A dat inapoi Eduard Hellvig?

Scris de: Sorin ROSCA-STANESCU

03.06.2021 10:47
Vizualizari: 3916

Coincidentele nu prea exista, atunci cand un demnitar al statului sta fata in fata cu “Justitia independenta”. Miercuri, Lucian Duta, fostul sef al Casei de Sanatate, condamnat intr-o prima instanta la sase ani de inchisoare, se pare ca l-a luat pe Dumnezeu de un picior. Desi se anuntase o sentinta finala in apel, iata ca totusi, ca prin minune, cererea sa de recuzare a completului a fost aprobata. Nu sunt sigur, dar s-ar putea sa fie un caz fara precedent in analele Justitiei, ca o solutie de recuzare sa fie data chiar in ziua in care ar fi trebuit data sentinta. Acest caz este insa sub toate aspectele extrem de interesant. Si unic in felul lui. Este posibil ca institutia condusa de Eduard Hellvig sa fi intrat in panica. Desi asa ceva e rarisim. Si sa incerce cumva o conciliere cu Lucian Duta.


 

In incercarea de a descifra aceasta enigma, trebuie sa pornim de la premiza ca sistemul Big Brother, respectiv supravegherea in masa a populatiei si a reprezentantilor tuturor institutiilor statului, este diamantul coroanei pusa pe capul Serviciului Roman de Informatii. Este cea mai puternica arma posibila in acest moment. O arma letala, cu ajutorul careia SRI, incepand din 2017, de cand Big Brother este perfect functional, a devenit stapanul inelelor. Iar dezvaluirile lui Lucian Duta, facute zilele trecute, risca sa arunce totul in aer, desigur, daca vor fi urmate si de alte dezvaluiri. Despre ce este vorba?

Suplimentar fata de detaliile pe care le-am oferit anterior, voi mai face astazi doua precizari. Dar nu inainte de a explica ca acest sistem Big Brother, urmarit cu atat de mare insistenta ca obiectiv de prim ordin de catre vechea conducere SRI si finalizat sub noua conducere, nu putea fi realizat decat prin indeplinirea cumulativa a catorva conditii.

1). Canibalizarea celei mai mari baze de date existente in Romania vizandu-i pe cetateni, care apartine Casei de Sanatate. Aceasta s-a facut cu acordul expres al lui Duta, dar si a presedintelui de atunci al Romaniei, Traian Basescu.

2). Acceptarea de catre toate celelalte servicii secrete ca bazele lor de date privind Sanatatea sa fie preluate, cu toate riscurile aferente, de catre Casa de Sanatate. Sub presiunea CSAT, institutie condusa la acea data de Traian Basescu, serviciile secrete au acceptat in cele din urma sa-si puna pe tava propriile baze de date privind situatia personalului propriu in materie de sanatate.

3). Crearea unui soft extrem de performant, care sa fie elaborat sub supravegherea directa a SRI, de catre societati IT agreate de cel mai important serviciu secret al tarii. In acest scop, in baza unui caiet de sarcini cu dedicatie, elaborat de ofiteri SRI, aceasta operatiune a fost incredintata celor doua firme de casa respectiv Siveco si Hewlett-Packard.

4). Achizitionarea unor motoare de cautare dintre cele mai performante din lume, optandu-se in final pentru sistemul creat de Marea Britanie.

5). Accesarea de fonduri europene in vederea ducerii la bun sfarsit a intregii operatii. Indeplinirea acestor conditii a presupus insa angajamente si riscuri asumate de statul roman si de sistemul de securitate national.

Statul roman s-a angajat, prin Guvern, fata de Uniunea Europeana ca, in schimbul fondurilor uriase puse la dispozitie, sa elaboreze cardul de sanatate cu tot suportul aferent, sistemul urmand a fi administrat in exclusivitate de catre autoritati civile, si doar in scopul asigurarii pe aceasta cale a unui mecanism de monitorizare a sanatatii cetatenilor si de buna gestionare a mijloacelor existente. Prin urmare, nicio secunda Comisia Europeana nu si-a imaginat ca intreg acest sistem urma sa incapa pe mana unui serviciu secret si sa fie gestionat intr-un alt scop decat ce legat de sanatate. A doua conditie a fost pusa de Marea Britanie. Guvernul Majestatii Sale era constient ca punerea la dispozitie a motoarelor de cautare se poate transforma intr-o arma letala indreptata impotriva drepturilor si libertatilor cetatenilor, atunci cand aceste motoare de cautare nu sunt gestionate de o instiutie civila, supusa unui control eficient si permanent. Astazi, autoritatile din Marea Britanie au ramas efectiv paralizate afland ca, prin intermediul Casei de Sanatate, aceste motoare de cautare sunt utilizate de catre principalul serviciu secret al Romaniei. Si ca, prin intermediul acestuia, uriasa baza de date vizand populatia Romaniei poate fi, in cazul unei scurgeri de informatii, accesata de autoritati ale unor terte state.

Dezvaluirile lui Lucian Duta au declansat in lumea invizibila a serviciilor de informatii o adevarata avalansa. Bruxelles-ul se poate burzului, poate urechea statul roman si poate cere banii inapoi. Iar Marea Britanie pur si simplu poate sa refuze sa asigure in continuare mentenanta motoarelor de cautare si, intr-o asemenea eventualitate, sistemul Big Brother se prabuseste.

Pentru a intelege mai bine cat de sensibil este acest caz, voi evoca o intamplare extrem de semnificativa. Dupa ce, sub presiunea CSAT, toate serviciile secrete au acceptat ca bazele lor de date privind sanatatea sa fie integrate bazei de date detinute de Casa de Sanatate, un numar semnificativ de mare de carti de identitate a fost respins de sistemul electronic. De ce? Pentru ca acele carti de identitate erau false. Emise anume pentru spioni interni si externi. Pentru persoane care, din diferite motive, actionau sub acoperire. Sub identitati inventate. Numai ca, pe aceste carti de identitate false, fotografia era chiar a agentuui respectiv. In felul acesta, Serviciul Roman de Informatii, care a reusit sa gestioneze prin canibalizare intreaga baza de date, a avut acces la unele dintre cele mai bine pastrate taine ale celorlalte servicii secrete. SIE, Armata, Interne, STS si SPP. In felul acesta, SRI a devenit, dupa cum spuneam, stapanul inelelor. Iar sistemul Big Brother, edificat pe osatura Casei de Sanatate, diamantul coroanei.

Cine stie ce dezvaluiri ar mai putea sa faca Lucian Duta, abandonat de vechea conducere SRI si de fostul presedinte, si ignorat de noua conducere SRI si de actualul presedinte. Incoltit intr-un asemenea hal, cu sabia lui Damocles deasupra capului, tatal unui copil de doi ani si riscand o inchisoare de sase ani, doctorul Lucian Duta, fost demnitar al statului, ca sef al Casei de Sanatate, caruia Maior si Coldea i-au ridicat in trecut osanale, este adus in situatia disperata de a devoala totul. Si poate primele sale avertismente au fost corect receptionate de catre Eduard Hellvig. Altfel nu-mi explic miracolul produs la Curtea de Apel.


Preluare de pe Corectnews.com

Comentarii

# escu date 4 June 2021 10:08 0

Numai două probleme aș semnala. Unu, de ce-l plângeți pe Duță, după ce sub oblăduirea lui Băse a făcut și desfăcut multe pe la Casa de Asigurări, lucruri criticate de presă la vremea respectivă? Și doi, cu ce ar fi mai sigură gestionarea datelor de către o instituție civilă față de una a cărei misiune este tocmai securitatea națională? Problema este a controlului asupra unui serviciu secret. Dacă tot vin politicieni de strânsură, să nu zic de scursură, fără un minim simț patriotic, de apărare a interesului național, de asigurare a securității cetățeanului etc., niciodată nimic nu v-a fi sigur. Suntem siguri de bunele intenții ale actualilor guvernanți? Mă cam îndoiesc.

# Gilu date 4 June 2021 10:46 +1

In timp ce unii pun bombe adversarilor - deocamdată economici- helvicii fac politica ,fauresc partide,oameni politici , " se ocupa" de alegeri si spionează poporul roman de pe spinarea căruia...trai neneaca! Halal sa va fie! La fel credeau si cei dinainte de '89 si uite ce a ieșit...Nu va mai uitați in gura politicienilor,domnilor helvici,deoarece politicienii e trecători si unii e tâmpiti!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii