29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

UMILINTA IA SFARSIT – Avocatii nu vor mai fi deposedati de telefoane, tablete si laptopuri la intrarea in parchet. PICCJ a recunoscut: “Masura este disproportionata fata de scopul urmarit – asigurarea unui echilibru intre respectarea caracterului nepublic al urmaririi penale si protectia informatiilor clasificate si a celor confidentiale, pe de o parte, si buna desfasurare a profesiei de avocat pe de alta parte”. Recent, avocatul Antonie Popescu a reclamat Senatului tratamentul discriminatoriu

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

17 December 2018 15:46
Vizualizari: 8271

Nu a ramas fara ecou revolta avocatului Antonie Popescu (foto), din Baroul Bucuresti, care a aratat cum sunt umiliti aparatorii la intrarea in parchete, fiindu-le retinute dispozitivele electronice de comunicare (telefoane, tablete, laptopuri etc.), pe motiv ca – vezi, Doamne – utilizarea lor in incinta parchetelor ar incalca caracterul nepublic al urmaririi penale. De altfel, Lumea Justitiei a relatat demersul lui Antonie Popescu de a aduce acest abuz in atentia Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea coruptiei si petitii din Senatul Romaniei (click aici pentru a citi).


PICCJ a anuntat vineri, 14 decembrie 2018, ca Procurorul General Augustin Lazar si presedintele UNBR Gheorghe Florea au convenit ca acest tratament discriminatoriu trebuie sa inceteze, in cazul in care procurorul de caz nu are motive justificate sa limiteze dreptul avocatilor de a-si folosi telefoanele mobile in interiorul unitatilor de parchet. Limitarea se va putea face cu acordul conducatorului parchetului respectiv, precizeaza comunicatul Ministerului Public.

De altfel, Lazar a tinut sa dea un exemplu chiar din institutia pe care o conduce, modificand cadrul intern privind accesul si circulatia in sediu si luand masuri ca practica sa se generalizeze la toate parchetele din tara.

Cu toate acestea, comunicatul omite sa faca vorbire despre alta problema sensibila ridicata de Antonie Popescu: faptul ca tratamentul discriminatoriu aplicat avocatilor se bazeaza pe un asa-zis ordin al lui Gabriel Oprea de pe vremea cand era ministru de Interne, fara insa ca vreun politist sau vreun jandarm sa poata indica in mod clar acel act normativ. Poate ca acest aspect va fi lamurit de catre comisia senatoriala sesizata in legatura cu problema amintita.

Redam comunicatul complet al Parchetului General:

In cursul zilei de 14 decembrie 2018, la sediul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in cadrul dialogului interprofesional si al conlucrarii loiale institutionale, domnul procuror general Augustin Lazar a avut o intalnire de lucru cu domnii Gheorghe Florea, presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania si Ion Dragne, decan al Baroului Bucuresti. La intalnire a participat si doamna Laura Oprean, prim adjunct al procurorului general precum si alti procurori din cadrul conducerii P.I.C.C.J..

Discutiile au avut ca punct de plecare Rezolutia Congresului Avocatilor din 21 aprilie 2018, fiind abordata problema interdictiei aplicate avocatilor de a intra in unele unitati de parchet cu dispozitive electronice, in special telefoane mobile, dispozitive care , in prezent, raman in custodie la intrarea in sediu.

In urma analizei cadrului legal si a tuturor argumentelor invocate, s-a apreciat ca masura interzicerii de principiu a accesului avocatilor cu telefoane mobile si alte dispozitive electronice (laptop, tableta s.a.), este disproportionata fata de scopul urmarit – asigurarea unui echilibru intre respectarea caracterului nepublic al urmaririi penale si protectia informatiilor clasificate si a celor confidentiale, pe de o parte, si buna desfasurare a profesiei de avocat pe de alta parte.

O abordare unitara care sa inlature inconvenientele aplicarii acestei masuri o reprezinta consacrarea, prin norme interne, a regulii ca accesul avocatilor cu astfel de dispozitive sa fie permis in toate cazurile in care procurorul nu are motive justificate sa limiteze acest drept, in concret. Limitarea se va putea face cu acordul conducatorului parchetului.

In acest sens, la nivelul P.I.C.C.J. s-a modificat cadrul intern privind accesul si circulatia in sediu si s-au luat masuri in vederea aplicarii corespunzatoare si la celelalte structuri/unitati de parchet.

Totodata, in cadrul intalnirii s-a propus ca, in interesul indeplinirii rolului profesiilor de procuror si avocat, sa se desfasoare intalniri lunare intre reprezentantii institutionali desemnati ai celor doua profesii, pentru schimb de informatii necesare identificarii si implementarii masurilor de imbunatatire a cooperarii interprofesionale”.

Comentarii

# DODI date 17 December 2018 16:01 +8

Felicitări avocatului POPESCU (nume generic pentru cetățeanul român).

# VASILE date 17 December 2018 21:02 +2

CATA VREME PROCURORII AU CONTRACTE CU INPPA SI PREDAU CURSURI, CATA VREME AVOCATII SUNT SANTAJATI SI MOMITI CU FRAZA : "DACA VENITI LA CUTARE LANSARE DE CARTE SAU CUTARE PRELEGERE A PROCURORULUI PROF UNIV DR, ... VETI BENEFICIA DE XXX PUNCTE", NU REZOLVATI NIMIC CU TELEFOANELE ... MAI ALES IN CONTEXTUL PROGRESULUI STIINTIFIC, AL TEHNICI DE BRUIERE, STERGERE SI ASCULTARE

# Nicolae Clivet date 18 December 2018 09:43 0

"Testul cu tava" la DNA. O intamplare dn 2011. Pe la sfarsitul anului 2011, pentru a ma testa daca mai raspund cerintelor postului, domnisoara Emilia Dobrescu, a fost pusa de domnul Ionita Vasile, sa-mi ceara sa-i aduc mancare de la bufet, cu tava. Acum imi dau seama ca a fost un test, deoarece trebia sa urc, de la subsol, la etajul II, cu tava in mana. Atunci, la cerinta domnisoarei EMA " A SPUS DOMNUL IONITA SA TE DUCI LA BUFET SA-MI CUMPERI DE MANCARE" Eu I-am raspuns: DUTE-N PU...LA MEA SI-TI CUMPARA, CE EU SUNT VALETUL TAU?" Probabil, daca veneam cu tava de mancare, platita de mine, nu ajungeam sa fiu cercetat disciplinar.

# alina date 17 December 2018 16:53 +3

Cum adica de la caz la caz? Adica in CE CAZ s-ar putea considera ca un avocat nu ar avea voie cu telefonul/tableta etc?!?!?! Doamne apara si pazeste!!!

# un mizantrop date 17 December 2018 17:30 +1

"Avocatii nu vor mai fi umiliti", bine, atunci...Dar clientii lor? Cand vor milita avocatii pentru tratament corect al clientilor, pentru demnitate, pentru inregistrarea tuturor actelor de ancheta, ca niciun procuror sau politist sa nu-si mai permita umilirea si abuzarea unui om, indiferent cat de vinovat ar fi el? Si poate, incurajat de sucesul repurtat, domnul Antonie Popescu ar cere "brevetarea" unei boli "de instanta", adica un soi de sindrom de imunodeficienta dobandit de tararea oamenilor prin "culoarele" justitiei autohtone, pentru ca sunt, deja, mult prea multe cazuri de oameni buni-zdraveni pana la prima citare, apoi imbolnaviti grav, de cauze necunoscute, ei si familiile lor, pentru ca stresul chiar face victime si o comparatie cu "cazuistica" din alte tari ar fi in interesul stiintei....Intrebati doctorii (o clasa profesionala mult "indragita" de procurori...)!

# basicuta date 18 December 2018 09:39 0

Felicitari maestrului Popescu, sa vedem cum o sa mai ameninte procurorul pe cel anchetat, stind ca avocatul are un mijloc de inregistrare la el!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva