ACHITARE PE LIPSA DE PROBE – O noua facatura DNA a fost demantelata in instanta. Tribunalul Cluj a dispus achitarea omului de afaceri Ion Caprita Neicutescu, trimis in judecata de DNA pentru o inchipuita evaziune fiscala prin care ar fi prejudiciat bugetul cu peste 5 milioane lei. Dosarul a fost fabricat in plina glorie a fostei sefe DNA Laura Kovesi (Minuta)

Scris de: B.G.

31.05.2019 16:13
Vizualizari: 5126

Inca un dosar facut de DNA in mandatele Laurei Kovesi (foto) a picat in instanta. Tribunalul Cluj l-a achitat vineri, 31 mai 2019, pe omul de afaceri Ion Caprita Neicutescu, trimis in judecata in 2016 de DNA – structura centrala - pentru o inchipuita infractiune de evaziune fiscala.


 

Procurorii anticoruptie au retinut in rechizitoriu ca Neicutescu, in calitate de administrator al unei societati comerciale, ar fi efectuat achizitii intracomunitare de produse din carne, eludand sistemul taxarii inverse aplicabil taxei pe valoare adaugata. Neicutescu a fost acuzat ca ar fi produs bugetului statului un prejudiciu in cuantum de 5.198.553 lei, suma cu care ANAF s-a constituit parte civila.

In cele din urma insa, Tribunalul Cluj a dispus achitarea omului de afaceri in baza art.16 alin.1 lit.c C.pr.pen. care prevede ca „nu exista probe ca o persoana a savarsit infractiunea”. Decizia definitiva urmeaza sa fie pronuntata de Curtea de Apel Cluj.

Iata minuta Tribunalului Cluj din 1071/117/2016:

„In baza art.396 alin.1 si 5 C.pr.pen. rap. la art.16 alin.1 lit.c C.pr.pen. achita pe inculpatul C.N.I. pentru acuzatia de savarsire a infractiunii de evaziune fiscala, in forma continuata, prev. de art.9 alin.1 lit.c, alin.3 din Legea nr.241/2005, cu aplicarea art.35 alin.1 C.pen. si art.5 alin.1 C.pen. In temeiul art.19 C.pr.pen. si art.397 C.pr.pen. respinge actiunea civila exercitata de partea civila Agentia Nationala de Administrare Fiscala (cu sediul in Bucuresti, str. Apolodor, nr. 17, sector 5), reprezentata prin Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Cluj-Napoca – Administratia Judeteana a Finantelor Publice Cluj (cu sediul in Cluj-Napoca, P-ta Avram Iancu, nr. 19, jud. Cluj). In baza art.404 alin.4 lit.c C.pr.pen. dispune ridicarea masurii sechestrului asigurator luata prin ordonanta Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de Combatere a Infractiunilor Asimilate Infractiunilor de Coruptie, emisa la data de 10.12.2014, in dosarul nr.123/P/2014 (f.252-256, vol.36 d.u.p.), asupra urmatoarelor bunuri apartinand inculpatului Caprita-Neicutescu Ion si partii responsabile civilmente SC ADC ORIZONT SRL (reprezentata prin lichidatorul judiciar CITR Filiala Cluj SPRL, cu sediul in Cluj-Napoca:
I. bunul imobil cu destinatie garaj, cu suprafata de 12,50 mp, situat in Cluj-Napoca, jud. Cluj, valoare impozabila 1.969 lei, detinut de inculpatul C.N.I.;
II. un numar de 50.020 parti sociale (100%) dintr-un total de 50.020 parti sociale ale SC ADC ORIZONT SRL (fosta SC RO RINALDI COM SRL, CUI 8212556), aport la capitalul social subscris in valoare de 700.280 lei, detinute de inculpatul C.N.I.;
III. un numar de 220 parti sociale (44%) dintr-un total de 500 parti sociale ale SC MARCOTEX SRL (CUI 13251802), aport la capitalul social subscris in valoare de 968 lei (din totalul de 2.200 lei), detinute de inculpatul C.N.I.;
IV. un numar de 3.000 parti sociale (40%) dintr-un total de 7.500 parti sociale ale SC PIERA SRL, aport la capitalul social subscris in valoare 12.000 lei (din totalul de 30.000 lei), detinute de inculpatul C.N.I.;
V. bunul imobil reprezentat de teren in suprafata de 9.300 mp, situat in Cluj-Napoca, jud. Cluj, valoare 200.000 euro, apartinand SC RO RINALDI COM SRL (in prezent denumita SC ADC ORIZONT SRL, CUI 8212556). Constata ramasa fara obiect cererea formulata de lichidatorul judiciar al partii responsabile civilmente SC ADC ORIZONT SRL - CITR Filiala Cluj SPRL, privind ridicarea masurii sechestrului asigurator instituita asupra imobilului teren sus-mentionat. Potrivit art.275 alin.3 C.pr.pen. cheltuielile judiciare ocazionate cu solutionarea cauzei raman in sarcina statului. Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare. Pronuntata in sedinta publica din data de 31.05.2019”.


Iata comunicatul DNA din 5 aprilie 2016 privind trimiterea in judecata a omului de afaceri Ion Caprita Neicutescu:

„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de Combatere a Infractiunilor Asimilate Infractiunilor de Coruptie au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatului

CAPRITA NEICUTESCU ION, administrator al unei societati comerciale, cu privire la savarsirea infractiunii de evaziune fiscala, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada iulie 2007 – mai 2008, inculpatul Caprita Neicutescu Ion, in calitate de administrator al unei societati comerciale, in mod repetat, a efectuat achizitii intracomunitare de produse din carne, iar pentru a eluda sistemul taxarii inverse aplicabil taxei pe valoare adaugata, respectiv pentru a avea posibilitatea de a deduce aceasta taxa, a creat aparenta ca achizitiile respective au fost realizate de la o anumita societate care, in realitate, avea comportament de tip fantoma.

Rolul acestei societati era, atat de a simula achizitii de la diversi furnizori intracomunitari, cat si de a crea aparenta unor livrari in beneficiul firmei administrata de inculpat.

Ulterior, inculpatul Caprita Neicutescu Ion a inregistrat aceste operatiuni comerciale in documentele contabile ale firmei sale si a declarat fiscal achizitii nereale de bunuri in suma totala de 32.559.375 lei, din care TVA aferenta in suma de 5.198.553 lei.

Prin aceste demersuri, inculpatul Caprita Neicutescu Ion a produs bugetului consolidat al statului un prejudiciu in cuantum de 5.198.553 lei suma cu care ANAF s-a constituit parte civila in cauza.

In cauza, s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile si imobile ce apartin inculpatului Caprita Neicutescu Ion.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza”
.

Comentarii

# Lulu date 31 May 2019 17:18 +5

Norocul omului ca a dat peste niște judecători cu capul pe umeri și cu coloana vertebrală ... pentru ca in rest toți judecătorii sunt școliți de ANAF și fac exact cum le dictează ANAF ul fără sa mai judece ... pentru ca altfel nu și-ar mai lua salariile ... este ceva de neînchipuit ... știți câți oameni au fost condamnați pe aceleași făcături ale ANAF și parchetului ? ... nici nu va închipuiți ... acum ANAF ca sa recupereze sumele din controalele abuzive care le fac trimit toate dosarele la parchet pe motiv de “evaziune” ... iar pentru politie sunt dosare prioritare ... și uite așa se nenorocesc oameni și se distrug destine ... e crunt ce se întâmpla  :cry:

# SPARTAKUS date 31 May 2019 18:53 +6

Achitarea lui I.C.Neicutescu nu va ramane o noutate,acestea vor mai reaparea pe parcurs.Trebuie insa reamintit ca,opiniile,respectiv conceptiile lui L.C.Kovesi despre justitie si stat de drept raman neschimbate,concret,procurorii mai ales cei de la DNA,trebuie sa dispuna in orice clipa de instrumentele puterii,care sa oprime pe oricine fara nici un fel de restrictie,aspect ce se desprinde din repetatele luari de cuvant a celei in cauza.Nu cred ca Romania mai are nevoie asemenea procurori!!!!!

# Doina date 1 June 2019 20:09 0

Nu se mai aude nimic de Kovesi sau Secția Specială n-o mai are în colimator și se pregătește să i se șteargă urma? În fiecare zi vin achitări pentru dosarele din timpul ei și ea e bine mersi. Asta e „Justiția independentă” pe care o tot clamează Tăntălăul Național și gașca lui de zgomote?

# Plagiatorea dovedita , la beci ! date 3 June 2019 16:11 0

A distrus o institutie a Statului , complet ! Sa plateasca, zic ! :-*

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii