18 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

REFORMAREA ARBITRAJULUI – Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei organizeaza prima editie a Conferintei „Bucharest Arbitration Days”, eveniment dedicat arbitrajului comercial international si reformelor necesare in domeniu. Mihai Daraban: „Curtea de Arbitraj Comercial International are peste 60 de arbitri straini, provenind din peste 20 de tari”

Scris de: V.B. | pdf | print

6 June 2019 15:40
Vizualizari: 2556

Camera de Comert si Industrie a Romaniei – condusa de Mihai Daraban (foto stanga) – se implica in reformarea arbitrajului comercial international. Mai precis, Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei organizeaza in perioada 6-7 iunie, la sediul CCIR Business Center, prima editie a Conferintei „Bucharest Arbitration Days”, eveniment dedicat arbitrajului comercial international si reformelor necesare in domeniu.


Conferinta are ca tema centrala necesitatea unei reforme in ceea ce priveste regulile arbitrajului comercial international. Mai multi invitati internationali din acest domeniu dezbat, in cele doua zile de desfasurare ale evenimentului, subiecte de actualitate precum: arbitrajul international ca sistem de administrare a justitiei, numirea tribunalelor arbitrale, modalitati de finantare ale arbitrajului si rolul tribunalului in gestionarea arbitrajului.

Presedintele CCIR, Mihai Daraban, a declarat: „Sunt foarte bucuros sa mentionez faptul ca activitatea Curtii de Arbitraj este ancorata puternic in mediul de arbitraj international. Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei are peste 60 de arbitri straini, provenind din peste 20 de tari. Curtea are relatii apropiate cu instantele nationale de arbitraj din tarile vecine si cu ICC, ca actor global in domeniul arbitrajului. De asemenea, sunt arbitri care lucreaza in centre de arbitraj puternice, cum ar fi Londra, Paris, Geneva, Stockholm, Beijing sau Hong Kong.

La randul sau, presedintele Curtea de Arbitraj Comercial International, Stefan Deaconu (foto dreapta), a afirmat: „Anul 2018 a fost unul special pentru noi: Curtea de Arbitraj Comercial International a sarbatorit 65 de ani de la infiintare si, totodata au intrat in vigoare noile norme de arbitraj utilizate de Curte. In conformitate cu strategia Curtii noastre, am implementat o serie de actiuni menite sa permita comunitatii de afaceri sa se indrepte spre arbitrajul comercial ca o modalitate rapida si eficienta de solutionare a diferendelor. Noile norme vin in sprijinul mediului de afaceri si sunt compatibile cu cele mai bune practici europene si internationale in domeniu, fiind capabile sa contribuie la o solutionare rapida si eficienta a litigiilor dintre comercianti.

Totodata, Loukas Mistelis – directorul Scolii de Arbitraj International de la Universitatea Queen Mary din Londra (foto centru) – a punctat: In urma unui sondaj efectuat recent, arbitrajul se confrunta in primul rand cu problema costului ridicat pe care il presupune un proces comercial, mai mult de 68% dintre respondenti proununtandu-se in acest sens. Totodata, a fost reclamat faptul ca arbitrii nu au puterea de a sanctiona partile implicate intr-un proces si ca exista un grad scazut de transparenta in ceea ce priveste deciziile acestora. Toate aceste lucruri fac deosebit de interesant evenimentul de astazi si tin sa felicit atat Curtea de Arbitraj Comercial International, cat si Camera de Comert si Industrie a Romaniei pentru initiativa de a-l organiza la Bucuresti”.

Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei este cea mai veche institutie de arbitraj comercial din Romania, fiind infiintata in anul 1953. Arbitrajul comercial reprezinta o forma de jurisdictie alternativa la cea a instantelor judecatoresti. Persoanele care au capacitate deplina de exercitiu pot conveni sa solutioneze pe aceasta cale litigiile dintre ele, in afara de acelea care privesc starea civila, capacitatea persoanelor, dezbaterea succesorala, relatiile de familie, precum si drepturile asupra carora nu pot sa dispuna.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.04.2024 – Inculpat de DNA, abandonat de PNL

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva