20 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

BAMBILICI CU PENSIILE MAGISTRATILOR – Soarta judecatorilor si procurorilor romani care ies din sistem, dezbatutata la nivel international. Asociatia Magistratilor din Romania: "Scaderea drastica a pensiilor magistratilor nu poate constitui moneda electorala si contravine principiilor europene privind statutul judecatorilor". Asociatia Europeana a Judecatorilor intervine: "Reducerea pensiilor magistratilor in Romania incalca principiile enuntate in documentele internationale"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

25 September 2019 13:19
Vizualizari: 5631

Problema pensiilor de serviciu ale magistratilor romani ajunge peste hotare. Zilele trecute in Kazakhstan s-a desfasurat cea de-a 62-a Reuniune anuala a Uniunii Internationale a Judecatorilor, ocazie cu care magistratii din toata lumea au luat cunostinta despre proiectul de lege referitor la scaderea drastica a pensiilor magistratilor, dar si despre intentiile unor politicieni care anunta ca odata ajunsi la guvernare, vor taia drastic pensiile judecatorilor si procurorilor romani. Prezente de reuniune din partea Romaniei au fost presedinta Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), judecatoarea Andreea Ciuca (foto dreapta), dar si presedinta de onoare a AMR, judecatoarea Viorica Costiniu (foto stanga), prilej cu care le-au pus in vedere judecatorilor straini care este situatia pensiilor magistratilor, dar si cum aceste au ajuns sa reprezinte "moneda electorala" pentru politicieni.


In acest sens, AMR a subliniat ca pensia de serviciu nu reprezinta un privilegiu al magistratilor, ci o compensatie partiala pentru inconvenientele ce rezulta din rigoarea statutului special caruia trebuie sa i se supuna magistratii, carora le sunt interzise activitati ce pot genera venituri suplimentare. Din acest motiv, a subliniat AMR, cu sustinerea celorlalte asociatii prezente la Reuniune, pensia de serviciu reprezinta modalitatea prin care magistratilor le poate fi asigurata o situatie materiala capabila sa asigure "un nivel de viata cat mai apropiat de cel avut in timpul activitatii".

Presedintele Asociatiei Europene a Judecatorilor ii solicita Vioricai Dancila sa tina cont de drepturile magistratilor

In sprijinul argumentelor si a situatiei in care se regasesc magistratii romani a venit si Asociatia Europeana a Judecatorilor (EAJ), prin presedintele José Igreja Matos. In acest sens, presedintele EAJ a transmis presedintelui Senatului, Teodor Melescanu, presedintelui Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, si primului ministru Viorica Dancila, o scrisoare pe care Lumea Justitiei o prezinta in cuprinsul articolului, in care i-a informat cu privire la continutul Cartei Universale privind Statutul Judecatorilor, Cartei Europeane privind Statutul Judecatorilor, si a altor rezolutii care statueaza ca judecatorii au dreptul la o pensie in conformitate cu categoria profesionala din care fac parte, ca pensia trebuie sa fie apropiata nivelului indemnizatiilor incasate de magistrat in exercitiul functiei, dar si ca institutiile statului au obligatia acordarii de garantii judecatorilor ca vor asigura o remuneratie rezonabila cu nivelul lor de remunerare din trecut (facsimil).

Fata de aceasta situatie, presedintele Asociatiei Europene a Judecatorilor si-a exprimat in cuprinsul scrisorii ingrijorarea fata de intentiile politicului, despre care afirma ca "incalca principiile enuntate in documentele internationale mentionate, al caror obiectiv este de a stabili standarde europene comune pentru independenta sistemului judiciar".


Publicam in continuare comunicatul transmis Lumea Justitiei de Asociatia Magistratilor din Romania:

"Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), membra a Asociatiei Europene a Judecatorilor (EAJ) si a Uniunii Internationale a Judecatorilor (UIM-IAJ) din anul 1994, a participat, prin presedintele interimar, jud. Andreea Ciuca si presedintele de onoare, doamna Viorica Costiniu, la lucrarile celei de-a 62-a Reuniuni anuale a Uniunii Internationale a Judecatorilor care s-a desfasurat in perioada 15 – 20 septembrie in Astana, Kazakhstan.

In agenda Reuniunii, la care au participat asociatii ale magistratilor din Europa, America de Nord, America de Sud, Asia, Africa, Australia, a fost inclusa si conferinta internationala cu tema „Calitatea si eficienta justitiei: tendinte si bune practici”, precum si dezbateri in cadrul celor patru comisii de studii, pe marginea unor chestionare vizand tehnologiile IT si administrarea justitiei, managementul instantelor – din perspectiva accesului la justitie, prin raportare la cheltuielile de judecata, relatia dintre justitie si mass-media, hartuirea la locul de munca.

De asemenea, au avut loc reuniuni ale celor patru asociatii regionale ce formeaza UIM-IAJ, dintre care cea mai mare este Asociatia Europeana a Judecatorilor (EAJ). Astfel cum AMR a subliniat deja, in mod public, legatura cu EAJ este importanta, prin raportare la modalitatea deschisa, dar ferma in care EAJ abordeaza problemele, analizeaza aspectele ce ii sunt aduse la cunostinta si intelege sa sprijine asociatiile membre in apararea statutului judecatorilor, in promovarea si respectarea independentei judecatorului. Participarea Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR) la Reuniunea de la Astana are si semnificatia confirmarii dialogului pe care asociatia il intretine, potrivit scopului inscris in art. 5 din Statut, pentru reprezentarea intereselor magistratilor in raporturile cu celelalte subiecte de drept pe plan intern si international.

Independenta justitiei, independenta judecatorului a fost, si de aceasta data, elementul de bolta care a sustinut dezbaterile si a fundamentat concluziile.

Anterior Reuniunii din Astana, AMR a transmis Asociatiei Europeane a Judecatorilor (EAJ) observatii asupra celor doua rapoarte adoptate de GRECO la cea de-a 82-a Reuniune Plenara, cuprinzand atat chestiuni legate de metodologie si sursele de informare utilizate de experti, cat si analiza punctuala a continutului celor doua rapoarte, in chestiuni ce privesc sistemului judiciar sau statutul judecatorilor si al procurorilor.

Totodata, AMR a trimis Asociatiei Europene a Judecatorilor (EAJ) o scrisoare deschisa prin care a adus critici concrete si argumentate proiectului de lege referitor la scaderea drastica a pensiilor magistratilor. AMR a facut trimitere la documente interne si internationale ce consacra principiul independentei justitiei ce include si independenta financiara, invocand, printre altele, chiar art. 8.1. din Carta Universala privind Statutul Judecatorilor, adoptata de UIM-IAJ in anul 1999 si actualizata in anul 2017, prevedere potrivit careia judecatorii trebuie sa primeasca o renumeratie suficienta pentru a le asigura independenta economica si, prin aceasta, demnitatea, impartialitatea si independenta. Remuneratia judecatorilor nu trebuie sa depinda de rezultatele muncii acestora ori de performantele lor si nu trebuie sa fie redusa pe perioada activitatii.

In cadrul punctului de pe ordinea de zi privind situatia asociatiilor membre, AMR a adus argumente privind incalcarea principiului independentei judecatorului - astfel cum este prevazut in documentele expres mentionate in Scrisoarea deschisa nr. 175/2019 pe care a trimis-o catre EAJ -, principiu unanim acceptat de asociatiile membre ale EAJ, carora li se aplica Statutul de mai sus. Totodata, AMR a accentuat faptul ca pensia de serviciu nu reprezinta un privilegiu, ci este justificata in mod obiectiv, constituind o compensatie partiala pentru inconvenientele ce rezulta din rigoarea statutului special caruia trebuie sa i se supuna magistratii, fiindu-le interzise activitati ce le-ar putea aduce venituri suplimentare, care sa le asigure posibilitatea efectiva de a-si crea o situatie materiala de natura sa le ofere dupa pensionare mentinerea unui nivel de viata cat mai apropiat de cel avut in timpul activitatii. Aceste aspecte au fost subliniate in mod repetat in jurisprudenta Curtii Constitutionale. De asemenea, AMR a evidentiat faptul ca scaderea drastica a pensiilor magistratilor, prin instituirea unei taxe suplimentare, nu poate constitui moneda electorala si contravine principiilor europene privind statutul judecatorilor.

Ca urmare a votului dat in unanimitate de asociatiile membre prezente, Presedintele Asociatiei Europene a Judecatorilor (EAJ), domnul José Igreja Matos, a transmis un punct de vedere catre Presedintele Senatului, Presedintele Camerei Deputatilor, Primul Ministru, in cuprinsul caruia a facut trimitere expresa la Carta Universala privind Statutul Judecatorilor, la Carta Europeana privind Statutul Judecatorilor, la Magna Carta a Judecatorilor, adoptata de Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni, la Recomandarea 2010/12 a Consiliului Europei. Domnul Presedinte a relevat si ca, in trecut, Asociatia Europeana a Judecatorilor a afirmat deja ca o cauza generala de ingrijorare este situatia judecatorilor dupa pensionare. Adesea, se sustine ca judecatorii dupa pensionare ar trebui tratati in acelasi mod ca toti ceilalti cetateni dintr-o anumita tara. Acest argument neglijeaza aspectul important ca o garantie a unui viitor sigur din punct de vedere financiar la pensionare va fi un stimulent puternic pentru independenta in perioada de activitate a unui judecator.

Prin urmare, EAJ si-a exprimat profunda ingrijorare pentru faptul ca reducerea pensiilor magistratilor in Romania incalca principiile enuntate in documentele internationale mentionate, al caror obiectiv este de a stabili standarde europene comune pentru independenta sistemului judiciar.

jud. dr. Andreea Ciuca

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR)"

Comentarii

# DODI date 25 September 2019 14:31 +11

Dacă magistrații s-ar fi zbătut tot atât de tare pentru: - eliminarea protocoalelor, - eliminarea SRI din câmpul tactic, - demascarea magistraților acoperiți, - eliminarea dosarelor politice și a sentințelor dictate politic, - evitarea sentințelor vădit ilegale (promovarea profesională a slujirii sau acoperirea plagiatului dcotoratului aceleiași precupețe), etc, atunci ar fi fost credibili și nimeni nu ar fi avut prea mult de comentat vizavi de pensiile nesimțirte și salarii aidoma. Așa este deranjant că magistrații iau atitudine doar atunci când sunt atinși la pungă...

# Gurrra magistratilor ! date 25 September 2019 18:00 -2

prin crize si recesiuni, toata lumea trece la fel; nu diferentiat! Am scris !

# cazacu date 26 September 2019 08:26 +2

Societatea civila ce a facut in concret pentru a contribui a reformarea sistemului judiciar ?

# sile date 25 September 2019 14:57 +6

De ce doamnele ,foste magistrat, nu au cerut sa se facă o comparație intre salariile si pensiile magistraților din Romania in raport cu salariul mediu din țară şi aceleaşi date din celelalte țări din UE.

# zzzz date 25 September 2019 15:08 +3

Se impune o sesizare a ÎCCJ către CCR având ca obiect control legislativ înainte de promulgare. Ce va spune CCR, dacă memrii acestei instanţe vor fi întrebaţi dacă sunt de acord cu diminuarea cu 60-75% a propriilor pensii? Iniţiativa legislativă de impozitare a pensiilor nu pare a fi decât a cacealma electorală.

# zzzz date 25 September 2019 15:17 +1

Se impune o sesizare a ÎCCJ către CCR având ca obiect control legislativ înainte de promulgare. Ce va spune CCR, dacă membrii acestei instanţe vor fi întrebaţi dacă sunt de acord cu diminuarea cu 60-75% a propriilor pensii? Iniţiativa legislativă de impozitare a pensiilor nu pare a fi decât a cacealma electorală.

# AndreiV date 25 September 2019 16:07 +10

Curatenie generala,competenta profesionala si numai dupa aceea pretentii.Nu credeti ca asa ar trebui procedat?E sectorul in care intervin doar cei care sustin politia politica,dau sentinte la comanda, exclusiv politica si apara exclusiv interesele firmelor straine in detrimentul celor romanesti,iar cei care ar trebui sa apere independenta justitiei vorbesc vorbe,fac declaratii corecte,dar nu intreprind nimic pentru a elimina din sistem magistratii corupti,sau cei care actioneaza si dau sentinta la comanda politica interna si externa.In aceste conditii,mai ai baza morala pentru pretentii?

# cazacu date 26 September 2019 08:28 +3

De acord! Dar incepem cu pensiile?

# marcel date 25 September 2019 18:59 +1

Gargara de doi bani. Unica solutie etica si onesta este anularea tuturor pensiilor speciale, de serviciu, etc care nu au la baza doar principiul contributivitatii!

# obiectiva din IRan date 25 September 2019 21:49 +3

daca sesizeaza CCR, CCR nu are cum sa se dezica de alte decizii, respectiv, LEGISLATIVUL ARE DREPTUL DE A LUA TOATE MASURILE LEGISLATIVE, iar EXECUTIVUL are toate drepturile privind masurile EXECUTIVE.....IMPOZITAREA PENSIEI este o masura executiva, care se aplica TUTUROR IN ACEEASI MASURA....dar, faptul ca pensiilor acestor PUNGASI DE STAT ...magistrati pe magistrale albastre....SUNT ENORME SI BIZAR DE ABERANTE, cu vacante judecatoresti cu tot, normal ca se SIMTE impozitarea mai mult decat la aia cu pensii minuscule...prin urmare, daca executivul are nevoie de ajutor ii pot da eu cateva decizii CCR cu care sa se apere.... :P :P

# Pintea date 25 September 2019 22:02 +6

”pensia de serviciu nu reprezinta un privilegiu al magistratilor, ci o compensatie partiala pentru inconvenientele ce rezulta din rigoarea statutului special caruia trebuie sa i se supuna magistratii carora le sunt interzise activitati ce pot genera venituri suplimentare”? Ce e asta? O compensatie partiala, pt ca ei nu pot sa isi faca un SRL? Dar ce alte categorii profesionale pot avea venituri suplimentare din alte activitati? La pensie pot.. Dar ei fac bani si din conferinte, din articole, din șpăgi, din refugiul in avocatură, etc. Dar ce, este o uzanta in RO ca toate profesiile au si un SRL si uite tocmai magistratilor le este interzis? Dar un ministru are voie? Ce salariu si ce pensie are? Dar un preot nu e stresat? Un miner in ce conditii speciale lucreaza? Dar un avocat care lucreaza in aceleasi conditii cu un jude? Iar UE sa mai taca, pt ca in strainatate judecatorii nu sant slaviti ca la noi, ba din contra, sant egali cu ceilalti. La noi, numai slava si ode!

# nae girimea date 26 September 2019 06:18 0

Dom'le, sa le mentina pensiile dar sa impoziteze progresiv toate veniturile tuturor salariatilor/penionarilor ( si chiar si multinationalelor )

# cazacu date 27 September 2019 07:59 0

Foarte corect!

# anemona date 26 September 2019 08:16 0

Lumea juridica europeana si internationala ,prin reprezentantii sai ,avizati profesional,reactioneaza la presiunile si aberatiile politicienilor din Romania care,cu o constanta demna de o cauza mai buna,vor ,cu orice pret,distrugerea statutului magistratilor din diverse considerente partizane! Felicitari celor doua doamne judecator,reprezentante ale Asociatilei Magistratilor din Romania,judecatori de mare valoare profesionala si umana!

# Rusu Gheorghe date 26 September 2019 10:00 +1

Ceea ce vor sa faca parlamentarii (din tot spectrul politic) este o mare mizerie juridica. Este neconstitutional, pe de-o parte. Pe de alta parte sunt de acord si chiar le propun niste modificari cel putin de bun simt: - schimbarea stagiului de vechime in justitie(pt pensie integrala) la 30 de ani nu la 25 de ani( azi daca se intra in cariera de magistrat la 25 de ani la 50 de ani poti iesi la pensie); -iesirea la pensie trebuie corelara cu varsta de pensionare (spre exemplu 60 de ani cu penalizare si 65 de ani varsta normala de pensionare); -modul de calcul al pensiilor magistratilor trebuie sa nu mai permita aditionarea altor venituri in luna anterioara cererii de pensionare(ca in cazul proc.Balasescu care este dat exemplu de "nesimtire"dar normele legale au permis acest cuantum); -de fapt legea pensiilor magistratilor (ca in cazul pensiilor militare) nu ar mai trebui sa permita ca , cuantumului pensiei sa depaseasca cuantumul salariului din functia din care se pensioneaza ;

# anemona date 27 September 2019 07:47 0

Foarte corect comentariul!

# justitiarul date 26 September 2019 18:13 +1

De ce nu spuneau asta şi în motivarea hotărârilor când au fost tăiate pensiile grefierilor ? majoritatea acţiunilor lor fiind respinse?  tocmai de ei, care lucrează cu grefierii şi le cunosc foarte bine activitatea. 

# anemona date 27 September 2019 07:50 -1

Pentru ca s-a judecat conform legii si deciziei Curtii Constitutionale!

# Vlad date 27 September 2019 13:26 -1

Nu inteleg discutia numai pe impozitarea progresiva a pensiilor...De ce nu , o impozitare progresiva pt toate veniturile,inclusiv salariile..E mult mai echitabil si nediscriminatoriu..Asa pare corecta masura impozitarii progresive..Altfel,pare..intr-adevar,electorala..treaba aia spusa de politicienii putrezi de bogati ca..ei vor binele saracilor...

# Ghita Bizonu' date 27 September 2019 15:22 0

tare nene tare asta! tare uituri cunt unii ! mai tineti minte cum au ajusn alpensii si salrii demente ? "luând în considerare faptul că atât judecătorii, cât și procurorii care nu au beneficiat de sporul de 40% pentru judecarea și urmărirea penală a infracțiunilor de corupție, criminalitate organizată și terorism au acționat în judecată Ministerul Justiției, iar efortul bugetar pentru punerea în executare a hotărârilor judecătorești prin care s-au admis cererile acestora este de circa 4 ori mai mare decât cel rezultat din aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, ținând seama de Hotărârea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării nr. 185 din 22 iulie 2005, prin care s-a constatat existența unei discriminări directe între judecătorii și procurorii care beneficiază de sporul de 40% și cei care nu beneficiază de acest spor, recomandând Ministerului Justiției inițierea unor modificări în sensul eliminării acestei inegalități,"

# lulu date 30 September 2019 07:53 0

Tocmai am vazut aseara la Silviu Manastire emisiunea cu Orlandogate cu numirile pe care asta le-a facut pin minister si diverse institutii cu neamuri,amante s.a,si cu activitatea lui clocotitoare in calitate de ministru de Finante! Un astfel de specimen hotaraste soarta cetatenilor romani si taie pensiile magistratilor si altora din spirit de echitate! Poate,tot din spirit de echitate isi explica si averea imensa pe care o are in calitate de bugetar!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva