18 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Raportul Departamentului de Stat al SUA critica iar conditiile de detentie si violenta din inchisori. ANP: “Sunt cazuri izolate, am creat institutia negociatorului de conflict!”

Scris de: Adina A. STANCU - R. SAVALIUC | pdf | print

10 April 2011 12:45
Vizualizari: 11504

Raportul Departamentului de Stat al S.U.A. din 8 aprilie 2011, privind respectarea drepturilor omului in Romania nu este deloc favorabil autoritatilor romane, mai ales ca ridica serioase probleme legate de conditiile de executare a pedepsei in penitenciare. Raportul evidentiza cazul detinutului Constantin Sandu care a fost omorat in bataie de catre gardieni cu complicitatea tacita a directorului de atunci al penitenciarului Galati, unde fusese transferat din alta inchisoare. In raport este subliniat faptul ca media si organizatiile pentru drepturile omului au semnalat ca abuzurile asupra detinutilor de catre autoritati sau de catre alti detinuti continua sa fie o problema, ca autoritatile incearca sa ascunda anumite incidente, iar detinutii isi ispasesc pedeapsa in locuri aflate mut prea departe de orasul in care locuiesc si din aceasta cauza nu au cum sa primeasca pachete.


Pe langa criticile cumulate de Raportul Departamentului de Stat al S.U.A. mai ales din semnalele transmise de APADOR-CH, se regasesc si lucruri bune mentionate de americani, cum ar fi faptul ca Romania continua sa faca eforturi in crearea unor conditii mai bune in spatile de detentie, in implementarea unor activitati din programe educationale si ca programul de control al tubercuzei a fost implementat cu succes in cadrul unui parteneriat comun cu Organizatia Mondiala a Sanatatii. Raportul sus-mentionat oglindeste, totusi, masurile luate de Administratia Nationala a Penitenciarelor impreuna cu Ministerul Jsutitiei pentru imbunatatirea conditiilor de sedere in penitenciarul Rahova, udne au fost demarate lucrari, iar minorii au fost transferati in alte locuri de detentie.

ANP: Infrastructura sistemului penitenciar este uzata moral si tehnic, dar s-au demarat lucrari de modernizare!

Tinand cont de toate criticile din raport, Administratia Nationala a Penitenciarelor a transmis un comunicat in care explica cum stau lucrurile in acest sector al Justitiei, ce masuri s-au luat, dar si care sunt cauzele care au determinat ca, pe anumite segmente, sa nu se poata asigura maximul conditiilor cerute de organizatiile non-guvernamentale sau de catre alte autoritati, de baza fiind “imposibilitatea materiala”. Iata care este raspunsul ANP:

La nivelul Administratiei Nationale a Penitenciarelor exista o preocupare constanta pentru a reduce numarul acestor incidente, iar pe aceasta linie au fost luate masuri concrete. Astfel, in cursul lunii august 2010 s-a efectuat un studiu privind prevalenta comportamentelor agresive in randul detinutilor iar concluziile studiului au stat la fundamentarea unor recomandari pentru reducerea factorilor de risc.Trebuie precizat faptul ca aceste conduite agresive ale persoanelor private de libertate sunt determinate si de imposibilitatea materiala, determinata de arhitectura invechita a sistemului de a asigura cazare individuala pentru detinutii identificati ca avand potential heteroagresiv ridicat. In cursul aceluiasi an, in scopul solutionarii incidentelor si conflictelor, a fost creata la nivelul fiecarei unitati penitenciare institutia negociatorului, lucratori de penitenciare specializati in gestionarea unor astfel de situatii.Incepand cu luna martie 2011, planurile de prevenire a violentelor intre persoanele private de libertate au fost puse in aplicare la nivelul sistemului penitenciar.
Cazurile de agresiune a personalului impotriva detinutilor reprezinta cazuri absolut izolate si sunt tratate cu maxima severitate de catre Administratia Nationala a Penitenciarelor si Parchete.Masurile dispuse de Administratia Nationala a Penitenciarelor in cazul de la Galati au fost extrem de severe:

- sesizarea comisiilor de disciplina, a organelor de cercetare penala pentru toti functionarii cu statut special implicati in incident;

- demiterea directorului Penitenciarului GALATI;

-instanta a dispus arestarea a cinci functionari cu statut special dintre cei 13 trimisi in judecata.

Referitor la neconcordanta conditiilor de detentie din inchisori cu standardele internationale in domeniu aceasta constituie o realitate obiectiva determinata de faptul ca infrastructura sistemului penitenciar este uzata moral si tehnic, o mare parte a penitenciarelor fiind construite la inceputul secolului XX. De mentionat ca in perioada post comunista au fost date in functiune un numar extrem de redus de locuri de cazare (3000) reprezentand sub 10% din capacitatea actuala de cazare.

Acest aspect a stat in atentia Administratiei Nationale a Penitenciarelor pe intreg parcursul anului 2010, prin luarea unor masuri de gestionare a acestei situatii dupa cum urmeaza:

- profilarea unitatilor de penitenciare a avut drept scop omogenizarea populatiei penitenciare dupa regimurile de executare, varsta si sex;

- lucrari de reparatii si investitii la spatiile de cazare la un numar de 9 unitati penitenciare;

- modernizari ale spatiilor de cazare in majoritatea penitenciarelor;
- amenajari ale spatiilor de suport si de desfasurare a activitatilor cu persoanele private de libertate de natura a ridica nivelul calitatii vietii carcerale;

- prin intermediul unui proiect european s-au realizat documentatii standard in vederea construirii unor penitenciare noi, in conformitate cu standardele internationale, cu o capacitate de 500 de locuri, profilate pe custodierea regimurilor inchis si maxima siguranta, semideschis si deschis, respectiv un penitenciar mixt;

- au fost demarate demersurile necesare in vederea dezvoltarii conceptului de parteneriat public privat in sistemul penitenciar avand drept obiectiv construirea a doua penitenciare in sistem parteneriat public privat”.

Salariile mici si absenta primelor determina suspiciuni de mita asupra unor oficiali ai MAI

Raportul Departamentului de Stat al S.U.A. trece in revista si cazurile de notorietate pentru justitia anului prededent, cum sunt cazurile Catalin Voicu, Monica Iacob Ridzi si Dan Pasat (recent trimis in judecata), subliniind „raspunsul ineficient al autoritatilor la cazurile de coruptie”. Potrivit documentului, acest aspect este in continuare „un subiect intens criticat in public, in mediul politic si in presa. ONG-urile si presa au continuat sa sustina ca niciun caz de mare coruptie nu a fost solutionat prin condamnari cu executare”. Autoritatile americane arata cu deetul si spre coruptia din politie, care "contribuie la lipsa de respect a cetatenilor pentru politie" si, implicit, fata de autoritatea politieneasca. "Salariile mici si absenta primelor au dus la scaderi de personal si la situatia in care oficiali ai politiei sunt suspectati ca iau mita". In raport se face referire si la Agentia Nationala de Integritate, care, in 2010, a avut o stagnare timp de cateva luni din cauza unei decizii a Curtii Constitutionale, dupa care Legea ANI a fost corectata, obligatia depunerii declaratiilor de avere ramanand in vigoare, insa procedura de confiscare a bunurilor nejustificate devenind si mai anevoioasa.

* Cititi aici Raportul Departamentului de Stat al S.U.A. din 8 aprilie 2011http://www.state.gov/documents/organization/160210.pdf

Comentarii

# eu date 10 April 2011 13:43 +1

pfff....americanii vorbesc de violenta in inchisori?

# MIHA date 11 April 2011 10:49 +2

sa se duca-n....masii kor de americani, unde sint drepturile oamenilor victime ale acestor puscariasi? astia mananca si asa destul pe banii nostri. iar ONG-urilor sa le mai taca fleanca.

# Van Gogu date 11 April 2011 15:03 +1

O scrisoare deschisă semnată de zeci de profesori ai facultăţilor de drept şi psihologie din marile universităţi americane cere încetarea tratamentelor "inumane, ilegale şi imorale" la care este supus soldatul Bradley Manning, cel care a sustras informaţiile Pentagonului şi Departamentului de stat, publicate ulterior de WikiLeaks."De nouă luni, Manning este închis în celulă timp de 23 de ore pe zi. În ora care rămâne, el se poate plimba în cerc într-o altă cameră, în care nu se află niciun alt deţinut. El nu are voie să aţipească sau să se relaxeze în timpul zilei şi trebuie să răpspundă afirmativ la întrebarea "Eşti OK?" la fiecare cinci minute. Noaptea, el este trezit şi întrebat "Eşti OK?" de fiecare dată când se întoarce cu spatele spre uşa celulei sau îşi acoperă faţa cu pătura. În ultima săptămână, el a fost obligat să doarma complet dezbrăcat şi să stea astfel în faţa celulei, pentru inspecţie, iar pe viitor va trebui să renunţe la haine pentru a purta un halat", se arată în scrisoare.

# anonimus date 11 April 2011 17:12 0

Bai "Van Gogu"-le,de un' ai tu asa informatie? Poate esti si tu nea "spionu" :D  ca  madam'  procuror general :-x

# Van Gogu date 11 April 2011 20:12 0

De aici am informatia:http://www.guardian.co.uk/world/2011/apr/10/bradley-manning-legal-scholars-letter. Alaturarea mea cu d-na pe cuv.daca nu ma deranjeaza, N.Iorga spunea ca "modestia e ptr.prosti"pe cale de consecinta nu ma consider la un nivel atat de scazut moral si intelectual sa fiu comparat cu ea.

# anonimus date 11 April 2011 21:10 0

:D ...Gogu-le,am folosit niste ghilimele ,care dau un alt sens expresiei! 8) Se vede treaba ca,in vreme ce noi cunoastem secrete de stat,nici nu visam sa avem acces la asemenea dezvaluiri, persoana raspunzatoare de scurerea de informatii e tratata ca un criminal. Culmea ,la noi,demnitarii tradatori de tara sunt ...tot demnitari!

# Van Gogu date 11 April 2011 21:23 0

asta am inteles dar doar simpla alaturare imi reactiveaza o alergie urata.ai mila de sanatatea mea, te rog!

# anonimus date 11 April 2011 21:40 0

:D :D :D Gogu-le,las' ca-ti trece!Asculta un pic Bon Jovi-It's My Life

# cristina date 26 April 2011 02:58 0

sunt multi nevinovati in penitenciare cum e sotul meu.jilava e un jeg de puscarie unde li se ia dreptul la sanatate.sunt paduchi,pureci,gandaci,plosnite care transmit multe boli letale hiv. nici nu fac deratizare desi colcaie toata puscaria. daca se imbolnaveste sotul meu da in judecata anp-ul.

# alin date 26 April 2011 03:03 0

cine greseste trebuie sa plateasca iar cine fura miliarde e curat. justitie de rahat

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.04.2024 – Inculpat de DNA, abandonat de PNL

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva