16 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MAREA DIVERSIUNE – Asociatiile magistratilor prezinta cifrele manipularii: “Din suma de aproximativ 9 miliarde de lei alocata in 2018 pentru pensiile speciale, 8 miliarde au fost alocate pensiilor militare... De pensia militara beneficiaza: 83.076 de persoane din MAI; 75.000 persoane din MApN; 9.400 persoane din SRI... In iunie 2019 erau 3.800 pensionari judecatori si procurori, pensiile de serviciu ale magistratilor si personalului auxiliar reprezentand doar 3%”

Scris de: George TARATA | pdf | print

29 January 2020 11:38
Vizualizari: 6388

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO), Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) si Asociatia Procurorilor din Romania (APR) prezinta cifrele care demonstreaza ca intreaga discutie despre pensiile de serviciu ale magistratilor a fost in realitate o mare diversiune. Si ca nu judecatorii, procurorii si personalul auxiliar din instante sunt cei mai numerosi beneficiari ai unor asemenea pensii.


 

Intr-un comunicat de presa remis Lumea Justitiei miercuri, 29 ianuarie 2020, si semnat de presedinta AMR Andreea Ciuca (foto a doua din dreapta), presedinta AJADO Florica Roman (foto a doua din stanga), presedinta UNJR Dana Girbovan (foto stanga) si presedinta APR Elena Iordache (foto dreapta), cele patru asociatii dezvaluie ca pensiile de serviciu ale magistratilor si ale personalului auxiliar, cunoscute si sub denumirea de “pensii speciale”, reprezinta doar 3% din totalul pensiilor de serviciu. In acest sens, AMR, AJADO, UNJR si APR arata ca, in 2018, din cele aproximativ 9 miliarde de lei alocate pentru pensiile speciale, 8 miliarde s-au dus catre pensionarii miltari. De pensia militara au beneficiat circa 83.000 de fosti angajati MAI, 75.000 de fosti angajati MApN si 9.400 de fosti angajati ai SRI.

In schimb, in ceea ce priveste magistratii, in iunie 2019 erau inregistrati 3.800 de pensionari judecatori si procurori, la care se adauga 1.789 de pensionari proveniti din randul personalului auxiliar de specialitate din justitie.

 

Iata comunicatul AMR, AJADO, UNJR si APR:


Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), organizatie neguvernamentala, apolitica, nationala si profesionala a judecatorilor si procurorilor, declarata 'de utilitate publica' prin Hotararea Guvernului nr. 530/21 mai 2008 - cu sediul in municipiul Bucuresti, B-dul Regina Elisabeta nr. 53, sector 5, e-mail amr@asociatia-magistratilor.ro -, reprezentata legal de judecator dr. Andreea Ciuca, in calitate de presedinte interimar,


Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO), organizatie neguvernamentala, apolitica si profesionala a judecatorilor, cu sediul in municipiul Oradea, str. Bradului, nr.1, e-mail, contact@ajado.ro, reprezentata legal de judecator Florica Roman, in calitate de presedinte,


Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR), cu sediul in cu sediul in Oradea, Parcul Traian nr.10, judetul Bihor, e-mail office@unjr.ro, reprezentata prin judecator Dana Girbovan, in calitate de presedinte,


Asociatia Procurorilor din Romania (APR), organizatie neguvernamentala, apolitica, nationala si profesionala a procurorilor, cu sediul in municipiul Bucuresti, Bd. Libertatii nr. 12-14, e-mail apr@mpublic.ro, reprezentata legala de procuror Elena Iordache, in calitate de presedinte,


transmit urmatorul comunicat de presa:


Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO), Asociatia Procurorilor din Romania (APR) si Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) au luat act de convocarea judecatorilor supremi, ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in Sectiile Unite, azi, 29 ianuarie 2020, pentru a vota daca se impune sesizarea Curtii Constitutionale referitor la legea de abrogare a pensiilor de serviciu ale magistratilor.

AMR, AJADO, APR, UNJR sustin acest demers necesar al judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie si isi exprima convingerea ca Sectiile Unite vor avea in vedere cel putin urmatoarele argumente ce tin de statutul magistratului intr-un stat democratic:

1. Independenta justitiei este o valoare fundamentala a statului de drept, nefiind un privilegiu al magistratului, ci un drept al cetatenilor de a beneficia de garantiile unui stat in care nimeni nu este mai presus de lege.

Independenta justitiei constituie o conditie prealabila apararii statului de drept si garantarii fundamentale a unui proces echitabil.

Tratatele internationale la care Romania a aderat consacra independenta justitiei si obliga guvernele, precum si celelate institutii ale statului sa respecte independenta corpului de magistrati, stabilind, totodata, ca este datoria fiecarui stat membru sa asigure resursele adecvate, inclusiv resursele financiare, pentru a permite ca judecatorii si procurorii sa isi indeplineasca atributiile in mod corespunzator, independenta financiara a acestora fiind inerenta independentei lor functionale.

2. Legea adoptata ieri de Parlament exclude de la abrogare pensiile militare, adica pensiile de care beneficieaza cei care au fost incadrati in Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Roman de Informatii, Administratia Nationala a Penitenciarelor. Din datele statistice publice rezulta ca din suma de aproximativ 9 miliarde de lei alocata in 2018 pentru pensiile speciale, 8 miliarde au fost alocate pensiilor militare.

De asemenea, din datele publicate de presa, rezulta ca de pensia militara beneficiaza:

- 83.076 de persoane din MAI;

- aprox.75.000 persoane din MApN;

- aprox. 9.400 persoane din SRI.

In ceea ce priveste pensiile din justitie, subliniem ca in luna iunie 2019 erau 3.800 pensionari judecatori si procurori si 1.789 pensionari - personal auxiliar de specialitate din justitie, pensiile de serviciu ale magistratilor si personalului auxiliar reprezentand doar 3% din beneficiarii pensiilor subventionate, in parte, de stat.

Prin urmare, expunerea de motive adusa proiectului de lege, in favoarea eliminarii pensiei de serviciu a magistratilor si personalului auxiliar, este lipsita de orice argumente economice si financiare credibile, in conditiile in care, astfel cum rezulta in mod clar din statistici, nu pensiile de serviciu ale magistratilor si personalului auxiliar sunt cele care 'greveaza' bugetul tarii.

3. Eliminarea pensiei de serviciu a judecatorilor si procurorilor, concomitent cu mentinerea pensiilor militare de serviciu va conduce la situatia aberanta si inacceptabila ca un politist judiciar sa aiba pensie subventionata de stat, iar procurorul, care are competenta de a-i supraveghea activitatea, si judecatorul, care este in varful ierarhiei sistemului judiciar, sa aiba pensie mai mica, fara nicio subventie de la stat.

De asemenea, personalul auxiliar de specialitate din parchete si instante, implicat in activitatea de judecata, in conformitate cu dispozitiile legale si regulamentare, nu va mai beneficia de pensie de serviciu, in timp ce politistul judiciar va avea astfel de pensie.

La fel, personalul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, structura in cadrul Ministerului Justitiei, continua sa beneficieze de pensii de serviciu. Asa fiind, judecatorul care supravegheaza si controleaza asigurarea legalitatii in executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate la penitenciar nu va avea pensie de serviciu, dar personalul penitenciarului va beneficia de aceasta pensie; procurorii care instrumenteaza cauze penale si judecatorii care solutioneaza cauze penale nu vor avea pensie de serviciu, in timp ce personalul penitenciarelor care asigura escortele va avea o astfel de pensie.

Jandarmii care asigura paza bunurilor instantelor si parchetelor vor avea pensie de serviciu, in timp ce magistratilor care infaptuiesc actul de justitie nu li se va recunoaste acest drept.

AMR, AJADO, APR, UNJR nu au sustinut niciodata abrogarea pensiilor de serviciu ale militarilor, ci au subliniat ca, in contextul normal al mentinerii acestor pensii, devine anormala si inadmisibila intr-un stat de drept situatia care se creeaza pentru magistrati si personalul auxiliar de specialitate din justitie. Aceasta cu atat mai mult cu cat, in Amendamentele admise la proiectul de lege (a se vedea Raportul din 18.12.2019), se arata, la 'motivare', ca 'Este necesara mentinerea pensiilor militare de stat, avand in vedere restrictiile impuse de lege pe perioada activitatii', in timp ce la magistrati si la personalul auxiliar nici macar nu se aminteste de restrictii, interdictii, incompatibilitati.

4. AMR, AJADO, APR, UNJR solicita, totodata, ferm, Avocatului Poporului ca, in temeiul art. 1 alin. 1 din Legea nr. 35/1997, care prevede ca institutia Avocatul Poporului are drept scop apararea drepturilor si libertatilor persoanelor fizice in raporturile acestora cu autoritatile publice, sa isi exercite atributiile de sesizare a Curtii Constitutionale, prevazute de art. 15 lit. h din lege, solicitand Curtii Constitutionale sa constate neconstitutionalitatea legii de abrogare a pensiilor de serviciu ale magistratilor si personalului auxiliar, adoptata de Parlamentul Romaniei in data de 28.01.2020.

Solicitarea este fundamentata pe faptul ca apararea drepturilor si libertatilor cetatenilor in raport cu autoritatile publice, cu statul, nu poate fi facuta decat de catre magistrati independenti, al caror statut de independenta este asigurat inclusiv prin garantii materiale, de siguranta a veniturilor, atat in perioada in care sunt in functie, cat si dupa pensionare, astfel cum a punctat in mod clar Asociatia Internationala a Judecatorilor si Asociatia Europeana a Judecatorilor.

In acest context, aratam ca vom sesiza organismele internationale, dat fiind ca in rapoartele/opiniile lor cu privire la Romania au insistat asupra respectarii independentei justitiei, iar legea adoptata ieri constituie o dovada a incalcarii acestei independente.

In final, AMR, AJADO, APR, UNJR reitereaza ca indemnizatiile si pensiile pe care statul trebuie sa le garanteze magistratilor si personalului auxiliar de specialitate le impune acestora o responsabilitate proportionala. Cum am sustinut public, in mod repetat, judecatorii si procurorii care au abuzat de functie in exercitiul atributiilor lor trebuie sa raspunda in fata legii, egal cu orice cetatean”.

Comentarii

# escu date 29 January 2020 12:46 +4

Agitația este de pomană. Parlamentari numai mimează tăierea acestor pensii. Ei știu foarte bine că există deja o decizie a CCR în această privință, însă insistă pentru a arunca praf în ochi lumii, făcând joc de glezne pentru a prosti alegătorii, și de o parte și de alta. Legea va fi declarată neconstituțională, Johannis nu o va promulga, pozând, astfel, în marele apărător al magistraților.

# imun/teanu date 29 January 2020 13:30 0

De acord cu domniile lor, si DIVERSIUNE. Dar!, cate ALTE in justitie diversiuni nu le vad? * Intai ca... "magistrati"! Care judecatorii si sunt. De ce EI lasa si procurorii INTRUSI. Care DOAR instrumente justitiei ("scule"), real avocati, aparatori intereselor statului. De ce pe podium judecatorilor si nu, ca la toti (americani, franceji, engleji / "model" nostru) la nivel avocatilor avocati. Cu si privilrgii "normale", si nu mai cu mot. [ Nu curaj, de frica prizon? ] * Aceeasi, idem, cauza. In instante diferite diferite (pe invers) sentinte. * Aceeasi instanta, pe cauza idem tot pe invers sentinte /cum ordin? * Nu si ca la medici, ei pe Hypocrate, tot juramant? Cand CPC dispune "judecatorii au indatorirea (obligati!) cercetarii pe orice cale aflarii adevarului...". Sa fie el "relativ"?, doar prin eludare de probe? /ceea ce, neaos, si "fals judiciar". Sa nu se stie, cui si vrea sa stie, numai vazand? Omul, cel de pe strada!, el vazand (pe si pielea lui!), incredede cui!

# Pintea date 29 January 2020 15:49 +1

Ceea ce prezentati acum este o mani******re! Magistratii reprezinta in realitate un procent de 40%, militarii au si ei pensii mari, dar nu atat de mari, iar corpul diplomatic are pensii foarte mici. Si mai si contribuie. Când vor iesi la pensie, peste vreo 20 ani, la implinirea varstei standard de pensionare, d-nele din poza vor avea pensii mari, pt ca salariile cresc pana in anul 2045. Doar daca nu vor sa se pensioneze anul acesta. Dreptul la pensie nu il ia nimeni, numai cuantumul acesta obraznic se diminueaza, trebuie sa devina mai smerit, in acord cu tara saracă in care traim. Si daca pensiile raman la nivelul de acum iar peste cativa ani RO nu mai poate sa le plateasca? Nu taie nimeni salariile, se face numai o ajustare a unor pensii care tind sa devina impovaratoare, pentru ca s-au acordat si majorat necontrolat la o anumita categorie profesionala care se considera mai presus de orice! Fara magistrati se poate trai, chiar foarte bine, dar fara doctori,fara profesori, etc.cum facem?

# Ioan date 29 January 2020 15:59 +4

Mani******re fac dumnealor !Va poftesc pe care doriti sa faceti un calcul matematic simplu - in sensul ca: impartiti 8 miliarde la cca.170.000 de militari si obtineti p pensie medie anuala de cca .48000lei/lunar 4000 lei . Apoi impartiti 1 miliarde de lei la cca,5600 de persoan si obtineti o pensie medie anuala 180000lei/15000lei lunar ! Sa mergem cu acelasi calcul elementar si procentual - in sensul ca din totalul de 9 miliarde - 1 miliarde reprezinta cca.11% si nu 3%,cum cu vorbe goale ca in instante vor sa ne amageasca !Daca mai facem un calcul procentual - cca,5600 de persoane reprezinta aprox 3.4% din totalul de cca.175600 persoane numarate de dansii !Dupa cum va puteti da seama - acesta reprezinta singura cifra - relativ exacta - din minciunile insirate de dumnealor ! Deci ce vor ei - sa lasam pe cei cca 175600 de militari far o pensie medie de 4000le/luna - dupa o viata de privatiuni si restrictii - pentru a le asigura dumnealor o pensie medie lunara de cca.15.000 lei/luna !!!

# VOX date 29 January 2020 22:13 -1

Romania NU ARE W.C-uri decente la SCOLI , dar da "PENSII SPECIALE" la tot felul de OFITERASI , de la BUGETUL de STAT!...RUSINE demagogilor politici!.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.04.2024 – Inalta Curte a mai ars o data judecatorii din CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva