10 ANI INCHISOARE PENTRU ACTIUNI ANTIROMANESTI – Senatoarea Diana Iovanovici-Sosoaca a depus proiectul Legii de prevenire si combatere a antiromanismului, ce pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 10 ani denigrarea Romaniei si a romanilor: „Tot mai multe actiuni sunt indreptate contra poporului roman, limbii romane, Romaniei. Am ajuns s-avem pareri depreciative la adresa noastra ca popor, desi istoria ne arata ca ar trebui sa fim unii dintre cei mai mandri din lume” (Documente)

Scris de: Valentin BUSUIOC

29.07.2021 14:19
Vizualizari: 24928

Vor fi pasibili de inchisoare de la 3 luni la 10 ani toti cei care se vor deda la actiuni pentru defaimarea Romaniei, a poporului roman si a limbii romane. Asta daca va intra in vigoare proiectul de lege depus la Parlament miercuri, 28 iulie 2021, de catre senatoarea Diana Iovanovici-Sosoaca (foto).In expunerea de motive, Sosoaca argumenteaza ca este necesar sa li se puna capat deceniilor in care propagandisti antinationali (din zona politica, sociala, culturala etc.) le-au inoculat romanilor ca trebuie sa le fie rusine de originea, limba si obiceiurile lor, chiar daca istoria dovedeste contrariul. Iar la fel cum exista legi care combat antisemitismul si antitiganismul, tot asa este nevoie de o lege care sa combata antiromanismul.

Expunerea de motive – anexata integral la sfarsitul articolului – este ampla, de peste 20 de pagini, cea mai mare parte fiind ocupata de citate din diversi ganditori romani din secolele XIX-XX (Bogdan Petriceicu Hasdeu, Mircea Eliade), dar si contemporani (presedintele Academiei Romane, Ioan Aurel Pop; publicistul Miron Manega, proprietarul site-ului conservator Certitudinea.ro; preotul secui Attila Nagy, botezat ortodox in 2018).


Noi va vom prezenta doar partea din expunerea de motive care ii apartine Dianei Sosoaca:


Prezenta initiativa legislativa se impune a fi adoptata avand in vedere discriminarile si jignirile la care sunt supusi romanii atat in strainatate, cat si pe plan national, atat de catre strainii care ne viziteaza, cat, mai ales, de minoritati sau chiar de catre romani lipsiti de orice norma de civilizatie si respect la adresa Romaniei si a cetatenilor romani.

Evident ca aceste comportamente se datoreaza si lipsei de educatie scolara, inculturii, lipsei unei pregatiri scolare adecvate, patriotice, care a dus atat la neacordarea importantei lectiilor de limba romana, dar si de istorie, culminand cu propuneri de comasare a istoriei cu geografia, lipsa impunerii reale a unei obligativitati a cunoasterii limbii romane de catre cetatenii Romaniei, fiind mai importante lectiile de limba materna a minoritatilor, ceea ce a dus la prapastii etnice si afectarea unor regiuni in care minoritatile refuza sa invete limba romana, evident neputandu-se nici macar angaja din cauza acestei deficiente majore.

Din cauza actiunilor antiromanesti ale politicului, am ajuns sa apreciem mai mult strainii si sa ne marginalizam cetatenii, sa acordam credibilitate si intaietate strainilor, ducand in derizoriu tot ceea ce inseamna cultura si istoria, identitatea si ancestralitatea romanilor, acestia fiind considerati inferiori ca rasa si cetateni europeni, chiar cetateni de mana a doua atat de straini, cat si de unii conationali. Si nu de ieri, de azi.

In contextul adoptarii Legii antisemitismului nr. 157/2018 si a Legii antitiganismului nr. 2/2021, este inacceptabil sa nu adoptam o lege a antiromanismului, cand din ce in ce mai multe actiuni sunt indreptate impotriva poporului roman, limbii romane, Romaniei, ajungand sa avem pareri depreciative la adresa noastra ca popor, desi istoria ne arata ca ar trebui sa fim unii dintre cei mai mandri din lume, asa cum am aratat in prezenta expunere de motive”.


Redam si textul proiectului de lege (vezi facsimil):


Lege privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea antiromanismului

Art. 1 - Prezenta lege are ca scop stabilirea unor masuri pentru prevenirea si combaterea antiromanismului.

Art. 2 - In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatorul inteles:

a) prin antiromanism/antiromanesc/antiromaneste se intelege atat perceptia referitoare la romani si Romania, exprimata ca ura impotriva acestora, cat si manifestarile verbale sau fizice, motivate de ura impotriva romanilor, a istoriei, a identitatii, a proprietatilor acestora, a sarbatorilor acestora si a Romaniei, impotriva institutiilor publice si organizatiilor neguvernamentale, a liderilor comunitatilor romanesti sau a lacasurilor de cult, a traditiilor si a limbii romane;

b) prin organizatie cu caracter antiromanesc se intelege orice grup format din 3 sau mai multe persoane, care isi desfasoara activitatea temporar sau permanent, in scopul promovarii ideilor, conceptiilor sau doctrinelor antiromanesti. In aceasta categorie pot fi incluse organizatiile cu sau fara personalitate juridica, partidele si miscarile politice, asociatiile si fundatiile, societatile reglementate de Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si orice alte persoane juridice care intra sub incidenta prezentei legi;

c) prin simboluri antiromanesti se intelege: drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum si orice alte asemenea insemne, care transmit idei, conceptii sau doctrine care promoveaza antiromanismul;

d) prin materiale de propaganda antiromaneasca se intelege: imagini, mesaje text, continut audiovideo, precum si orice alte asemenea reprezentari, care transmit idei, conceptii sau doctrine care promoveaza antiromanismul.

Art. 3 - Fapta persoanei de a promova, in public, in orice mod, idei, conceptii sau doctrine antiromanesti constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani si interzicerea unor drepturi.

Art. 4 - Distribuirea sau punerea la dispozitia publicului, prin orice mijloace, de stiri si informatii, materiale antiromanesti constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 5 ani si interzicerea unor drepturi.

Art. 5 - (1) Confectionarea, vanzarea, raspandirea, precum si detinerea in vederea raspandirii de simboluri antiromanesti constituie infractiune si se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani si interzicerea unor drepturi.

2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si utilizarea in public a simbolurilor antiromanesti.

(3) Nu constituie infractiune fapta prevazuta la alin. (1) sau (2), daca este savarsita in interesul artei sau stiintei, cercetarii ori educatiei sau in scopul dezbaterii unor aspecte de interes public.

Art. 6 - (1) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi initierea sau constituirea unei organizatii cu caracter antiromanesc, precum si aderarea sau sprijinirea, sub orice forma, a unui astfel de grup.

(2) Daca faptele prevazute la alin. (1) au fost urmate de savarsirea unei alte infractiuni, se aplica regulile privind concursul de infractiuni.

(3) Nu se pedepsesc persoanele care au comis faptele prevazute la alin. (1), daca denunta autoritatilor existenta organizatiei inainte ca aceasta sa fi fost descoperita si sa se fi inceput savarsirea vreuneia dintre infractiunile care intra in scopul grupului.

(4) Daca persoana care a savarsit una dintre faptele prevazute la alin. (1) si (2) inlesneste, in cursul urmaririi penale, aflarea adevarului si tragerea la raspundere penala a unuia sau mai multor membri ai unui grup infractional organizat, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumatate”.

 * Cititi aici intreaga expunere de motive

Comentarii

# Daciana date 29 July 2021 16:04 +177

Yes, cum ar zice prefacutul partener strategic . De multa vreme asteptam o lege ca aceasta ! Cred ca Vadim ar inchina un pahar . Excelent ! S-a lasat mult asteptata dar a venit . Sa vedem dupa ce zic hunii de la UDMR , dupe ce ei s-au protejat deja prin legea nr. 157/2018 .

# Sandu date 29 July 2021 16:05 +129

Felicitari Diana Sosoaca ! Bravo ! Asa da !!!

# Marius date 29 July 2021 16:07 +103

Sa vedem votul cocalarilor de la PNL , #cacat aka USR+ precum si patriotilor de la UDMR ... Jos palaria pentru doamna avocat senator Diana !

# Cuie Moldea date 29 July 2021 16:09 +131

SRI , hai la vot ! :-) Sau nu sunteti platiit de la bugetul acestei tari ?

# Geo date 29 July 2021 16:13 +84

Doamna senator doar sa ne informati care nu a fost de acord cu acesta lege !!! E cazul sa iesim in piata ! Nu se mai poate constinua asa , am ajuns o colonie , noi platind gras servicii care se presupune ca lucreaza in acest sens ( si pe urma ies la pensii nesimtite pe la 45 de ani, desigur). :eek:

# Decebal date 29 July 2021 17:33 +79

Beton ! Bravo Sosoaca ! Plavane , acum sa te vad numai ca retrimiti legea sa vezi unde te retrimit eu !

# Temistocle date 29 July 2021 17:35 +67

Bravo Diana ! Hai cu egalarea fratilor caci ne trensforma astia in colonie si ar fi pacat totusi pentru copii si nepotii dvs !

# ursuleanu date 29 July 2021 18:44 -334

Prima care este prin fapte ,ărin urlete antiromaneasca este Sososaca/Ivanovici, daca nu mai are acces la oamneii simpli care au inteles cu ce se ocupa Sososaca , acum face”ligi”.Haideti sa fim seriosi, mahalagismul nu poate fi cuprin in lege, iar faptele de sorginte stalisnit/nazsta savarsite de politrucii DIN TARA, INCLUSIV DE SWOSOSACA SE PEDEPSESC LA UN TRIBUNAL INTERNATIONAL. .

# panduru date 29 July 2021 18:49 -334

Prima care defaimeaza Romania si-ii insulta pe romani cu apare4itiile ei de mahala politruca,cu urlete ce terorizeaza este chiar Sosoaca, o politruca care a ajuns in parlament prin impartirea in Diaspora a voturilor cu USR.

# Lucian Duta date 29 July 2021 19:54 +72

Practic pilitica antinationala reprezinta sursa tuturor nelegiurilor ultimilor 30 de ani, a tradarilor fata de popor si implicit a lipsei de respect fata de avutia naționala. Daca aceasta propunere legislativa va trece, ma intreb, retoric: cât timp va fi necesar procurorilor pentru a proba acuzatiile ce pot fi aduse conducerii Romaniei datorita persistentei ramanerii in UE, dupa publicarea legii in Monitorul Oficial, ...????

# Marin date 29 July 2021 20:42 +100

@panduru Rapandule de la # care sunteti ! Ati distrus frumusete de tara cu binecuvantarea serviciilor parazite pe buget! Jigodiile se pregatesc s-o "scoata" pe Diana din joc ca pe Vadim . Nu mai merge javrelor !

# Bastos date 29 July 2021 20:53 +99

@ dihoreanu care se da urs Auzi fraiere , Diana Iovanovici-Sosoaca e mai romanca decat tot neamul tau de ostrogoti . Mahalagism e la Cotroceni, unde se duc ambasatorii strategici sau nu, sa li se faca spalaturi cu limba umeda aplavanului. :eek:

# Ion date 29 July 2021 20:55 +104

Jos palaria doamna senator Diana Sosoaca ! Abia astept sa ies la revolutie , ca nu se mai poate cu astia, prea ca la tara ;-) prea multe restrictii !

# Dacia date 29 July 2021 21:07 +126

Senator Sosoaca,Bravooo!Mare om,mare caracter sunteti,aveti o darzenie demn de remarcat in aplauzele tuturor romanilor!Sa ne traiti,ca ne trebuiti,doamna senator!

# Chiparosul date 29 July 2021 21:13 +102

Diana Sosoaca presedinte !!!

# Cornel date 29 July 2021 21:19 +86

Nu faceti galagie,tot asa ati vorbit si de Vadim Tudor Iar an final totu a fost adevarat,doamna Diana nu mimte nu fura nu vinde tara,va dersnjeaza ca spune adevarul,sa stiti ca adevarul doare.

# UDMR hai la vot, aratati ca sunteti buni cetateni romani ! date 29 July 2021 23:31 +55

Acum se va vedea cum sta treaba , caci Diana a pus punctul pe j ;-) O sa vie si cu legea raspunderii magistratiilor cu obligativitatea corporatiilor sa plateasca taxele , etc . Numai chestii misto !

# Cata date 30 July 2021 02:03 +34

Daca nu va avea cine sa-l promoveze la vot, acest proiect de lege va ramane in sertare ; sunt foarte multi "iubitori de tara "prin parlament care nu vor vrea sa auda de aceasta lege, motivati la maximum de sponsorii din afara tarii, ai partenerilor nostrii desigur! Trebuie urmarit traseul acestui proiect de lege si introdus de urgenta pe ordinea de zi in comisii si la vot altfel , ramane doar un proiect,.....Pana nu avem aceasta lege publicata in Monitorul Oficial, din pacate, nu avem de ce sa ne bucuram!

# Jos palaria date 30 July 2021 13:45 +54

De urmarit traseul acestui proiect de lege pentru a intelege toate javrele alogene cu gura stramba ce inseamna Romania.Diana Iovanovici-Sosoaca are o tinta pe care o atinge,nimeni si nimic nu-i sta in cale.Jos palaria!

# Oameni buni , date 30 July 2021 16:05 +39

Va amintiti cum zicea , deja de cativa ani , Vadim despre globalizare si o "elita" modiala care vrea sa ne sclavageasca in masa ? Iata , chiar zilele astea a zis-o clar si George Soros, cum ca ar fi pacat sa nu se profite de pandemie pentru a se obtine controlul populatiei .

# Viorele date 30 July 2021 16:08 +31

Ia de ceteste neamule (si da mai departe) : https://www.activenews.ro/stiri/Prof.-dr.-Stefano-Montanari-Proteinele-magnetizabile-create-in-laborator-o-posibila-cauza-pentru-magnetismul-corpului-persoanelor-vaccinate.-Acestea-ar-face-din-oameni-%E2%80%9Eantene-de-emisie-receptie-controlabile-de-la-distanta-168323 si asta , macar in diagonala https://www.activenews.ro/stiri/O-noua-teorie-OXID-DE-GRAFEN-in-vaccinurile-anti-Covid-168038

# Litronero date 30 July 2021 16:21 +72

ursuleanu si panduru doi securisti care s-au activat pe site. va sta in gat proiectul de lege pentru ca stiti ca sunteti agenti straini, ma jur ca din mossad, care urati tot ce-i romaneste. plecati din tara asta inainte sa fiti alungati cu furci si topoare, pari si ciomege.

# MIRA date 30 July 2021 21:14 +67

#Ursuleanu, #Panduru Si care e problema voastra babaieti?Va plac mai mult mahalagioacele din Frrrranta nascute pe undeva, prin Africa ?

# Golan date 30 July 2021 22:01 -332

Mare banditism e proiectul asta de lege.Seamana cu Patiotic Act al SUA,prin care stapanii de acolo au inhamat si mai tare pe cetatenii americani.Asa e si in cazul asta,cine nu se supune,v-a fi declarat antiromania si condamnat cu legea asta scelerata ce nu a luat-o in considerare nici dictatura ceausista.Eu m-am convins de patrioti, cand eram la facultate la Cluj,iar la un moment dat,intr-o seara am vazut o ceata de tineri ce hauleau pe str.Napoca,lovind si imbrancind trecatorii.M-am mirat de ce nu riposteaza nimeni,dar pe urma mi-am dat seama ca era ziua de 24 ianuarie,iar patriotii o sarbatoreau lovind oamenii,deci se vede ca ei iubesc patria d'a ii urasc pe oameni,iar acum fac si o lege in acest sens.Pe baza acesteia,de ex, daca ar fi acum un protest tip P-ta Univ.in Bucuresti,ar fi declarat actiune antiromaneasca,cu temei legal de inchisoare,deci asta e esenta actului Sosocai,ce vad ca e admirat de majoritate.

# Mantie de protectie date 31 July 2021 00:17 +43

Golan,cei care imbranceau oamenii in 24 ianuarie erau maghiarii care incercau regionalizarea mult dorita de ei,avand nostalgia in veci nerefacuta a imperiului austroungar a lui Samuel von Brukenthal,ha.Sustin Diana Sosoaca Presedinte,judecator Dana Garbovan Ministru al Justitiei.

# Gavrila Moldovan date 31 July 2021 13:51 +9

O astfel de lege n-ar trebui sa existe , insa trebuie data fiindca deja exista o lege pt. antisemitism , alta pt. antitiganism si de la umbra carora sunt biciuiti si porcaiti romanii fara drept de riposta. Formularea data de Sosoaca este insa neclara, ambigua si incompleta. In primul rand vca nu-i explicitata atacarea simbolurilor nationale, a personalitatilor romanesti. Asistam la atacuri programatice impotriva lui Eminescu, Mioritei, istoriei si etnogenezei romanilor, etc. cu scop evident impotriva poporului roman.

# ursuleanu date 1 August 2021 11:02 -333

Veti cenzura, doar laudele tipic comuniste pentru Sosoaca sunt admise? Dreptul de a apara demnitatea . Fara sa stie nimic despre politruca creatie stalinista, zisa Sosoaca cei mai multi o aplauda ! Are cineva raspunsuri la intrebarea ce a facut famiglia Ivonovici in fosta Iugoslavie si de ce Sosoa s-a inhaitat cu securist USR-istii prin AUR, ori de ce aceiasi Sosoaca este in complicitate cu generalii asasini de dinainte si de dupa dec.1989 acum, gratie mafiotului Klaus Iohannis au si partid poltic,PNR/Onisor? Va veni vreamea cand va v-a fi rusine ca o aplaudati pe Sosoaca prima urlatoare sovietic/postdecembrista.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii