29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

WERNER NU DA DOI BANI PE CCR – Avocatul Adrian Toni Neacsu il desfiinteaza pe presedintele Klaus Iohannis, care refuza cu incapatanare sa numeasca ministrii interimari propusi de premierul Viorica Dancila: „Presedintele a incalcat Decizia Curtii Constitutionale nr. 1.559 din 2009 prin care s-a stabilit ca interimarii nu sunt numiti prin intermediul Parlamentului, ci direct de catre presedinte... Sesizarea Guvernului pe conflictul juridic de natura constitutionala va fi admisa de pe scaun de CCR”

Scris de: V.B. | pdf | print

13 September 2019 15:12
Vizualizari: 5048

Presedintele Klaus Iohannis (foto) pur si simplu calca in picioare o decizie a Curtii Constitutionale a Romaniei, prin refuzul indarjit de a numi ministrii interimari propusi de catre premierul Viorica Dancila dupa retragerea ALDE de la guvernare.


Acuzatia a fost formulata de catre avocatul Adrian Toni Neacsu joi, 12 septembrie 2019. Fostul judecator si membru CSM ii atrage atentia lui Klaus Iohannis ca problema a fost demult transata de CCR, prin Decizia nr. 1559 din anul 2009 (disponibila aici).

Amintim ca premierul Viorica Dancila i-a propus presedintelui Klaus Iohannis numirea mai multor ministri interimari la portofoliile lasate libere prin retragerea ALDE de la Guvernare. Este vorba despre Mediu (unde Dancila a propus-o pe Gratiela Gavrilescu, cea care a condus ministerul si pana acum, din partea ALDE), Energie (unde propunerea il vizeaza pe deputatul ALDE Ion Cupa) si Relatia cu Parlamentul (deputatul Stefan Baisanu, tot de la ALDE). De asemenea, Dancila a anuntat propunerile pentru ministerele conduse in prezent de interimari. Ne referim la Dan Chirila pentru Ministerul de Interne si Camelia Gavrila pentru Ministerul Educatiei. Totodata, Dan Matei a fost propus ca vicepremier pe probleme economice.

La randul lui, Iohannis si-a motivat refuzul prin aceea ca noul guvern ar trebui sa treaca prin votul parlamentar, intrucat i s-a schimbat structura politica, prin retragerea ALDE.

Lovindu-se de refuzul primului om in stat, prim-ministrul Dancila a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei cu un conflict juridic de natura constitutionala. CCR a stabilit data de 18 septembrie 2019 drept termen pentru discutarea sesizarii.

In acest context, Toni Neacsu subliniaza ca presedintele ar avea dreptate sa refuze numai daca ar fi vorba despre numirea unor ministri titulari. Or, in cazul de fata, discutia se poarta strict in jurul unor interimate. Pe cale de consecinta, maestrul Neacsu apreciaza ca „sesizarea Guvernului pe conflictul juridic de natura constitutionala va fi admisa de pe scaun de CCR”.

Prezentam postarea de pe Facebook a avocatului Adrian Toni Neacsu:

PSD-ul si Guvernul sustin ca Presedintele a incalcat flagrant Constitutia refuzand numirea ministrilor interimari.

Presedintele si opozitia sustin ca remanierea in situatia schimbarii compozitiei politice a Guvernului nu se poate face decat prin Parlament.

Rabinic, si unii si altii au dreptate.

Presedintele Romaniei nu poate refuza numirea interimarilor nici macar in situatia schimbarii structurii sau compozitiei politice a Guvernului. In aceasta situatie ministrii plini nu pot fi numiti decat ulterior obtinerii unei hotarari a Parlamentului, daca suntem intr-adevar in situatia iesirii unui partid politic de la guvernare, dar cei interimari trebuie numiti direct de presedinte.

Presedintele a incalcat, nu stiu daca in cunostinta de cauza, Decizia Curtii Constitutionale nr. 1.559 din 18 noiembrie 2009 prin care s-a stabilit extrem de clar ca interimarii nu sunt numiti prin intermediul Parlamentului, ci direct de catre presedinte, pentru ca nu li se aplica art. 85 alin. 3 din Constitutie, ci art 107 din Constitutie.

E motivul pentru care sustin ca sesizarea Guvernului pe conflictul juridic de natura constitutionala va fi admisa de pe scaun de CCR (desi am avut surpriza sa vad ca in sesizarea scrisa aceasta decizie nu este invocata).

'Curtea retine ca dispozitiile art. 85 alin. (3) din Constitutie nu sunt aplicabile in cazul desemnarii ministrilor interimari, ci numai in cazul numirii de noi membri ai Guvernului. Aceasta concluzie rezulta atat din interpretarea literala a textelor constitutionale de referinta [art. 85 din Constitutie se refera la numirea Guvernului, pe cand art. 107 alin. (3) si (4) din Constitutie se refera la desemnarea altor membri ai Guvernului ca ministri interimari], cat si din interpretarea sistematica a dispozitiilor constitutionale cuprinse in art. 85 - Numirea Guvernului, art. 103 - Investitura, art. 104 - Juramantul de credinta, art. 106 - Incetarea functiei de membru al Guvernului, art. 107 - Primul-ministru si art. 109 - Raspunderea membrilor Guvernului.

Numirea ministrilor in caz de remaniere guvernamentala reprezinta o institutie constitutionala distincta, cu o reglementare constitutionala distincta de aceea a desemnarii ministrilor interimari.

Intrucat desemnarea ministrilor interimari, reglementata de dispozitiile art. 107 din Constitutie, nu presupune exercitarea competentei Parlamentului la care face referire art. 85 alin. (3) din Legea fundamentala, nu se poate sustine incalcarea de catre Presedintele Romaniei a acestei competente sau a "procedurii prealabile" impuse de acelasi text constitutional'”.

Comentarii

# BeBEE Presedintele si Constitutia versus Baba si Mitraliera date 13 September 2019 19:15 +17

Paralele pentru prejudiciile provocate prin afectarea activitatii Guvernului Romaniei le plateste... Baba sau Cetatenii Romaniei !? Cum votati asa o sa aveti ! Sa nu spuneti ca nu va meritati Ghinionu' ! Si reamintiti-va ca Tariceanu a fost premier in guvernul sustinut de PNL si PDL... nu se stie nici azi cat teren s-a retrocedat in Romania si nici cat s-a despagubit...!? Supect cum s-a rasucit... sau a fost rasucit...!?

# Pintea date 13 September 2019 19:20 +25

Ce Constituție dom”le? Si ce CCR? Ia sa codificati toate incălcările de lege ale ăstuia si faceti un manual, ca sa aiba dupa ce sa se ghideze urmatorii 5 ani. Ca el e sigur: mai sta un mandat. Are soft de la STS, diaspora e ametita de betia votului prin corespondenta - trei zile si acum vor si prelungirea inscrierilor, adica au numai facilitati, sant cetateni de rang inalt! Ati vazut prosti mai mari ca noi? Pai noi, ăștelalții, sa nu ne mai ducem la vot, ca tot cine vrea STS câștigă! Ba ne mai inregistrează si prin laptop-urile alea! Apropos, 112 banuiesc ca nu va mai functiona o perioada din moment ce STS e ocupat cu frauda?

# Baran Gheorghe date 16 September 2019 08:35 +10

In poza asta, Werner, seamana cu Dinca de la Caracal.

# Prostanis trebuie schimbat urgent ! date 16 September 2019 18:38 +5

E clar ca nu da 2 bani pe Constitutie , dar nici pe romani si nici pe tara ; din-contra , ii lasa pe strainezi sa ne secatuiasca de bogatiile naturale , sa ne ia resursele , sa scoata din tara castigul fara a plati taxe, sa ne puna rau cu rusii , etc. :o

# Un prăpădit |Soros acest Iohannis date 16 September 2019 23:15 +1

Un prăpădit |Soros acest Iohannis. A avut norocul, ca alți prăpădiți rezist, că parlamentarii PSD și ALDE sînt în majoritate agricultori, inculți și proști , altfel Parlamentul trebuia să-l zboare demult din funcție pe plăvanul ăsta plin de disare penale.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva