19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

NARAVUL DNA NU MOARE – Inregistrarile audio-video facute de DNA in 2019 au crescut cu peste 160% fata de 2018, iar supravegherile operative cu 200%: “Au fost primite, in vederea punerii in aplicare, 261 de incheieri emise de instante, insumand 424 de mandate de supraveghere tehnica (fata de 238 in 2018)... Numarul posturilor telefonice cu privire la care au fost puse in executare masuri de supraveghere constand in interceptarea comunicatiilor a fost de 689 (fata de 482 anul precedent)”

Scris de: George TARATA | pdf | print

10 March 2020 13:50
Vizualizari: 4167

DNA isi schimba parul, dar naravul, ba! Operatiunile de supraveghere executate de Directia Nationala Anticoruptie aproape ca s-au dublat in 2019, comparativ cu anul precedent. Au crescut de asemenea si numarul de inregistrari audio-video facute de DNA anul trecut, fata de 2018. Datele se regasesc in raportul de activitate al DNA pentru anul 2019 (pe care il puteti citi aici si aici), la capitoul dedicat Serviciului Tehnic al parchetului anticoruptie, condus de procurorul Ioan Amariei.


 

Concret, in 2019 numarul de inregistrari audio-video a crescut cu peste 160% in comparatie cu 2018, iar numarul supravegherilor operative cu aproape 200%. Potrivit bilantului DNA, anul trecut au fost puse in executare 424 de mandate de supraveghere tehnica, dupa ce in 2018 numarul acestora fusese de 238. De asemenea, numarul total al posturilor telefonice interceptate in 2019 a fost de 689, in crestere de la 482 in anul precedent. In ceea ce priveste interceptarile ambientale, numarul acestora a fost de 305, comparativ cu 119 in anul 2018.

Pe de alta parte, DNA se lamenteaza ca nu poata sa tina pasul cu noile tehnologii, astfel incat nu poate sa asculte si sa intercepteze pe cat si-ar dori: “Propagarea noilor tehnologii de comunicare (retele sociale, mesagerii electronice criptate s.a.m.d.), pentru care Directia Nationala Anticoruptie nu detine aparatura tehnica necesara interceptarii”.

 

Avem asadar urmatoarea situatie:

-In 2019 au fost puse in executare 261 de incheieri de dispunere a masurilor de supraveghere tehnica, fata de 165 in 2018;

-In 2019 au fost puse in executare 424 de mandate de supraveghere tehnica, fata de 238 in 2018;

-In 2019 au fost interceptate 689 de posturi telefonice, fata de 482 in 2018;

-In 2019 au fost efectuate 305 inregistrari audio-video, fata de 119 in 2018;

 

Altfel, trebuie spus ca interceptarile si operatiunile de supraveghere au crescut in 2019, desi DNA a trimis in judecata mai putini inculpati.

 

Iata datele DNA privind masurile de interceptare si supraveghere tehnica puse in executare de parchetul anticoruptie in 2019:


“In cursul anului 2019 ofiterii de politie judiciara ai Serviciului Tehnic au fost delegati sa efectueze acte de urmarire penala intr-un numar de 114 dosare (fata de 105 de dosare in anul 2018), punand in executare un numar de 261 de incheieri de dispunere a masurilor de supraveghere tehnica (fata de 165 de incheieri in anul precedent).

(…)

Pe parcursul anului 2019 au fost primite, in vederea punerii in aplicare, un numar de 261 de incheieri emise de catre instante (fata de 164 emise in cursul anului 2018), insumand un numar de 424 de mandate de supraveghere tehnica (fata de 238 in anul 2018).

Numarul total al posturilor telefonice cu privire la care au fost puse in executare masuri de supraveghere tehnica constand in interceptarea comunicatiilor a fost de 689 (fata de 482 in anul precedent).

De asemenea, au fost puse in aplicare 32 ordonante provizorii emise de procuror (fata de 15 in anul 2018).

Intr-un numar de 7 dosare, la solicitare procurorilor de caz s-a procedat la ascultarea in integralitate, in timp real ori la scurt timp dupa purtarea acestora, a telecomunicatiilor care au facut obiectul masurilor de supraveghere. In cazul interceptarii comunicatiilor, in 27 de situatii s-a dispus incetarea de indata a acestora (numarul a fost acelasi in anul 2018).

Pe parcursul anului 2018 au fost realizate un numar de 185 consemne operative (fata de 111 consemne in cursul anului 2018).

Biroul Telecomunicatii a raspuns unui numar de 99 de solicitari de identificare a utilizatorilor posturilor telefonice (fata de 127 in cursul anului 2018); in realizarea acestei activitati a fost identificat un numar de 1848 de persoane si posturi telefonice (comparativ cu 14.957 in anul precedent) si 5 IP-uri, privind un numar de 219 persoane (fizice ori juridice).

Ca urmare a interceptarii comunicatiilor, ofiterii Biroului Telecomunicatii au intocmit 370 de procese verbale de redare, insumand 121 de ore (7245 de minute) de inregistrare, in 32 de dosare penale (fata de 1646 de procese-verbale insumand 220 ore de redare in cursul anului 2018).

A fost pus in executare un numar de 38 de solicitari privind obtinerea datelor de trafic si de localizare prelucrate de catre furnizorii de retele publice de comunicatii electronice (fata de 19 in anul precedent), privitoare la 113 de posturi si dispozitive de comunicare (fata de 158 de posturi si dispozitive de comunicare in cursul anului 2018).

Totodata, in cursul anului 2019 ofiterii de politie ai Biroului Telecomunicatii au realizat ascultarea comunicarilor telefonice in alte 19 dosare (dosare vechi, dupa expirarea masurilor de supraveghere tehnica); in 5 dintre aceste cauze, ascultarea s-a facut in integralitate; aceasta activitate a presupus participarea majoritatii colectivului Biroului Telecomunicatii.

La solicitarea procurorilor de caz, ofiterii Biroului Telecomunicatii au procedat la ascultarea in timp real a telecomunicatiilor, in momentele de interes pentru urmarirea penala, in 85 de situatii. Intre acestea, s-a asigurat sprijin tehnic la efectuarea a 26 de perchezitii domiciliare, sprijin constand in ascultare in timp real a telecomunicatiilor si comunicare catre ofiterii de politie din teren a datelor relevante rezultate. Totodata, au fost realizate 20 activitati de scanare cu sistemul portabil de identificare a posturilor telefonice (in trei cauze penale).

Nu in ultimul rand, pe parcursul anului 2019 ofiterii Biroului Telecomunicatii au realizat conectarea la Centrul National de Interceptare a Comunicatiilor a 8 servicii teritoriale ale Directiei Nationale Anticoruptie – Suceava, Timisoara, Alba-Iulia, Craiova, Targu Mures, Galati, Constanta si Iasi.


Biroul tehnic

Ofiterii Biroului Tehnic au fost delegati sa efectueze acte de urmarire penala intr-un numar de 82 de cauze, cu privire la 217 mandate de supraveghere tehnica si 15 ordonante provizorii emise de procuror. In cadrul activitatilor de punere in aplicare a mandatelor de supraveghere tehnica vizand interceptarea in mediu ambiental au fost efectuate un numar de 305 inregistrari audio-video (comparativ cu 119 in cursul anului 2018); au fost realizate activitati de patrundere si instalare de aparatura fixa in 4 imobile si in 2 autoturisme, in toate situatiile in cauze ale Sectiei de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie.

Totodata, ca urmare a punerii in aplicare a mandatelor de supraveghere tehnica vizand interceptarea in mediu ambiental au fost intocmite 122 de procese-verbale de redare, totalizand 3300 de file si 55 de ore de inregistrare (comparativ cu 143 de procese-verbale de redare, insumand 96 de ore de inregistrare, in cursul anului 2018).

Ofiterii de politie judiciara ai Biroului Tehnic au intocmit 176 de planse fotografice (fata de 167 in cursul anului 2018) si au realizat o marcare criminalistica (fata de 2 marcari in anul 2018).

(…)

Concluzii si propuneri Din analiza activitatii Serviciului Tehnic in anul 2019 se pot desprinde atat aspecte pozitive, cat si unele negative cu privire la activitatea Directiei Nationale Anticoruptie. Preliminar, se impune mentiunea ca Serviciu Tehnic este o unitate de sprijin, aceasta aducand la indeplinire – in limita resurselor umane si a mijloacelor tehnice disponibile – solicitarile procurorilor de caz.


Aspectele negative remarcate sunt:

- reducerea (pana la cvasi-disparitie) a activitatilor de prindere in flagrant; acest fapt poate fi interpretat ca un indiciu in sensul reducerii la nivelul Directiei a numarului de cauze cu potential operativ;

- asimetria dintre dinamica masurilor de supraveghere tehnica privind comunicatiile telefonice (care au crescut cu aproape 50% fata de anul precedent) si cea a numarului de comunicatii relevante, asa cum acesta este reflectat de volumul comunicarilor redate in procese-verbale (volum care a scazut cu peste 80% fata de anul precedent); apreciem ca aceasta asimetrie are drept cauza (intre altele posibile) pierderea potentialului probator al interceptarilor telefonice, cauzata de propagarea noilor tehnologii de comunicare (retele sociale, mesagerii electronice criptate s.a.m.d.), pentru care Directia Nationala Anticoruptie nu detine aparatura tehnica necesara interceptarii;

- lipsa totala a echipamentelor tehnice necesare punerii in executare a masurii de supraveghere tehnica reglementate de art. 138 alin. 1 lit. b din Codul de procedura penala (accesul la un sistem informatic); in conditiile utilizarii la scala larga a noilor tehnologii de comunicare si ale pastrarii si transmiterii documentelor in format electronic, aceasta lipsa are potentialul de a afecta substantial capacitatea Directiei Nationale Anticoruptie de a proba activitatile infractionale;

- subdimensionarea resurselor umane si materiale, ceea ce limiteaza capacitatea de punere in aplicare a masurilor de supraveghere tehnica, indeosebi a celor care presupun efectuarea de supravegheri operative si patrunderi in spatii private.


Principalele aspecte pozitive in activitatea Serviciului Tehnic in anul 2019 au fost:

- conectarea a opt servicii teritoriale ale Directiei Nationale Anticoruptie la Centrul National de Interceptare a Comunicatiilor, aspect de natura a facilita (si impulsiona) activitatea de urmarire penala, in ceea ce priveste interceptarea telecomunicatiilor si activitatile conexe acesteia (ascultarea si redarea convorbirilor, identificarea posturilor telefonice, obtinerea datelor de trafic si de localizare prelucrate de catre furnizorii de retele publice de comunicatii electronice s.a.m.d.);

- operationalizarea si utilizarea sistemului portabil de identificare a posturilor telefonice;

- cresterea (cu peste 160%) a numarului de inregistrari audio (si/sau video) si al celui de supravegheri operative (cu aproape 200%), indicatori care reflecta tendinta de a utiliza la un nivel superior aceste mijloace probatorii;

- diminuarea semnificativa, in ultima parte a intervalului analizat, a numarului de cauze in care instantele de judecata solicita informatii cu privire la modalitatea concreta de punere in aplicare, anterior momentului martie 2016, a masurilor de supraveghere tehnica; aceasta tendinta descendenta poate fi urmarea cristalizarii unei practici judiciare unitare sub acest aspect”.

 

 

* Cititi aici integral raportul de activitate al DNA pentru anul 2019


* Cititi aici statistica privind achitarile incasate de DNA in 2019

Comentarii

# Unul din lumea mare date 10 March 2020 15:06 +4

Și unde sunt restul până la milioanele de oameni interceptați de care spunea domnul Dragnea ??? DNA minte în bilanț !!!

# N.M date 10 March 2020 15:30 +5

pai daca raspundeau pentru faptele lor cu siguranta nu mai faceau atata abuzuri si erau si ei adevarati procurori lucrau corect. ne meritam soarta

# mitica date 10 March 2020 19:31 +5

Am mai spus ca DNA-ul trebuie desfintat pentru practici teroriste si actiuni potrivnice natiunii romane!

# marin date 19 March 2020 15:43 0

DE CE NU NE FACEM BINE?? DE CE NU SUSTINEM PRODUCTIA ROMANEASCA? DE CE NU AVEM ARMATA PUTERNICA? AVEM O TARA FRUMOASA SI BOGATA, DE CE NU PUTEM AVEA TURISM CUM AU ALTE TARI CARE NU SUNT ATAT DE FAVORIZATE CA NOI? DE CE AM ACCEPTAT TAIEREA MASIVA A PADURILOR, OTRAVIREA APELOR, A MARII NEGRE? MAREA NEAGRA ESTE UNICA IN LUME! NU SARATA CA MEDITERANA SI NICI CALDA LESINATOARE, CI RACOROASA SI MAI PUTIN SARATA ASEMENEA PACIFICULUI?? CE SE INTAMPLA CU NATIA ASTA FARA COLOANA VERTEBRALA?? AVEM O TARA BOGATA SI FRUMOASA, DAR AVEM OAMENI EDUCATI CARE ALEGA SA FUGA DE AICI ... DE CE?? DE CE ORGANELE STATULUI NE TRATEAZA CA PE INFRACTORI, CAND ADEVARATII INFRACTORI SUNT LA PUTERE SI AU DEVALIZAT ROMANIA?? DE CE NU AU FOST RECUPERATI BANII DIN MARILE INFRACTIUNI DAR SUNT EXECUTATE SILIT MICILE FIRME ?? PREA MULTE "DE CE" PENTRU O TARA FRUMOASA CU "ROMANI" PUTINI....FOARTE TRIST.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva