29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SOLUTIA ICCJ IN DOSARUL FERMA BANEASA, PERICOL PENTRU AVOCATI – Exclusiv: Comitetul ECBA pentru Drepturile Omului reactioneaza dupa condamnarea avocatului Robert Rosu: „Impartasim ingrijorarea ca Decizia emisa de Inalta Curte nu priveste doar cazul unui avocat anume, ci afecteaza profesia de avocat si statul de drept. Exista temeri indreptatite si rezonabile ca acuzatiile aduse d-lui Rosu privesc exclusiv exercitarea atributiilor legate de indatoririle sale profesionale de avocat”

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

13 May 2021 16:29
Vizualizari: 5959

Comitetul pentru Drepturile Omului al Asociatiei Europene a Avocatilor de Drept Penal (European Criminal Bar Association – ECBA), organizatie infiintata in 1997, independenta, din care fac parte avocati specializati in drept penal, vine in sprijinul avocatului Robert Rosu si trage un semnal de alarma dupa condamnarea de catre ICCJ a acestuia in dosarul Ferma Baneasa pentru vina ca si-a exercitat profesia de avocat.



Intr-o declaratie care priveste cazul avocatului Robert Rosu, pe care Lumea Justitiei o prezinta in exclusivitate, Comitetul pentru Drepturile Omului al Asociatiei Europene a Avocatilor de Drept Penal „indeamna respectuos” ca institutiile din sistemul judiciar din tara noastra si nu numai sa cerceteze si sa judece corect cazurile in care sunt implicati avocati, precum si sa nu faca greseala de a-i compara/asemana pe avocati cu clientii lor si cu pricinile acestora: „Sa faca tot ce le sta in putere pentru a cerceta si evalua cazul de o maniera corecta, echilibrata si nepartinitoare, protejand Principiile privind Rolul Avocatilor si luand toate masurile necesare pentru a garanta ca niciun avocat nu va avea de suferit in mod nerezonabil, prin condamnari penale si inchisoare, fiind identificat, in cursul exercitiului atributiilor sale, cu proprii clienti sau cu pricinile clientilor sai”.


In acest sens, Comitetul ECBA exprimandu-si temerile „indreptatite si rezonabile" fata de acuzatiile aduse avocatului Rosu, apreciaza in Declaratia adoptata ca solutia pronuntata de Completul Negru de la Inalta Curte format din judecatorii Ionut Matei, Florentina Dragomir si Ioana Alina Ilie a vizat "exclusiv exercitarea atributiilor legate de indatoririle sale profesionale de avocat". Ba mai mult, puncteaza Comitetul ECBA, Decizia emisa de Inalta Curte in dosarul Ferma Baneasa nu priveste doar cazul unui avocat anume, ci afecteaza profesia de avocat si statul de drept.


Autoritatile romane trebuie sa se aplece asupra Principiilor Fundamentale privind Rolul Avocatilor ale Natiunilor Unite


Fata de aceasta situatie, Comitetul ECBA pentru Drepturile Omului atrage atentia autoritatilor romane cu privire la Principiile Fundamentale privind Rolul Avocatilor ale Natiunilor Unite, si in special la Principiile 16, 18 si 20, care se refera la faptul ca:

-Guvernele trebuie sa se asigure ca avocatii sunt capabili sa isi indeplineasca toate functiile profesionale fara intimidare, piedica, hartuire sau ingerinta improprie; ca pot sa calatoreasca si sa se consulte cu clientii in mod liber atat in tara lor, cat si in strainatate; dar si ca nu sufera sanctiuni si nici nu sunt amenintati cu urmarirea penala sau cu sanctiuni administrative, economice sau de alta natura pentru orice actiune intreprinsa in conformitate cu indatoririle si reglementarile profesionale recunoscute precum si cu deontologia profesiei de avocat.

-Avocatii nu trebuie asimilati clientilor lor sau cauzelor clientilor lor ca urmare a indeplinirii functiilor lor.

-Dar si ca avocatii se bucura de imunitate civila si penala pentru declaratiile relevante facute cu buna-credinta in pledoarii scrise sau orale sau atunci cand compar in calitate profesionala in fata unei instante, a unui tribunal sau in fata unui alt organ judiciar sau administrativ.


Ca atare, conchide Comitetul ECBA, dreptul la aparare „este profund afectat atunci cand avocatii sunt acuzati si condamnati pentru simplul motiv ca au reprezentat persoane fizice pe care instantele de judecata sau alte autoritati le gasesc vinovate”.


Prezentam in continuare in exclusivitate Declaratia sustinuta de Comitetul ECBA:


"Aceasta declaratie priveste cazul avocatului Robert Rosu, care, la data de 17 decembrie 2020, a fost condamnat la 5 ani de inchisoare de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei pentru constituire de grup infractional organizat si complicitate la abuz in serviciu. La 17 aprilie 2021, Inalta Curte a publicat motivarea deciziei sale (Decizia nr. 382/A/17 decembrie 2020 a Sectiei Penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie).

Intelegem ca dosarul penal impotriva lui Robert Rosu a privit activitatile sale de avocat intr-un caz de drept civil acceptat in 2006 de societatea de avocatura la care acesta activa, Tuca Zbarcea & Asociatii (TZA) din Bucuresti.

Potrivit informarii primite de la societatea de avocatura sus-mentionata, Robert Rosu, in calitate de coordonator al echipei de avocati care lucra la un caz de drept civil, a efectuat diverse activitati juridice pentru a pune in executare o hotarare judecatoreasca definitiva prin care se incuviinta retrocedarea uneia dintre proprietatile relevante si a asistat clientii in proceduri administrative pentru retrocedarea altei proprietati, inclusiv prin participarea la doua sesiuni ale comisiei competente. Ambele proprietati au fost retrocedate clientului de catre autoritatile de stat competente.

In decembrie 2015, avocatul Robert Rosu a fost invinuit si ulterior trimis in judecata pentru: constituirea unui grup infractional organizat, complicitate la abuz in serviciu, trafic de influenta si spalare de bani.

In iunie 2019, prima instanta (Curtea de Apel Brasov) l-a achitat pe avocatul Robert Rosu de toate invinuirile, retinand ca faptele penale de care fusese acuzat nu existau.

Potrivit Declaratiei din data de 11 aprilie 2021 a Comisiei Permanente a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR), motivarea Deciziei de condamnare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie contine o serie de considerente care constituie incalcari ale principiilor statului de drept, printre care identificarea avocatilor cu clientii lor acuzati de pretinse infractiuni si acuzarea avocatilor de delicte de opinie.

Potrivit aceleiasi Declaratii, completul de recurs a hotarat ca avocatii ar fi stiut sau ar fi trebuit sa stie ca hotararile judecatoresti (definitive si irevocabile) de retrocedare a unor proprietati pe care se bazau clientii lor erau gresite si ca organizarea si participarea la intalniri impreuna cu clientii sau alte persoane ar fi, in sine, probe ale infractiunii de constituire de grup infractional organizat.


Un alt aspect care a provocat reactii puternice a fost legat de citarea avocatilor ca martori in chiar dosarele initiate impotriva clientilor lor; pana si judecatori au fost chemati ca martori impotriva propriilor hotarari judecatoresti.

Impartasim ingrijorarea ca Decizia emisa de Inalta Curte in aceasta cauza nu priveste doar cazul unui avocat anume, ci afecteaza profesia de avocat si statul de drept.

In opinia noastra, exista temeri indreptatite si rezonabile ca acuzatiile aduse D-lui Rosu privesc exclusiv exercitarea atributiilor legate de indatoririle sale profesionale de avocat.

In acest context, Comitetul ECBA pentru Drepturile Omului doreste sa atraga atentia la Principiile Fundamentale privind Rolul Avocatilor ale Natiunilor Unite, si in special la Principiile 16, 18 si 20, cu urmatorul continut:


„16. Guvernele se asigura ca avocatii (a) sunt capabili sa isi indeplineasca toate functiile profesionale fara intimidare, piedica, hartuire sau ingerinta improprie; (b) pot sa calatoreasca si sa se consulte cu clientii in mod liber atat in tara lor, cat si in strainatate; si (c) nu sufera sanctiuni si nici nu sunt amenintati cu urmarirea penala sau cu sanctiuni administrative, economice sau de alta natura pentru orice actiune intreprinsa in conformitate cu indatoririle si reglementarile profesionale recunoscute precum si cu deontologia profesiei de avocat.

18. Avocatii nu trebuie asimilati clientilor lor sau cauzelor clientilor lor ca urmare a indeplinirii functiilor lor.

20. Avocatii se bucura de imunitate civila si penala pentru declaratiile relevante facute cu buna-credinta in pledoarii scrise sau orale sau atunci cand compar in calitate profesionala in fata unei instante, a unui tribunal sau in fata unui alt organ judiciar sau administrativ.”

Avand in vedere cele de mai sus, Comitetul ECBA pentru Drepturile Omului indeamna respectuos autoritatile romane sa faca tot ce le sta in putere pentru a cerceta si evalua cazul de o maniera corecta, echilibrata si nepartinitoare, protejand Principiile privind Rolul Avocatilor si luand toate masurile necesare pentru a garanta ca niciun avocat nu va avea de suferit in mod nerezonabil, prin condamnari penale si inchisoare, fiind identificat, in cursul exercitiului atributiilor sale, cu proprii clienti sau cu pricinile clientilor sai.

Dreptul la aparare, un drept fundamental al civilizatiei juridice europene, este profund afectat atunci cand avocatii sunt acuzati si condamnati pentru simplul motiv ca au reprezentat persoane fizice pe care instantele de judecata sau alte autoritati le gasesc vinovate".



Comentarii

# Nicolae Clivet date 14 May 2021 10:52 +21

Ceea ce a u facut pana acum avocatii in general si in special personalitatile din avocatura pentru colegul lor Robert Rosu, este foarte putin. Pentru a avea parte de o rejudecare a cauzei domnul avocat Rosu are nevoie de sustinerea intregii bresle a avocaturii si nu numai, prin proteste extreme, de la intrarea in greva a tuturor avocatilor din Romania, de cel putin o zi, la toate cauuzele, pana la demonstratii in strada, pentru apararea profesiei de avocat. O intrebare pentru distinsii avocati parlamentari doamna Gorghiu, domnul Fenechiu s.a. ar face o zi de greva in Parlament, ar iesi in strada pentru a protesta impotriva abuzurilor puterii judecatoresti? . Locul detinutului ROSU ROBERT putea fi luat si poate fi luat in continuare de orice avocat din Romania oricand, daca se merge pe aceiasi logica de judecata de care a avut parte Riposta trebuie sa vina din Parlament pentru a legifera o cale extraordinara de atac speciala pt incalcarea CEDO si a Constitutiei.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva