28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PARCHETUL DE PE LANGA SFANTUL ASTEAPTA – PICCJ nu se grabeste sa finalizeze recursul in interesul legii privind practica neunitara in domeniul litigiilor pe creditele in franci elvetieni, de care ar urma sa beneficieze zeci de mii de romani. Desi a promis ca RIL-ul va fi gata in jurul datei de 27 februarie, Parchetul General sustine ca inca lucreaza la el, insa fara a oferi vreun nou orizont de timp (Document)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

17 March 2019 11:39
Vizualizari: 6067

Dupa toate aparentele, Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – condus de Procurorul General Augustin Lazar (foto) – nu-i pasa de romanii cu credite in franci elvetieni (CHF). Nu de alta, dar in decembrie 2018, raspunzand unei intrebari trimise de Lumea Justitiei (click aici pentru a citi), PICCJ promitea ca „in jurul datei de 27 februarie 2019” va finaliza propunerea de recurs in interesul legii vizand uniformizarea practicilor instantelor in ceea ce priveste:


- admisibilitatea cererilor de stabilire pe cale judiciara a conversiei creditului din franci elvetieni (CHF) in RON;

- interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 4 din Legea nr. 193/2000, in ceea ce priveste caracterul abuziv al clauzei privind suportarea riscului valutar de catre imprumutat;

- interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 1271 din Codul civil, in ceea ce priveste aplicarea teoriei impreviziunii in ipoteza contractelor de credit incheiate anterior Codului civil.

Intre timp, la revenirea formulata de Luju.ro pe 8 martie, Parchetul General a raspuns ca inca lucreaza la proiectul de RIL, dar de data aceasta nu a mai avansat niciun orizont de timp.

Iata raspunsul PICCJ de pe 13 martie 2019 (vezi facsimil):

La nivelul Serviciului Judiciar Civil, se afla in lucru propunerea de recurs in interesul legii, din oficiu, in chestiunea de drept vizand 'admisibilitatea cererilor de stabilire pe cale judiciara a conversiei creditului din franci elvetieni (CHF) in RON. Interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 4 din Legea nr. 193/2000, in ceea ce priveste caracterul abuziv al clauzei privind suportarea riscului valutar de catre imprumutat. Interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 1271 din Codul civil, in ceea ce priveste aplicarea teoriei impreviziunii in ipoteza contractelor de credit incheiate anterior Codului civil'.

Lucrarea se afla in continuare in curs de solutionare, analiza fiind complexa, prin raportare la legislatia aplicabila, jurisprudenta Curtii Europene de Justitie si a Curtii Constitutionale in materie”.


Redam definitia impreviziunii din noul Cod civil (art. 1271):

(1) Partile sunt tinute sa isi execute obligatiile, chiar daca executarea lor a devenit mai oneroasa, fie datorita cresterii costurilor executarii propriei obligatii, fie datorita scaderii valorii contraprestatiei.

(2) Cu toate acestea, daca executarea contractului a devenit excesiv de oneroasa datorita unei schimbari exceptionale a imprejurarilor care ar face vadit injusta obligarea debitorului la executarea obligatiei, instanta poate sa dispuna:

a) adaptarea contractului, pentru a distribui in mod echitabil intre parti pierderile si beneficiile ce rezulta din schimbarea imprejurarilor;

b) incetarea contractului, la momentul si in conditiile pe care le stabileste.

(3) Dispozitiile alin. (2) sunt aplicabile numai daca:

a) schimbarea imprejurarilor a intervenit dupa incheierea contractului;

b) schimbarea imprejurarilor, precum si intinderea acesteia nu au fost si nici nu puteau fi avute in vedere de catre debitor, in mod rezonabil, in momentul incheierii contractului;

c) debitorul nu si-a asumat riscul schimbarii imprejurarilor si nici nu putea fi in mod rezonabil considerat ca si-ar fi asumat acest risc;

d) debitorul a incercat, intr-un termen rezonabil si cu buna-credinta, negocierea adaptarii rezonabile si echitabile a contractului”.

Vechiul Cod civil – mana cereasca pentru abuzurile judecatorilor

Actualul Cod civil a intrat in vigoare pe 1 octombrie 2011. Pana atunci, functionase Codul civil adoptat pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza, producandu-si efectele din 1 decembrie 1865 (desigur: modificat de-a lungul timpului). Marea problema cu vechiul act normativ este faptul ca nu reglementeaza expres situatiile de impreviziune (cuprinse insa in noul cod). Astfel, judecatorii practic zburda ca pe camp in pronuntarea hotararilor din procesele clienti vs. banci, dezvoltandu-se in ultimii ani o adevarata ruleta ruseasca pentru debitorii care incearca sa-si caute dreptatea.

Parchetul General a anuntat in ianuarie 2018, intr-un raspuns pentru site-ul Profit.ro, ca lucreaza la o analiza pentru promovarea unui recurs in interesul legii privind practica neunitara in domeniul litigiilor pe creditele in franci elvetieni si aplicarea impreviziunii in vechiul Cod civil. PICCJ estima ca analiza urma sa fie gata in primul semestru al acestui an. Pe 26 noiembrie 2018, Lumea Justitiei a solicitat PICCJ sa spuna care era stadiul din acel moment al proiectului de RIL, precum si, in ipoteza in care proiectul inca era in lucru, sa precizeze un orizont de timp pentru finalizarea lui. In raspunsul trimis pe 4 decembrie 2018, PICCJ sustinea ca proiectul urma sa fie gata in jurul datei de 27 februarie 2019, parchetul dand de inteles ca intarzierea a fost cauzata de complexitatea lucrarii.

Augustin Lazar ar putea rata o sansa istorica

In incheiere, remarcam faptul ca actualul Procuror General Augustin Lazar risca sa rateze imensa sansa de a ramane in istorie cu o fapta buna pentru zeci de mii de romani. Nu de alta, dar – potrivit unor estimari neoficiale – numarul debitorilor in CHF (afectati serios de explozia cursului franc elvetian-leu din ultimii peste 4 ani) este de circa 30-35.000. Daca RIL-ul nu va fi promovat pana pe data de 28 aprilie 2019, Lazar va rata aceasta oportunitate istorica, intrucat in acea zi ii expira mandatul la conducerea PICCJ.

Comentarii

# Gilu date 17 March 2019 15:02 +7

Ii doare pe astia ( Lazar, Iohannis, et.co )de romani , fix in pix ! Sa vina la vot si pe urma ... un sut in cur ...Cum zice si marele economist Catu- Partu : sa nu speriem bancile ! Sictir, ma !

# Procesul revolutiei din 1989 inca asteapta solutii date 17 March 2019 15:08 +2

Se poate ca taraganarea de aproape 30 de ani a verdictului sa ascunda ca terorismul care a actionat in 1989 in Romania avea radacini in randul securistilor si magistratilor si politrucilor care inca se afla la butoane - ei sau rubedeniile lor ? Este Romania "canibalizata" de "lipitori" "care "sug" banul si resursele romanilor astfel incat natalitatea si numarul cetatenilor se afla in cadere libera dupa 1990 ?

# Pintea date 17 March 2019 21:07 0

Creditele astea in franci elvetieni daca calculezi suma totala cat au primit romanii, depasesc cu mult capacitatea Bancii Nationale a Elvetiei care este de fapt, o banca privata, formata din fonduri private americane, etc. Dar imprumutatii au primit franci elvetieni sau imprumutul a fost calculat in franci elvetieni si in conturile lor au intrat de fapt, leii nostri? Multi dintre romani au fost sfatuiti de angajatii bancii sa solicite credite in franci el.

# nu mai confundati angajatii bancii cu banca date 18 March 2019 08:00 -1

Cand fac recomandari scrise cu stampile si semnatura administratorului bancii... E BANCA !! Altfel... E si NU E! Mai degraba, atunci cand tot felul de salariati isi dau cu parerea - face_to_face sau cand o persoana va contacteaza ltelefonic - e greu de acceptata ca, ulterior, e vorba chiar de opinia calificata a institutiei propriu-zise... De multe ori rationamentul si logica proprie a solicitantului de credite este deficitara si atunci imbratiseaza repede idei straine care... ghinion! Pe viitor, solicitatii opinii calificate scrise din partea consultantilor!

# Pintea date 18 March 2019 14:28 0

”e si nu e”! Dar de ce, angajatul respectiv nu actioneaza conform regulilor/politicii bancii respective? Este cumva independent, are o strategie proprie si ”cand te contacteaza telefonic” si atunci cand stai in fata ”consultantului”? Si de ce este ”deficitar” rationamentul clientului, pt ca inghite toate prostiile care i se spun de catre banca, pt ca el crede ca banca nu il va jupui, desi asta este intentia? Sau poate ca este ”deficitar” la capitolul naivitate, pt ca el crede ca o banca plateste taxe si impozite, ca nu fură, că respectă legea, ca stie sa faca investitii care sa ii aduca profit si nu doar jumuleala clientilor ii creste profitul, ca raspunde pentru ilegalitați, etc. Dar o banca furata de proprii sai directori, in ce categorie intra? A ”raționamentului deficitar” sau a mafiei?

# tismanaru emilian date 21 March 2019 11:55 0

problema nu este neaparat la bancile ce ne-au imprumutat, ci BNR. ca a permis sa ne acorde astfel de imprumuturi. BNR a observat acest lucru si atunci a dat in curs pentru a fi jupuiti romanii. BNR-ul parca ar fi banca strainilor nu a Romaniei. Mai este o problema: atat BNR cat si bancile comerciale incalca flagrant Legea nr. 348 din 14.iul.2004 Monitorul Oficial, Partea I 664 23.iul.2004 Intrare în vigoare la 26.iul.2004 privind denominarea monedei naţionale (Parlamentul României adoptă prezenta lege. cum sa stabilesti un curs valutar cu patru cifre dupa virgula, cand leul are o suta de bani si nu zece mii? daca facem uncalcul de la denominare pana in prezent la rate observam ca am platit in plis cateva rate. VA ROG SA CITITI LEGEA SI SA TRAGETI CONCLUZIILE.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva