5 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

TOT MAI DETESTATA – Magistratii se solidarizeaza cu avocatii impotriva ministresei Justitiei, Raluca Pruna. Presedinta AMR Gabriela Baltag: „Pentru un judecator, un avocat este la fel de important cum este procurorul. Nu este cu nimic mai deosebit procurorul decat avocatul... Doamna Pruna nu citeste Drept comparat... Probabil ar trebui sa ne intoarcem in trecut, fiindca avocatul avea mai multe garantii in perioada comunista... Nu e nicio superimunitate, nu e nimic peste lege”

Scris de: George TARATA | pdf | print

1 June 2016 17:12
Vizualizari: 46118

Premierul Romaniei Dacian Ciolos are obligatia sa o dea afara de urgenta din Guvern pe fosta asistenta a Monicai Macovei, traducatoarea Raluca Pruna, adusa de la Bruxelles si plasata in fruntea Ministerului Justitiei. Ar fi o decizie normala, credem noi, avand in vedere ca Raluca Pruna devine un personaj tot mai detestat si ca nu exista zi fara ca aceasta sa nu fie contestata de politicieni, avocati si judecatori. Reactiile negative la adresa ministresei s-au accentuat dupa declaratiile Ralucai Pruna in legatura cu asa-zisa „imunitate absoluta” de care ar urma sa se bucure avocatii din Romania, prin modificarile la Legea 51/1995 privind organizarea profesiei de avocat, „un lucru nemaintalnit in UE”.

Asa cum s-a putut observa, au existat critici vehemente din partea avocatilor din tara, inclusiv proteste de strada. Mai mult, magistratii din Romania s-au solidarizat cu avocatii in fata declaratiilor Ralucai Pruna si condamna declaratiile minsitresei care, in paralel cu atacurile la adresa avocatilor, ridica in slavi procurorii, in special pe cei din DNA. Dupa comunicatul de presa de la inceputul acestei saptamani al Asociatiei Magistratilor din Romania, in care se atragea atentia ca „asistam la promovarea de catre Ministerul Justitiei - sub conducerea doamnei ministru Pruna - a unei 'politici oligarhice'” si ca se doreste consolidarea „ideii de 'suspecti de drept' ai cetatenilor”, presedinta AMR, judecatoarea Gabriela Baltag (foto), si-a exprimat public sprijinul pentru avocati si a explicat ca nu exista nicio superimunitate in propunerile de modificare a Legii avocaturii, asa cum a sustinut fosta asistenta a Monicai Macovei.


Intr-o interventie telefonica la emisiunea „100 de minute” de la Antena 3, de marti 31 mai 2016, Gabriela Baltag a precizat ca exista riscul ca avocatii sa ajunga in situatia in care sa aiba mai putine garantii decat in perioada comunista si i-a transmis Ralucai Pruna ca propunerile de modificare a Legii avocaturii sunt cat se poate de normale. Totodata, presedinta AMR a tinut sa sublinieze ca pentru un judecator, un avocat este la fel de important ca procurorul, acesta din urma nefiind cu nimic mai deosebit decat avocatul.

Iata declaratia presedintei AMR, judecatoarea Gabriela Baltag:

Suntem surprinsi ca merge pe aceeasi nota, doamna ministru Pruna. De fapt poate ca n-ar fi trebuit sa fim surprinsi de ceea ce se intampla, avand in vedere antecedentele sale in materie de declaratii, dar observam ca intervine legislativ pe o categorie profesionala deosebita si de baza a acestei tari, avocatul. Daca nu mai avem nici apararea sigura in tara asta, probabil ca ar trebui sa ne intoarcem in trecut, fiindca avocatul avea mai multe garantii in perioada comunista. Doamna ministru Pruna, asa cum au observat invitatii dumneavoastra, nu citeste Drept comparat, am observat ca i-au dat o replica foarte buna distinsii domni avocati, astazi, face afirmatii ca am fi cumva o tara unica in materie de reglementare si dati-mi voie sa va spun ca nu e nimic nelalocul lui in ceea ce priveste propunerea formulata pe Legea avocatilor. Aceasta profesie si ea trebuie reformata si e foarte bine ca s-a inceput reformarea ei. Nu e nimic, nicio superimunitate, nu e nimic peste lege. Avocatul trebuie sa fie la fel ca preotul, nu e posibil ca un cetatean sa nu aiba siguranta cand merge la un avocat ca ceea ce discuta cu dumnealui ramane acolo.

Observam ca este la moda aceasta practica a denunturilor, ca nu se mai pot face altfel de anchete si adevarul nu mai poate iesi la iveala, din conceptia doamnei Pruna, decat pe baza de denunturi. Este un lucru foarte rusinos, doamna Pruna uita ca la 25 de ani reforma sistemului judiciar, de la Revolutie, s-a semnat anul trecut o carta interprofesionala a judecatorilor, procurorilor si avocatilor romani. Dati-mi voie sa va spun ca pentru un judecator, un avocat este la fel de important cum este procurorul. Nu este cu nimic mai deosebit procurorul decat avocatul”.

Foto: zch.ro

Comentarii

# Intrebare date 1 June 2016 19:47 -23

Oare cat de mult poti pune baza pe opinia avocatului ca fiind conforma cu adevarul cat timp e platit de parte...adicatelea  si avocatul victimei violului si avocatul violatorului spun adevarul?vaai...super independenta pt avicat...ma nene...e platit de client..minte pt el pana ingjeata apele....nu te poti baza pe el o iota

# Avocat date 2 June 2016 10:51 +4

Cred ca nu esti avocat. Dreptul la aparare, prezumtia de nevinovatie.......si daca esti destept, incearca sa vezi ce este dreptul, pentru ca se pare ca iti dai cu stangul in dreptul.

# Avocatul... date 1 June 2016 22:17 -14

...sa stea acolo unde i e locul...langa parte...un simplu angajat ca asta e pana la urma...sa consilieze partea...de importanta unei ocupatii iti dai seama in fctie de nr de persoane din breasla...pai ma nene ma la zeci de mii de avocati numai in Baroul Bucuresti la ce te astepti?la.performanta?pai sunt 6000 se procurori si judecatori in tara asta..la ce bun 200 000 de avocati?adica munca a 6000 de oameni ...e asistata de 200 000 de oameni..gasiti va ma nenene ma de munca

# Salvamar date 2 June 2016 06:07 +1

Cred ca nu esti avocat si nu stii care este munca avocatilor. Dreptulla aparare il are orice persoana inculpata, chiar si criminalii, ca de aia suntem stat democrat. Pana si comunistii recunosteau rolul avocatului in sistemul de justitie.Eu zic sa te mai interesezi de rolulavocatilor in SUA de exemplu, ca tot e partenerul nostru strategic. Tot in SUA, procurorii NU sunt magistrati, ci stau jos pe parchet, alaturi de avocati. Spre deosebire de cei 6000 de procurori si judecatori (eu cred ca sunt mai multi), cei 200.000 de avocati nu sunt platiti din banii STATULUI. In fondd si procurorii sunt AVOCATI, ai statului, dar tot avocati. E o prostie sa-i consideri magistrati ca si judecatorii. In Romania ei trebuie readusi pe PARCHET si transformati in ceea ce sunt de fapt - avocatii statului si NU magistrati.

# avocat traditional date 2 June 2016 07:29 -1

Bai,  intrebare-avocat,gaseste-ti ,ma nene,alte preocupari si lasa problemele avocatior in  seama lor.Asa le zici de parca ai fi un procuror scolit pe la INM,ca numai acolo se scot astfel de specimene ca tine.Vai,ce mi-ar placea sa dai de veun necaz. Oare la cine mergi,la procuror sau la avocat?

# eugen date 1 June 2016 23:13 +16

"Cu toata dragostea" cum ar zice un clasic in viata dar greu se mai misca avocatii  si judecatorii astia. Cat le-a trebuit sa se convinga ca au de a face cu o stalinisto- macovista cu accente soros-iste? Incet, foarte incet :(

# Ghita Bizonu' date 2 June 2016 07:37 +1

o intreabare ptr intrebare : cum se face ca azi in Romania cea din UE un minmstru al justitieie iisi permite aformatii care a r fi parut scandaloase in anul 1980? Nu n nu zic ca RSR era o tara liber5ala ci doar una in care se incerca ca macar bvberbgal sa nu fie stalinista

# marin,avocat Bota date 2 June 2016 08:12 -1

Este foarte  important  să  constaţi  că  vârfurile magistraţilor  au  sărit  în apărarea UNBR-ului  fără  acte de înfiinţare atunci  când se pune problema modificării legislaţiei  neacceptată de un ministru  cu vederi prooccidentale.Din această  situaţie  putem să ne dăm seama  ce  sprijin important  au aceşti avocaţi  şi ce pot  să facă  ei în această societate.Ei  sunt înfiinţaţi înainte de Cristos , după  părerea lor, şi  ei pot decide cine  este  avocat  şi cine  nu. Însă  ei   sunt  cei care  ,,colaborează”  cu magistraţii  şi decid  cine  are dreptate, după  cum am văzut din cazurile  DNA, care i-a pus  sub acuzare pe  unii dintre ei şi mai ales  din experienţa mea.De aceea este  explicabilă această atitudine de revoltă şi mai ales de anihilare a grupării Bota.Ei sunt organizaţia  Exi Pharma care poate  să facă orice faptă nelegală pentru  că sunt  apăraţi de cealaltă organizaţie a magistraţilor.Nu numai  că  ei  vor o protecţie  exclusivă(pe care  fie vorba între  noi au avut-o

# Marin,avocat Bota date 2 June 2016 08:14 -2

şi până acum cu mari beneficii financiare),dar   ei stabilesc  cine  este avocat, contrar  dispoziţiilor  constituţionale.Ei  sunt cei care  împreună  cu acel  grup de magistraţi atentează la drepturile  avocatilor  din UNBR condus  de Bota, o represiune,similară  cu cea  bolşevică, ce poate pune  în discuţie existenţa statului  român!Este atunci statul român  stat de drept  şi  stat  al UE? Până  nu se rezolvă această problemă, eu  mă simt  ca fiind în ţări unde  este  abolită democraţia, precum în Siria Irak  sau Afganistan!

# cetatean date 2 June 2016 08:37 0

Se observa, in ultimul timp, ca unii magistrati sunt solidarizati cu avocatii in cazurile de jefuire a cetatenilor pe baza ,,onorariului de succes''.Solidarizarea se face prin ,,cote'' din onorariul de succes jefuit de la cetatenii care au parte de un proces formal in care nu este rezolvata problema cetateanului dar ,,onorariul de succes'' trebuie executat silit.Sunt filiere mafiote in plina dezvoltare....

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 30.04.2024 – Judecatoare trimisa la control psihiatric

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva