19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MINA DE AUR PENTRU ISTORICI – Curtea de Apel Galati si-a publicat pe Internet arhiva din perioada 1856-1964: „Documente referitoare la procesul prin care prima femeie-avocat din Romania, Ella Negruzzi, si-a castigat dreptul de a exercita profesia, procesul dintre maiorul Cantacuzino si mostenitorii lui Caragiale, construirea vechiului Palat al Justitiei Galati, incoronarea regelui Carol I si introducerea leului ca moneda nationala. Documente chiar si din 1856, scrise cu grafie chirilica”

Scris de: V.B. | pdf | print

17 May 2022 12:20
Vizualizari: 3910

Veste mare pentru oricine este pasionat de istorie, in general, si de istoria Curtii de Apel Galati, in special. Instanta – condusa de judecatorul Cosmin-Razvan Mihaila (foto) – si-a publicat pe Internet duminica, 15 mai 2022, arhiva continand documente din perioada 1856-1964.



Cele din 1856 sunt scrise cu litere chirilice (intrucat grafia latina avea sa fie introdusa in Tarile Romane in perioada 1858-1862 si contin corespondenta intre Tribunalul Covurlui si Divanul Apelativ, pe de o parte (vechea denumire a Curtii de Apel, cu sediul la Iasi), iar de cealalta parte intre Tribunalul Covurlui si Divanul Domnesc.

Alte documente de marca ale arhivei se refera la prima femeie-avocat din Romania (Ella Negruzzi), la procesul dintre urmasii dramaturgului Ion Luca Caragiale si maiorul G.I. Cantacuzino (cel mai probabil, este vorba despre viitorul general Gheorghe „Zizi” Cantacuzino-Granicerul), precum si la incoronarea regelui Carol I in 1878 (dupa Razboiul de Independenta) si la introducerea leului ca moneda nationala, in 1868.


Redam intregul anunt publicat de CA Galati pe Facebook:


Tempora mutantur, nos et mutamur in illis.

(Timpul se schimba si noi ne schimbam odata cu el.)

Incepand de astazi, 15 mai 2022, Curtea de Apel Galati ofera publicului acces liber si direct la colectia de documente istorice de arhiva care privesc activitatea sa si a instantelor din judetul Galati la adresa de internet https://cagl.ro/historia.

Proiectul nostru este unul in premiera si vine in contextul in care ne dorim sa ne apropiem de justitiabili, de locurile de unde venim, de a arata si de a promova istoria, cultura, oamenii, valorile, frumusetea tarii in care ne sunt radacinile.

Totodata, este vorba despre mostenirea noastra, despre reconectarea cu trecutul, dar este vorba si despre speranta, repere, deschidere, despre un orizont mai bun pe care l-au construit inaintea noastra generatiile trecute, dar mereu prezente.

Veti gasi documente referitoare la procesul prin care prima femeie-avocat din Romania, Ella Negruzzi, si-a castigat dreptul de a exercita profesia (n.r. 1914), procesul dintre maiorul G.I. Cantacuzino si mostenitorii lui I.L. Caragiale (n.r. 1911-1919), procesul dintre Statul roman si Compania de navigatie greceasca Egee Galati (n.r. 1898-1900), corespondenta Curtii de Apel Galati si a celorlalte instante cu Ministerul Justitiei si cu alte institutii (n.r. 1856-1964), corespondenta cu guvernul austro-ungar (n.r. 1871), documente – inclusiv caietul de sarcini – referitoare la construirea vechiului Palat al Justitiei Galati (actualul sediu al Universitatii „Dunarea de Jos” Galati) (n.r. 1912-1925), documente referitoare la incoronarea regelui Carol I (n.r. 1878) si la introducerea leului ca moneda nationala (n.r. 1868), ordine, liste de personal, state de plata si altele.

Veti gasi documente chiar si din anul 1856 – scrise cu grafie chirilica –, atunci cand curtea de apel se numea Divanul Apelativ si avea sediul la Iasi, iar forul suprem era Divanul Domnesc.

Aceste documente sunt extrase din fondul arhivistic al Arhivelor Nationale – Serviciul Judetean Galati si sunt puse in mod direct, gratuit si liber la dispozitia juristilor, cercetatorilor, istoricilor, ziaristilor, studentilor si tuturor celor interesati.

Colectia de documente de arhiva este disponibila la adresa de internet https://cagl.ro/historia.

Comentarii

# Cetatean date 17 May 2022 14:19 -46

O lectura interesanta si sugestiva pentru magistrati.Justitia,fata de anul 1864, a regresat foarte mult,doar judecatorii Curtii de Casatie erau inamovibili.Erau doctori in drept cu scoli la Paris sau alte tari,oameni care isi iubeau poporul nu ceea ce se intampla acum cu mascarada din justitie.O tara nu poate prospera fara o justitie dreapta.Astia cam 99% trebuie sa fie dati afara.

# nae girimea date 18 May 2022 07:24 +71

Felicitari ! Ar trebui ca toate entitatile statului detinatoare de arhive sa le digitalizeze si sa le expuna liber pe internet

# maxtor date 18 May 2022 16:09 +44

da,digitalizare!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva