24 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

A CAZUT GHILOTINA – Judecatorul TMB Robert Eugen Moise a fost exclus din magistratura pentru neredactarea hotararilor judecatoresti in termenele legale. Este a patra sanctiune disciplinara primita in ultimii 5 ani. In aceeasi sedinta si pentru aceeasi abatere disciplinara, CSM i-a taiat salariul judecatoarei Florina Ionela Pop, de la CA Alba Iulia, cu 15% timp de trei luni (Minutele)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

9 September 2020 18:31
Vizualizari: 7550

Ziua de miercuri, 9 septembrie 2020, a adus de la CSM cea mai dura veste pe care o poate primi un judecator sau procuror: excluderea din magistratura. Mai exact, Sectia pentru judecatori in materie disciplinara din Consiliul Superior al Magistraturii i-a aplicat aceasta sanctiune judecatorului Robert Eugen Moise, de la Tribunalul Bucuresti – Sectia a II-a Contencios Administrativ si Fiscal – pentru presupusa savarsire a abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. r) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor: „neredactarea hotararilor judecatoresti, din motive imputabile, in termenele prevazute de lege”.



Spunem „presupusa savarsire”, intrucat nu este definitiva hotararea CSM – adoptata cu majoritate, nu cu unanimitate de voturi –, ea putand fi atacata cu recurs la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Totusi, primele trei sanctiuni disciplinare – primite in 2015, 2016 si 2019 de acelasi judecator – au ramas definitive, asa cum veti citi mai jos.


Iata mai intai minuta din dosarul nr. 3/J/2020:


Cu majoritate,

Admite actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva domnului Moise Robert Eugen – judecator in cadrul Tribunalului Bucuresti.

In baza art.100 lit.e) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica domnului Moise Robert Eugen – judecator in cadrul Tribunalului Bucuresti, sanctiunea disciplinara constand in 'excluderea din magistratura' pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit. r) teza I din acelasi act normativ.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie”.


Colega de suferinta a incasat-o mai bland, dar cu unanimitate


In aceeasi zi de miercuri, 9 septembrie 2020, Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a sanctionat-o pe judecatoarea Florina Ionela Pop, de la Curtea de Apel Alba Iulia, prin taierea salariului cu 15% timp de trei luni, din cauza presupusei comiteri a aceleiasi abateri ca in cazul lui Robert Moise: „neredactarea hotararilor judecatoresti, din motive imputabile, in termenele prevazute de lege”. Totusi, spre deosebire de colegul bucurestean, Florina Pop a fost pedepsita cu majoritate de voturi (vezi facsimil 1).

Mentionam ca judecatorul Robert Moise are o vechime de 17 ani (fiind numit de catre presedintele Ion Iliescu prin Decretul nr. 257/2003), iar Florina Pop (nascuta Bic) are o vechime de 20 de ani, presedintele Emil Constantinescu numind-o prin Decretul nr. 239/2000.


Redam minuta cauzei nr. 4/J/2020:


Hotarare:

Admite actiunea disciplinara formulatade Inspectia Judiciara impotriva doamnei Pop Florina Ionela – judecator in cadrul Curtii de Apel Alba Iulia.

In baza art.100 lit.b) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica doamnei Pop Florina Ionela – judecator in cadrul Curtii de Apel Alba Iulia, sanctiunea disciplinara constand in 'diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 15 % pe o perioada de 3 luni' pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit. r) teza I din acelasi act normativ.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie”.

 



Musafir vechi la CSM


Revenind la judecatorul Robert Eugen Moise, trebuie sa spunem ca acesta este la a patra sanctiune disciplinara primita din partea Consiliului Superior al Magistraturii, toate fiind dispuse pentru abateri asemanatoare.

Prima a venit la 28 ianuarie 2015, pentru „intarzierea repetata in efectuarea lucrarilor, din motive imputabile” (art. 99 lit. h teza a II-a din Legea 303/2004). Sectia pentru judecatori in materie disciplinara l-a pedepsit cu mutarea disciplinara la Tribunalul Arges, timp de doua luni.

Robert Moise s-a confruntat cu a doua sanctiune in data de 7 decembrie 2016, pentru aceeasi abatere de mai sus, CSM suspendandu-l din functie timp de 5 luni.

A treia oara, la 28 martie 2019, Consiliul Superior al Magistraturii l-a gasit vinovat pe Robert Moise pentru aceeasi abatere disciplinara si a dispus mutarea lui disciplinara la Tribunalul Giurgiu, dar nu pentru doua luni (ca data trecuta), ci timp de un an intreg.


Orice, dar nu mutare


Mentionam ca judecatorul Robert Eugen Moise a atacat cu recurs la Inalta Curte doar prima si a treia sanctiune – adica cele vizand mutarea lui disciplinara la alte instante (Tribunalul Arges, respectiv Tribunalul Giurgiu). De fiecare data, instanta suprema i-a dat dreptate, dar nu total. Adica ICCJ i-a mentinut sanctiunile disciplinare, dar le-a imblanzit, inlocuind mutarile disciplinare cu taieri de salariu: prima data cu 10% timp de doua luni (la 12 octombrie 2015), iar a doua oara cu 20% vreme de 6 luni (in 21 octombrie 2019).


Iata minuta hotararii nr. 155/2015 din dosarul nr. 1430/1/2015:


Cu majoritate,

Admite recursul declarat de MOISE ROBERT EUGEN impotriva hotararii nr. 2/J din 28 ianuarie 2015, pronuntata de Consiliul Superior al Magistraturii – Sectia pentru judecatori in materie disciplinara.

Caseaza in parte hotararea recurata, in sensul ca inlocuieste sanctiunea mutarii disciplinare aplicata recurentului judecator Moise Robert Eugen, prin hotararea atacata, cu sanctiunea disciplinara constand in diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 10 % pe o perioada de 2 luni, prevazuta de art. 100 lit. b) din Legea nr. 303/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Definitiva. Pronuntata in sedinta publica de la 12 octombrie 2015.

Cu opinia separata a doamnei judecator Alina Sorinela Macavei, in sensul admiterii recursului, casarii in totalitate a hotararii atacate si, in fond, al respingerii, ca nefondata, a actiunii disciplinare exercitate impotriva judecatorului Moise Robert Eugen”.


Prezentam minuta hotararii nr. 217/2019 din cauza nr. 1964/1/2019:


Admite recursul declarat de Moise Robert–Eugen impotriva Hotararii nr.11J din 27 martie 2019, pronuntata de Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii in dosarul nr.17/J/2018.

Caseaza in parte hotararea atacata si, rejudecand, in baza art.100 lit.b) din Legea nr.303/2004, aplica domnului Moise Robert Eugen – judecator in cadrul Tribunalului Bucuresti – sanctiunea disciplinara constand in 'diminuarea indemnizatiei de incadrare lunara bruta cu 20% pe o perioada de 6 luni'.

Mentine celelalte dispozitii ale hotararii atacate. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 21 octombrie 2019”.


O fapta de arme a lui Moise


Incheiem, spunandu-va ca memoria Internetului retine o motivare controversata semnata de catre judecatorul Robert Eugen Moise. Ne referim la un fragment publicat pe Facebook de catre Sindicatul Politistilor din Romania „Diamantul”, despre care entitatea sustine ca a fost preluat dintr-o sentinta pronuntata de catre magistratul TMB. Acolo, judecatorul se contrazice pe sine insusi: ba afirma ca un post de politie comunala avea prevazuta in statul de organizare o anumita functie, ba ca aceasta functie nu era prevazuta (vezi facsimil 2).

 


Comentarii

# Ioana M. date 9 September 2020 18:46 +6

Cred ca la juma ' din judecatori, inclusiv la unii de la ICCJ , ar trebui sa se ia masuri disciplinare din aceleasi motive.. De ex. cum sta un dosar din 2017 la ICCJ se judeca prin 2020 si se constata...necompetenta ! Probabil ca vor urma iar vreo 3 ani pana se va judeca....recursul. Tot despre un dosar "imobiliar" ...un altul care are termen de recurs in...2021 ...ajuns la ICCJ prin 2019...

# basicuta date 9 September 2020 20:00 +4

CINSTE Sectiei pt Judecatori, nu-i iarta pe cei care nu respecta legea! sectia pt mafioti procurori nu stie cum sa-i albească...

# Daniela date 15 September 2020 23:52 +2

Din păcate și eu am avut ghinionul să-l am judecator pe magistratul Moise Robert Eugen în procesul meu. A ținut dosarul 4 ani, a motivat hotărârea după 7 luni și după ce am făcut plângere la CSM (altfel nu o motiva nici atunci). Hotărârea era la fel ca și cea de pe internet, contradictorie, nemaivorbind ca era incredibila, dată cu încălcarea flagranta a legii. Amânări peste amânări timp de 4 ani, vacante judecatoresti timp de 6 luni pe an (de vara, de Paște și de Crăciun) și în final o hotărâre nelegala. Acum s-a judecat recursul și s-a casat hotărârea, cu rejudecare din nou, la Tribunalul București. Așadar procesul va dura și ma va costa, totul din cauza unui asemenea "magistrat". Cine plătește pentru asta, ce încredere sa mai ai în justiție?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.04.2024 – „Baronul Lamborghini” risca sa fie arestat 30 de zile. Propunere pentru reorganizarea parchetelor (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva