Abramburiti cu „tonele” de aparatura de inregistrare de la SRI si DNA, judecatorii ICCJ sunt manipulati sa creada in povestea imposibilei expertizari a tehnicii de interceptare. Sefa Sectiei penale a ICCJ, Corina Jijie: ”Ne-a salvat DNA-ul... am fost si la SRI!”

Scris de: Adina A.STANCU - Razvan SAVALIUC

12.01.2012 15:51
Vizualizari: 13116

 

In cadrul unei conferinte organizate de Konrad-Adenauer transmisa de HotnewsTV la finele anului 2011, presedinta Sectiei Penale din cadrul Curtii Supreme, Corina Jijie (foto) a vorbit de multele probleme de la Inalta Curte. Cele mai interesante declaratii ale judecatorului Corina Jijie, care tin de expertizele audio-video, dovedesc ca judecatorii Inaltei Curti s-au lasat fraieriti de ”deschiderea” pe care a avut-o DNA si SRI care i-a chemat la sediile lor, aratandu-le aparatura pe care cele doua institutii lucreaza atunci cand fac interceptari si redari, si explicandu-le ce-au vrut ei in legatura cu aceste tipuri de expertize. Amintim ca o tactica asemanatoare a fost folosita de SRI, in urma cu mai multi ani, si cu parlamentarii din comisiile speciale de control a activitatii serviciilor de informatii.


Pe scurt, SRI le-a pus in vedere judecatorilor ICCJ ca nu are sens ca ei sa accepte realizarea unor expertize pe aparatura detinuta, pentru ca e imposibil, intrucat toata aceasta aparatura (servere) au cam 12 tone. Judecatorilor ICCJ li s-a aruncat o momeala si ei au inghitit-o cu tot cu pluta, profitandu-se de lipsa lor de cunostinte in domeniu. Si asta pentru ca judecatorii ar fi trebui sa stie ca nu este nevoie ca o expertiza sa fie efectata trimitand aparatura in afara institutiilor (DNA sau SRI), expertizele putand fi usor realizate daca expertului i s-ar da acces pentru expetizarea acestei aparaturi la fata locului. Si nu trebuiesc expertizate „tone de aparatura”, ci doar hardul si serverul prin care s-a derulat operatiunea de inregistrare... o conditie esentiala in realizarea oricarei expertize pe voce si vorbire fiind ca expertul sa aiba la dispozitia suportul origina si aparatura cu care s-a realizat inregistrarea.

Declaratiile surprinzatoare ale Corinei Jijie

Iata ce declara presedintele Sectiei Penale a ICCJ despre aceste ”cursuri„ pe care le-au ”absolvit” la DNA si SRI pe tema expertizelor audio-video: „Ne impiedicam de chestiuni de natura penala, foarte greoaie, ne-am impiedicat in experize. In zece din dosarele aflate pe rol, de mare coruptie, s-au dispus expertize, toate se fac la INEC unde exista un singur expert. A existat o confuzie clara intre modul in care tebuie facuta aceasta expertiza atunci cand e vorba de mijloacele analogice si digitale. Este o mare diferenta intre modul in care se administreaza o astfel de proba, da, aici ne-am pierdut si noi. Ne-a salvat DNA-ul. Sesizand faptul ca sunt chestiuni tehnice care nu se stapanesc nici de judecatori si nici de expertii INEC-ului, si cei care ne-au venit in ajutor au fost cei de la Serviciul de specialitate anticoruptie!

Mai departe, presedinta Sectiei penale a Inaltei Curti a povestit cum INM si DNA si-au unit fortele pentru a face cursuri explicative cu judecatorii pe tema sus-mentionata, apoi, si DNA-ul a iesit la interval cu invitatia ca judecatorii sa vina la ei la sediu, la Serviciul tehnic, pentru a urmari - cum a spus judecatoarea Jijie – ”pe viu” modul in care se lucreaza la „Urechea si timpanul” Anticoruptiei. „Am fost si la SRI”, a mai declarat magistratul suprem Jijie. Conform spuselor sale, judecatorii au fost convinsi ca nu are sens sa aprobe expertize pe aparatura de inregistrare pentru ca e vorba de aparatura care cantareste 12 tone.

Iata, asadar, cum judecatorii au fost fraietiti – repetam – prin aceasta ”transparenta„ a DNA si SRI. Aceste institutii se pare ca si-au atins scopul, si asta pentru ca judecatorii nu au meditat ceva mai mult pe procedura. Astfel de expertize, pe aparatura de inregistrare si pe suportul original, se pot face elegant, frumos, la fata locului. Cu conditia ca expertului numit, sa i se dea acces liber de catre SRI si DNA la aparatura folosita. Ca sa nu mai vorbim de expertizarea aparaturii ambientale! Aici nu se poate pune problema ca ea ar cantari 12 tone! Ceea ce nu se stie este insa ca SRI si DNA nu doresc sa le intre expertii in „bucataria inregistrarilor” pentru a nu se putea descoperi cate ore/zile/luni au ascultat in realitate, de ce la dosar ajung doar franturi din inregistrari si nici nu vor sa puna la dispozitie suportii originali, intrucat in multe cazuri s-ar demonstra stiintific ca nu sunt luate minimele masuri de prevenire ale contrafacerii.

Monopolul SRI-DNA pe interceptari trebuie inlaturat

In mod normal, judecatorii ICCJ ar trebui sa reanalizeze aceasta problema, pentru a nu lua decizii orbiti de ”aura„ corectitudinii SRI sau DNA in materie de interceptari. Cu atat mai mult cu cat, pe siguranta nationala, judecatorii ICCJ sunt singurii care pot dispune expertize intr-o maniera care sa garanteze corectitudinea lor. Credem ca daca judecatorii supremi nu iau masuri pentru ca SRI si DNA sa poata fi verificate de experti la acest capitol, in Romania ne putem astepta la contrafaceri oficiale pe cazurile cu subtrat politico-financiar. Ar fi recomandat ca judecatorii supremi sa primeasca cursuri de la experti independenti pe capitolul inregistrari/expertize, si nicidecum de la oficialii SRI si DNA, care apar din capul locului subiectivi si interesati. La fel cum ar fi de preferat ca Romania sa renunte la sistemul anacronic de interceptari derulate printr-un serviciu de informatii si sa implementeze conform cerintelor europene in domeniu, un centru independent de ascultari (constituit ca o institutie independenta) dupa cum exista deja un proiect de lege, blocat de ani de zile la Parlament.

* Daca doriti sa urmariti filmarea de pe postul Hotnews.ro accesati inregistrarea aici: http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-10890819-video-noua-arma-amanare-marilor-dosare-coruptie-explicata-sefa-sectiei-penale-inaltei-curti-cerut-chiar-incuviintam-expertize-pentru-aparatura-sri-care-cantareste-12-tone.htm

Comentarii

# maxu08 date 12 January 2012 17:15 +5

problema nu este ca sunt prosti, ci ca acum vor respinge pe banda rulanta cereril de admitere a expertizei. singura sansa este sa le negi autenticitatea inca din cursul urmaririi penale, in totalitate si fara discriminare si sa recunosti doar convorbirile ce nu au nimic incriminator. si ceri sa se compare inregistrarul negate cu cele recunoscute de catre invinuit / inculpat. si atunci instanta nu are de ales - ori le accepta ca probe pe toate (cu expertiza) ori le inlatura integral ptr ca nu va putea motiva de ce unel einregistrari le admite si altele nu fara a avea o baza stiintifica.

# maxu08 date 12 January 2012 17:16 +1

eliminati mentiunea ïn totalitate si fara discriminare", le-am tastat din greseala. scuze.

# DOREL date 12 January 2012 17:19 +10

Fals, fals, fals !! 1. Judecatorii ICCJ nu aveau dreptul de a se scolariza nici la DNA si nici la SRI, adica exact acelea care falsifica probele ! 2. Pentru acest lucru sunt expertii ! 3. Daca DNA si SRI au ajuns acum in contradictie cu expertii statului inseamna un singur lucru: ca DNA si SRI si au ceva mai multe de ascuns !! 3. Fals pentru probele "tehnice" - mai cu seama cand se utilizeaza calculatorul - sunt prezumate in toata lumea, inclusiv in Romania, ca false (v. Doru Ioan Cristescu, Petre Adrian, Catalin Grigoras, N. Volonicu ...). Acest lucur il spun chiar si expertii INEC !! 4. Nici o proba nu poate fi admisa in procesul penal daca nu e originala iar inregistrarea autentica iar aceste doua problme (care pana la urma se rezuma la una singura) sunt in competenta si atributiile exclusive ale expertului ! 4. Problema de fapt nici nu exista: aparatura SRI utilizata la interceptari si inregistrari este omologata in regim securizat prin semnatura electronica. 5. In Romania exista o lege a semnaturii electronice din anul 2001 ! 6. ICCJ inca nu a aflat ...

# Ilarion date 12 January 2012 18:03 +5

Dorel draga,ai aratat ce inseamna rationament logico-juridic[bravo]desi iti vei face o multime de "prieteni".

# DOREL date 12 January 2012 18:35 +8

Alina Bica insasi a declarat (in LuJu) ca pentru certificarea internationala a INEC e nevoie de echipamente si soft-uri profesionale de analiza a autenticitatii inregistrarilor, asa ca tot de afara ne e speranta ! Ca sa intelegem bine: in urma cu 10 ani, politia nu avea aparatura de inregistrare la radare, se tinea un registru despre care mareata noastra politie sustinea ca reprezinta proba vitezei ! Acu', si la gradinita te de afara pentru asa ceva, asa ca putintica rabdare, ca, dupa ce - mort-copt - MJ va fi obligat de conventiile internationale si va dota INEC-ul cu ce trebuie, totul va fi o amintire. E adevarat ca nu foarte placuta ! Problema e daca va mai exista INEC si daca nu se va compromite prea mult pana atunci ...

# Abramburica date 12 January 2012 19:46 +7

Doar pentru ca isi cumpara un Ferrari, nu inseamna ca INEC-ul si stie cum sa-l foloseasca. Este exclus a se cumpara de afara o serie de echipamente si software la INEC pentru simplul motiv ca unele sunt unicat, au fost construite la cerea expresa a unor clienti, si nu sunt de vanzare catre INEC. Pentru ca INEC sa detina asa ceva, ar trebui sa plateasca milioane de Euro pentru dezvoltarea unor sisteme noi, si ulterior ar trebui vreo 3-5 ani pentru validarea/omologarea lor internationala. Cu mecanici de locomotiva si experti angajati peste noapte, INEC-ul nu are aceste capabilitati.

# doru date 12 January 2012 20:19 +1

daca specialistii de la INEC nu se pricep, sa se angajeze alti experti... solutia nu este refuzul expertizelor.

# Abramburica date 12 January 2012 20:32 +5

Ma tem sa si alti noi angajati la INEC tot pe aceleasi criterii vor fi adusi si tot cu aceleasi teme. Solutia o reprezinta ca si in vest desfiintarea INEC si apelarea la expertii independenti.

# Serban date 12 January 2012 19:49 +10

E foarte bine ca judecatorii ICCJ doresc sa stie cum sta problema in cazul interceptarilor si inregistrarilor audio-video. Luju semnaleaza pertinent faptul ca specializarea trebuia facuta la cineva neutru. Daca tot vor sa fie corecti, sa-si continue specializarea si la expertul parte ales de inculpat. Ca, doar DNA-ul este parte in proces, nu? Nu de alta, dar atunci unde este egalitatea armelor, principiu esential al procesului echitabil?

# PROCURORUL date 13 January 2012 09:23 +3

Totul în ţara asta pleacă de la lipsa de credibilitate a instituţiilor statului. Dacă " aparatura" nu ar mai fi în subordinea SRI, iar activitatea acestuia ar fi controlată de magistraţi, alta ar fi situaţia, dar NICIODATĂ SRI mai ales acum că e pe val nu o să lase "interceptările " din mână.... e pâinea lor.

# radu george date 13 January 2012 11:08 +2

Nu va mai dati ranita doamna Jijie ca nu faceti altceva decat sa simulati ca faceti justitie am avut ghinionul sa fiu arestat de DNA si am ajuns la concluzia ca sunteti simpli grefieri ai DNA nicidecut judecatorii datorita faptului ca sunteti coruptii sa ajuns aici sa ascultati ce vii se dicteza

# SCOALA DE LA BRAN date 13 January 2012 12:19 +1

Scoala de la Bran exista si astazi. Tehnicile securisto comuniste sunt si astazi aplicate pe judecatori si procurori care trebuie sa hotarasca asa cum li se dicteaza. RUSINE ROMANIA BANANIERA!!! cititi articolul din romania libera 2008 scoala de la bran

# IOAN DUSCAS date 13 January 2012 13:07 0

IN STATELE MAFIOTO-POLITIENESTI CETATENII SE IMPART IN DOUA CATEGORII PRIMA CATEGORIE ,2-5 %, SUNT CEI BUNI ADICA SLEAHTA MAFIOTA DE LA PUTERE SI DIN VECINATATEA PUTERII, ! ACESTIA INDIFERENT CE ILEGALITATI AR FACE EI RAMAN BUNI SI CURATI ! A DOUA CATEGORIE REPREZENTATA DE RESTUL POPULATIEI ESTE CEA DIN CARE ALEATOR SI PE BAZA DE BUN PLAC SUNT ALESI CEI CARE VOR FI EXECUTATI PE DIFERITE CAI DE CATRE CEI DIN PRIMA CATEGORIE ! DACA APARTII ACESTEI CATEGORII CHIAR DACA ESTI OM CINSTIT POTI SA PORTI ETICHETA DE BANDIT DACA AI SUPARAT CUMVA INFRACTORII DIN PRIMA CATEGORIE ! SIGUR CA TOTI DORIM UN REGIM DEMOCRAT DAR CEI CARE SE LUPTA PENTRU TRANSFORMAREA UNUI STAT MAFIOTO-POLITIENESC IN STAT DEMOCRAT DEVIN AMENINTARI PENTRU BENEFICIARII STATULUI MAFIOTO-POLITIENESC , PRIN URMARE VOR FI PUSI LA ZID !! DECI TU CARE VREI UN REGIM DEMOCRAT DE CARE PARTE VEI FI ?

# IOAN DUSCAS date 13 January 2012 13:18 0

DESI SUNT OM CINSTIT ZI DE ZI SUNT PE ORDINEA DE ZI A UNOR INFRACTORI IN UNIFORMA PENTRU CA ACESTIA SA-MI APILEASCA ETICHETA DE TERORISTR ,SPION , INFRACTOR , HOMOSEXUAL , TIGAN TRADATOR DE TARA , ETC !! CHESTIUNEA ESTE SIMPLA SUNT DESCENDENTUL REBEL AL UNUI FOST MARE PROPRIETAR DE TERENURI , TERENURI CARE ASA PRECUM SE POATE BANUII AU INTRAT IN POSESIA UNOR INFRACTORII CU GRADE DE GENERALI , INFRACTORI DIN DOMENIUL MAGISTRATURII SI BINENTELES , CUM SE PUTEA ALTFEL, MARI INFRACTORI DIN DOMENIUL POLITICII !ACESTIA IMPREUNA CONSTITUIND MAFIA TRANSPARTINICA !! DECI EU LUPTANDU-MA SA PRIMESC SI EU CEVA DIN PROPRIETATILE ANTECESORILOR MEI IN LOC SA MI SE FACA SI MIE O PARTICICA AM FOST CLASIFICAT CA SUSPECT DE TERORISM , DE SPIONAJ , DE CRIMA ORGANIZATA , ETC SI TOTUL FARA NICI UN INDICIU CI TOTUL BAZAT PE DORINTA ACESTOR GUNOAIE INFRACTIONALE DE A MA DISTRUGE ! CACI CE IMPORTANTA ARE FAPTUL CA AI DREPTUL LA CEVA DACA BANDITII IN UNIFORME SUNT DERANJATI DE DREPTUL TAU !

# Mihai Cirstea date 13 January 2012 15:19 0

De la Nistru pana la Tisa si dincolo de ea orice expert poate confirma ca fara a examina aparatura tehnica nu se poate pronunta asupra autenticitatii probei astfel obtinute (vezi si Adrian Petre, Catalin Grigoras – Inregistrarile audio și audio-video(Ch Beck, 2010)) acesta pe fondul faptului ca "Este extrem de usor de alterat informatia digitala in mod intentionat pentru a induce in eroare o ancheta."...."Ele pot fi asemuite pentru usurinta cu care pot fi compromise cu amprentele." (Cristian Driga - Dovezile electronice - admisibilitatea in instanta). In situatia de fata din fair play ICCJ ar trebui sa si schimbe denumirea in ICCJ de pe langa Parchetul ICCJ-DNA+SRI.Pacat ca judecatorii se lasa coplesiti de astfel de diversiuni.

# IOAN DUSCAS date 13 January 2012 15:32 0

MAI OAMENI BUNI JUDECATORUL ROMAN ARE DOUA SOLUTII ORI EXECUTA CE I SE SPUNE ORI FACE CEA CE I SE SPUNE !! DE ASEMENEA IN STATUL MAFIOT ROMAN JUDECATORUL POATE SA ALEAGA ORI SA FIE PE STATELE DE PLATA ALE SERVICIILOR ORI SA FIE PE LISTELE DE INTERCEPTARI ALE SERVICIILOR !! FINALITATEA ESTE ACEIASI ! SIGUR CA PENTRU A SE CREEA O ANUMITA APARENTA DE LEGALITATE TREBUIE SA PARA CA EL A GANDIT CEA CE A EXECUTAT , SENS PE CARE IL ARE SI ARTICOLUL DE FATA !

# Dosoftei date 19 January 2012 01:10 0

Duscas! Daca odata mai scrii cu majuscule vin la Zalau si te bat! Fa-te om odata sau sinucide-te!

# CI date 14 January 2012 08:56 -1

Subiectul ăsta al interceptărilor apare cel puțin o dată pe lună. Pretext pentru a se relua aceleași prostii și minciuni. Inițial am crezut că e necunoaștere, dar când tema asta a fost întoarsă pe toate părțile și tu tot te prefaci că nu știi ce înseamnă digital, analog și înregistrări făcute cu soft proprietar...ce să mai...Dați-i înainte! :D

# zamfir date 15 January 2012 00:10 +1

Lasa-i ba CI-stule in pace, ca ne-au facut, gata, ne-au prins cu minciuna si cu interceptarile ilegale, e cazul sa tragem obloanele la SRI si sa ne dam la fund.

# DOREL date 15 January 2012 11:54 0

Pentru CI: Mai draga, nu-ti sta bine sa faci prostu', da' pana la urma e numai treaba ta ! Da' nu ne mai crede prosti pe noi, cand si porumbeii de pe cladire stiu cum se falsifica interceptarile si inregistrarile in studiourile DNA, cand chiar CSM a stabilit ca filmul cu Remes - Muresan era colaj, cand chiar Petre Adrian spune ca digitalul se falsifica mult mai usor decat informatia analul, inseamna ca ati deviat rau ....

# CI date 15 January 2012 14:23 0

Petre Adrian este un polițist, n-are treabă cu domeniul! Din ce scrie pe net și în broșurica lui Petre Adrian era la tehnic. Din ce se aude semna hârtii pe acolo. Înregistrările ambientale cu soft proprietar nu suportă intervenții că se distruge înregistrarea! În alte cazuri, intervențiile se văd!!!!!!!! Spuneți ce vreți, nu mai am chef de subiectul ăsta...Aia cu studiourile DNA e amuzantă.

# CI esti PROST RAU! date 18 January 2012 22:20 +2

sau faci pe prostul. bine ca citisi brosurica lui Petre Adrian. ei, afla, ca stie bine cum se fac treburile astea pe acolo..... :P dar tu nu te saturi de prostiile tale niciodata? culca-te! somn usor, vise placute cin te prinde sa te....

# CI-st idiot date 18 January 2012 22:43 +2

CI-stule, vada ca stii destule si cam dai din casa. Oi fi si tu vreun mare jmecher care-a lins clantele pe la Tonola si acum mai suge si el un ciubuc de la SRI ca sa-si dea cu parerea pe luju. Apropos, tu platesti impozit la spaga de la SRI? Daca te plictisim, ocoleste-ne ca poate te retinem si tu alte treburi mai importante. Simplul playback cu un alt echipament conectat la intrarea de microfon a celebrelor Eagle, Hawk, Falcon s.a. permite contrafacerea oricarei inregistrari. Sa extindem subiectul si pe trucajele video?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii