ACTIVITATEA DE JUDECATA, RISC PENTRU VIATA – Decesul judecatorului de 47 de ani de la Tribunalul Bucuresti scoate la iveala abandonarea justitiei in fata pandemiei de COVID-19. Judecatorii si grefierii se tem pentru viata si sanatatea lor, in conditiile in care Guvernul i-a aruncat pe magistrati in linia intai fara masuri de protectie eficiente. In afara de masca si "pepsiglasuri", magistratii si grefieri se expun riscului imbolnavirii prin manipularea dosarelor trecute prin zeci de maini

Scris de: Elena DUMITRACHE

17.11.2020 16:51
Vizualizari: 5535

Au trecut doua zile de la anuntul mortii judecatorului Bogdan Marin de la Tribunalul Bucuresti cauzate de infectarea cu SARS-COV-2. Bogdan Marin, in varsta de 47 de ani, este primul magistrat din Romania care a murit dupa ce a contactat COVID-19, aflandu-se la terapie intensiva inca de joi, 12 noiembrie 2020. Anuntul mortii judecatorului Bogdan Marin a generat insa teama in randul magistratilor, grefierilor si personalului auxiliar, precum si a celor care calca pragul Tribunalului Bucuresti, realizand riscul la care se expun incercand sa isi exercite profesia.

Din nefericire pentru Romania, in linia intai a persoanelor expune COVID-19 au fost trecuti doar medicii. Nicio masura reala efectiva petnru protejare persoanelor care exercita profesii sau fac parte din categorii sociale care, prin activitatea pe care o intreprind, si care nu se poate desfasura online, se expun zilnic riscului de a se infecta cu virusul COVID-19.


In aceasta situatie ii regasim astazi pe magistratii de la Tribunalul Bucuresti, care dupa decesul colegului lor, Bogdan Marin, se tem ca ar putea, la randul lor, sa fie victime ale COVID-19. Situatia este identica in toate instantele din tara unde sedintele de judecata se desfasoara cu masti, dezinfectanti si "pepsiglasuri" (n.red. - cum le-a numit ministrul Educatiei Monica Anisie). Si atat! Desi in instante, la fel ca si in spitale si scoli, activitatea se desfasoara continuu, iar zona este tranzitata intens. Sa ne imaginam numai activitatea arhivelor unde sunt depozitate mii de dosare, care trec zilnic prin mainile a zeci de persoane.

Ceea ce se intampla in prezent in instante si parchete nu are in mod sigur nicio legatura cu nivelul de protectie care ar trebui asigurat cetatenilor. Iar vina poate ca nu este a presedintilor de instanta, ci chiar a Guvernului care a inteles sa acorde prioritate si atentie doar anumitor categorii si profesii. Justitia, ca de obicei, nu se incadreaza. Nici chiar cel care ar trebui sa se ocupe atent de Justitie, in speta ministrul Justitiei Catalin Predoiu nu o face.


In ultimele zile, chiar inaintea decesului judecatorului Bogdan Marin atat asociatiile profesionale ale judecatorilor si procurorilor, cat si grefierii au protestat fata de lipsa unor masuri concrete adoptate de Ministerul Justitiei pentru asigurarea dreptului la munca si mai ales, a dreptului la viata al persoanelor care activeaza in sistemul de justitie.


Judecatorii, procurorii si greferii protesteaza


In speta, Sindicatul National al Grefei Judiciare Dicasterial, condus de Aurelian Catalin Traistaru, a semnalat public faptul ca Ministerul Justitiei, desi are cadrul legislativ pentru a asigura protectia personalul din instante, nu a luat nicio masura de protectie a judecatorilor, procurorilor, grefierilor si personalului auxiliar.

Sindicatul a facut la acel moment trimitere la OUG 181/2020 in care sunt introduse in categoria de venituri din salarii si asimilate salariilor neimpozabile si sumele reprezentand contravaloarea cheltuielilor suportate de angajator cu efectuarea testelor medicale de diagnosticare a infectiei COVID-19 (Click aici pentru a citi).


La randul lor, asociatiile profesionale ale magistratilor, AMR, UNJR, AJADO si APR au criticat Ministerul Justitiei, dar si Consiliul Superior al Magistraturii condus cu maxima pricepere in acest an de judecatoarea Nicoleta Margareta Tint, ca nu au adoptat o strategie de ajutorare a instantelor si parchetelor, in conditiile pandemiei de COVID-19, in care din ce in ce mai multi judecatori, procurori si greferi se infecteaza cu noul coronavirus (Click aici pentru a citi).

Intr-un comunicat remis la inceputul lunii noiembrie 2020 de cele patru asociatii profesionale, CSM si Ministerul Justitiei erau indemnate in al 12-lea ceas sa aplice ghidul privind "Functionarea instantelor in perioada pandemiei cu Covid-19" emis in octombrie 2020 de Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), prin Biroul pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului (BIDSO / ODIHR).


Ludovic Orban nu exclude lockdown-ul dupa alegeri


Peste toate, in contextul in care magistratii, personalul auxiliar, dar si avocatii si partile din dosare se expun zilnic riscului contractarii virusului COVID-19 in instante, premierul Ludovic Orban a iesit marti, 17 noiembrie 2020, pentru a linisti populatia, transmitand ca "nu este cert ca suntem stabilizati pe un platou", iar daca dupa alegeri numarul de infectari va creste nu este exclus un lockdown: "In masura in care lucrurile raman sub control, numarul de infectari nu va creste, nu va fi necesara o astfel de masura. Noi am spus foarte clar ca nu ne dorim sa impunem masuri de restrictie. Am ajuns in situatia in care impunem masuri pentru a proteja sanatatea oamenilor. Eu imi doresc sa ajungem la zero infectari, sa petrecem Craciunul linistiti, dar depinde de fiecare dintre noi".


Cu alte cuvinte, la fel ca si in alte iesiri publice ale membrilor Guvernului, daca situatia cazurilor de COVID-19 se inrautateste va fi exclusiv vina romanilor care nu poarta masca, nu se spala pe maini si nu stau in casa, nicidecum a Executivului depasit de mult de situatie, care nu este capabil sa adopte solutii logice si efective pentru protejarea cetatenilor, recurgand la masura lockdown-ului.

Comentarii

# vaduva date 17 November 2020 20:47 -1

Dumnezeu sa il ierte pe tanarul judecator, dar in fata Covid 19 TOTI suntem egali. inseamna ca si justitiabilii risca sa fie imbolnaviti de catre magistrati, nu doar invers...si judecatorii au copii, nepoti, neveste, soti, nu traiesc singuri cuc intr-un turn de fildes..merg la mall, merg la supermarket....merg la benzinarii....folosesc cardurile bancare....ca sa zica lumea ca se imbolnavesc din sala de judecata.....SINGURA EXPLICATIE este MASCA obligatorie, nu dosarele care trec prin doar vreo 2-3 maini , nu prin zeci de maini, ca doar nu si le arunca de la unul la altul incontinuu....NU IGNORATI PERICOLUL PURTARII MASTII...in ceea ce ma priveste, m-am umplut de herpes, prin nas, pe gura, pe barbie....plus bacteriile care vegeteaza in gura....deci, SPALATI-VA PE DINTI. SPALATI-VA PE MAINI...JOS MASCA....inca o data, Dumnezeu sa il odihneasca in pace ! pacat de tineretea si de pregatirea lui..

# Edelweiss - Ivory Tower Curser date 17 November 2020 20:59 0

Mey, să se milostivească careva și de piranda csango V.G de la Judecăcătoria Rădăuți - Suceava și s-o blagodarească c-olecuță de Covid, pe ea și întreaga ei familie de pesediști torționari și neisprăviți. S-ajungă țâganca egzact așa cum i-am profețit Io* într-o imprecație ultimativă: „Să deie Domnul Zeu ca să le socotească la puradei anii de viață scăzându-le datele cronologice înscrise pe cruci!” :o Dați-i, uăi, careva și lu Gabriela V. olecuță de CCovid, ca să simtă, SCROAFA DRACULUI, ce anume este aceea STARE DE TEMERE REALĂ, nicidecum porcăria aia simulată cu care a reușit să azvârle în temniță oameni inofensivi și nevinovați.

# CD date 17 November 2020 23:00 -2

Judecatorii spera sa capete Imunitate Totala? Boala nu stie carte, iar judecatorii sunt si ei cateodata oameni. Covidul va fi un motiv in plus pentru pensiile lor Nesimtite?

# Ilie date 18 November 2020 11:29 0

Sunt unii grefieri foarte aroganti, se cred judecatori in sala. Devin penibili. Rusine din partea lor.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii