ABUZIVUL CERTIFICAT – Avocatul Poporului Renate Weber denunta Guvernul Citu pentru hotararea prin care persoanele nevaccinate sunt excluse din societate: “Introducerea certificatului verde aduce o restrangere a exercitiului unor drepturi si libertati. Eu m-as fi asteptat sa se faca aceste lucruri prin lege pentru ca asa a spus CCR... Persoanele care se simt afectate de restrictiile din aceasta hotarare vor putea sa atace actul normativ in contencios administrativ”

Scris de: G.T.

20.09.2021 16:40
Vizualizari: 4596

Avocatul Poporului Renate Weber (foto) confirma ca Guvernul Citu a incalcat drepturile si libertatile fundamentale in momentul in care a introdus obligativitatea prezentarii certificatului verde pentru a putea participa la anumite activitati. O masura care practic exclude din societate persoanele nevaccinate.


 

Intr-o declaratie acordata postului de radio Digi FM, luni, 20 septembrie 2021, Renate Weber precizeaza ca asemenea restrictii impuse celor nevaccinati puteau fi introduse doar prin lege, nu prin Hotarare de Guvern, asa cum CCR a decis de mai multe ori, asta intrucat doar prin lege pot fi limitate sau suspendate drepturile. De asemenea, Avocatul Poporului arata ca Hotararea de Guvern privind introducerea certificatului verde poate fi atacata in instanta, in contencios administrativ, de orice persoana care se simte lezata.

Pozitia Renatei Weber vine dupa ce un alt jurist de marca, avocatul Adrian Toni Neacsu, a atras atentia asupra caracterului profund nelegal al Hotararii de Guvern, explicand ca Legea nr. 55/2020 care prevede interdictiile care pot fi instituite pe durata starii de alerta nu indica restrictii de genul celor impuse prin certificatul verde persoanelor nevaccinate. “Regret sa o spun dar este o forma de segregare pe considerente medicale, mai exact pe considerente care tin de exercitarea drepturilor constitutionale de a dispune de propriul corp, a dreptului la sanatate si a libertatii de constiinta”, a mentionat Adrian Toni Neacsu (click aici pentru a citi).


Prezentam declaratia Avocatului Poportului Renate Weber:


Introducerea obligativitatii prezentarii certificatului verde aduce o restrangere a exercitiului unor drepturi si libertati. Eu m-as fi asteptat ca, la noi, sa se faca aceste lucruri prin lege pentru ca asa a spus Curtea Constitutionala nu o data. Va aduceti, in 2020, au fost mai multe decizii in acest sens si era firesc ca acest lucru sa se intample printr-o lege. Guvernul avea la dispozitie toata vara ca sa pregateasca un proiect de lege, care sa fie dupa aceea dezbatuta in Parlament. Hotararea de Guvern, din pacate, nu poate fi atacata la Curtea Constitutionala. Doar persoanele individuale pot sa o atace in contencios administrativ.

Va mai aduceti aminte proverbul acela care spune ca vara trebuie sa iti faci sanie? Se vorbeste de valul 4 inainte de a intra in vara! Eu cred ca un guvern chibzuit asta trebuia sa faca.

De altfel, daca va uitati la ce se intampla in alte tari, gen Franta, Italia, unde aceste restrictii au fost impuse prin lege si au trecut prin controlul de constitutionalitate. In Franta a facut destul de multa valva decizia consiliului constitutional. Asa era firesc sa se intample si la noi. Persoanele care se simt afectate de restrictiile din aceasta hotarare de guvern vor putea sa atace actul normativ in contencios administrativ”.

Comentarii

# Dumitru date 20 September 2021 17:59 +20

O lege care ar restrânge drepturi și libertăți (in speță proprietatea propriului corp) ar avea, în spiritul Constituției, condiții extrem de stricte de aplicare, o motivație ireproșabilă și o durată limitată de aplicare. Evident că situația pandemiei actuale nu justifica o astfel de lege. De altfel sunt sigur că nu e posibilă în practică o urgență de sănătate publică care să justifice o astfel de lege. De fapt, într-o situație de pericol veritabil - nu indus, precum pandemia curentă - , nici nu ar fi nevoie. Oamenii ar alge singuri să se vaccineze.

# Lita date 20 September 2021 18:29 +20

Certificat de "vaccinare" anti-covid = certificat de injectare experimentala = certifictat de cobai. Nu poate fi impus nici prin lege, este anticonstitutional si violeaza codul de la Nürnberg.

# Pintea date 21 September 2021 19:40 +5

Parca imi amintesc faptul ca Victor Ciorbea, cand a fost avocat al poporului, solicita in instanta si anularea/suspendarea unor hotarari de guvern si avea si succes?

# Adrian Ionescu date 22 September 2021 23:54 +20

N-o mai dati dupa cires, ca doar pricepeti cat de cat romaneste. ,,Avocata'' nu vede nici un abuz cu impunerea ,,certificatului'' ci doar ,,se astepta'' ca ,,decidentii'' s-o faca prin lege. Adica, daca ar fi prin lege ar fi ,,legal'', se intelege. Asa, fiind prin hotarare ,,avocata'' rasufla usurata neavand nici o treaba. Le transmite doar ,,supusilor'' ca daca nu le convine sa atace in contencios. Nu te lasa intr-un restaurant ataci in contencios si poate, poate in 2-3 ani cand s-o incheia ,,procesul'' o sa ai ,,sorti de izbanda''. Da' tre sa ataci si pt. ca nu te lasa in baruri, la concerte, nunti, botezuri, festivitati de tot felul etc. Ce credeti c-o sa se intample? Vor fi 100.000 de procese sau 100.000 de intepati? Sigur ca o mare parte vor fi prin metoda ,,chiuveta'' da' scopul e sa fie prinsi ca-n 2-3 ani cand o sa creasca pretul n-o sa-si mai permita, si ,,descurcaretii'' vor fi nevoiti ,,sa aplice'' pe bune pentru re re rapel.

# VIKY date 23 September 2021 09:25 +21

De ce nu este sezizata Curtea Constitutionala cu privire la cuvantul EXPERIMENT, care este nici mai mult, nici mai putin:" Procedeu de cercetare în știință, constând în provocarea intenționată a unor fenomene, pentru a le studia în anumite condiții; experiență". Avocatul Poporului trebuie sa fie bine informata cu privire la clauzele conctractelor cu firmele producatoare, care nu isi asuma NICI-O responsabilitate cu privire la reactiile adverse, recomandand statului studii limitate si monitorizarea intepatilor pana in decembrie 2023. Populatia nu a fost informata ca este experiment, nici de reactiile adverse pe termen scurt si lung. Nici statul nu are NICI-O responsabilitate, deoarece turma s-a dus la "abator" fara minime informatii si cunostinte, semnand pe propria raspundere ca isi pun la dispozitie viata experimentelor naziste. Vorba lui Rockefeller: "Pe prosti nu trebuie sa ii convingi, ei vor fi primii eliminati".

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii