29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SARU' MANA, NE SCUZATI – Dupa ce procurorul Crin–Nicu Bologa a fost pus la punct de catre presedintele CCR Valer Dorneanu si de judecatorul Daniel Morar, DNA mai ca-si cere scuze: “Procurorii DNA, inclusiv procurorul sef al Directiei, nu au comentat, contestat sau calificat in vreun fel activitatea CCR si deciziile acesteia. Directia, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, nu au folosit ca instrument al comunicarii publice atacurile la persoana si nu vor face acest lucru”

Scris de: Bogdan GALCA | pdf | print

4 June 2020 16:29
Vizualizari: 6553

A inceput cu stangul mandatul la sefia DNA procurorul Crin–Nicu Bologa (foto stanga) in ceea ce priveste comunicarea publica. Si-a gasit si "nasii": doi judecatori CCR.

Dupa ce a incercat sa justifice dezastrul din parchetul anticoruptie - care in 2019 a inregistrat o rusinoasa rata de achitari de 52% - si prin dezincriminarea partiala a abuzului in serviciu, in urma unei decizii a CCR, si dupa ce a fost pus la punct pentru aceste declaratii de presedintele CCR Valer Dorneanu (foto centru), dar si de judecatorul Daniel Morar (foto dreapta), DNA mai ca-si cere scuze acum.



La sfarsitul lunii mai, Bologa, cu un tupeu de zile mari, incearca sa justifice dezastrul din DNA prin faptul ca procurorii, vezi Doamne, si-au pierdut entuziasmul (click aici pentru a citi). Seful DNA mai afirma cu acea ocazie si ca “dezincriminarea totala a tentativei de abuz in serviciu, impreuna cu toate celelalte date" a facut ca institutia pe care o conduce in prezent sa dea solutii de clasare in aproape 800 de dosare cu prejudicii de sute de milioane de euro. Dosare care, daca CCR nu intervenea, ajungeau in judecata.

Primul care l-a pus la punct a fost chiar fostul sef al DNA Daniel Morar, in prezent judecator CCR. Astfel, Morar i-a transmis lui Nicu Bologa, printre altele, ca tentativa se deosebeste de infractiunea consumata, rezultatul urmarit nu se produce si nu are cum sa cauzeze vreun prejudiciu (click aici pentru a citi).

A urmat seful CCR Valer Dorneanu, care a declarat pentru Agerpres ca nu a inteles care este misiunea actualui sef DNA. Dorneanu s-a intrebat daca Bologa are misiunea de a califica activitatea Curtii Constitutionale, de a pune in discutie deciziile acestei institutii. De a le comenta si chiar de a contesta dispozitii legale, reamintand ca deciziile Curtii sunt obligatorii pentru toata lumea: “Eu stiu ca aceasta institutie trebuie sa aplice legea si trebuie sa aplice si deciziile Curtii Constitutionale, dupa cum trebuie sa aplice si deciziile Inaltei Curti de Casatie, nu sa le comenteze. Cu privire la prejudiciu, (...) eu l-as intreba: cum o sa clasifice acele pagube care vizau infractiuni pentru care Inalta Curte a pronuntat achitarea? Unde o sa treaca acele mari prejudicii, ca e vorba de infractiuni foarte grave, la ce categorie?”.

 

Joi, 4 iunie 2020, DNA mai ca si-a cerut scuze


Drept urmare, parchetul anticoruptie a informat prin intermediul unui comunicat de presa ca nici Crin Bologa, nici procurorii pe care-i conduce nu au comentat, contestat sau calificat in vreun fel activitatea Curtii Constitutionale a Romaniei si deciziile acesteia.

Iata comunicatul DNA din 4 iunie 2020:

“Avand in vedere ultimele aparitii publice ale unor judecatori, membri ai Curtii Constitutionale a Romaniei si comentariile acestora la adresa Directiei Nationale Anticoruptie si a procurorului sef al acestei Directii, Biroul de presa al Directiei Nationale Anticoruptie aduce la cunostinta opiniei publice urmatoarele:


- procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, inclusiv procurorul sef al Directiei, nu au comentat, contestat sau calificat in vreun fel activitatea Curtii Constitutionale a Romaniei si deciziile acesteia.

- in aparitiile publice, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, la intrebarea unor jurnalisti, a identificat unele cauze care au dus la reducerea activitatii Directiei Nationale Anticoruptie, in ultimii ani. Printre aceste cauze, au fost enumerate neocuparea unor posturi de procurori cu functii de conducere si executie, plecarea unor procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, ca urmare a cresterii vechimii necesare numirii in functia de procuror al Directiei Nationale Anticoruptie de la 6 la 10 ani, scaderea numarului de sesizari din partea institutiilor statului sau a persoanelor fizice/juridice private, reducerea competentei materiale a Directiei etc.

In acelasi context, in cadrul unui interviu, cu precizarea, in mod expres, a faptului ca nu se ataca si ca se respecta deciziile Curtii Constitutionale, au fost identificate drept cauza a scaderii numarului de dosare trimise in judecata unele decizii ale Curtii Constitutionale a Romaniei, cum ar fi cea care a dus la dezincriminarea partiala a infractiunii de abuz in serviciu.

O dovada clara a respectarii si aplicarii deciziilor Curtii Constitutionale a Romaniei de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie sunt si cele 801 solutii de clasare dispuse in dosare cu prejudicii reclamate de 1.847.112.887 de lei, 3.558.434.206 de euro si 10.340.800 de dolari.

Totodata, precizam ca Directia Nationala Anticoruptie, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, nu au folosit ca instrument al comunicarii publice atacurile la persoana si nu vor face acest lucru si asigura cetatenii ca lupta anticoruptie la nivel inalt va continua, in cadrul legal existent”.

Comentarii

# ?????? date 5 June 2020 10:28 0

@ Articolul povestește că niște procurori și foști procurori celebri actuali judecători constituționali nu s-au pus de acord cum se încadrează niște fapte, pentru care au calculat niște prejudicii constatate de procurori la patrimoniul public, ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva