ABUZURI POLITIENESTI – Vicepresedintele Pro Romania Adrian Tutuianu acuza: “Constat o anumita tentatie a institutiilor de ordine de a sanctiona, uneori fara discernamant... Este revoltator sa aplici amenda, uneori la cuantumul superior prevazut de lege, pentru motive ridicole, cum ar fi bifarea gresita a scopului deplasarii, lipsa formularului de declaratie pentru o persoana care se deplaseaza 30 m din curte pana la gradina”. Vedeti alte lacune din declaratiile pe proprie raspundere

Scris de: B.G.

10.04.2020 16:31
Vizualizari: 4796

Ordonantele militare prin care s-au prevazut cazurile in care romanii pot iesi din casa lasa loc pentru comiterea de abuzuri din partea fortelor de ordine, inclusiv prin cuantumul amenzilor. Constatarea ii apartine vicepresedintelui Pro Romania, senatorul Adrian Tutuianu (foto).Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, de vineri, 10 aprilie 2020, Tutuianu precizeaza ca a observat o
anumita tentatie a institutiilor de ordine de a sanctiona, uneori fara discernamant, cetatenii, sub pretextul ordonantelor militare. Astfel, vicepresedintele Pro Romania arata ca este revoltator sa aplici amenzi, uneori la cuantumul superior prevazut de lege, pentru motive ridicole, cum ar fi bifarea gresita a scopului deplasarii, lipsa formularului de declaratie pentru o persoana care se deplaseaza 30 de metri din curte pana la gradina pentru lucrari agricole, ori sanctionarea unor batrani singuri, care nu au acces la informatie sau, pur si simplu, posibilitatea de a-si procura formulare de declaratii. 

 

Iata postarea lui Adrian Tutuianu de pe Facebook:

 

"STOP SANCTIUNILOR FARA DISCERNAMANT

Constat o anumita tentatie a institutiilor de ordine de a sanctiona, uneori fara discernamant, cetatenii din judet, sub acoperisul ordonantelor militare.

Ex: Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Dambovita precizeaza intr-o comunicare publica faptul ca, de la data declararii starii de urgenta - 16.03.2020 si pana la 07.04.2020 au fost aplicate 2.911 sanctiuni contraventionale in valoare de 3.483.600 lei.

Cateva precizari:

Amenzile prevazute de OUG 34/2020 au cuantumuri foarte, foarte mari (2.000 - 20.000 lei pentru persoane fizice / 10.000 - 70.000 pentru persoane juridice);

Contravenientul poate achita in termen de cel mult 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii procesului verbal, JUMATATE din cuantumul amenzii aplicate.


Este revoltator sa aplici amenda, uneori la cuantumul superior prevazut de lege, pentru motive ridicole, cum ar fi: bifarea gresita a scopului deplasarii, lipsa formularului de declaratie pentru o persoana care se deplaseaza 30 m din curte pana la gradina pentru lucrari agricole ori sanctionarea unor batrani singuri, care nu au acces la informatie sau, pur si simplu, posibilitatea de a-si procura formulare de declaratii etc.

Am un respect deosebit pentru toti cei care imbraca uniforma (oricare ar fi ea), dar care inteleg ca: LEGEA TREBUIE APLICATA CU DISCERNAMANT, tinand cont de persoana faptuitorului, de imprejurarile savarsirii faptei etc.

Sanctiunile maxime trebuie aplicate celor care nesocotesc masurile de carantina sau izolare, al caror comportament sfideaza legea si bunul simt".

 

Neclaritati care pot duce la abuzuri


In afara de cele semnalate de vicepresedintele Pro Romania, Lumea Justitiei atrage atentia si asupra altor neclaritati din Ordonantele Militare care ar putea duce la amendarea abuziva a romanilor. Neclaritati care ar trebui lamurite cat mai curand.

Spre exemplu, pe pagina de Facebook a Politiei Romane a fost postat urmatoarea informare: (foto 2)

"Intrebare: Pot sa o aduc pe bunica in varsta de peste 65 de ani de la domiciliul ei la adresa noastra de domiciliu care este situata la o distanta mai mare, in alt judet?

Raspuns: Aceasta posibilitate este prevazuta de art.1 lit. d din Ordonanta militara nr.3.

Daca deplasarea pentru a aduce o persoana varstnica (peste 65 de ani) este facuta in scopul de a fi ingrijita sau de a-i asigura tratament medical, recomandam ca aceasta deplasare sa se faca cu predilectie in intervalul de timp 11-13 sau sa nu depaseasca foarte mult acest interval".


Ne intrebam: dar daca bunica de peste 65 de ani este din Bucuresti, iar nepotii trebuie sa o transporte in Timisoara, pentru a avea grija de ea, ce se intampla? Este exclus ca deplasarea sa fie facuta in intervalul 11-13, avand in vedere distanta. Ce inseamna sa nu depaseasca foarte mult acest interval? Un exemplu de lacuna in Ordonanta Militara, pentru care cetatenii ar putea fi amendati de unii politisti cu prea mult zel. 
Un alt exemplu privind neclaritatea prevederilor.

Iata postarea facuta de Ministerul de Interne pe pagina de Facebook (foto 3):

"Intrebare: La ce distanta maxima de domiciliu poate fi amplasata unitatea comerciala la care putem face cumparaturi? Putem merge la cumparaturi, de pilda, din cartierul Berceni intr-un hipermarket din Militari?

Raspuns: Prevederile Ordonantei militare nr. 3 din 24.03.2020 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19 nu mentioneaza o distanta cuantificabila, insa recomandarea pentru cetateni este sa se deplaseze la cele mai apropiate magazine unde sunt comercializate produsele care le sunt necesare. In referire stricta la exemplul dumneavoastra, un cetatean care locuieste in cartierul Berceni nu poate merge la cumparaturi pentru produse de stricta necesitate in cartierul Militari intrucat in zona de domiciliu exista mai multe hipermarketuri similare cu cele din cartierul Militari".


Asadar, Ministerul de Interne ne spune ca nu putem merge la cumparaturi pentru produse de stricta necesitate din Berceni in Militari.
Dar daca cumparaturile de stricta necesitate vizeaza nu alimente, ci medicamente de care poate depinde viata unui om. Si, dupa cum bine se stie, in prezent nu se gasesc, sau se gasesc foarte greu  unele medicamente. Ce face romanul care sta in Berceni si nu gaseste medicamentele la farmaciile din apropiere, insa afla ca in Militari se gasesc si se deplaseaza acolo, la mare distanta de casa? Exista posibilitatea sa fie amendat de un politist zelos?
 
Pentru ca, in opinia noastra, doar la punctul 2 din formularul pe care trebuie sa-l completam ca sa putem iesi din casa, adica "asigurarea de bunuri care acopera necesitatile de baza ale persoanelor", se incadreaza procuroarea medicamentelor. Caci daca s-ar bifa punctul 3, "asistenta medicala care nu poate fi amanata si nici realizata de la distanta", posibil ca politistul sa-ti spuna ca se refera la consult medical, si nu la cumpararea de medicamente.
Comentarii

# Lulu date 10 April 2020 17:59 +17

https://agrointel.ro/138903/fermier-amendat-cu-5-000-de-lei-pentru-ca-nu-a-scris-in-declaratie-la-ce-ora-se-intoarce-din-camp/ Abuzuri abuzuri .... puterea oamenilor inteligenți și frustrați :cry:

# Adi date 10 April 2020 18:13 +10

Iohannis ce trebuie sa bifeze cand merge in vizita la Carmen? :lol:

# Baran Gheorghe date 10 April 2020 18:55 +3

pai cu cei din aerporturile Cluj si Sibiu cum ramane ?? Ii Amendeaza cineva?? Bai Hoha, bai banulOrb ! Lasati oamenii sa circule si sa munceasca! Voi nu stiti bancul cu rata????

# Opinie date 10 April 2020 19:38 +1

LUJU, cereti la IGPR sa va spuna daca exista vreo declaratie completata de cetateanul Iohannis. El cum se deplaseaza...sa zicem la cumparaturi sau la munca? Are legitimatie de presedinte?

# Emil Vasile date 11 April 2020 07:52 0

Stimata Redactie, Solicitati modificarea programului deplasarii persoanelor de peste 65 ani, intre orele 8 si 11. La vara nu poti obliga varstnicii sa se deplaseze intre orele 11-13 cand va fi canicula afara! Nici sparanghelul nu-l poti culege intre orele 11 si 13. Cu stima.

# nae girimea date 11 April 2020 08:08 0

Da , formularul pt Declaratie a fost facut de niste militieni . Trebuie sa scrii tot "arborele "ginecologic "in declaratie si sa motivezi lucruri care nu au nici o relevanta pt autoritate si scopul carantinei ( casuta intai si linia punctata ) . Boi carora li s-a dat putere . Daca dai peste cite un boulean harnic , ai rupt-o in fericire .

# Băi_Mă_Leși date 11 April 2020 13:13 +1

tutuianu ca si georgian pop au dovedit a fi slugile statului paralel represiv - nefacand nimic pentru democratizarea acestor institutii

# Neanae date 11 April 2020 14:56 0

Lăsați prostiile astea! Nea Baran Gheorghe, zi bre bancul cu rata, sau rața, ca nu-l știu și nu pot rămâne in neștiință! In legătura cu argumentul, acum pe bune, completati oameni buni mai multe fotocopii de declarație (vreo 10 e suficient) fiecare cu alt scop (sau același!?) date personale, orare diferite, direcții la fel. Când hopaaa, plutonieru ‘ zâce “actili va rog” întrebați frumos care raspuns cată in declaratie. O dați pe aia (ca le numerotați pi dos discret). Țineți și ceva declarații completate cu datele principale, iar restul de completat pi loc! Hai cu Bancul Nea Baran...

# nae din dealul feleacului date 11 April 2020 17:09 +2

D-le Baran Gheorghe,bancul cu rata vine din rindul ofiterilor de securitate si zice asa:"vedeti aceasta rata,desi moarta ,o tine sus in aer dragostea de tara"!

# George date 12 April 2020 08:16 +1

Pentru "nae girimea" : Formularul de declaratie nu "a fost facut de niste militieni".Este copia aprope exacta (tradusa in limba romana), a "Attestation de Deplacement Derogatoire" care se foloseste in Franta.

# Botomei Vasile date 12 April 2020 16:37 0

Dnul senator Tutuianu este rugat sa inițieze un proiect de modificare a legii avocaturii nr.51/1995,deoarece cuprinde pedepse cu închisoare de 3 ani pentru persoanele care folosesc denumirile de Barou,UNBR,avocat,chiar dacă aceste persoane nu folosesc aceste denumiri în scopul exercitării profesiei de avocat.Eu însumi sunt trimis în judecată în temeiul art.60.6 din legea avocaturii,actual art.59.6 din legea 51/1995,r,pe motiv că am folosit denumiri de barou,UNBR,avocat,fără drept în actele de publicare a tezei de doctorat în drept.Legea este ridicolă! Se prevede că constituie infractiune de exercitare fara drept a profesiei de avocat,daca nu esti avocat si dai consultații juridice,

# sorry date 13 April 2020 09:01 0

in 30 de ani ,din '89, va intreb pe D-vs cine a luat vreo masura impotriva abuzului. NIMENI!De ce?Pentru ca,,ne convine?".NU? nu au fost facute abuzuri,utilizari abuzive ale legii? Au murit oameni!Au fost deposedati oamenii de mosteniri ,de proprietati de esenta drepturilor si libertatilor fundamentale.In ce tara de pe mapamond mai exista vreo institutie civila mai presus de lege(nimeni nu vede!) iar la pensionare sunt MILITARI(cu toate drepturile unei vieti cu privatiunile si riscurile vietii militatre).Unde este PARLAMENTUL domnilor? PUTEREA SI PARVENIREA ESTE ESENTA CORUPTIEI DIN ROMANIA.Daca acum este STARE DE RAZBOI,ma gandesc ca alta institutie ar trebui sa conduca destinul acestei tari.Institutie care emite de drept ORDONANTE MILITARE.Nu convine?Dar ne convine sa moara oameni,sa infometezi 20 mil de oameni?GLOATA?ca in feudalism!Unde sunt spitalele moderne si sterile (fara infectii nosocomiale),autostrazile BANII?EH.SARACIIprivirile blajine si destinatiile DE VIS!BANI!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii