AMENDAMENTE IMPOTRIVA DICTATURII – Senatul a modificat radical proiectul Guvernului privind starea de alerta. Amendamentele aduse de senatorii Serban Nicolae si Robert Cazanciuc interzic o durata de peste 60 de zile a starii de alerta, impun instituirea starii de alerta prin HG aprobata de Parlament, permit deschiderea teraselor si asigura protectia angajatilor in relatia cu angajatorii. Camera Deputatilor da votul final (Documente)

Scris de: Valentin BUSUIOC

13.05.2020 13:34
Vizualizari: 16898

Chiar daca regimul Iohannis-Orban si-ar fi dorit ca prin instituirea starii de alerta sa continue dictatura la care s-a dedat prin decretele starii de urgenta, Senatul Romaniei a spus „stop”, impunandu-i Guvernului o serie de reguli menite sa asigure respectarea drepturilor omului.


 

Marti, 12 mai 2020, plenul Senatului a votat – cu 111 optiuni „pentru”, 8 „impotriva” si 15 abtineri – proiectul Legii privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Chiar daca in titlu apare doar pandemia curenta, camera superioara a Parlamentului a adoptat o serie de amendamente menite sa faca legea aplicabila in cazul oricarei epidemii, pandemii si epizootii.

Cele mai importante dintre amendamentele formulate in comisii si votate in plen ii au ca autori pe senatorii PSD Robert Cazanciuc (foto stanga) si Serban Nicolae (foto dreapta). Contributii importante au avut, de asemenea, senatorii Daniel Zamfir (PSD) si Adrian Tutuianu (Pro Romania).

In primul rand, Senatul a impus ca starea de alerta sa fie instituita doar prin hotarare de Guvern initiata de ministrul Afacerilor Interne si care, daca are in vedere intregul teritoriu al Romaniei, incepe sa-si produca efectele numai daca este aprobata de catre Parlament. Starea de alerta se instituie pe 30 de zile si poate fi prelungita o singura data, tot cu maximum 30 de zile.

 

Angajari fara concurs, doar in stare de alerta

 

In ceea ce priveste industria HoReCa – unul dintre sectoarele economice cel mai greu lovite de criza –, Senatul a hotarat ca pot fi redeschise terasele, cu conditia respectarii masurilor de protectie sanitara. De asemenea, se redeschid cabinetele stomatologice, curatatoriile de haine, centrele de ingrijire personala sau magazinele de optica medicala.

De asemenea, Ministerul Sanatatii si unitatile din subordine si coordonare pot face angajari fara concurs, dar aceste numiri inceteaza la sfarsitul starii de alerta.

Noua forma a proiectului de lege stipuleaza ca oamenii nu pot fi obligati automat la purtarea mastilor de protectie, odata cu instaurarea starii de alerta, ci numai daca acest lucru este prevazut intr-un ordin comun al ministrilor Sanatatii si Afacerilor Interne.

Totodata, in privinta institutiilor publice implicate in combaterea pandemiei de COVID-19, Senatul le impune angajatorilor sa obtina acordul angajatilor in caz ca vor sa-i detaseze. Forma propusa de Guvern permitea detasarea unilaterala, fara acordul angajatilor. In general (indiferent de sector, deci inclusiv in mediul privat), angajatorul are nevoie de acordul angajatului in privinta telemuncii, a modificarii locului de munca sau a fisei postului. De protectie beneficiaza – conform amendamentelor votate de Senat – si persoanele care ocupa functii publice elective (alese). Ele nu pot fi suspendate nici chiar pentru neindeplinirea grava a atributiilor pe durata starii de alerta. De asemenea, pot fi angajate in functii publice, fara concurs, persoane care nu sunt functionari publici, daca respectivele atributii trebuie indeplinite pe durata starii de alerta. Contractele lor iau sfarsit la incheierea starii de alerta.

Nu in ultimul rand, noua forma a proiectului muta rolul decizional de la Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta (CNSSU) catre nivelul ministerial, CNSSU urmand sa emita simple avize sau cel mult hotarari care nu mai sunt executorii (asa cum propunea Executivul in forma initiala a proiectului de lege), ci care trebuie implementate de catre diversi ministri.


* Cititi aici forma adoptata de catre Senat

* Cititi aici toate amendamentele admise si respinse, precum si numele senatorilor care le-au propus

Comentarii

# tipa date 13 May 2020 14:21 +6

Starea de alerta nu intra in vigoare de la data publicarii in monitorul oficial cum au prevazut ei in lege, ci conform constitutiei. Legea 24/2000 art.12 (3) Actele normative prevăzute la art. 11 alin. (1), cu excepția legilor și a ordonanțelor, intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, dacă în cuprinsul lor nu este prevăzută o dată ulterioară. Constitutie: ARTICOLUL 78 Intrarea învigoare a legii Legea se publică în Monitorul Oficial alRomâniei şi intră în vigoare la 3 zile de la data publicării sau la o dată ulterioară prevăzută în textul ei. Deci e vrajeala pt idioti. Suplimentar, starea de alerta trebuie incuviintata de parlament.Si daca parlamentul nu este de acord cu restrangerea drepturilor si libertatilor poate incuviinta starea de alerta cu exceptia MASURILOR /prevederilor x, y, z ce vizeaza restrangerea UNOR DREPTURI SI LIBERTATI.

# Doru date 13 May 2020 15:19 +1

"Tipa", cam greu cu intelegerea stiintei dreptului. Conform Constitutiei, legea intra in vigoare fie la 3 zile de la data publicarii in M.O., fie la o data ULTERIOARA !!! Deci, in niciun caz la o data ANTERIOARA !!!

# Nicolae date 13 May 2020 17:34 0

Și cu întrunirile cum rămâne Se pot face sau nu în timpul stării de alertă?

# toni date 13 May 2020 17:55 0

In forma adoptata de Senat s-a strecurat o eroare la art. 14 in sensul ca se mentioneaza eronat hg care reglementeaza nomenclatorul.

# Tipa date 13 May 2020 19:35 +1

Doru pt pnl e greu cu stiinta de carte...si tie iti lipseste intelegerea .....fie la 3 zile de la publicare, fie la o data ulterioara expirarii celor 3 zile de la publicare ...adica in niciun caz cum isi doreste pnl la data publicarii in Monitorul oficial. Eu am si carti si stiinta de carte....ha ha ha

# Pintea date 13 May 2020 20:04 0

Totusi e bine ca nu este PSD la guvernare! Blegomania lor ne imbolnavea mai rau! Nu aveam stare de urgenta, sau nu cu izolare. Diaspora? La fel, o lasau sa vina. Pandemia există, este realitatea pe care o traim! De ce nu ne intrebam care a fost interesul aparitiei virusului? O criza economicaă? Nu! Era posibilă oricând, prin mijloace financiare. Acum a venit randul Sănătății! Si implicit, al nostru! Sa fim distruși! Populatia creste in progresie geometrica, mijloacele de subzistentă in progresie aritmetica. Coronavirusul se raspandeste in proportie geometrica, deci asa cum crestem, astfel sa si descreștem. Cine este preocupat de eugenie, de experimente cu vietile noastre? Illuminati! China? Ținta perfecta: populatie mare, crestere economica pe masură! Asta deranja! ce demonstrăm noi cu faptul ca nu ne supunem izolarii? Ca suntem perfecți pt orice pandemie! De-asta ajung sa fie pandemii, pt ca nu le luam in seamă! Si ca ei ne pot infecta de cate ori vor dori, pentru ca nouă nu ne pasă!

# Pintea.bine punctat date 13 May 2020 20:31 +1

Pintea,ca o doamna respectabila cum te consideram,ai dreptate.,mai putin cu eugenia dorita de masoneria chinezeasca.,aici le cam scalzi.,ce legatura are budismul cu potirul crestinului?aaaa,faceai referinta la masoneria evreiasca gen Soros,asa da.

# Gheorghe date 13 May 2020 22:09 +3

Deci, pana la urma e obligatorie botnita ori ba? Sa va explic un pic, eu sunt un țăran care n-am respectat starea de urgenta, adică am ieșit afara de 4-5 ori pe zi, uneori și fără hartoaga aia de-i zice declarație, masca n-am purtat decât în ziua când mi-am vopsit rotile la bicicleta cu spray-ul, acum ar fi sub demnitatea mea sa port masca după starea de urgenta... lamuriti-ma va rog

# Doru date 14 May 2020 12:05 0

"Tipa", intr-adevar, in primul tau comentariu, pe care nu l-am citit cu atentie, ai sustinut exact acelasi lucru, pe care si eu l-am sustinut si il sustin in continuare. Scuze...

# Hades date 14 May 2020 12:42 0

#Tipa și #Doru, în realitate nu ați avut nicio contradicție și neînțelegere. Amândoi ați spus, în esență, fix același lucru. Acum, #Tipa, un pic de modestie nu strică. Mai sunt(em) și alții cu știință de carte într-ale dreptului, cu sau fără cărți scrise. Apoi, chestiunea nu e complicată, nu ține de finețea vreunui raționament juridic. E de ”gâgă” cum se spune colocvial, pentru că, din câte am observat, amendamentul cu intrarea în vigoare la data publicării a fost propus de deputatul PNL Florin Roman, un ”Gâgă” desăvârșit, din pur servilism și lingușeală grețoasă față de stăpânii lui, Sasul Dezaxat și Sică Lăutarul Ebriant, care nu concep să nu existe restricții ”între stări”, iar nu pentru că nu ar ști ipochimenul să citească ce scrie în constituție. Finalmente, n-aș fi atât de optimist că Parlamentul nu va încuviința restricții în perioada stării de alertă, la ce monstruozitate de lege a votat ieri.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii