratilor s-au intalnit marti, 10 ianuarie 2017, la Ministerul Justitiei cu noul ministru Florin Iordache, dupa ce acesta a chemat reprezentatii celor mai importante asociatii care reprezinta interesele si drepturile judecatorilor si procurorilor pentru a discuta modificarile care se impun cu privire la Legile Justitiei si nu numai. La scurt timp dupa finalizarea discutiilor, Asociatia Procurorilor din Romania condusa de procurorul Constantin Sima (foto) a transmis redactiei Lumeajustitiei.ro un comunicat de presa in care anunta ca in cadrul discutiilor s-a vorbit despre legea raspunderii magistratilor, despre salarizarea magistratilor, dar si despre posibilitatea adoptarii unei legi privind amnistia si gratierea.


Potrivit comunicatului semnat de prof.univ.dr. procurorul Constantin Sima, in cadrul discutiilor cu ministrul Justitiei Florin Iordache, membrii asociatiilor profesionale ale magistratilor s-au exprimat in favoarea unei legi de gratiere a pedespelor. Pozitia reprezentantilor magistratilor vine in contradictie cu informatiile lansate in spatiul public de anumite institutii de forta, care au sustinut pana recent ca magistratii nu isi doresc o lege a gratierii.

In acelasi comunicat APR precizeaza ca asociatiile profesionale ale magistratilor si-au exprimat acordul cu privire la constituirea unui grup de lucru care sa analizeze legile privind organizarea justitiei dar si Codul de procedura penala si Codul de procedura civila.

Prezentam in continuare comunicatul Asociatiei Procurorilor din Romania din data de 10 ianuarie 2017:

"Azi, 10 ianuarie 2017, Ministrul Justitiei, domnul Florin Iordache, a invitat asociatiile profesionale ale magistratilor la o intalnire de lucru.

Mai exact, ministrul justitiei a dorit sa cunoasca problemele pe care asociatiile profesionale le considera prioritare la acest inceput de mandat.

Au participat judecator Andreea Ciuca, Vicepresedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, Judecator Mariana Croitoru si judecator Madalina Afrasinie, membri in Consiliul Director al Asociatiei Magistratilor din Romania, judecator Dana Garbovan, Presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, procuror Constantin Sima, Presedintele Asociatiei Procurorilor din Romania.

Fiecare participant si-a exprimat opinia cu privire la problemele foarte importante cu care se confrunta azi magistratii.

Astfel, s-a convenit sa fie examinate cu atentie erorile in aplicarea legii salariale si sa fie indreptate in conformitate cu decizia Curtii Constitutionale nr. 794 din 15 decembrie 2016.

Asociatiile profesionale au fost de acord cu constituirea unui grup de lucru care sa revada legile privind organizarea justitiei dar si Codul de procedura penala si Codul de procedura civila.

In privinta raspunderii magistratului s-a convenit sa fie analizate dispozitiile legale in vigoare in raport cu prevederile legislatiei europene in domeniu.

Toate opiniile exprimate au fost in favoarea unei legi a gratierii pedepselor, dar opiniile au fost impartite in privinta necesitatii unei legi a amnistiei.

Asociatia Procurorilor din Romania si-a exprimat acordul cu privire la eventualitatea adoptarii unei legi de gratiere pentru unele infractiuni si amnistie pentru alte infractiuni, cu conditia ca infractiunile in cauza sa fie de o gravitate mica sau moderata."

* Cititi aici integral comunicatul APR

Comentarii

# Adevarul date 10 January 2017 15:39 +15

Și doctorii și șoferii și polițiștii răspund penal pentru faptele lor. Parlamentul trebuie să ia măsuri și să aprobe legea răspunderea magistrațiilor altfel nu scăpăm niciodată de magistrați care dau sentințe strămbe cu știință sau din obligație. Nimeni nu este mai presus decăt legea art 16 Constituția Romăniei astfel toți cetățenii sunt egali în fața legii indiferent cine este !

# mitică date 10 January 2017 18:44 +9

E ceva de bun simț să îți asumi răspunderea pentru ce faci . Legea trebuie să fie favorabilă pentru cei care fac dreptate , nu pentru cei care o calcă în picioare . Marea majoritate a magistraților vor să facă dreptate , legea trebuind să îi sprijine în acest sens .

# unul din lumea cea mare date 11 January 2017 00:29 -1

ptr mitica//ba mitica ,daca/ti zic prost FAC UN PLEONASM!!!!!ASA CA BA BUCATARULE CHINEZ,PREFER SA FAC UN PLEONASM

# DODI date 10 January 2017 15:40 +14

Adevărații profesioniști încep să își facă auzite vocile tot mai pregnant. Într-o țară, dominată la vârf de sfertodocți și impostori, au realizat în fine, că nu este suficient să fii bun, trebuie să fii și bun de ceva. Iar acel ceva trebuie făcut cunoscut. Ceea ce încep să arate. Fără opoziția valorilor sferodocții au falsa impresie că doar ei au valoare și doar ei contează în această țară.

# avocat traditional date 10 January 2017 15:50 +8

Procurorii astia nu se pun de acord in aceasta privinta?Asociatia procurorilor este de acord,Luluta ,da,cu exceptia infractiunilor de competenta DNA,procurorul general zice nu,cu o motivare nejuridica si hazlie.

# Sergiu date 10 January 2017 16:54 +11

Pai e orect sa se refacă legile si codurile conform cu constitutia, sa se dea grațierea si amnistia celor care au fost condamnați pentru nimicuri și pe legi sau proceduri interpretabile sau fara probe și sa fie anchetați cei cu furturi de milioane de euro și bineinteles a tradatorilor de neam, caci altfel ce justiție mai e și asta??? în care unul care fura de ex.100 euro sau pur și simplu doar pe interceptări dubioase sunt condamnati 4-5ani cu executare iar unul care fura zeci de milioane scăpa cu achitare sau suspendare, si evident magistrații sa răspundă penal, precum orice cetățean care răspunde pentru fiecare fapta, sau poate ei se considera dumnezei?

# Sandu date 10 January 2017 17:52 +9

După cum spunea chiar Zegrean ca sunt mii de legi anticonstitutionale pai adică sau dat condamnări pe un paradox absurd -LEGI-ILEGALE!, în acest caz e obligatoriu amnistia și grațierea celor fără fapte grave și punerea legilor în acord cu constitutia precum cu legea răspunderii magistraților pentru împiedicarea coruperii magistratilor. Gata cu dosarele la ,,comanda''. Gata cu nedreptățile.

# Gogu date 10 January 2017 18:09 -2

Eu mă minunez de faptul că în aceeași discuție (i-a prins) leagă legile salariale cu amnistia și grațierea. Iar despre comentarii, vă rog domnilor și doamnelor specialiști să postați, până acum am citit doar erori ! Nu am dorit să supăr pe nimeni, doar o părere !

# Dya date 10 January 2017 18:29 +4

Da-ti odata gratierea numai tine-ti oameni inchisi acolo in conditii inumane , faceti ceva ca sunt sute de pers inchise pt mici gainarii oare chiar nu gasiti alte metode de a pedepsi oameni ??

# Ionut date 10 January 2017 18:58 +1

Grațierea oamenilor care au greșit o data in viața nu a criminalității a evaziunii fiscale și așa mai departe

# Ultimul Charlot date 10 January 2017 19:28 -4

Vor, pentru ca au viziune, si multi dintre ei sunt pasibili de puscarie la cum cerceteaza si judeca

# Relu Mielu date 10 January 2017 19:48 -3

Simache, ai făcut progrese, bre. Ține-o așa și patria îți va fi recunoscătoare, adică te va reabilita după „mângâierea” penală a Luluței...

# ION date 10 January 2017 20:00 +8

  Da,este imperios necesara o  lege a gratierii dar  si a  amnistiei MAI ALES  pentru infractiunile  instrumentate de DNA si DIICOT -fiind unanim recunscut modul INFAM in care unii procurori din aceste doua directii deschid dosare si administreaza probe.Sunt sute de mii de oameni care au fost condamnati pentru fapte inchipuite dar 'DOVEDITE" cu denunturi si "martori protejati" la care nu ajungi niciodata.      Sa ramana in sistem doar  acei JUDECATORI  carora sa nu le mai tremure ismenele in fata DNA /DIICOT  si doar aceia care sa  DIVULGE PUBLIC presiunile eercitate asupra lor sau a familiilor lpr.       Pana nu facem CURATENIE GENERALA in sistemul judiciar ROMANII vor continua sa paraseasca vatra stramoseasca cu BLESTEMUL pentru cei care au TRADAT acest popor. Ceausescu a avut mare freptate!

# steluta date 10 January 2017 20:12 +5

Constitutia spune clar ca Procurorii isi desfasoara activitatea sub AUTORITATEA ministrului Justitiei adica a domnului Iordache . Constitutional orice mizerie a Codrutei este asadar GIRATA de AUTORITATEA minstrului PSD daca acesta nu o demite ca in perioada cand Ponta-Ghita-Cazanciuc acceptau complici ca binomul sa destructureze PSD Ministrul Iordache pare intimidat de subalternii sai basisti Kovesi si Lazar ce probeaza faptul ca lucreaza impotriva acestui popor . Ieri Lazar ne spunea ca "politicienii ar trebui monitorizati" prin MCV nu procurorii , omitand ca Romania conduce in privinta condamnariilor la CEDO pe locul 3 dupa tari dictatoriale : Rusia si Turcia

# ION date 10 January 2017 21:01 +7

 Pai este normel ca un singur  PROCUROR/nu folosesc cuvantul "om"  -fie el si sef  ,sa dea atata  PANICA in tara asta? Cum este posibil ca dupa toate dezvaluirile  amicului GHITA institutia PROCURORULUI GENERAL sa nu inceapa urmarirea penala in personam si sa nu dispuna masuri prevetive?   Cati cetateni ai acestei tari nu sunt ARESTATI preventiv pe "suspiciuni rezonabile" adica fara  probe si doar pe baza unor DENUNTURI?    Sunt prea batran sa mai plec dar as pleca in lume unde sa nu mai vad zilnic  maini legate in CATUSELE !

# Nicu date 11 January 2017 01:58 +1

Trebuie introdusa urgent Legea raspunderii magistratilor penal si civil Trebuie introdusa legea gratierii ca sunt foarte multi nevinovati in Lagarele de exterminare numite puscari.

# livia date 11 January 2017 07:39 0

Pai ce facem, dle ministru al justitiei? Începând cu data de 07 ianuarie 2017, doamna Oana Andreea Schmidt-Hăineală, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău, detaşată în Ministerul Justiţiei, pentru o perioadă de 3 ani, se numeşte, pe perioada detaşării, în funcţia de personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, în post vacant, la Direcţia de prevenire a criminalităţii", se arată în decizia ministrului.

# Adina date 11 January 2017 16:32 0

Nu credeti ca s-ar impune o lege care sa specifice clar,nu in termeni interpretabili,timpul maxim acordat unui procuror pentru finalizarea unui rechizitoriu (de ex 2-3 ani ar fi cat de cat decent pentru Romania)si trimiterea acestuia in judecata iar daca in instanta se constata ca rechizitoriul este facut prost,dosarul sa fie clasat nu restituit iar la procuror ca sa-l mai tina inca 5 ani fara sa lucreze nimic in el?Intreb doar...

# Edelweiss - Rarinc de Bucovina date 11 January 2017 17:09 +1

Dar EXISTĂ ACEASTĂ PREVEDERE: cetește art. 488^1 și următoarele din Codul de procedură penală. Io* am fost al doilea „cumplit inculpat” de pe raza Curții de Apel DIRIBAU (Sv.) care inițiat acest tip de contestație, încă din oct. 2015 și soluționată favorabil de instanță în data de 3 dec. Acuma, mai este un aspect bizar: nu prea ai modalitate legală de acțiune în cazul plângerilor acre sunt aruncate în fișet, întru Sfânta și Nesimțita Nelucrare. Nici nu s-a dispus ÎUP, ca să te înscrii în termenul de la 488^1, alin. 3, lit. a), dar nici nu s-a clasat dosarul, ca să poți parcurge 339 și 340 C.proc.pen. În afara unei intrări în audiență la parchetul respectiv și a formulării unei cereri de soluționare prioritară a plângerii depuse, nu prea ai cum acționa legal.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 16.04.2024 – Rebranding la DNA

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva