28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PICCJ S-A BLINDAT CU PROTOCOALE – Pentru a justifica prezenta inspectorilor ANAF in sediul Parchetului General, Ministerul Public a incheiat protocol cu ANAF in 2013. Confirmarea vine chiar de la PICCJ: "A fost incheiat Protocolul intre Ministerul Public si Agentia Nationala de Administrare Fiscala in scopul prevenirii si combaterii evaziunii fiscale, a fraudelor fiscale si vamale". De ce mai era nevoie de un protocol daca exista cadru legal?

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

25 January 2019 17:43
Vizualizari: 9577

Fabulos! Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a incheiat un protocol de colaborare cu Agentia Nationala de Administare Fiscala la finalul anului 2013! Precizarea a fost facuta chiar de Ministerul Public intr-un raspuns acordat Lumea Justitiei, ca urmare a solicitarii facute de redactia noastra, inainte de aparitia articolului "Paraditorii fiscali", in care prezentam dovada ca inspectorii ANAF lucreaza in sediul PICCJ, cot la cot cu procurorii. Potrivit precizarilor Parchetului General, Protocolul de colaborare dintre PICCJ si ANAF a fost incheiat "in vederea realizarii activitatilor" prevazute deja in Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 74/2013 privind unele masuri pentru imbunatatirea si reorganizarea activitatii ANAF.


Prin Ordonanta de urgenta nr. 74/2013, astfel cum reiese din continutul acesteia, s-a dispus infiintarea in cadrul ANAF a Directiei generale antifrauda fiscala, in structura careia a fost inclusa si Directia de combatere a fraudelor. Ei bine, aceasta din urma Directie trebuia sa acorde suport tehnic de specialitate procurorului in efectuarea urmaririi penale in cauzele ce aveau ca obiect infractiuni economico-financiare, fiind dispusa, prin aceasi OUG, si posibilitatea detasarii in cadrul parchetelor, in conditiile legi, a unor inspectori antifrauda. Lucru care, astfel cum reiese din articolul Paraditorii fiscali", s-a si intamplat.

Ulterior, in 2014, a fost adopta Legea nr. 144/2014 prin care a fost aprobata Ordonanta nr. 74/2013, fiind prevazuta si modalitatea in care se facea numirea inspectorilor ANAF la aceasta Directie.

Dincolo de aspectele prevazute in OUG nr. 74/2013 si ulterior in Legea nr. 144/2014, care ar conferi aspectul de legalitate detasarii inspectorilor ANAF in Ministerul Public, din raspunsul Parchetului General aflam si ca ulterior acestor acte a fost semnat de PICCJ si ANAF un protocol de colaborare.

Semnarea protocolului a avut loc, potrivit raspunsului acordat de PICCJ catre Lumea Justitiei in data de 28 noiembrie 2013, de catre PICCJ si in data de 15 decembrie 2013 de catre ANAF. La acea data, Parchetul General era condus de procurorul Tiberiu Nitu (foto stanga), iar ANAF era condus de Gelu Diaconu (foto dreapta). Ambii au avut, in cele din urma, dosare penale la DNA cu care au si fost inlaturati de la conducerea PICCJ, respectiv ANAF, pentru ca la cativa ani de la destituirea lor din functie, fiecare dintre acestia sa primeasca solutie de clasare in cauze.

Argumentatia oferita de Parchetul General pentru semnarea acestui protocol este din punctul nostru de vedere aberanta: "In realizarea acestor activitati, a fost incheiat protocolul...".

Cu alte cuvinte, in vederea aplicarii legii, PICCJ si ANAF au incheiat un protocol pentru aplicarea legii.

Cat este de legitima si justificata prin lege prezenta inspectorilor ANAF in sediul Parchetului General, pentru ca lucratorii Agentiei sa lucreze cot la cot cu procurorii in cauze penale in care ulterior ANAF se constituie parte, este discutabil, caci pana si legile pot fi neconstitutionale.

Insa de-a dreptul revoltator este, in opinia noastra, decizia celor doua institutii ca, pe langa lege, sa semneze un protocol de colaborare pentru punerea in aplicare a unor prevederi legale.

Publicam in continuare raspunsul Ministerului Public transmis Lumea Justitiei:


*Cititi aici ce prevede OUG nr. 74/2013

*Cititi aici ce prevede Legea nr. 144/2014

Comentarii

# Costel date 25 January 2019 18:28 +26

Diaconu a fost cel mai ticalos sef Anaf, cel care a adus sute de ofiteri SRI in institutie si a inchis afaceri pentru lipsa unui bon fiscal. A obligat inspectorii Anaf sa faca plangeri penale la apropape toate controalele de fond (sunt 19.000 dosare in toata tara). Sluga a serviciilor inca de pe vremea cand lucra in cooperatie, a trait frastrarea vietii cand stapanii l-au scuipat afara din sistem, la fel ca pe multi altii ca el.

# niculae date 25 January 2019 18:53 +4

Oare Patriarhia are si ea protocoale cu institutiile statului? Ar fi interesant de stiut, nu?

# iohann date 25 January 2019 19:24 +1

Toata tara este o imensa unitate militara, Patriarhia fiind sectia responsabila cu ideologia ... ar fi culmea sa nu aiba . Una de la CSM avea rotocol (personal) de pe la 16 ani ... Frumoasa varsta

# Grosz Iosif date 25 January 2019 19:09 +2

Costel ai perfecta dreptate...Aceste protocoale peste alte si alte protocoale sunt legale? La ce mai avem cadru legislativ? Legile trebuie respectate si punct Fara protocoale care adauga la lege.

# ^^ date 25 January 2019 19:13 0

Cereti-le protocolul ca nu parea avea 00 in fata. Si mai vedem noi dupa.

# ramo date 25 January 2019 19:17 -1

Procurorul primeste "suport tehnic de specialitate" de la presupusa parte vatamata (ANAF). Desi inspectorii sunt detasati,ei reprezinta interesele institutiei care a dispus detasarea. Acest aspect se poate observa din rapoartele de activitate publicate de ANAF, in care acesta publica: numarul de rapoarte intocmite,sechestre instituite,numarul de rechizitorii la care au participat inspectorii antifrauda detasati. Unde este dreptul la un proces echitabil?

# Klumea date 25 January 2019 20:20 +2

Tot timpul am zis ca aceasta hahalera este un distrus. Un nenorocit care a distrus foarte multe companii. Acum pote s-au convins cei care il mai sustineau. S-a bagat in tarate licheaua si l-au devorat porcii.

# Pintea date 25 January 2019 23:27 +1

Ce treaba avea Parchetul general cu ANAF? Si cum au combatut astia evaziunea fiscala, daca multinationalele exact de la data protocoalelor nu au platit impozite la statul roman? Pana acum acest Gelu Diaconu nu a vorbit nimic despre acestea. Iar Tiberiu Nitu, nu spunea Angela Nicolae, ca era ”catelusul lui kovesi”? Poate ar trebui sa infiintam o Arhiva Nationala a Protocoalelor! Pana la urma gasim o institutie a statului care nu a semnat macar o data un protocol?? Mafiotii astia care conduc institutiile statului, Lazar gen, Coldea gen, Kovesi gen, sapă statul roman, folosindu-se de institutiile acestuia, iar statul stă ca un bleg si se lasa călărit, ingenuncheat, slabit, jefuit. Pentru ca statul nu stie sa isi foloseasca dramul de autoritate pe care il mai are, astfel incat sa sa ii distruga pe astia! Poate PSD se trezeste din letargie, altfel dispare!

# ion date 26 January 2019 00:28 0

Diaconu este un analfabet , socotitor de GAZ ,atentie , nu de CAP , pentru ca acolo era cu o treapta mai mult peste timp si nu ar fi facut fata hahalera

# Adina Ap date 26 January 2019 09:50 -3

E de rău pentru cine? Ca o procedura clara, penal si contencios, cu usurarea administrării probatoriului si folosirea expertizei celor de la ANAF in evaluari contabile la Up e bună. Nu-i interesează si pe unii si pe altii sa nu se delapideze fondurile de stat? Doar nu tr mângâiati pe crestet infractorii, ca o confirmare a vulnerabilitatii statului. Sa fie ceva cum o fi, in materie de punere in executare a legii si fortificarii bratului armat al justiției, rezultate la lumina zilei sa se vadă. Ca slăbiciunea legii, si nu LeBon zicea, da apa la moara de măcinat la ziare. Ziarele o sa scrie si despre asta, si altele, cu gândul la zodia balanței, iar protocolul va rămâne pentru pixuri si savurat șampania la receptii.

# Adina Ap date 26 January 2019 11:31 -2

Cred ca vorba asta, despre slăbiciunea legii si le jour des journaux vine de la sf. sec. 19, si perioada scandalului de presa Dreiffus, macerat la greu si cu greu in viata politica si sociala. Oricum M. Britanie nu a achitat nici acum către Germania, in 2019, creanta prinsa la Reunificare si cu Acord bilaterat, mentionata, de dinainte de Primul Război Mondial, rescadentata si cu dobânzi la zi. Cine stie, după doritul Brexit, poate li se sterge si istoria.

# virgil date 26 January 2019 17:17 +2

sa fie cum zici mata, puisor, dar fara mascari d'alea cu abuzuri, sume inventate, fictiuni, ... etc. Sau, fie si asa, da sa le fie confiscate bunurilor celor ce gresesc. Ce zici, te bagi ?

# Protocoale ? Echipe de colaborare nu cooperare date 27 January 2019 00:00 +2

Cu ajutorul protocoalelor semnate de Gelu Diaconu - sef ANAF au fost detasati la Antifrauda Bucuresti procurorii REMUS BUDAI si PETRE DRAGOS VOINESCU, ambii ocupand functia de inspector general adjunct antifrauda. Acum Remus Budai este la DNA iar Petre Dragos Voinescu la DIICOT . Ce coincidenta, nu ? Cu ajutorul protocoalelelor SRI-istii ARMANU LIVIU si OLARIU DORU au ajuns la Antifrauda Suceava unde primul a condus un serviciu de control iar celalalt a condus serviciul care selecta societatile ce urmau introduse in planul de control!! Iata ca exista echipe mixte de colaborare/ cooperare intre SRI DNA - DIICOT si ANAF iar KOVESI nu stia ca, echipele chiar exista!!!. Ce habarnista!!!! Vai de mine si tu vrei la la Parchetul European !!, nu indeplinesti conditiile!!!. Stai binisor la Sibiu, deja e prea mult pt tine.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.03.2024 – Oamenii s-au dus peste „Baronul Lamborghini” (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva