17 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

TUDOREL I-A LINISTIT ELEGANT – Ministrul Justitiei i-a pus la punct pe pucistii din CSM: “Inteleg ca domnul Mateescu vrea sa repet ca sa inteleaga anumite nuante... Cei care nu s-au lamurit au ocazia sa se lamureasca... Stiu ca atentia o aveti distributiva, dar ma gandeam sa ma pot raporta eu la dumneavoastra ca presedinte al CSM... Imi e greu sa accept ca ati dat un aviz negativ, inclusiv pe propunerile dumneavoastra... Judecatorii si procurorii nu fac legea, ci o aplica”

Scris de: Bogdan GALCA | pdf | print

26 October 2017 15:11
Vizualizari: 14864

Ministrul Justitiei Tudorel Toader (foto 1 dreapta) i-a pus la punct joi, 26 octombrie 2017, pe pucistii din CSM care au avizat negativ proiectul de modificare a Legilor Justitiei, desi multe din propuneri fusesera facute de catre Consiliu. Si care venisera chititi sa il traga la raspundere pe Tudorel Toader.


Cu o ironie fina, Tudorel Toader i-a dat mat judecatorului Bogdan Mateescu, presedintei CSM Mariana Ghena (foto 1 a treia din stanga), judecatoarei Andreea Chis, dar nu numai, care au incercat sa-l puna in dificultate, fara insa sa aiba vreo sansa. Printre putinii care au scapat de “executia” lui Toader s-a numarat Procurorul General Augustin Lazar, si asta dintr-un motiv foarte simplu: Lazarica n-a scos un cuvant cat timp a vorbit ministrul Justitiei.
Programata la ora 10.00, sedinta Plenului CSM a inceput cu o intarziere de aproape 50 de minute, si asta pentru ca ministrul Justitiei le-a explicat membrilor CSM, fara ca discutiile sa fie transmise in direct, detalii despre proiectul privind modificarea Legilor Justitiei. Tudorel Toader a fost insa nevoit sa repete ceea ce spusese anterior, la insistentele presedintei CSM Mariana Ghena: “Imi adresati invitatia de a relua ceea ce v-am spus anterior in 30 de minute despre proiectul privind modificarea Legilor Justitiei. Consider ca era firesc sa nu ma pun in ipostaza de a repeta ceea ce am spus. As fi putut sa va vorbesc in aceeasi termeni si fara sa repet. Daca deschideam direct transmisia, direct va spuneam aceste lucruri. Inteleg ca va face placere sa repet, inteleg ca domnul Mateescu vrea sa repet ca sa inteleaga anumite nuante, motiv pentru care voi face o prezentare, dar de data asta mai scurta, si asta pentru ca si cei care nu s-au lamurit au ocazia sa se lamureasca”.
La nici doua minute dupa ce a inceput sa vorbeasca, ministrul s-a oprit, si asta pentru ca judecatoarea Ghena avea alte preocupari decat sa il asculte: Stiu ca atentia o aveti distributiva, dar ma gandeam sa ma pot raporta eu la dumneavoastra ca presedinte al CSM” . Scena s-a repetat peste nici 10 minute, iar Tudorel Toader a “intepat-o” ironic, din nou, pe sefa CSM: Sa asculte si doamna presdinta". Vicepresedintele CSM Cristian Ban a sarit in apararea colegei sale: "Are atentia distributiva”. Tudorel Toader a replicat: Multumesc, dar nici chiar asa.

Sefa CSM a inteles si a binevoit sa-l asculte pe ministrul Justitiei, care a inceput sa explice pe intelesul tuturor cum sta treaba cu proiectul care se afla in dezbatere in comisia speciala din Parlament, precizand ca nu se va discuta in ceea ce priveste numirea sefilor de parchete pana nu se va primi raspunsul Comisiei de la Venetia: ”Varianta optimista este aceea de a primi avizul in luna decembrie sau peste alte trei luni de zile. In acest context, stiti din spatiul public, conducerea coalitiei de guvernare a decis ca sa nu se astepte vreo cateva luni de zile pana la demarea procedurii de legiferare si proiectul sa fie asumat de un grup de parlamentari, nu stiu cati si nu stiu de unde, oricum cu siguranta din coalitia majoritara. In baza hotararii Parlamentului, este infiintata acea comisie speciala si am fost invitat la acea comisie pentru a prezenta proiectul de lege, comisie care sa vada daca si-l insuseste ca initiativa parlamentara si sa-i dea drumul mai departe in procedura de legiferare. Eu am prezentat ieri in fata comisiei acest proiect. A fost o prezentare destul de cuprinzatoare, avand in vedere ca am vorbit 50 de minute. Am prezentat si draftul de solicitare a avizului de la Comisia de la Venetia. Comisia a considerat faptul ca isi insuseste acel proiect, il preia ca initiativa parlamentara (...) Eu nu puteam, dupa tehnica legislativa, sa predau eu proiectul de lege comisiei, pentru ca eu ma raportez la Guvern, dar comisia putea sa-mi solicite, ceea ce a si facut, prezentarea proiectului si sa vada daca si-l insuseste ca initiativa legislativa. Consider ca membrii comisiei au considerat util, necesar, oportun sa-si insuseasca proiectul de lege, dovada faptul ca l-au afisat pe site-ul comisiei a Camerei Deputatilor”.

Judecatoarea Mariana Ghena a avut si ea o curiozitate: “Domnule ministru, care ar fi pasii de urmat in opinia dumneavoastra. Ar trebui exprimat un aviz la acest proiect din partea CSM?”. Raspunsul ministrului Justitiei a venit rapid, dar nu a fost cel la care spera sefa CSM: Dumneavoastra, ca presedinte al CSM, nu cred ca trebuie sa ma intrebati pe mine ce parere am. Ca ministru al Justitiei nu emit pareri, ci imi fac treaba. Intrebarea dumneavoastra primeste pareri de la comisia parlamentara si nu pareri de la mine”.

Incercari disperate

Si judecatoarea Andreea Chis, unul din membrii CSM care au dat aviz negativ, a incercat sa-l puna in dificultate pe Tudorel Toader, spunandu-i ca a aflat, si "de pe net", ca magistratii din Italia nu prea sunt multumiti de modul de functionare a Inspectiei Judiciare de acolo. Toader i-a taiat elanul: Nici in Italia, judecatorii si procurorii nu fac legea, ci o aplica”.

Urmatorul la rand, judecatorul Bogdan Mateescu, cel cu vocea afectata: “Aflu de la domnul ministru ca a initiat un proiect de lege. Dar Ministerul Justitiei nu e initiator. Nu stim daca proiectul e insusit. Si de catre cine”. Iar ministrul Justitiei i-a explicat. Sau mai bine zis, i-a reamintit ca ceea ce spunea Bogdan Mateescu ca nu intelege explicase cu 30 de minute inainte: Stim cu totii ca MJ nu e initiator. N-am uitat in 30 de minute ceea ce am spus. Un proiect de lege se afla in lucru la minister, iar un grup de parlamentari si-l insusesc, aici ne aflam noi”.

Si cum fusese asaltat de o multime de intrebari, Tudorel Toader a tinut sa-i puna si el una sefei CSM. O intrebare foarte legitima, insa Mariana Ghena s-a eschivat.

Iata dialogul dintre cei doi:

"Tudorel Toader: Proiectul contine foarte multe propuneri dintre cele pe care CSM le-a formulat. De aceea, imi e greu sa accept ca ati dat un aviz negativ, inclusiv pe propunerile dumneavoastra. Doamna Ghena, ce ati fi facut in locul meu, sau poate veti deveni ministrul Justitiei....
Mariana Ghena: Niciodata.

Tudorel Toader: Nu ziceti nu, nu stiati nici ca veti fi presedintele CSM. Intrebarea este urmatoarea: sunteti ministrul Justitiei, primiti de la CSM un aviz negativ pe un proiect de lege initiat de tine care are multe propuneri facute de CSM. Daca primeati avizul negativ, retineati propunerile CSM sau le respingeati? Eu am retinut propunerile CSM.

Mariana Ghena: Nu pot sa va raspund, pentru ca nu sunt ministrul Justitiei
".




Comentarii

# Sergiu date 26 October 2017 15:17 +7

Lumea s-a cam saturat de toți și de cei din sistem dar și de  mincinoșii din politica . Au avut timp sa demonstreze ce pot. Nu prea se vede nimic. De ce nu dau o GRATIERE pt toti cei 12 ani de abuzuri si nedreptati si o AMNISTIE pt toți cei care aduc dovezi și dezvăluiri despre toate abuzurile și nedreptățile comise după revolutie,fie ei și implicați în aceste nedreptăți? În felul acesta totul s-ar grăbi iar adevărul ar ieși la suprafață și  am avea și noi un adevărat început democratic! Problema e ca nu se vrea o schimbare totala,ci doar o varuire, ba cu  avize internaționale...  Ce e porcăria asta cu avizele? Pai e ca și cum ai cere voie vecinului sa te culci cu soția în pat. :eek: :zzz

# unul din lumea cea mare date 26 October 2017 15:39 +21

ptr tudorel si tudose//daca tot v/ati apucat la lupta cu cei mai mari infractori ai romaniei(csm/ul)macar taiati/le si fondurile pe care csmeaua le consuma pentru chiria cu sediul din str plevnei 141b.tudorele si tutose nu este suficient loc in CASA POPORULUI???TRUDORELE SI TUDOSE ,AVETI IDEE CITE MILIOANE DE EURO SE CONSUMA ANUAL PENTRU CHIRIA SEDIULUI CSM???? sint multe milioane (cca 5 milioane de euro)care se cheltuiesc cu acesti INFRACTORI.tudorele si tudose,cum ar arata penitenciarele daca 5 milioane de euro anual s/ar baga pentru conditii umane in penitenciare?cum ar arata un tribunal renovat cu 5 milioane?cita economie s/ar face cu paza csm/ului daca s/ar muta in casa poporului?cita economie s/ar face cu energia(lumina si caldura).stiu sint unii care vor invoca ,, cit ar costa mutarea,,...oricum o sa fie mai ieftina de 5 milioane de eu

# VASRAL date 26 October 2017 20:47 +3

ideia este ca aceste institutii sunt consumatoare de bani multi si eficienta...nexam! Aud acuma ca au si 2% din salariu brut diurna zilnica...bai, dar cu ce guri mananca astia de la CSM? Sa  li se dea abonamente la o cantina sociala si se rezolva cu diurna...

# Iulian date 26 October 2017 16:55 +5

Ahaaaa, deci se poate domnule ministru. Se poate sa fiti si ministru, se poate sa fiti si profesor cu nescolitii csm-ului si nu numai! Se poate si trebuie deoarece unora le trebuie scheme si explicatii suplimentare sa inteleaga. Se dau inteligenti, dar emana diletantism si rea vointa cat Casa poporului crezand ca detinerea unei functii echivaleaza sau este proportionala cu circumvolutiunile de pe creier. Cum or fi ajuns acolo nici ei nu stiu! Daca ii duci la gara, ca tot este aproape, nici in tren nu stiu sa se urce!

# Agamel date 26 October 2017 17:53 +8

Bine ați zis, Domnule Ministru! Procurorii si Judecătorii nu fac legea,ci trebuie să o aplice. Ei pot doar să propună și nu să impuna. Au fost întrebați si au dat aviz negativ în bloc, acum ce mai vor? Să aștepte promulgarea legilor de către cei abilități prin Constituție să o facă și să treacă la aplicarea lor așa cum vor fi votate de legiuitor, deoarece aceasta este menirea lor: să aplice si nu sa facă legea.

# Maimutoi. date 26 October 2017 18:53 +5

In locul tau Tudorel, eu n-as sta la discutii cu cei din CSM. Conform art 133 din CR, rolul CSM este ca garant al indepedentei justitiei, insa oare CSM cum raspunde la abuzurile magistratilor ce au cauzat nedreptati catre justitiabili? CSM-ul este doar un SINDICAT ce le tine partea magistratilor. Cum CSM este garantul indepedentei justitiei, nu se vede deloc ca justitia din Romania este indepedenta, ci una abuziva. Ca SINDICAT al magistratilor CSM trebuie sa raspunda pentru abuzurile savarsite de catre magistrati, ei sa raspunda in fata unor oameni simpli care formeaza din completul Curtii cu Jurati.

# santinela date 27 October 2017 08:43 +2

Domnule ministru faceti bine ca repetati fiindca unii ca Mateescu sint mai grei de cap in CSM si pina invata trece mut timp !Acusica vom scapa de leprele astea din CSM,apare legea si colegii lor ii vor revoca imediat !

# gogu date 27 October 2017 10:42 0

Donule ministru. Dupa cum am observat judecatorul Mateescu intelege greu si uita repede.Asa ca oricat o sa - i explicati tot nu o sa inteleaga.

# ?????? date 30 October 2017 19:22 0

În calitatea sa și de apărător al interesului general, considerați că Ministerul Public are și atribuția de a semnala și iniția acțiuni, pe căile legale, chiar și împotriva  "abaterilor legislative" de la Constituție , principii, norme, cutume,  practici ca izvor de lege, tratate internationale ,directive, reguli ale instituțiilor internaționale ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 16.05.2024 – Schimbare de strategie la DNA

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva