28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

REFORMA LUI TOADER – Ministrul Justitiei Tudorel Toader s-a tinut de cuvant si a iesit cu un proiect convingator pe Legile Justitiei. Actiunea in regres impotriva magistratilor care au produs prejudicii va fi obligatorie. Va fi instituita o directie speciala care va ancheta infractiunile comise de magistrati. Numirile procurorilor in functie vor fi atributul exclusiv al ministrului. Numai judecatorii vor fi numiti de presedintele Romaniei. Inspectia Judiciara va trece la MJ (Propunerile)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

23 August 2017 12:41
Vizualizari: 11442

Ministrul Justitiei merita felicitat! A venit ziua in care Tudorel Toader a facut publice cele mai importante modificari aduse Legilor Justitiei, respectiv Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara si Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. Intamplator sau nu, asa cum insusi ministrul Justitiei a evidentiat, conferinta inceputa miercuri 23 august 2017, la orele 11.00, cu tema prezentarii proiectelor Legilor Justitiei are loc in ziua in care Tudorel Toader implineste 6 luni in functia de ministru al Justitiei. Urmeaza ca proiectele ale caror principale modificari le prezentam in cuprinsul articolului sa ajunga pe masa Guvernului, iar apoi in Parlament. Inainte de a incepe expunerea principalelor modificari aduse Legilor Justitiei, Tudorel Toader a subliniat ca proiectele nu vor trece prin ordonanta de urgenta.


Tudorel Toader: "Sunt propuneri de fond si nu de forma, sunt propuneri pe care le consideram firesti, sunt propuneri de natura a eficientiza actul de justitie, si de a credibiliza actul de justitie, pe de alta parte"

Iata principalele propuneri prezentate miercuri, 23 august 2017 de Tudorel Toader in conferinta de la Ministerul Justitiei:

Mandatele in functie de conducere:

-Conform propunerii ministrului Justitiei, mandatele in functii de conducere la instante si parchete urmeaza sa fie modificate de la 3 ani la 4 ani, cu mentiunea ca "mandatele in curs nu pot fi afectate prin modificarea legii".

Promovarea in functie:

-un procuror un judecator, ci doar la nivelul de judecatorie, parchet de judecatorie, pentru ca altfel ajunge conditia vechimii impuse, respectiv de 7 ani vechime: "Judecatorii pot participa la concurs pentru a dobandi un grad superior, dar daca raman la judecatorie sau parchet de pe langa tribunal, vor fi platiti pentru activitatea efectiva, nu pentru gradul pe care il au in sertar. Nu este in regula ca un judecator sa fie la judecatorie, sa dea concurs pentru curtea de apel, sa ramana la judecatorie si sa ia salariu pentru curtea de apel. In tara sunt locuri libere la curtea de apel, sunt judecatori cu grad de curte de aspel care lucreaza la judecatorie si nu vor sa mearga la curtea de apel din considerentele dansilor. Isi pot lua gradul profesional, cand va fi postul liber vor da concurs pentru ocuparea postului, nu pentru luarea gradului. Sunt multi judecatori in tara care au grad de curte de apel, iau indemnizatie pentru curtea de apel si lucreaza la judecatorie sau tribunal".

-La un moment dat se lua in considerare si perioada in care un procuror/judecator fusese avocat. Prin proiectul nostru propunem majorarea vechimii necesare pentru promovare, 7 ani de activitate efectiva in functia de judecator pentru a promova.

-Aceeasi propunere si in privinta procurorilor, sa aiba 7 ani vechime efectiva in functia de procuror pentru a promova. 8 ani in functia de procuror pentru a promova in functia de procuror la DIICOT sau la DNA.

-10 ani vechime efectiva in functia de procuror pentru a promova la Parchetul de pe langa Curtea de Apel si 15 ani vechime efectiva in functia de procuror pentru a promova procuror la Parchetul de pe langa ICCJ.

-18 ani vechime in functia de judecator pentru a promova judecator la ICCJ, precum si cerinta de a fi fost judecator, cel putin 3 ani, la Curtea de Apel. Aceste cerinte asigura un parcurs in cariera de magistrat fara a fi sarite anumite trepte.

Cariera magistratilor:

-Sectia pentru procurori din CSM sa decida in privinta carierei profesionale a procurorilor, Sectia pentru judecatori sa decida in privinta carierei profesionale a judecatorilor, ramanand CSM competenta pe care astazi o are de asigura independeta justitiei, de a asigura celelalte activitati specifice bunei functionari a activitatii judecatoresti

-Presedintele ICCJ se numeste de presedintele Romaniei. Se modifica in sensul ca propunerea sa nu o mai faca plenul CSM, ci Sectia pentru judecatori a Consiliului.

Procedura de numire in Ministerul Public:

-Sa decida Sectia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei, pe baza unei proceduri transparente, iar procurorii trebui sa aiba vechimea minima de 10 ani.

-Procurorii sunt subordonati ierarhic si se bucura de stabilitate, in timp ce judecatorii sunt independenti si inamovibili.

Ramanerea in functie dupa pensionare:

-"O prevedere pe care eu o consider nefireasca, respectiv 'eliminiarea posibilitatii reincadrarii in functie dupa pensionare, cu avizul CSM'. Noi propunem abrogarea acestui articol."

-"Desigur, ne gandim la consecinta cumulului pensiei cu salariu. Un pensionar care se incadreaza nu imi creeaza convingerea ca are proiecte pe termen lung, iar locul vacant ramane ocupat de cineva care nu mai doreste sa ramana in functie. Avem atatia tineri juristi in tara dornici sa se incadreze in functie."

Legea raspunderii magistratilor:

-Statul va fi obligat sa recupereze de la magistrati prejudiciile cauzate de erorile judiciare comise:

"In prezent avem un capitol din lege, la care am propus mai multe modificari si le vom prezenta. Sunt modificari care vin sa reaseze pozitia pe care o au magistratii in raport de lege si in raport de cetateni. (...) Se mentine prevederea constitutionala potrivit careia statul raspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate de erorile judiciare. Prejudiciile cauzate prin erorile judiciare nici nu pot fi altfel, pentru ca este un principiu constitutional. Raspunderea statului este stabilita in conditiile legii. Aici apare o modificare: solidaritatea in raspundere a celui care cauzeaza prejudiciul alaturi de stat. Am propus abrogarea art. 6 din art 96, care spune: pentru repararea prejudiciului, persoana se poate indrepta impotriva statului, prin Ministerul de Finante. O alta modificare: dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat, statul se indreapta cu actiune de despagubire impotriva judecatorului/procurorului care a savarsit eroarea cauzatoare de prejudiciu. Modificarea este ca statul se indreapta impotriva magistratului care a comis eroarea, fata de actuala prevedere, care spune ca statul se poate indrepta. "

Anchetarea magistratilor care au comis fapte penale:

-"Faptele penale comise de magistrati vor fi anchetate de o Directie speciala din Ministerul Public: "Apare inca o Directie speciala in Ministerul Public, pe langa DNA si DIICOT, cu competenta exclusiva de efectuare a urmaririi penale pentru faptele reclamate a fi fost comise de magistrati. Ca o garantie pentru independenta judecatorilor vom avea un corp de 20 de procurori care sa ancheteze presupusele fapte reclamate ca fiind savarsite de catre magistrati."

Institutitul National al Magistraturii:

-O propunere extrem de interesanta a fost facuta de ministrul Justitiei in ce priveste accederea la INM. Concret, se propune ca inscrierea la INM sa poata fi facuta nu doar tinandu-se cont de cunostintele juridice, ci si de varsta, impunandu-se ca cei care doresc sa se inscrie la Institutul National al Magistraturii sa aiba minimum 30 de ani. Pana la acea varsta, cel interesat sa se inscrie la INM isi poate perfectiona studiile si poate desfasura activitati in alte profesii juridice, precum avocati, mediatori, consilier juridici, etc. Aceasta propunere este facuta pentru a se evita posibilitatea accederii in functii de judecatori sau procurori, cu o raspundere uriasa, la varsta frageda: "La INM candidatii sa aiba varsta minima de 30 de ani si o experienta in profesiile juridice de minimum 5 ani: "Avem foarte multe profesii juridice. Tara nu are nevoie numai de procurori. Avem 7.000 de judecatori si procurori. (...) Sa fii senator iti trebuie un numar minim de ani. Aici judecatorul la 24 de ani are in mana ciocanul, are puterea de a decide soarta unui om. Prin urmare, propunem ca la INM candidatii sa aiba varsta minima de 30 de ani si o experienta in profesiile juridice de cel putin 5 ani."

-Dupa absolvirea cursurilor INM se va sustine un examen, care va prevede nu doar cunostinta de carte, dar si performante, integritate si un text psihologic: "Odata la 5 ani trebuie verificati psihologic toti magistratii, ca pot sa o mai ia..."

-"Astazi concursul la Institutul National al Magistraturii se anunta cu 60 de zile inainte, noi propunem sa se anunte cu 6 luni inainte."

Consiliul Superior al Magistraturii:

-"Membrii CSM trebuie sa se suspende din magistratura. Ei sunt demnitari ai statului roman si trebuie sa se ocupe exclusiv de atributiile de membru CSM, pe durata mandatului."

Inspectia judiciara:

-"Inspectia Judiciara va trece la Ministerul Justitiei. In multe tari, Inspectia judiciara este la MJ, respectand independenta pe care o are. Sa nu fie dependenta de CSM."

Lumeajustitiei.ro prezinta in continuare integral propunerile formulate de ministrul Justitiei Tudorel Toder la Legile Justitiei:



Sursa foto: Mediafax

Comentarii

# V date 23 August 2017 13:04 +7

Eu nu sunt de acord cu validarea propunerii ministrului de catre sectia de resort din CSM. Propunerile ar trebui sa fie ale asociatiilor profesionale , nominalizare facuta de ministru dintre propuneri si validare de catre CSM in plen.

# DODI date 23 August 2017 13:17 +4

Deja am căzut în misticism. Dacă a ajuns dorel să se țină de cuvânt e de rău. Am intrat în anul morții. Luluța în orice caz.

# alex date 23 August 2017 13:24 -2

Daca nu te mai poti duce la INM fara vechime de 5 ani, diploma de la drept e inutila daca nu ai pile sa te faci avocat, notar, etc. Regim fanariot pe fata.

# manifest date 24 August 2017 15:36 0

După terminarea facultății de drept posibilitatea de a practica avocatura pe baza înscrierii în profesie.

# Dan date 23 August 2017 13:26 0

Nu inteleg aici, daca ma puteti ajuta: cum adica la INM candidatii sa abia varsta de 30 ani...? adica daca eu termin facultatea de drept la 21 de ani si apoi intru la INM iar dupa ce termin cu succes INM-ul, nu pot deveni judecator direct ? Va rog explicatii clare...multumesc.

# Cris date 23 August 2017 14:15 +7


Citeza pe Dan
Nu inteleg aici, daca ma puteti ajuta: cum adica la INM candidatii sa abia varsta de 30 ani...? adica daca eu termin facultatea de drept la 21 de ani si apoi intru la INM iar dupa ce termin cu succes INM-ul, nu pot deveni judecator direct ? Va rog explicatii clare...multumesc.
Adica nu esti eligibil sa participi la examenul INM (cu atat mai putin sa il termini cu succes) pana nu ai 30 de ani si minimum5 ani de experienta intr-o profesie juridica in spate. Care, cel putin la nivel de deziderat, te-ar ajuta sa intelegi un simplu text de lege, precum cel propus, inainte sa devii judecator direct.

# Pif date 23 August 2017 15:25 +3

Wow, cea rau esti, Cris. :-) Probabil ca Danut este deja la INM si mai are mult pana implineste 30 de ani. Nu-mi explic altfel dilema lui spontan- existentiala fata de textul de lege nou propus 8) Daca nu-i explica nimeni cum e treaba cu aplicarea legilor in timp, in mod sigur va fi si el un TFL-ist ce va ingrosa randurile celor de la #rezist . :lol:

# Cris date 23 August 2017 16:12 0

Pentru cei deja in INM, probabil vor fi dispozitii tranzitorii.

# asdas da date 23 August 2017 14:17 +3

nici nu poti sustine examenul. termini facultatea, acumulezi experienta 5 ani, astepti sa faci si varsta de 30 de ani si apoi esti apt dai la inm.

# Pif date 23 August 2017 14:28 +1

Greu cu logica, la de 21 ani, cu facultatea de drept terminata ?:-) Daca-ti recitesti intrebarile, vei constata cu stupoare cum raspunsul inclus din prima intrebare exclude automat a doua intrebare cat si rapunsul asteptat de tine la aceasta....Cu placere , Dan; ca esti dulce :roll:

# Alina date 23 August 2017 13:44 +17

Excelent. Magistrații sa plătească dacă au pronunțat o soluție gresita , sa plătească ei despăgubirile, nu se poate sa nu ai răspundere. Toate condamnările și toată asa zisa justiție s-a făcut în România în funcție de interese, șpăgi, pile.nici un proces nu a fost drept și corect.judecatorii nici nu studiază dosarele. Numai și numai DIN CAUZA JUSTITIEI ȘI A CONDAMNARILOR NEDREPTE am ajuns de rasul planetei. Niște corupti și escroci toți judecătorii care nu vor fi de acord cu răspunderea.  De aici reiese CLAR modul în care JUDECAȚI nu-i convine să-și dea demisia. Nu e obligatoriu sa fii magistrat sau procuror.ei știu f bine modul în care judeca dosarele de asta nici nu le convine sa plătească financiar. Li se taie șmecheriile. Reforma este absolut necesara. NICI UN PROCES ȘI NICI O CONDAMNARE NU AU FOST CORECTE .REFORMA

# zn-zn*!* date 23 August 2017 17:08 +10

In timp ce Jocha-Nicht se joaca de-a puterea, devenind ridicol prin singura linie ce a invatat: "-hotul striga hotii :cry: ?!", Sa ne rugam la Bunul Dumnezeu care i-a dat lui dorel-Tudorel candela aprinsa a unei constiinte adevarate, sa le dea curaj si legiuitorilor din Parlamentul RO, sa dovedeasca pentru popor, ca reformele vor fi pentru Renasterea unei natiuni prea mult obidita de catei latratori :eek: , si lingaii puteriilor de forta din stat 8) , ce se cred omnipotenti, dar nu vesnici. E timpul sa avem incredere, ca adevarul va deveni lege. "Sa ne apropiem, dar, cu deplina incredere de scaunul harului, ca sa capatam indurare si sa gasim acel har, ca sa putem fi ajutati la vreme de nevoie. Amin"

# candiano popescu date 23 August 2017 15:38 -1

Nu pot să nu remarc totuși că acești copii care termina inm-ul (deși umblă vorba că îi mai învață și unele prostii - de genul cum să interpreteze art. 102 Cod pr. pen - excluderea probelor) sunt destul de bine pregătiți, par mai serioși și măcar își motivează hotărârile. Păi mai țineți minte acum 20 de ani cum era? Dădeai cu tunul și nu găseai într-o hotărâre motivele, argumentele judecătorului. Toate hotărârile aveau fix 2 pagini și jumătate (cu tot cu practica și dispozitiv) și considerentele erau: s-au administrat probele x, din probatoriu a rezultat că ... y, instanța va pronunța soluția y, fără abolut niciun argument. Cred că e un câștig că acum judecătorii aceștia tineri măcar își motivează hotărârile. Așa că soluția cu vârsta de 30 de ani ... nu știu ce să zic, dar ... ar trebui bine cântărită.

# mishulescu date 23 August 2017 16:01 +1

E spre bine dar deloc suficient , din ce am citit aici. 1. Procurorii nu mai trebuie sa fie magistrati 2. Sa se poata promova doar daca mapa profesionala este curata. 3. Excluderea din Magistratura a celor dovediti de represiune nedreapta sau exercitarea cu rea credinta a indatoriilor de servici. 4. Excluderea din magistratura a procurorilor sau judecatorilor care fac partizanat politic sau/si sunt cu dubla comanda la SRI. 5. Accederea la INM sa se faca dupa terminarea facultatii de Drept, indiferent de varsta DAR posibilitatea de a devenii judecator cu drepturi oficiale depline, sa fie de la 30 de ani. Pana atunci sa fie magistrat -asistent si sa invete zilnic in completul de judecata, alaturi de magistratii titulari. Daca intra la 30 de ani ca si magistrat iar pana atunci a fost notar pe undeva , ce experienta va avea fata de un proaspat absolvent !? Poate de viata dar nu de magistrat. Sunt convins ca ar mai fi multe de adaugat la proiectul asta, pentru a fi cu adevarat eficient.

# PINTEA date 23 August 2017 17:52 +3

Ce bine este cu normalitatea! Propunerile d-nului ministru, imi plac, sant binevenite. Merita felicitari! As fi vrut ca Ministerul Justitiei sa aiba mai multe prerogative in ceea ce priveste numirile in functii, sa fie mai dur, ca de-asta este minister. Iar CSM cat mai putine competente. Sa auzim de-acum vociferarile nemultumitilor si rau-intentionatilor. Johannis si Lazar deja au inceput croncanitul, via Kovesi si Macovei.

# alex date 23 August 2017 18:46 0

Adina Anghelescu, dumneavoastra chiar nu ati inteles cu ce impostura ne confruntam? (1)Numai cu pile ajungi in profesiile juridice. (2) Tudorel nu a dat un raspuns in legatura cu fiul sau, ne-a ras in nas unei tari intregi, aratandu-ne ca e acoperit de legi. (3) intrebati-l cum se face ca in promotia 2008 de la Iasi doar doua studente au avut 10 pe linie, alea cu taticii profi, Rauschi si Plaiesu. (4) Cum se intra in avocatura in Romania, ca intr-o profesie sau ca intr-un club privat?" (5) la OTV puteati sa spuneti adevaruri de astea si acum nu?

# LEGEXXX date 23 August 2017 21:42 +1

Trebuie modificata Legea judecatorilor si procurorilor la Art. 99/1: "Incalcarea interdictiei legiferarii pe cale judiciara de catre judecatori prin pronuntarea unei incheieri sau hotarari judecatoresti prin omiterea aplicarii integrale sau partiale al oricarui text sau efect juridic a oricarei dispozitii legale sau constitutionale existenta in dreptul legislativ in forma edictata de legiuitor sau prin invocarea oricarui text sau efect juridic a oricarei dispozitii legale sau constitutionale inexistent in dreptul legislativ in forma edictata de legiuitor sau prin omiterea aplicarii integrale sau partiale atunci cand se impune legal si procedural al unui text sau efect juridic al dispozitivului sau considerentelor oricarei decizii existenta in dreptul legislativ in forma pronuntata de ICCJ, Curtea Constitutionala, CEDO, sau prin atestarea existentei si validitatii unor imprejurari faptice sau juridice nereale sau inexistente in actele dosarului cauzei supus judecatii.".

# Micul puf date 23 August 2017 21:59 0

Nişte propuneri aşa de interesante, avem aşa de multe posibilităţi după ce terminăm dreptul, vai doamne! Putem fi avocaţi (şi să murim de foame, este o generalitate, nu vb de situaţia în care ai rude/prieteni avocaţi sau etc), consilieri juridici (să avem pcr când vrem să ne angajăm, putem fi notari (no coment), grefieri (no coment, toată stima şi respectul ptr dânşii oricum, doar grefier să nu fi în românica) şi ce mai putem fi după ce terminăm dreptul?!? Văd că în magistratură nu se va mai putea da, că na..tudorică tudorel

# LEGEXXX date 23 August 2017 22:00 -1

TUDOREL SEAMANA CU BASEXCU IN FOTO

# Gigi date 23 August 2017 22:01 +1

După ce a absolvit Facultatea de Drept, în anul 1986,dl ministru a ocupat imediat funcția de procuror la Panciu.Avea vârsta de 26 de ani...

# JUSTITIA DIVINA date 24 August 2017 13:44 +1

PROPUNERE CA SA OCUPI FUNCTIA DE MINSITRU AL JUSTITIEI, TREBUIE SA AI CEL PUTIN 25 DE ANI VECHIME IN MAGISTRATURA, ALTFEL NU AI CUM SA CUNOSTI MUNCA NOASTRA. LA ASA MINISTRI ASA PROPUNERI :cry:

# LEGEXXX date 24 August 2017 17:39 0

EI SE ALEG DOAR INTRE EI,SA LE FIE BINE,SA IASA LA PENSIE CU CE AU FURAT

# LEGEXXX date 25 August 2017 00:02 0

EI SE ALEG DOAR INTRE EI,SA LE FIE BINE,SA IASA LA PENSIE CU CE AU FURAT

# LEGEXXX date 29 August 2017 13:25 0

EI SE ALEG DOAR INTRE EI,SA LE FIE BINE,SA IASA LA PENSIE CU CE AU FURAT

# LEGEXXX date 29 August 2017 18:04 0

EI SE ALEG DOAR INTRE EI,SA LE FIE BINE,SA IASA LA PENSIE CU CE AU FURAT

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.03.2024 – Oamenii s-au dus peste „Baronul Lamborghini” (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva