29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Seductia robei, reflectii despre vocatie (V). Declinul elitelor si responsabilitatea sociala a avocaturii

Scris de: Av. Dr. Ioan Chelaru, Vicepresedinte U.N.B.R. | pdf | print

5 June 2019 10:17
Vizualizari: 3066

Toti cei care activam de cateva decenii in avocatura am putut observa, in ultimii ani, o schimbare treptata a atitudinii societatii fata de profesia noastra. De unde, pe vremuri, avocatul, preotul, medicul sau profesorul erau cele mai respectate persoane intr-o comunitate, de la un timp au ajuns sa fie prea des blamate. Ce se intampla cu lumea asta de s-a intors impotriva acestor categorii profesionale? M-am tot gandit, care sunt cauzele si cum am putea sa ne redobandim (adaptam?!) pozitia intr-o societate total schimbata.


Ideea de a scrie public cateva ganduri despre acest subiect mi-a venit dupa istorica vizita a Sanctitatii sale Papa Francisc in Romania, dar si lecturand cu deosebit interes o carte, ”Viitorul libertatii”, scrisa de un cunoscut autor american, Fareed Zakaria. Acesta din urma face o analiza profunda a cauzelor care au dus la distrugerea si declinul elitelor, acordand un capitol special breslei avocatilor. Poate veti spune ca nu putem compara Romania cu SUA.

Cred ca intr-o lume globalizata, trendurile dintr-o tara atat de puternica se extind in toata lumea. Si daca observam ce se intampla cu avocatura atat in tarile de drept anglo-saxon, cat si in cele de drept continental, in ele vom descoperi multe similaritati, intrucat culturile tind sa se mixeze. Or, asa cum spuneam recent intr-o alta comunicare publica, starea justitiei si implicit a avocaturii depind de cultura unui popor la un moment dat.

Despre avocati, Zakaria spunea, constatand o realitate universal valabila, ca in trecut „formau o elita privilegiata, dar preocupata de interesul public. In fiecare orasel al Americii, ei erau cetateni de frunte care contribuiau la construirea unor muzee si spitale, formau institutii civice si faceau parte din administratia de orice nivel”. Suna cunoscut si pentru noi, nu-i asa? Daca ne gandim cate nume de avocati romani gasim astazi pe plachetele edificiilor din patrimoniul cultural sau la contributia avocatilor la Marea Unire si, in general, in momentele cheie ale istoriei, ne putem da seama de ce erau atat de bine vazuti in societatea romaneasca.

In ce priveste cauzele declinului, autorul citat mai sus este de parere ca domeniul juridic a sucombat in fata comercializarii acestuia si eu cred ca exista o serie de aspecte care au facut ca avocatii sa nu mai aiba timpul necesar pentru a se dedica si vietii publice. si mai spun ca statutul avocatului, codul de comportament foarte strict nu reprezenta o cauza, ci un efect al modului in care isi duce viata.

Intr-adevar, comercializarea avocaturii, determinata inclusiv de reglementari sau decizii ale instantelor europene, concurenta acerba, mai nou si cu alte profesii, care tind sa intre pe domeniul rezervat numai avocaturii, au scazut standardele etice si odata cu aceasta, in mod implicit, si prestigiul avocatului in societate. Pe de alta parte, ce avocat mai are timp sa se ocupe de treburi publice, cand alearga de la o instanta la alta si nu-si poate planifica timpul pentru ca nu stie cand ii va fi strigata cauza, cand niciodata orele bifate nu sunt suficiente, in contextul tarifarii orare tot mai raspandite.

Instantaneitatea lumii moderne, necesitatea unui raspuns imediat in orice situatie, ne face sa intram pe pilot automat si cuvantul ”pro bono” ajunge sa fie chiar infierat de avocati haituiti de atatea ore de munca prea putin rasplatita.

Justitia insasi aluneca spre privatizare prin promovarea mijloacelor alternative de solutionare a conflictelor, in scopul degrevarii ei pentru ca nu mai face fata numarului de dosare.

Lipsa tot mai acuta de timp ne face sa devenim mai putin sensibili la nevoile altora, responsabilitatea sociala, care in trecut reprezenta o ideologie, devenind doar un concept de marketing sau, culmea (?!), o conditie pentru cotarea la bursa.

Cu riscul de a deveni nepopular pentru unii, imi pastrez credinta ca responsabilitatea sociala, incluzand, printre altele, si avocatura pro bono ar aduce un imens serviciu profesiei si ca din putinul pe care l-ar da fiecare, dupa posibilitati, s-ar putea obtine beneficii, inclusiv de imagine, pe termen lung.

Asa se explica de ce am considerat necesar si folositor profesiei sa sustin Apelul Comisiei Permanente a UNBR ”Pledoarie pentru avocatura pro bono”. In preambulul acesteia scrie ca fata de situatia generala a societatii romanesti este nevoie de un efort hotarat pentru a facilita accesul la justitie prin activitatea pro bono desfasurata de avocati, pentru a consolida angajamentul avocatilor fata de indatoririle de interes public ce revin profesiei de avocat. Motivatia pentru standardele si practicile pro bono tine de traditiile juridice ... devenite, din pacate, istorie ... ale profesiei de avocat din Romania , serviciul juridic pro bono fiind strans legat de responsabilitatea sociala a profesiei de avocat.

Deci, daca vrem sa redevenim „cetateni de frunte” ai societatii, asa cum eram odinioara, cred ca trebuie sa ne asumam si responsabilitatea sociala. Campaniile publicitare de promovare ale breslei sau ale avocatilor individuali nu sunt suficiente daca nu sunt insotite de gesturi, chiar sacrificii pentru a veni in ajutorul cetatii si al oamenilor aflati in nevoie. Asemenea gesturi ne-ar face sa recastigam increderea, sa relationam mai mult cu comunitatea si cred ca asa ne-ar merge mai bine si in plan economic. Daca traim izolati, intre birou si instante, izolati vom fi si de oameni.

In afara de avocatura pro bono, cred ca trebuie sa ne impunem prin forta argumentelor nu prin provocarea de scandaluri publice, cum se obisnuieste azi in toate mediile. Aceasta inseamna sa fim prezenti la elaborarea legislatiei, sa participam mai activ la procesul de adoptare a acesteia, pentru ca ne asteapta vremuri grele, daca e sa ne uitam la tendintele europene de dereglementare a profesiilor liberale. Atunci chiar nimeni nu va mai putea sustine profesia, pentru ca statutul nostru va fi ca al oricarui SRL.

Si cand spun asta, nu ma refer numai la legislatia privind reglementarea profesiei, ma refer si la implicarea efectiva, indiferent de optiuni si simpatii politice, la elaborarea si promovarea unei legislatii moderne si necesare in toate domeniile vietii sociale, inclusiv la revizuirea Legii fundamentale.

Citeam zilele trecute un punct de vedere al unui tanar coleg, Decanul unui Barou din Ardeal, apreciat de mine ca unul din varfurile noului val de avocati implicati in viitorul profesiei. Acesta, vorbind despre nevoia implicarii, se referea la cei cativa colegi avocati parlamentari si partial, la activitatea efectiva a acestora ... considerand-o poziva.

Prea putini si prea putin...distinse si drag coleg, cativa intre cateva sute de parlamentari ... Eu cred ca ar trebui sa fie macar cateva zeci si de aceea, de ani de zile, am pledat pentru implicare si pentru responsabilitate, chiar daca esti avocat si chiar daca trebuie sa iti asumi o serie de riscuri, inclusiv profesionale.

Stiu, statutul nostru este indisolubil legat de respectarea deontologiei profesionale, care spune ca avocatura este profesie de interes public. De aici cred ca trebuie sa porneasca toate demersurile noastre pentru a ne redobandi prestigiul de altadata. Asta nu inseamna sa fim cu ochii la trecut, ci sa ne pastram deontologia in noile contexte si intr-o viziune de perspectiva pentru ca este cea care ne diferentiaza si ne pozitioneaza in societate prin dedicatie fata de aceasta si onestitate.


* Aceasta a fost epilogul seriei SEDUCTIA ROBEI – Reflectii despre vocatie

Comentarii

# Cristi date 5 June 2019 13:59 +2

Nimic la obiect , nu apare nici un comentariu in care este pus in mod abuziv monopol pe aceasta profesie , oare de ce nu exista 2-3 unbr , așa cum sunt in țările europene ( unde dorim sa ajungem ) un monopol pus pe aceasta profesie total nejustificat , dar nimeni nu lupta pt așa ceva și se mulțumesc , fiecare cu bucățica lui de pâine , iar marile case de avocatura obțin profit uriaș , iar un avocat tânăr nu obține mai nimic ( impozit barou , taxe Finante , chirie , etc ) și atunci ce face acest avocat ( suspenda din prof sau merge la o casa de avocatura ) . Nu este normal având in vedere ca este o profesie liberală sa fie monopolizată de un singur barou . Nimeni nu face nimic , decât ART spumoase și atât . Nu este normal , dar ce este normal in aceasta țara , dacă deranjezi un pic mai mult ajungi la zdup și gata . Trăim mai rău decât in vremurile demult apuse .

# Adam date 5 June 2019 15:09 +1

Cum traznetu',maestre,pro nono,când ai pe tine CAAv si fiscu',ce te impozitează la onorariile minimale și în plus baroul ce urmărește asistenta gratuita.Toate, în legislatura PSD.Esti cu capu'n nori maestre,zău așa!

# ubuu date 5 June 2019 18:34 0

cum ar veni sa facem munca patriotica ? oricum suntem siliti s-o facem prin saracia perpetua a clientilor, prin solutiile aberante ale juzilor, prin nesimțirea autorităților, prin jupuirea de ultimele resurse prin impozite si taxe nesimtite.

# Zgubilici date 7 June 2019 08:13 +3

Maestre draga, chiar ai dreptate, insa te faci ca nu vezi si cauzele efectului...api cum Maestre sa nu fim departe de lume, cand majoritatea colegilor nu au urmarit decat onorarii cat mai mari, lasand clientul pe planul doinsau trei, cand dintr-o profesie LIBERALA, avocatura a devenit o casta de infumurati, care se uita la toata lumea de sus?

# Zgubilici date 7 June 2019 20:50 0

Maestre draga, chiar ai dreptate, insa te faci ca nu vezi si cauzele efectului...api cum Maestre sa nu fim departe de lume, cand majoritatea colegilor nu au urmarit decat onorarii cat mai mari, lasand clientul pe planul doinsau trei, cand dintr-o profesie LIBERALA, avocatura a devenit o casta de infumurati, care se uita la toata lumea de sus?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva