25 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MANELISTUL DNA A VRUT SA-L FACA PE OLTEAN – Iata facatura cu care DNA l-a inculpat pe fostul vicepresedinte al Camerei Deputatilor Ioan Oltean pentru trafic de influenta, intr-un dosar redeschis dupa clasare de vestitul procuror Ciprian Man: “Nu s-a putut stabili, dincolo de orice indoiala rezonabila, ca inculpatul Oltean a intrat in posesia sumei de 40.000 lei... Nu s-a putut stabili, fara putinta de tagada, ca inculpatii si-au folosit efectiv influenta sau autoritatea” (Ordonanta de clasare)

Scris de: George TARATA | pdf | print

20 May 2018 12:41
Vizualizari: 7673

Lumeajustitiei.ro prezinta o noua lucratura a procurorului Ciprian Man (foto), zis “manelistul DNA”, personaj celebru pentru nenorocirile pe care le-a comis de-a lungul anilor si pentru oamenii nevinovati pe care i-a executat cu dosare fabricate. De aceasta data tinta lui Ciprian Man a fost Ioan Oltean, ex-vicepresedinte al Camerei Deputatilor si ex-vicepresedinte al PDL. Asa cum se va vedea in cele ce urmeaza, Ciprian Man a vrut sa il faca pe Ioan Oltean cu un dosar de trafic de influenta si folosirea influentei sau a autoritatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Un dosar care insa a fost inchis chiar de DNA, mai exact de urmasul lui Ciprian Man la sefia DNA Oradea, procurorul Adrian Valentin Muntean.


Povestea dosarului in care Man a vrut sa-l aranjeze pe fostul vicepresedinte al Camerei Deputatilor Ioan Oltean incepe in 2010. Atunci, DNA Oradea a declansat urmarirea penala fata de cinci persoane in legatura cu posibile fapte de mita si trafic de influenta. In 2012, DNA Oradea a dispus scoaterea de sub urmarire penala pentru faptele retinute in 2010, insa fata de doi dintre cei cinci inculpati s-a decis disjungerea cauzei sub aspectul savarsirii infractiunilor de cumparare de influenta si trafic de influenta, constituindu-se un nou dosar. Concret, in cauza disjunsa, Radu Flaviu Bogdan Ioan, director tehnic la Administratia Bazinala de Apa Somes – Tisa Cluj Napoca, era acuzat ca ar fi cumparat influenta lui presedintelui Consiliului Judetean Maramures, Mircea Man. Scopul ar fi fost ca Mircea Man sa intervina pe langa Ioan Oltean astfel incat acesta sa il sustina numirea lui Radu Flaviu Bogdan Ioan la conducerea Administratiei Bazinala de Apa Somes – Tisa Cluj Napoca. Peste alti doi ani de la disjungere, in 7 martie 2014, DNA Oradea a dispus clasarea fata de cei doi inculpati.

Asa a ramas situatia timp de un an, pana in 9 martie 2015, cand in scena si-a facut aparitia “manelistul DNA”. Prin ordonanta nr. 17/II.2/2015, procurorul Ciprian Man, sef al DNA Oradea la acea data, a dispus infirmarea ordonantei de clasare si redeschiderea urmaririi penale, masura sa fiind confirmata ulterior si de Inalta Curte. Cu alte cuvinte, Ciprian Man a decis redeschiderea dosarului in care Radu Flaviu Bogdan Ioan si presedintele CJ Maramures Mircea Man primisera clasare. Dar nu s-a intamplat doar atat. In 8 mai 2015, deci la doua luni dupa redeschiderea dosarului, DNA Oradea a dispus extinderea urmaririi penale fata de Ioan Oltean pentru trafic de influenta si folosirea influentei sau a autoritatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Acuzatiile constau in faptul ca, in perioada iunie-august 2010, Ioan Oltean si Mircea Man s-ar fi folosit de autoritatea conferita de functiile politice pentru a-l numi pe Radu Flaviu Bogdan Ioan in functia de director al Administratia Bazinala de Apa Somes – Tisa Cluj Napoca. Ioan Oltean era acuzat, de asemenea, si ca ar fi primit de la Radu Flaviu Bogdan Ioan 40.000 de lei, cu scopul de a interveni pentru numirea acestuia in functia amintita mai sus. Anul urmator, in 12 septembrie 2016, Ioan Oltean a primit calitatea de inculpat, DNA Oradea punand in miscare actiunea penala.

Sa recapitulam pe scurt:

-in 2010, DNA Oradea pune sub urmarire cinci persoane;

-in 2012, DNA Oradea dispunerea scoaterea de sub urmarire penala a celor cinci inculpati, pentru faptele retinute in 2010 si disjungerea cauzei pentru cumparare de influenta si trafic de influenta fata de doi dintre cei cinci inculpati, in speta Radu Flaviu Bogdan si Mircea Man;

-in 2014, DNA Oradea dispune clasarea fata de cei doi inculpati;

-in 9 martie 2015, procurorul sef al DNA Oradea Ciprian Man dispune infirmarea ordonantei de clasare si redeschiderea urmaririi penale;

-in 8 mai 2015, DNA Oradea extinde urmarirea penala fata de Ioan Oltean pentru trafic de influenta si folosirea influentei sau a autoritatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite;

-in 12 septembrie 2016, DNA Oradea pune in miscare actiunea penala fata de Ioan Oltean.

Dosarul redeschis de Man, inchis de urmasul lui Man

Dar ce s-a intamplat dupa 12 septembrie 2016, data la care Ioan Oltean a devenit inculpat? Dosarul a mai stat la DNA Oradea timp de aproape doi ani, dupa care a fost inchis. Mai exact, in 3 mai 2018, procurorul Adrian Valentin Muntean - cel care i-a urmat lui Ciprian Man la conducerea DNA Oradea, functie in care a stat pana in 30 martie 2018a dispus clasarea fata dosarului redeschis de “manelistul DNA”.

Elementele retinute in ordonanta de clasare, publicata in exclusivitate de site-ul juri.ro, dezvaluie insa modul ticalos in care se lucra la DNA Oradea sub conducerea lui Ciprian Man. Astfel, procurorul Adrian Valentin Muntean (el insusi autorul unei facaturi mizerabile – click aici pentru a citi) constata nu s-a putut demonstra, dincolo de orice indoiala rezonabila, ca Ioan Oltean si Mircea Man si-ar fi folosit influenta sau autoritatea pentru a interveni in numirea lui Radu Flaviu Bogdan Ioan la conducerea Administratiei Bazinale de Apa Somes-Tisa Cluj Napoca. Asa cum nu s-a putut stabili nici ca Ioan Oltean ar fi primit cei 40.000 de lei. Drept urmare, procurorul Adrian Valentin Muntean a dispus clasare in baza art. 16 alin. 1 lit. b teza I din Codul de procedura penala - “fapta nu este prevazuta de legea penala”.

Iata fragmente din ordonanta publicata de site-ul juri.ro, prin care procurorul Adrian Valentin Muntean a dispus clasarea dosarului redeschis de Ciprian Man:

In ceea ce priveste infractiunea prevazuta si pedepsita de art. 13 din Legea nr. 78/2000, se impune precizarea ca aceasta consta in fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unui persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Prin urmare, infractiunea susmentionata poate fi savarsita numai de catre un subiect activ calificat, respectiv de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial. In speta de fata, in perioada iunie 2010-august 2010, inculpatii Man Mircea si Oltean Ioan exercitau functii de conducere intr-un partid, putand fi subiecti activi ai infractiunii prevazute si pedepsite de art. 13 din Legea nr. 78/2000. Astfel, in perioada de referinta, inculpatul Man Mircea ocupa functia de presedinte al organizatiei judetene Maramures a Partidului Democrat Liberal, in timp ce inculpatul Oltean Ioan ocupa functiile de presedinte al organizatiei judetene Bistrita-Nasaud a Partidului Democrat Liberal si vicepresedinte al Partidului Democrat Liberal.

Sub aspect obiectiv, infractiunea analizata presupune savarsirea unei actiuni constand in folosirea influentei sau autoritatii detinute, cu destinatia speciala a obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau foloase necuvenite.

In speta de fata, in urma vastului probatoriu administrat de organele de urmarire penala, nu s-a demonstrat, dincolo de orice indoiala rezonabila, ca inculpatii Oltean Ioan si Man Mircea si-au folosit influenta sau autoritatea conferite de functiile detinute, pentru a impune desemnarea inculpatului Radu Flaviu Bogdan Ioan in functia de director interimar al Administratiei Bazinale de Apa Somes-Tisa Cluj Napoca.

(…)

Cu toate acestea, pe parcursul urmaririi penale, nu s-a putut stabili, fara putinta de tagada, faptul ca inculpatii Man Mircea si Oltean Ioan si-au folosit efectiv influenta sau autoritatea conferite de functiile detinute, in favoarea inclupatului Radu Flaviu Bogdan Ioan.

(…)

In consecinta, prin raportare la prevederile art. 4 alin. 2 C.pr.pen, potrivit carora, dupa administrarea intregului probatoriu, orice indoiala in formarea convingerii organelor judiciare se interpreteaza in favoarea suspectului sau inculpatului, consideram ca se impune clasarea cauzei avand ca obiect comiterea de catre inculpatii Oltean Ioan si Man Mircea a infractiunii de folosirea influentei sau autoritatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, fapta prev. si ped. de art. 13 din Legea nr. 78/2000, cu aplic. art. 5 C.pen. (Legea nr. 286/2009), fiind incidente prevederile art. 16 alin. 1 lit. b C.pr.pen., respectiv fapta nu este prevazuta de legea penala.

(…)

In speta de fata, in ceea ce priveste infractiunea de trafic de influenta retinuta in sarcina inculpatului Oltean Ioan, respectiv infractiunile de cumparare de influenta si complicitate la cumparare de influenta retinute in sarcina inculpatilor Radu Flaviu Bogdan Ioan si Muresan Aurelian Calin, desi s-a demonstrat faptul ca, ulterior obtinerii sumei de 40.000 lei de la inculpatul Muresan Aurelian Calin, inculpatul Radu Flaviu Bogdan Ioan s-a deplasat in municipiul Bistrita si s-a intalnit cu inculpatul Oltean Ioan, in incinta sediului organizatiei judetene Bistrita-Nasaud a Partidului Democrat Liberal, cu toate acestea nu s-a putut stabili, dincolo de orice indoiala rezonabila, ca inculpatul Oltean Ioan a intrat efectiv in posesia sumei de 40.000 lei.

Aceasta imprejurare nu s-a putut stabili cu certitudine atat ca urmare a faptului ca intalnirea dintre inculpatii Oltean Ioan si radu Flaviu Bogdan Ioan s-a desfasurat in incinta sediului organizatie judetene Bistrita-Nasaud a Partidului Democrat Liberal, cat si din cauza dificultatii deosebite a administrarii probatiunii, ulterior momentului redeschiderii urmaririi penale.

Intrucat orice indoiala in formarea convingerii organelor judiciare se interpreteaza in favoarea suspectului sau inculpatului, consideram ca se impune clasarea cauzei avand ca obiect comiterea de catre inculpatul Oltean Ioan a infractiunii de trafic de influenta, fapta prev. si ped. de art. 257 alin. 1 C.pen. (Legea br. 15/1968), cu referire la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplic. art. 5 C.pen. (Legea nr. 286/2009), fiind incidente prevederile art. 16 alin. 1 lit. b C.pr.pen., respectiv fapta nu este prevazuta de legea penala”.


Comentarii

# Lazare date 20 May 2018 17:49 +2

Lazare! Lazare trezește-te .

# Gilu date 20 May 2018 21:10 +2

Manelistul i - a cantat lui Oltean " Rapangalitza " pe cate pagini ? I - a sarit astuia broscoiul din gat ? I - a reusit Olteanului figura ,cand indemna femeile sa - l pipaie pe Iohannis ! ...Ai grija broscoiule , sa nu mai repeti figura ca te altoieste d- na Carmen , de nu te vezi ...

# Cetățean nemultumit date 20 May 2018 23:20 +1

Lazare, relicva comunista, câte abuzuri mai trebuie sa facă “Mandarina”, câte familii, destine și cariere mai trebuie sa distrugă ca sa îl arestezi? Oricum Mandarina ajunge la pușcărie (15 ani o sa primească) doar ca trebuie sa te hotărăști, merge numai el sau mergeți împreuna.

# Sava date 21 May 2018 14:47 +1

Man-elistul ,un alt Uncheselu de Oradea,"saltat"in DNA direct de la Parchetul de pe langa Judecatoria Oradea,fara vechimea necesara, santajabil,cel putin prin braconajul pe timp de noapte,fara autorizatie pt.ciute/3-10 ani/in oct.2009 si care in 2010 a ajuns mare "procuror DNA".Abuzurile lui nu pot ramane fara rasplata justitiei,dar era "odrasla"lui Kovesi si Popovici si toate plangerile au fost clasate de procurorii PICCJ si anumiti judecatori de la ICCJ.Cu abuzuri inumane acest "telepatic"procuror a facut mult rau pentru a plati polite personale,folosindu-se de institutia DNA si pe banii contribuabilor si cu protectia Plagiatoarei.Inca este procuror si primeste bani multi inclusiv sporuri de stres pe care el il provoaca "tintelor personale" cat si de pericol,dar cand plateste el si Statului acele cheltuieli imense din dosare clasate sau achitate pricinuite cu rea-credinta,cercetari pentru fapte care nu exista sau nu sunt prevazute de legea penala sau nu sunt probe pentru vinovatie.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.04.2024 – Gulutanu s-a mai captusit cu o acuzatie. Doua refuzuri la noua SIIJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva