ACOPERITII NU AU CE CAUTA IN AVOCATURA - Maestrul Corneliu Liviu Popescu ii propune presedintelui UNBR Gheorghe Florea sa se interzica prin Legea 51/1995 exercitarea profesiei de catre avocatii care sunt ofiteri acoperiti: "Un avocat nu poate avea calitatea de 'agent acoperit', deoarece incalca independenta profesiei, se afla in stare de incompatibilitate, violeaza secretul profesional, incalca dreptul la aparare si actioneaza fara onoare"

Scris de: Elena DUMITRACHE

16.10.2014 18:18
Vizualizari: 5969

Avocatul Corneliu Liviu Popescu (foto) a inaintat spre analiza Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, condusa de avocatul Gheorghe Florea, un document care cuprinde o serie de propuneri privind modificarea Legii nr.51/1995 in sensul apararii demnitatii si independentei avocaturii ca serviciu de interes general si ale corpului profesional al avocatilor, precum si efectivitatea dreptului la aparare. Demersul reputatului avocat are loc in contextul dezbaterilor publice privind agentii acoperiti ai serviciilor secrete, despre care s-a sustinut ca ar actiona in viata politica, in magistratura si in presa, dar si ca o riposta fata de pozitia pe care "un Confrate - fost judecator, fost presedinte de instanta si fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii" a avut-o intr-un articol in care a sustinut ca "agentii acoperiti in avocatura sunt cat se poate de legali".


Intr-o cerere depusa la UNBR joi, 16 octombrie 2014, avand numarul de inregistrare 285 DIV 2014, avocatul Corneliu Liviu Popescu justifica, spunem noi, extrem de corect, de ce un avocat nu poate fi in acelasi timp si "agent acoperit".

In primul rand, arata avocatul Popescu in cererea depusa la UNBR, independenta avocatului si a profesiei de avocat ar fi "anihilata" de calitatea de ofiter acoperit, atat timp cat cea de-a doua calitate presupune "esentialmente subordonarea fata de o structura statala", ceea ce ar aduce atingere independentei profesiei si ar atrage totodata incompatibilitate in exercitarea avocaturii. In acest sens, avocatul Popescu invoca articole din Legea 51/1995 si din Statului profesiei de avocat care prevad ca profesia de avocat consacra principiile independentei profesiei de avocat si independentei avocatului in exercitarea profesiei.

Maestrul Corneliu Liviu Popescu arata ca un avocat care este si agent acoperit incalca prevederi stricte ale Legii 51, dar si Statutul profesiei, in care se specifica extrem de clar ca avocatul are obligatia de secret profesional. Prin extercitarea in acelasi timp a celor doua "profesii", avocatul incalca aceasta obligatie, intrucat "menirea "agentului acoperit", de a obtine si transmite informatii structurii din care face parte", menirea care se afla in contradictie cu obligatia avocatului de a pastra secretul profesional. Or, in acest context, dreptul la un proces echitabil al clientului reprezentant de un avocat "acoperit" este incalcat, atat timp cat, prin obligatiile de ofiter acoperit, avocatul ar trebuie sa transmita informatiile confidentiale aflate de la client.

Obligatia pe care avocatul "acoperit" o are fata de structura de represiune din care face parte, conduce, in opinia argumentata a avocatului Corneliu Liviu Popescu, la violarea drepturilor clientului si la tradarea increderii acestuia prin transmiterea informatiilor confidentiale, relevand un comportament "josnic si demn de dispret", prin care "terfeleste" nobletea profesiei de avocat. Efectul acestei practici de catre avocati ar fi in final, potrivit avocatului Popescu, pierderea increderii justitiabililor in avocati: "In concluzie, in opinia mea, conform normelor juridice in vigoare, un avocat nu poate avea calitatea de "agent acoperit", deoarece incalca independenta profesiei, se afla in stare de incompatibilitate, violeaza secretul profesional, incalca dreptul la aparare si actioneaza fara onoare".

Avocatul Corneliu Liviu Popescu propune ca toti avocatii sa depuna anual o declaratie pe proprie raspundere din care sa rezulte ca nu sunt ofiteri acoperiti

Pentru a impiedica atingerea independentei profesiei de catre avocatii care au si calitatea de "agenti acoperiti", avocatul Corneliu Liviu Popescu propune ca membrii Consiliului UNBR sa supuna analizei propunerile sale, si ulterior sa adopte o hotarare prin care, printre altele, sa oblige toti avocatii aflati in exercitarea profesiei sa depuna anual la baroul din care fac parte o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu fac parte din categoriile enumerate la pct. 1, sub sanctiunile neinscrierii in tabloul avocatilor cu drept de exercitare a profesiei si excluderii din profesie:

"Am onoarea a va ruga, Stimate Domnule Presedinte, Stimate Confrate, sa supuneti Consiliului UNBR spre analiza propunerea mea ca, in temeiul art. 63 alin. (3), art. 64 alin. (1) lit. c) si d) si alin. (2), art. 65 alin. (6) si art. 66 lit. c) si s) din Legea nr. 51/1995, Consiliul UNBR sa adopte o hotarare prin care:

1. sa interpreteze dispozitiile art. 1 - art. 3, art. 6 - art. 11, art. 27, art. 29, art. 89 - art. 91, art. 108 - art. 113, art. 133 - art. 135, art. 221, art. 227 - art. 229 si art. 234 din Statutul profesiei de avocat ca interzicand unui avocat sa fie membru al personalului care isi desfasoara activitatea acoperit in cadrul organelor de stat cu atributii in domeniul securitatii nationale sau al structurilor ministeriale interne de informatii, politist lucrand sub acoperire, investigator sub acoperire, ca lucrator operativ din cadrul politiei judiciare sau al organelor de stat care desfasoara activitati de informatii, colaborator cu o alta identitate decat cea reala al organelor de urmarire penala, informator al organelor de urmarire penala sau informator al politiei;

2. sa oblige toti avocatii aflati in exercitarea profesiei sa depuna anual la baroul din care fac parte o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu fac parte din categoriile enumerate la pct. 1, sub sanctiunile neinscrierii in tabloul avocatilor cu drept de exercitare a profesiei si excluderii din profesie;

3. sa propuna Congresului avocatilor adoptarea de acesta din urma a unei hotarari pentru modificarea Statutului profesiei de avocat, in sensul introducerii in mod expres in Statut a interdictiei de la pct. 1 si a obligatiei si sanctiunilor de la pct. 2;

4. sa propuna Congresului avocatilor adoptarea de acesta din urma a unei hotarari prin care sa propuna Guvernului initierea unui proiect de lege prin care sa se completeze Legea nr. 51/1995, in sensul introducerii in mod expres in Legea nr. 51/1995 a interdictiei de la pct. 1 si a obligatiilor si sanctiunilor de la pct. 2.

Cred ca este inutil sa precizez ca, in masura in care organele profesiei de avocat imi vor solicita sprijinul pentru redactarea proiectelor propuse, il voi acorda fara rezerve.

Prezentul demers nu submineaza securitatea nationala, deoarece intr-un stat de drept si democratic trebuie pastrat un just echilibru intre interesele generale ale societatii si respectarea drepturilor individuale, acestea din urma neputand fi suprimate. Apararea sigurantei nationale nu se poate face prin violarea legii si a drepturilor omului".

Avocatul Corneliu Liviu Popescu se declara stupefiat si revoltat de "o afirmatie complet neargumentata" a unui confrate, "care aduce prejudicii imense profesiei si corpului profesional"

Ult motiv care l-a determinat pe avocatul Corneliu Liviu Popescu sa solicite Uniunii Nationale a Barourilor din Romania modificarea Legii nr.51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat, in sensul introducerii unui articol care sa prevada ca avocatii care detin calitatea de ofiteri acoperiti sa nu aiba dreptul de exercitare a profesiei, este dat de declaratia "agentii acoperiti in avocatura sunt cat se poate de legali", care apartine unui "confrate - fost judecator, fost presedinte de instanta si fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii".

In cuprinsul cererii inaintate UNBR avocatul Corneliu Liviu Popescu isi exprima opinia ca o astfel de afirmatie "complet neargumentata" aduce prejudicii imense profesiei si corpului profesional si submineaza grav increderea de care avocatul trebuie sa se bucure in ochii justitiabililor si ai celorlalti clienti:

"In contextul dezbaterilor publice actuale privind agentii acoperiti ai serviciilor secrete pretins actionand in viata politica, in magistratura si in presa, un Confrate - fost judecator, fost presedinte de instanta si fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii - a publicat un articol in care, suplimentar fata de concluziile privind nelegalitatea calitatii de agent acoperit pentru parlamentari si magistrati, a afirmat ca "Agentii acoperiti […] in avocatura […] sunt cat se poate de legali".

Fara a nega in vreun fel libertatea de exprimare a Confratelui nostru (desi personal cred ca a fi fost normal ca, intr-un text in care se face o demonstratie juridica, aceasta afirmatie extrem de serioasa si de transanta sa nu fie pur si simplu lansata, fara a fi insotita de cel mai mic argument juridic in sprijinul ei), mediatizarea deosebita de care se bucura Confratele nostru si aceasta opinie a sa ma determina sa va scriu prezenta scrisoare.

Ca o paranteza, personal sunt stupefiat si revoltat de faptul ca un Confrate, care a dobandit de foarte putin timp calitatea de avocat (de altfel, sunt dator sa va informez onest ca m-am opus la admiterea sa in profesie), face o afirmatie complet neargumentata, prin care in opinia mea aduce prejudicii imense profesiei si corpului profesional si submineaza grav increderea de care avocatul trebuie sa se bucure in ochii justitiabililor si ai celorlalti clienti".

*Cititi aici integral cererea avocatului Corneliu Liviu Popescu inaintata presedintelui UNBR Gheorghe Florea

Comentarii

# Avocatul31 date 16 October 2014 18:46 +10

dacă tot este in ceasul al 12-lea nu ar face mai bine d-nul Florea sa-si inregistreze baroul traditional,să intre si comunistii si urmasii acestora in legalitate?sa-i poata intreba cineva si pe ei de taxe,impozite,hoteluri mostenite sau făurite,că tu nu esti avocat mai florea...de nici o culoare.

# remember date 16 October 2014 19:44 +7

Maestre, cel putin din partea mea aveti nota 10 pentru propunerea dumneavoastra dar n-ati putea sa cereti extendirea listei si cu referire la avocati ce colaboreaza direct sau indirect cu politia sau serviciile??? :roll: :roll: :roll: :roll: :lol: :lol: :lol: :P :P

# BERCEA MONDIAL ;; e manevra lu frații miei........,, date 16 October 2014 20:04 +1

Profesorul este novice pentru instituția ,,activității de infiltrare,, a ofițerilor / subofițerilor în domeniile vulnerabile care pot atrage la colaborare persoane publice. Cei 187 de of/subof. avocați care au fost infiltrați în UNBR - entitate cu sediul în CAB, dar neînființată, au avut ca scop nu ,,lucrarea informativă a avocaților , ci a funcționarilor publici din justiție, interne din Guvern, etc, cu care avocații au intrat în raporturi de înfăptuire a justiției. 

# minte date 16 October 2014 20:08 0

Avocatul stagiar al domnului profesor din anul 2011, făcut avocat la apelul bocancilor la inițiativa profesorului, a fost infiltrat tocmai pentru a documenta informativ mai mulți judecători de la ICCJ, pe vremea când domnul profesor solicita ca procurorul să aibă nivelul pupitrului la înălțimea pupitrului de la care punea concluzii avocatul ofițer acoperit

# unul din lumea cea mare date 16 October 2014 18:47 +11

Stau si ma gindesc (rar si repede) ca ar trebui sa semnez mesajele “unul din spitalul cel mare” pentru ca spitalul Obregia are o curte mare unde ne plimba cind sintem cuminti. Si acum sa scriu repede pina nu-si fac medicamentele “RAULUI” efectul si uit. Si eu sint un “ACOPERIT” , pentru ca in fiecare seara unul mai rau ca mine din salon ma acopera cu patura si-mi da la cap pina vin “PILOTII” cu halate albe si ma salveaza. Sper sa nu ma aresteze pentru ca am marturisit. Nu stiu cita vrema ma mai tine nebunul asta “acoperit” ca ma doare rau capul, am ameteli si bag in gura numai cu mina stinga. Cuvint de cod: tre’ sa merg la tauleta ca ma taie. PS Miine plec in Canada sa repar un avion la unu’ in curte.

# farmacia dona date 16 October 2014 20:05 -4

#dankh se pare ca nu ti-a ajuns cit te-ai facut de ris ieri.perseverenta la tine este deja prostie si se pare ca aviatorul stie ce spune

# Carbaxin date 16 October 2014 20:25 +4

De unde aviator, a fost tractorist la CAP Lehliu, tu n-ai vazut ca nici nu stie sa scrie....

# farmacia catena date 16 October 2014 20:35 -2

#dankh ,niciodata aviatorul nu a emis pareri despre avocati,de cind citesc eu

# Io date 16 October 2014 20:35 0

Imi place de tine că ești miștocar! Da..., ți-ai pus paie-n cap și le-ai dat singur foc, muică :-x

# jurist date 16 October 2014 19:27 +6

As propune modificarea legii in sensul ca impostorii nu au ce cauta in avocatura. Cine face parte dintr-un barou care nu are acte NU ESTE AVOCAT !!!

# Gogu date 16 October 2014 19:33 +2

Nu este exclus ca o marea majoritete a sefilor sa fi fost ofiteri acoperiti si functionand si in U.N.B.R. traditional au facut bani buni protejati de magistratii corupti din sistem. Nu ne mira, cum rezista functiunea entitatii fara sa detina acte legale de infiintere a persoanei juridice.

# jude post REVOLUTIE date 16 October 2014 19:44 +4

felicitari dl. profesor pentru articol si poate colegul de breasla ca reprezentant UNBR va intreprinde masuri de eliminare din tagma a insilor cu 2 stapini. Ca judecator am sesizat ca unii colegi au cariere fulminante si m-am intrebat ce atuuri au de ating grade si functii in perioade scurte de timp. Raspunsul a venit mai tirziu si din pacate imi este nefolositor. Acum ceva timp in urma Ungureanu "unguent" explica peTVR 1 ca sunt colaboratori ai serviciilor din toate insitutiile statului inclusiv din justitie. Mi-as dori ca macar in avocatura sa nu aveti oameni de soiul acestora. Referitor la sustinerile avocatei de mai sus , cu iertare dar se complace intr-o ignoranta sau o face pe "moralista". Va doresc succes in demersul initiat.

# vox date 16 October 2014 20:24 +2

legea lustratiei rezolva acoperitii din toatew profesiile si toate functiile, demnitatile

# ACEST ESCROC DESFIINTAT, CASTIGA PE BLAT CU BARSAN date 16 October 2014 20:53 0

Acest pseudoavocat, slab de pute a castigat procesele la CEDO numai pe BLAT cu Brasan!!! la puscarie hotilor!

# Obs date 16 October 2014 21:03 +4

Daca este ofiter acoperit... este acoperit. Declaratia pe proprie raspundere este zero in astfel de cazuri. Pana la urma, daca nu ai nimic de ascuns de ce sa te temi de un potential ofiter acoperit ?!

# Lulu date 16 October 2014 21:28 +2

Acesti nemernici din sistemul traditionalilor avocati au pledat si aparat sotii Ceausescu. Numai ca nu le-a spus sa-i vada morti, asa aparare le-a facut derbedeii de avocati traditionali. Ce avocati pot fi acesti indivizi care au acuzat sotii ceausescu in loc sa-i apere, si se mai pretind buni profesionisit, dar sefii lor care nu au luat nici o atitudine impotriva impostirilor ce fel de conducatori au fost. Nu cumva  toti sunt complici la omor si lovitura de stat chiar si de justitie prin inscenarea acelui proces impotriva sotilor Ceausescu prin hotararea ce s-a dat in decembie 1989 ?

# Gheoae date 16 October 2014 21:33 0

Unul dintre ei a fost si primovat intr-o functie prea inalta pentru palaria lui, ci doar sa fie favorizat de Iliescu pentru fapta sa de acuzare, in calitate de avocat traditional, care facea parte dintr-o structura fara acte de infiintare a persoanei juridice prin nerespectarea art. 14 din decretul-lege 90/1990.

# DAN date 17 October 2014 00:06 +1

O forte buna propunere, au fost si sunt multi, mai ales penalisti!

# pol date 17 October 2014 10:02 +1

Spui atatea prostii, incat ma mir ca respiri singur! De aia nu v-ati infiintat inca, pentru a lucra sub acoperire! Asa ca de ce emiti pretentii daca habar nu ai ca trebuia sa respectii legislatia tarii si sa te infiintezi ca persoana juridica potrivit acestei legislatii? Inscrieti-va in "Imbecilitatea fara frontiere" ...poate va da chiar functii de conducere cu asemenea elucubratii!

# Dr.Av.Vasile Botomei vs. Dr.Corneliu Liviu Popescu date 17 October 2014 10:53 +1

Dnul Dr.Av.C.L.Popescu ar putea fi ofiter acoperit!!!Se deduce din initiativa domniei sale: ,,confratii avocati sa depuna declaratie la Barou ca nu sunt acoperiti" .Asa fac hotii: Strga hotii!! Cine sa cerceteze daca declaratia data la Barou este in realitate sau in fals?! Vedeti dle profesor ca umblati cu cioara vopsita? Asa a-ti vopsit cioara cu lucrarea stiintifica privind unicitatea ordinului profesional al avocaturii in Romania, pana cand a fost publicata teza dr.av.Botomei Vasile,prin care s-a aprobat un nou concept juridic in materia profesiei de avocat: pluralismul de  asociatii profesionale de aparare prin mai mule UNBR-uri la nivel national cu barouri componente la nivel judetean! Cum conceptul unicitatii publicat de dstra a fost formal,la fel de formala este si propunerea de a da avocatii declaratie la notar. Am luat act de propunerea dstra si voi initia un astfel de proiect din partea UNBR-Dr.Botomei Vasile.Va rog sa trimitei pe [email protected],proiectul de lege.

# POLO.NICU date 17 October 2014 14:20 0

Amin

# lobotomiei agramaticus escrocus date 17 October 2014 20:23 0

lobotomiei agramaticus escrocus, cand ma scoti de pe tabloul unebereului de pe campiile bacaului ? Ai 6 rechizitorii, bolnavule, nu ai scapare !

# lobotomiei agramaticus escrocus ,,sa trimitei pe botomei,, date 17 October 2014 20:29 0

lobotomiei agramaticus escrocus, nu te mai da dottore ca nu stii nici sa scrii ! ,,Strga hotii!!,, ,,a-ti vopsit cioara,, ,,mai mule UNBR,, ,,publicat de dstra,, ,,propunerea dstra,, ,,sa trimitei pe botomei,, !!!

# P27 date 17 October 2014 11:44 +1

Alo !!!!! traditionalii!!!!!!!! Dosar 3666/212/2014 (jud.Constanta) Încheiere 13.10.2014 Respinge excepţia lipsei calităţii de reprezentant convenţional a doamnei Iacob Rodica, invocată de instanţă, din oficiu, ca neîntemeiată. Cu cale de atac odată cu fondul. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei astăzi, 13.10.2014. Document: Încheiere de şedinţă 13.10.2014?????Judecătoria Constanţa - Sentinţa penală definitivă nr. 234/2014 din 30 mai 2014: ,,UNBR - Bota şi Baroul Bucureşti (Bota) sunt organizaţii care funcţionează în mod valabil.”

# gagahh date 17 October 2014 11:50 -1

Daca se desconspira TOTI?..Cine mai lucra? Ca sa ma ierte cel de sus dar cam toti ...........dau cu subsemnatu/a....Ba nene ...Floreo sana- l pe Bota. :-* :-* :-* :-* :-* :-* :D :D :D :D

# FLOREA CA RASPUNS date 19 October 2014 13:40 0

DE CE SA-L SUN PE BOTA!!!!!????? CE TREABA AM EU CU PUSCARIASUL ESCROC???!!! DACA E SA VORBESC CU CINEVA ALA E NIMERINCU, ADEVARATULPRESEDINTE LEGAL ALES SI VALIDTA DE  INSTANTA!!!!!!!!

# Drept la replica date 17 October 2014 12:20 +1

Avem si un drept la replica. e super amizant :) http://jurindex.ro/raspuns-confratern-scrisorii-inchise-a-d-lui-corneliu-liviu-popescu/

# Dr.Vasile Botomei date 17 October 2014 18:47 0

Dr.Botomei Vasile apreciaza ca artrebui ca la inceputul fiecarui an calendaristic,magistratii,executorii, notarii si avocatii sa depuna o adeverinta de la SRI si SIE din care sa rezulte ca nu sunt colaboratori si nici nu au tangenta cu serviciile secrete. Nicidecum sa declare colaboratorul ca nu colaboreaza,caci ar insemna sa se mai infiinteze o institutie care sa cerceteze daca este sau nu in evidentele SRI si SIE.

# felicitari escrocus agramaticus date 17 October 2014 23:17 -2

,,Unele comentarii dovedesc încă o data cita,, incultura aveti ! ,,artrebui,, sa va faceti bagajele pentru sbarna de Bacau ! Concurs olimpic de infractiuni: inselaciune, fals, ultraj, av ilegala, folosirea fara drept..., evaziune, deturnare de fonduri !!!

# Un prieten date 17 October 2014 20:15 +1

Felicitări domnule profesor!Unele comentarii dovedesc încă o data cita dreptate aveți .

# Budinca date 17 October 2014 22:16 +1

Rog vedeti  in Noul cod civil despre functionarea persoanei juridice art. 214 C civ., despre separarea patrimoniilor Curtii de Apel Bucuresti de cel al U.N.B.R., tarditional, si 215 C. civ., Contrarietatea de interese, precum si art. 226 C. civ., art. 227 C. civ., si art. 229 C. civ.

# vikkktor date 17 October 2014 22:44 +2

Se trezesc tot felul de maestrii sa ceara si sa propuna diverse...imposibile...Unde au dormit maestrii astia in ultimii 25 de ani??...Prea tarziu..Toate structurile statale si nu numai, sunt penetrate de servicii, care, au continuat cu mult mai mare succes munca Securitatii...De fapt asta e si cheia succesului in societatea romaneasca si nu numai, ori sacul cu bani ori apartenenta si sprijinul serviciilor de informatii...sau ambele...Aceasta este ca boala de piele si de bolile de piele nu scapi niciodata, decat belit si nici atunci...O sa treaca si alegerile, dormi in pace stimat popor, daca ai stii cat de multi suntem... :lol: :lol:

# adevar date 19 October 2014 09:43 +1

Adevarat maestre, ,,acoperitii,, nu au ce cauta in avocatura. ESCROCII da?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii